Jumaat, 26 September 2014

Bukti Zahra guna straw !


Wife tak percaya pada mulanya ! Mana bisa Zahra  minum guna straw. Qhaliff dulu pon 6-7 kot rasanya..  Ni kan pula Zahra yang baru 4 bulan lebih !  Tak pe tak peee.. Aku buktikan !! Sabar yer sabar .. 

Aku gi dapur.. bukak peti ais dan amik straw.. Aku basuh.. Amik straw dan basuh.. Pastu amik secawan air putih.. Duduk sebelah wife dan pangku Zahra.. Aku pegang straw di bawah sedikit bahagian atas. Kena hati hati skit .. Pastu masukkan ke dalam mulut Zahra.. 

Dan... air disedut laju !! Cepat cepat aku tarik ! Aku senyum kat wife.. 

" Amacam ? Tak caya lagi ??? Hehehehe .. " . 

" Zahraaaa.. Eh , awak tu kecik lagi tauuu... Amboiii.. ". Wife seolah macam tak percaya..

Yang Zahra , tersengih jer .. Huh .. 

Dan tadi , aku buat lagi .. Sekali lagi dia minum susu ibunya.. Pastu tidur ! Takde nangis dah sekarang !! Yeayyyy.. daddy kembali ceria .. hahahaha...

Jangan sombong , kawan !

 
 
Menyirap pulak aku baca whatsapp kawan aku ni ! Cukup pantang la aku bila ada manusia yang rasa diri dia tu ‘lebih gah’ dari orang lain ! Mati , masuk kubur.. harapkan doa insan lain gak ! Bukan dalam kubur tu leh doa sendiri dah .. Haaa…
 
Ni whatsapp kawan aku tu ..
 
" Tadi ada sorg kakak ni tak sihat, husband dia dtg nak amik dia bawa pergi klinik, parking skjp kat bawah, block 1 keta ni...tak sampai 5mnt kot.. dia block tepi sikit je, tak tarik handbrake.
Turun bawah ada note.

"Lain kali belajar pandai², boleh jadi pegawai, dapat petak parking kat bawah ni. Orang nak gi breakfast pun tak senang." ".

Jangan sombong kawan !! Pegawai pon manusia gak.. Esok lusa ko tak 'pegawai' dah , terima balik layanan seperti mana ko buat kt insan lain !!
 
Aku pun ramai gak kawan bertaraf pegawai tapi tidaklah berperangai gitu ! Tapi aku tak nafikan , memang ramai jugak perangai ‘sampah’ gini ! Apa dia ingat dia kerja dengan menteri.. berdiri sebelah menteri , orang lain tu .. ‘burung pipit’ jer ??? 
 

Jangan kawan .. jangan .. Allah nak tunjuk sapa lagi hebat , terduduk masa tu .. Jangan yang kat atas tu !

#MYCyberSALE Lazada Malaysia

Press release untuk tatapan kita .. Mana la tau kot kot ada yang nak membeli belah online nanti terutama mereka yang kaki shopping online .. hehehe ..


#MyCyberSale Lazada 2014

Perodua Axia menarik minat aku !

 

Menarik !




Sebelum ni aku tak terpikat pun .. Malas nak amik tau bab bab automobil ni.. hehehe.. Yelah , kereta dahh ada .. kenapa nak sibuk cari kereta lain kan ? Tapi ikutkan perancangan , nak jugak  guna kereta kecik satu.. Yelah , kereta  sekarang ni .. ke hulu ke hilir  dengan 'dia ' jer.. Mana leh tahan kan ? Ni baru masuk setahun dah , 60 ribu KM ! Haa... Giler kan ? 

Axia ni  .. kalau tengok harga pon baru RM30K .. murah la kan ? Cuma satu part jer .. Hurmm... Part apa ??? Rasa rasa ? Heeee... Ketahanan badan kereta ni .. Oh , tolonglah jangan kata .. " Dah murah , nak expect apa kan ? ".  Apasal ? Kalau murah , maka aspek keselamatan pon kasi yang 'murah' gak ?

Hurmm.. Tengok la .. nak beli ke tak .. Dapat duit terpijak , boleh la kan ? Hehehehe.. Terpijak ajaaa skang ni !

Bila sel sel otak daddy kembali berhubung !



Setiap hari , aku cukup takut jam 12 tengahari dan 4 petang ! Setiap hari melainkan bila wife ada rumah.Kenapa dan mengapa ??? Sebabnya , Zahra nak ‘makan dan minum’ ! Dia tamo susu dalam botol ! No no noooooo ! Nehi nehi nehiiiii !!

Kalau dia tamo .. paksa camana pon dia akan tolak ! Samada dengan lidah dia atau dengan tangan dia.. Dah tu nak wat camana ? Dah tukar botol pon , gitu gak..

Nak dijadikan cerita , kelmarin wife ada belikan air kotak untuk aku. Sambil aku pangku Zahra , aku minum. Waktu tu dalam kereta la.. Berenti jap kat kedai.

Dia pon sibuk nak berebut air kotak tu dengan aku.. Aku pon kasi la.. Nak tengok apa dia nak buat.. Dia nak ikut aku ! Nak minum gak.. Aku pun sua la straw tu dalam mulut dia.. Jari aku dah standby nak tarik andai Zahra berjaya menyedut air kotak tu !

Dan dia berjaya ! Aku cerita kat wife , dia tak percaya .. Huhhh.. Tak pe tak peee ..

Dan semalam .. Aku kembali ‘berdua’ dengan Zahra. Aku mmg seriau je kalau dia menjerit nak susu.. Cuak siutt.. Sebab dia nangis sungguh sungguh.. Ni bukan nangis cam mengedik.. Haaa.. Kalau jiran dengar , pasti ingat aku dok dera anak walhal anak dok dera aku..

Bila sampai masanya , aku pun panaskan susu botol yang wife dah sediakan setiap pagi.. Aku bagi Zahra. Cam biasa dia ‘reject shop’ kan aku gitu gitu jer ! Perghhh ..
Tiba tiba , di atas kepala aku ada bunyi.. ‘ Ting !!! ‘ . Tu bunyi idea dah datang ! Aku rasa bunyi ‘ting’ tu datangnya dari sel sel yang sedang berhubung.. Hurmm.. Aku rasa la..

Aku gi dapur.. bukak peti ais.. Cari peninggalan straw yang berbaki.. Walaahh ! Adaaaa … Aku pun bukak tudung botol susu Zahra. Masukkan dua potong sayur brokoli. Kemudian masukkan perencah secukup rasa. Didihkan hingga 10 minit ! Kemudian .. Eh , terlari cerita.. hehehe.. Tetiba rasa macam Mat Gebu lak.. hahahah ..

Ok ok .. sambung .. Aku bukak tudung botol dan masukkan straw dalam tu.. Bismillah.. Dan suakan pada Zahra.. Memula tu dia menolak.. Tapi bila berjaya je masuk , dia pon jalankan tugas dia yakni menyedut emas emas tak ternilai harganya , masuk ke dalam mulut ! Dua tiga tegur , dia luahkan balik air susu tu.. Yeayyyyy .. Berjayaa ! Aku cuba sekali lagi.. Yeayyyy.. dia tak nak dah ! Hahahaha.. Ok ok.. Tak kisah la.. Asalkan tekak dia dah dibasahkan. Dan sememangnya dia tak kuat menyusu belah siang.. Malam je kuat.. Daddy kena tengok jer .. Tak leh kaco laa…

Lepas tu , aku terus letak dalam buaian.. Dan , yeayyyy.. Dia tidur tanpa pedulikkan aku dah ! Sampai hati betul buat daddy gini .. Tak kisah laa..

Dan hari ni dalam sejarah , dia tidur tanpa nangis ! Haaaa… Bagi mereka yang berminat nak cari pengasuh untuk anak kecil mereka .. Boleh la hantar ke orang yang berminat.. Tak berminatkah aku  ? Er , er.. jangan.. jangan… Ada yang bungkus blog jugak nanti ! Tiba tiba ada signboard ..

“ BEN ASHAARI KINDERGARTEN ! “


Perghhh.. masyuk.. Leh ajak team #kelabbloggerbenashaari jadi pengasuh sekali.. haaa.. kan kan ?

Letak Qhaliff dalam kotak !


Aku tengok kawan aku post gambar ni di TimeLine Facebook dia.. Dan aku rasa ini satu idea yang sangat menarik  !!


Hurmmm… Aku rasa baik buat gini dari biarkan anak kita dengan leka bermain tablet dan telefon bimbit ! Boleh jadi anti sosial nanti bila besar ! Tak reti nak berkawan.. Kat tangan dok pegang gadget jer .. Hurmm ..


Sayangnya , aku takde kotak besar cam ni ! Rasanya kena tukar smart tv 80 inci baru dapat kotak besar.. Baru puashati kan ? Hehehhee.. Qhaliff puas.. daddy lagiii … puasss !!

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI