Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 7 September 2014

Zahra Nur Iman , 4 bulan !

 

Alhamdulillah .. esok Zahra dah masuk 4 bulan ! Peralihan bulan yang .. hurmmm.. mmg mencabar bagi aku ! Syukur aku dapat lalui walaupun mmg tertekan pada awalnya ! Silap sendiri gak sebab tak gunakan rahsia orang tua dulu dulu.. hehehe ..

Mesti ada yang tertanya , Qhaliff masa 3 bulan dulu camana ? Hehehehe.. Aku pun sebenarnya.. Lupa dah camana rupa dia 3 bulan dulu. Nasib baik ada blog dan entrinya !

IMAG1873-1-1_thumb1

Ni Qhaliff sewaktu 3 bulan (baca SINI ). Dan bawah ni , Zahra di usia 3 bulan ..

image

Waahh.. akan ada yang tanya , rambut dia mmg camtu ke ?? Ke Ben yang kasi pacak ? Atau tak cukur ke ??? Huk alohh… Kena repeat tulis ke setiap kali post ? Hahaha .. Cer baca dari awal Zahra lahir yakni 8.5.2014 ari tu.. Haaa.. sewonokkkkk .. mcm mcm cerita hadooo ..

Alhamdulillah.. dua dua membesar dengan sihat.. Terima kasih atas doa kalian … Syukur ada kawan kawan yang ikhlas nak berkawan dan mendoakan kesejahteraan kawan serta ahli keluarganya. Hanya Allah saja dapat membalas kebaikan kalian.

Esok , gi suntik 4 bulan .. Hurm…

Luahkan perasaan cara yang betul !

 

Gi Alamanda tadi.. Beli barang dapur , makan pagi.. Pastu , balik ! Dalam perjalanan nak ke parking kereta , aku tergerak hati nak ke kedai cermin mata yang aku buat sebelum raya baru baru ni ..

Tujuan ?

Aku nak tegur sikap salah seorang staff kat situ ! Kenapa ? Spek aku yang aku beli kat situ , Qhaliff dah kangkangkan tangkai dia ! Jadi , nak pakai pon tak sedap .. Aku mintak diorang perbaiki..

Jawapan ? Tak boleh perbaiki dah . Terus aku gi kedai lain dan beli spek baru ! Dan di kedai tu pulak , spek yang terkangkang ni , boleh diperbaiki dalam masa beberapa jam saja !

Haihhhhh .. Tak ke bengang ?? Pastu , takde pulak la si mamat tu bagitau spek aku tu ada jaminan kilang .. Bukan patah pon ! Diorang leh cuba amik dan repair .. Titanium tuuuu ! Bukan beli seringgit dua ..

Di kedai tu , aku cakap ngan staff perempuan kat situ. Aku bebel kaw kaw laa .. Mula mula dia nak bagi alasan tapi aku balas balik dengan pelbagai fakta antaranya , aku ada antar perbaiki sedikit sebelum tu di kedai  tu .. boleh buat ! Tapi kenapa lelaki tu , segalanya tak boleh !! Nampak benar pemalas !! Aku cakap gitu kat perempuan tu.. Dan dia mintak maaf..

Aku bagi pesanan ringkas sebelum aku keluar ..

“ Suruh dia rajin sedikit bekerja. Jangan manis sebelum pelanggan beli.. After sale service , hancur ! Camana nak support bisnis camni ? “

Terus aku keluar.. Nasib baik aku dok dukung Qhaliff.. Kalau tak , aku order teh o ais dan sambung bebel !

Rugi RM1K sebab buat spek baru ! Hurmm..

Kalau takde duit , terus teranglah !

 

Hurm… Wife aku banyak kali pesan kat aku , jangan terlalu mudah percaya kat orang dan lembut hati ! Tapi aku degil !! Bagi aku , rezeki tu hak Allah.. Kalau orang nak menipu sekali pon , aku redha dan aku terima tu bukan rezeki aku untuk kali itu. Aku beri kepercayaan pada orang tu tapi kalau dia berniat nak menipu , tak pe la.. Tu antara dia dengan Allah ..

Tu bukan kali pertama aku kena tipu sejak jadi blogger ni dan jumlahnya bukanlah sedikit ! Bukan seratus dua tiga pat ratus tauuu … Haa… Tak pe laa..

Apa kes ??? Wife pesan kat aku , lain kali kalau orang nak letak iklan  kat blog , pastikan orang tu dah bayar atau amik la setengah bayaran dulu. Aku tak suka sebenarnya cara gitu ! Mana la tau aku dah amik duit orang pastu aku mati ! Haaa..camana tu ? Tak ke naya kat orang tu ? Hurmm ..

Entah laa… aku rasa pasni aku kena amik duit gak la ! Dari aku mengumpat marah kat orang tu , baik aku amik jer dulu selepas dia bagi papan iklan dia. Selagi tak bayar , aku tak up.. kan ? Hurmm..

Kalau takde duit , bagitau jer.. Aku ok je nak promote free.. Jangan buat cara gini.. Hurmm…

Gara-gara periuk Noxxa !!

 

Sewaktu wife beli dan bawak balik rumah , aku happy sangat sangat ! Kenapa ?

Oh tidak sama sekali .. Aku happy sebab ingat dia belikan aku robot ! Sekali bukan daaaa … Dia beli periuk Noxxa. Hahahaha .. Aku syok sendiri rupanyaaa .. Lalalala ..

Ni la periuk Noxxa yang top tu ! Siap ada group khas yang tertutup untuk mereka berkongsi rahsia masakan mereka yang menggunakan periuk ni !

Dan wife banyak kali dah masak makanan yang sedap sedap dengan menggunakan periuk ni .. Adeh , iklan percuma la periuk ni ! Rugi rugi.. Hahahha.. Tak pe , aku ikhlas ! Menda bagus , kena kongsi kan.. Kalau bayar lagi bagus kan ? Hahahaha .. Gurau…

Dan semalam dia buat nasi goreng special ! Serius , mmg lain sangat rasanya.. Menambah aku makan . Ok , fine.. sebelum ni pon mmg aku menambah tapi yag ni lain skit..

Kesedapannya telah membuatkan aku cancel nak gi makan Kenny Rogers semalam ! Haaa

Photo: Alhamdulillah...rajin isteri aku cuti cuti gini.. Laki jaga anak.. Isteri release tensen kat dapur..

Tak sia sia ada periuk mahal..

Hurmmmm… Bila post di Facebook, tak sangka ramai mintak resepi dan dapat LIKE yang cukup banyak ! Tapi tak leh lawan Mat Gebu la kan.. Jiran aku tuuuuu .. Tu lagi power ranger of the year ! Haaa ..

Resepi ayam tu ? Hurm.. nanti aku try tanya kat wife.. Oh ya , dia pon ada beli buku resepi.. Dua buku.. RM40 gak tuuu ! Perghhh !! Orang perempuan dan dapur ni , mmg berhantu tul ! Duit abis banyak pon tak pe laaa …

Suami tak kisah.. perut sendiri gak untung kan ! Tapi kalau duit tak de , jangan dera diri sendiri yer.. Bersederhanalah.. Lebih baik makan nasi kosong  dari melarat membayar hutang !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI