Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 4 September 2014

Rezeki Zahra pula kali ni ?

 

Alhamdulillah.. selesai satu lagi mesyuarat hari ni ! Satu lagi impian wife , inshaAllah tercapai ! Bila aku jadi blogger ni , banyak impian dia di luar jangkaan tercapai !

Qhaliff dah rasa sewaktu dia lahir dulu. Tapi kali ni lebih menakjubkan dan daddy pon tumpang merasa sekali ! Mana tau , kali ni rezeki sekali lagi dapat menjejakkan kaki ke benua Eropah atas tiket blogger! Ahaaaa .. Standby duit yer kalau nak order barang ..

Beberapa persetujuan dicapai dan aku pun berpuashati dengan apa yang dinyatakan. Konsep win win digunakan di sini dan aku berjanji memberikan komitmen yang sebaik mungkin ! Maklumlah , ada blogger dah buat taik dengan diorang ! Bayar beribu ribu tapi hasil ? Hurm… tak memuaskan langsung ! Jauh dari yag dijanjikan.. Hurmm..

Photo: Jangan coba coba gigit itu kaki !!

Nampaknya nanti Zahra dan Qhaliff akan dapat stroller baru.. car seat baru .. barangan bayi baru.. baju baru.. semuanya ditaja… alhamdulillah ..

Tunggu nak tandatangan dua kontrak ! Dua dua adalah kontrak yang menakjubkan ! Aku sendiri tak sangka boleh sampai tahap gini , sebagai seorang blogger !

Aku bukanlah seperti yang disangka ..

 

Sedih.. Benarlah kata seorang rakan blogger , kak  Yati Kapoor pada salah satu status FB aku semalam ..

“ Time anak2 tidur akk suka tenung wajah diorng...timbul rasa unsaf..teringat anak2 yg didera...apalah yang budak sekecil ini tahu apa-apa...tu yg dtngnya rasa kesian bila tgk anak2 kecil tidur...rasa hiba “ ..

Semalam , Qhaliff bikin sepah rumah. Aku pulak dok pening kepala.. ditambah dengan Zahra buat kelaku yang aku rasakan kerana dia lapar tapi tak nak susu botol walaupun dipaksa ! Hurmm..

Aku marah Qhaliff kerana dia teraburkan baju yang mak dia dah seterika. Dia menangis.. pastu merajuk masuk bilik.. Dia baru 2 tahun dan dah tahu erti merajuk..

Alahai .. Nak nangis rasa bila dia buat gitu. Aku panggil dan pujuk balik.. Dia kembali ceria dan buat balik perangai dia .. Redha je la… Tak kisah.. Aku terlupa dia nak explore perasaan dia dan nak tau macam macam perkara ..

Bila aku tengok kembali gambar gambar lama dia sewaktu berusia beberapa bulan .. aku jadi sayu.. Anak yang aku sayang sangat tu dah pandai buat macam macam karenah .. dan kerap kali buat aku tersenyum.

Antara yang membanggakan aku , dia gemar ucap terima kasih bila kita bagi sesuatu kat dia dan gemar lemparkan senyuman yang mana aku ‘terpaksa’ membalasnya dengan ikhlas juga..disusuli dengan pelukan dari dia .. Huhuh..

Dia nakal tapi bijak.. Aku bukan puji dia sebab dia anak aku tapi sebab mmg betul gitu ! Pantas belajar dengan hanya melihat perbuatan aku dengan sekali saja ! Budak kan ?

Bila kawan kawan kata aku ni bapa mithali , bapa yang baik .. aku malu ! Aku bukanlah seperti yang mereka kata .. masih terlalu jauh untuk jadi begitu.. Masih terlalu jauh !!

Aku harap aku masih punya masa dan peluang untuk perbaiki segala kelemahan aku. Aku bertuah ada 2orang anak yang comel dan bijak.. Hurm..

Aku juga seperti suami yang lain ..

 

Bila jadi Mr.Mama ni .. tiada cuti di hari biasa ! Kalau sakit kepala , sakit perut … pasti sukar ! Sapa nak jaga budak budak tu ? Sakit kepala bukan mudah tau ! Ahaaaa .. 

Semalam.. aku dah rasa dah.. Sakit kepala yang menyucuk nyucuk ! Dah makan ubat pon tak beri kesan ! Hanya satu je permintaan aku ketika itu !

“ Sayangkuuuuu.. pulanglahhhh .. pulanglahhhhh segeraaa ! “

Setiap saat , bergerak terlalu lama ! Kalau tak , masa begitu pantas berlalu. Nak tunggu jam 530 petang itu satu penyiksaan .. Hahahaha ..

Aku bukanlah mengeluh tapi sekadar memberitahu pada kawan kawan.. Bukanlah mudah seperti yang disangka bila memilih jawatan ini , Mr.Mama.. Tu belum part kena masak setiap hari.. Baru kena jaga anak.. dah mengigil kepala lutut !

Teringat beberapa orang kawan yang meninggalkan komen di Facebook baru baru ni .. Kata mereka , suami mereka dah pakat pakat berdiri depan pintu rumah bila si isteri abis kerja ! Hahahah ..

Dan semalam… aku up status di Facebook..

Skang aku antara suami suami yang dukung anak , berdiri depan pintu rumah pada jam 530 petang..menanti isterinya sampai rumah !! Dengan anak di pangkuan meraung meminta susu dada..

Argghhh.. Leh mendtgkan histeria mendengar suara si kecil meraung..

Maksud susu dada tu ialah susu ibu yer.. yang direct ! Bukan melalui botol.. Zahra petang petang , mmg dah tau .. ibunya balik dan masa tu dia akan menyusu puas puas !

Bila wife amik je Zahra , aku terus ringan kepala dan Zassss… terus lena atas tilam ! Macam main bola 10 jam tanpa henti lak rasanya ! Huhuh…

Jam 2 pagi ..

 

Sayup kedengaran .. Suara Zahra dalam bilik. Dok ‘memanggil’ mak dia .. Hahaha.. Mak dia tidur dah.. Memang dia akan wat tak tau jer.. Zahra akan tidur sendirinya. Bukan tak menyusukan dia tapi dia dah fresh ! Puas tidur siang kot tadi ? Semalam , lenaaa sampai ke subuh..

Aku ? Dengar suara dia ? Apa respon ? Apakah aku akan gi amik dia ? Perghhhhh .. Tunjuk muka pon tamo wooo… Nanti menjerit dia nampak muka aku ! Sure suh dukung. Aku ni dah la lembut hati !

Photo

Tapi dah terlalu lembut hati , makan diri sendiri ! Baru padan dengan muka ini .. Haaaa..

Hurm.. Zahra ni , lain skit dari Qhaliff.. Aku tak tau la kot dia berperangai sebab nak masuk bulan baru.. Apakah bila masuk bulan baru , perangai bertukar ? Eh , macam Werewolf lak ! Haahah ..

Apa pon , hari ni mmg satu ujian bagi aku membesarkan anak perempuan ! Bukan mudah wooo .. Sila hargai mak ayah anda..

Bila mereka tidur ..

 

Photo

Ya Allah … baru aku faham perasaan mak aku bila anak anak lelakinya tidur ! Kalau tak tidur , pakat bergaduh la , bertekak la.. pastu ditambah dengan main kat luar .. hahaha ..

Ingat lagi masa aku kecik dulu.. Kecik tak kecik la.. dalam sekolah rendah .. Tinggal di kawasan flat jer .. asal nak panggil balik ke rumah , mak aku jerit kuat kuat ! Abis satu flat dengar ! Hahaha.. Best part ialah.. bukan mak aku je buat gitu ! Hahahaha ..

Sekarang aku tau camana rasa .. bila anak main sendirian .. bila anak mengubah deco rumah .. bila anak buat screen test atau buat konsert di kala adiknya tidur !

Dan sekarang aku tau betapa nikmatnya bila anak anak tidur ! Bukannya kita akan turut tidur tapi dapatlah buat kerja lain.. Kalau tak , dah macam Tarzan jer … huhu …

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI