Khamis, 11 September 2014

Bahana rokok seludup !

 

Setiap minggu , rakan rakan blogger dari #kelabbloggerbenashaari ada je post status pasal rokok seludup atau rokok tiruan ni ! Aku turut join sama kerana mengambil rasa tanggungjawab terutamanya selepas melihat ayah aku sendiri jadi mangsa pada rokok seludup ni !

Hurm.. tak nak aku kenang kembali detik detik yang mana bapak aku terlantar di hospital hampir sebulan lamanya disebabkan rokok ni ! Pastu kena operate lidah dia dan juga bahagian leher ! Ok , ngeri yer !

Selepas tu , kena gi buat radioterapi setiap hari , selama 13 minggu ! Di hospital yer adik adik.. bukan rumah sebelah atau di restoran nasi kandar beratur atau sebagainya ! Kena gi awal pagi , tunggu.. pastu masuk buat rawatan dan balik rumah ! 13 minggu , setiap hari ! Sapa nak gi antar amik balik semua tu ??

Aku malas nak cerita sejarah merokok dia .. Sekadar nak berkongsi kesan merokok ni.. Tak kira la rokok tak seledup sekali pon , tetap ada kesan !

Photo

Ni gambar terbaru.. Semalam aku gi umah orang tua aku.. Yang hitam tu kesan dari rawatan radioterapi.. Nampak bekas jahit di leher tu ? Tu belum aku tunjuk bahagian lidah yang kena buang ! Mau fobia 18 bulan tak makan nasi lemak ketam masak asam ! Haaaa

Tolong la yer.. Kalau tak sayang nyawa sendiri , pikir pikir la orang tersayang.. Kang terlantar kat spital , takde orang datang melawat.. tau pulak merajuk ! Bila orang nasihat , menjawab ! Kalau sendiri sakit , sendiri bangun gi spital.. urus segalanya , tak pe la gak .. Ni sendiri yang cari penyakit .. sambung la sendiri !

Impian Ku sebagai BLOGGER !

 

Ben , free tak hari Isnin depan ? Wartawan Harian Metro nak interview .. “ .

Aku terima panggilan tadi.. Terkedu jap ! Interview ! Wow.. masuk surat khabar koooo !!  Tak sangka tua tua gini pon ada masih berminat nak ‘amik tahu’ .. heee..

Rasanya Harian Metro je lom pernah masuk lagi.. Alhamdulillah… rezeki anak anak.. Nanti diorang besar , diorang tau diorang dah masuk sana sini , seawal usia baby lagi ! Semoga semua kenangan tu mendorang mereka untuk lebih berjaya dari ayah mereka !

Ok.. Pastinya setiap rakan blogger punya impian tersendiri ! Aku , syukur pada Allah… Rezeki aku setiap tahun macam macam bentuk ! Berkat usaha aku siang malam dok ngadap blog dan juga rezeki anak anak ..

Bukan semua orang bagi sokongan pada apa yang kita buat .. Namun begitu , semangat dari orang tersayang , sahabat handai akan membuatkan kita berjuang bersungguh-sungguh untuk buktikan pada mereka , apa yang kita buat ini bukanlah satu kerja sia sia !

Dalam majalah ? Sudah !

Berada di Paris , sudah !!

Apakah impian aku sebagai seorang blogger dah tercapai ? Setakat ni , syukur pada Allah… impian jadi kenyataan ! Namun masih ada yang ingin dicapai !

Ok.. tolak tepi aku punya impian tu.. Korang dah baca pasal aku setiap hari.. Apa kata , baca pulak impian rakan rakan seperjuangan yang masih mengejar impian mereka ! Yer , mereka juga ada impian sebagai seorang blogger !

Apakah impian mereka ???? Jom baca kat SINI .. Semoga impian mereka terlaksana satu hari nanti !

Nasi lemak daun pisang !

 

Wife tak masak pagi ni . Dia nak cepat sebab ada meeting di pejabat. Aku tak kisah pon.. Dia masak , aku makan.. Dia tak masak , aku gi beli nasi lemak daun pisang yang sedap ni ! Hehehhe ..

Ikutkan dah lama aku tak makan nasi lemak yang dibeli kat restoran mamak berhampiran. Ada seorang lelaki setiap pagi akan hantar 2-3 trip nasi lemak ni ! Perghh.. laris siuttt ! Sapa kata payah nak cari rezeki kat Malaysia ni .. Nak ngan tak nak je kan ?

Aku pun beli la 2 bungkus untuk Qhaliff semalam.. Pastu dah kembali ketagih nasik lemak ni pulak .. Hehehe.. Skit tapi sedap ! Rugi pulak beli sikit semalam.. huhu

Harga ? Hurm… aku tak sure lak.. Tadi , aku beli 5 bungkus.. Bagi RM10 dan dia pulang RM3 ! Haaa.. kira la sendiri.. hahahaha … Aku gagal Matematik walaupun ada soalan bocor masa tadika dulu.. huhu..

Kat Malaysia ni , sapa pandai masak makanan tradisional , mmg untung besar ! Dah ramai tak reti masak makanan tradsional ni .. Contohnya ?  Contoh apa eh ? Tu kena tanya Mat Gebu .. Aku tak tau nama makanan ni.. aku tau makan jer ! Heee…

Segmen Ben Ashaari : Impian Ku , Seorang Blogger !

 

Wow ! Lamanya aku tak buat segmen.. Rasanya kali terakhir aku bersegmen , Qhaliff lom leh berjalan lagi.. Ada jugak la masa nak buat satu dua segmen.. Pastu payah dah .. Ni aku nak try buat balik.. Dapat sekali sehari pon , ok la kan ?

Pasti ada yang bertanya apa itu SEGMEN ? Segmen ni macam .. Hurm.. macam apa eh ? Ha… senang cerita gini laa.. Aku bagi task atau assigment , blogger yang berminat , akan buat dengan ikut syarat yang aku berikan tu ! Setiap task , lain lain tajuk ! Kemudian , aku akan senaraikan link link entri mereka dalam satu kumpulan. Blogger  atau reader  yang berminat nak membaca atau menambah lagi kenalan blogger  , sila la rajinkan diri menjengah dan meninggalkan komen mereka. Follow , juga jika rajin ! Tu jer ..

Untuk task kali ni , soalan aku mudah jer ! Setiap blogger pasti ada impian bila mereka buat blog ! Ceritakan saja apa impian korang nanti.. Tu jer !

AMARAN ! SEGMEN bukan bertujuan menaikkan trafik ! Kang ada yang meroyan kata aku nak curik trafik mereka !

Ok…  Jom mulakan bersegmen pagi ni ! Ikut jer syarat syarat ni .. Tak ikut , aku tak senaraikan yer .. Jangan marah nooooo.. Sapa suruh tak lengkapkan ‘borang’ !

 

1 . Letakkan header blog aku ni di permulaan entri .. Tujuan supaya orang kenal ni segmen dari Ben Ashaari . Jadi takde la nak keliru dengan segmen rakan rakan lain .

Dan linkkan ke entri ini !

BEN ASHAARI

2. Ceritakan serba sedikit latar belakang korang , secara ringkas.

3. Ceritakan juga kelebihan blog korang ! Kenapa blog korang patut jadi pilihan rakan pembaca ! Ahaaa… Jangan panjang panjang yer..

4. Bagitau pada rakan pembaca , apa impian korang bila jadi blogger ni.. Kot la nak dapat handphone percuma ke.. Gi melancong percuma ke.. Jadi retis ke.. Haaa.. cer citer , cer citer…

5. Submit entri korang dan copy pastekan link entri tu , di ruangan komen ni ..

Tu jer .. ! Senang kan ? Kalau dok takde idea nak update blog , boleh la layan segmen ni !  Ok ? 

Tarikh tutup ? 11/9/2014 , jam 8 malam ! Lebih dari masa yang aku bagi ni , aku tak dapat nak up link tu yer.. Sebab masa tu.. aku nak rehat dari tengok laptop.. hehehe ..

 

Berikut senarai blog yang join segmen ni !

Tamat !! Terima kasih !!!

‘Backup Plan ‘ !

 

Ada kawan tanya.. sampai bila nak blogging ni ? Aku jawab.. selagi ada orang nak baca , selagi ada keyboard.. selagi ada platform untuk aku membebel , bercerita .. aku akan terus melakukannya !

Berhenti ? Banyak kali aku memikirkan faktor tu.. Bila matlamat aku mula lari dari tujuan asal , aku tahu .. semangat aku mula pudar ! Bila aku perbetulkan semula , automatik aku tahu apa yang perlu aku buat !

Tapi sebagai manusia .. aku perlu berpandangan jauh ! Perlu ada backup plan ! Maklumlah , blogkan sumber rezeki aku .. Dan sebagai permulaan .. aku dan wife buat bisnis jual susu kambing Nutri Goat Miracle 8 ni..

Photo: 20 kotak lg utk hari ni.. Semakin ramai percayakan susu kambing jenama Nutri Goat Miracle 8 ..

Mau order ? Sila sila.. PM ajaaaa ..

Mesti korang tertanya kenapa kan ? Kenapa aku pilih susu kambing ni berbanding bisnis lain ? Yang pertamaaaaa dan terakhir , susu kambing ni mmg best dan paling penting , berkhasiat !

Alhamdulillah.. aku mula jual hari Isnin lepas dan sehingga kini , aku dah jual .. 40 kotak ! Tu pun ada lagi yang nak dipos menjadikan hampir 50 kotak ! Terima kasih atas sokongan kawan kawan ..

Ini cuma permulaan untuk menjinakkan diri dalam bisnis setelah dua tiga kali , terbantut ! Kena fikir masak masak woooo ! Skang ni ramai je ajak bisnis dengan menjanjikan harapan , untung juta juta ! Perghhhh.. sendiri pon pakai selipar jepun tapi cerita juta juta .. Aiyok…

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI