Selasa, 30 September 2014

Bulan ulang tahun BENASHAARI.COM !

 

Aduh..camana aku leh terlupa ? Huhuh.. Dalam diam tak diam , dah masuk tahun ke enam.. Dari tahun 2009 hingga 2014.. Alhamdulilah.. Tak sangka boleh bertahan gini lama.. Segalanya kerana minat kan ? Kalau kita minat , inshaAllah.. Kalau tak minat , hanya kerana sebab lain .. rasanya payah nak kekal.. kan ?

Ok.. nak tau apa entri pertama aku di blog ni ? Hurmmm … Ditulis pada 17 September 2009 .. Bertajuk Keinsafan !

 

Semalam aku ke Alamanda , Putrajaya untuk membeli sehelai dua baju dan seluar. Punya la ramai orang. Tak kira bangsa dan agama.Aku pun mencari la sesuatu yang aku berkenan .

Punya la terpusing-pusing mencari baju. Sebelum nak pergi beli , aku dah set otak aku nak cari baju brand Esprit. Selesa gile bila pakai. Tapi bila tengok harga , erm...aku boleh beli banyak baju dengan harga tersebut.

So berpusing-pusing la dalam Alamanda tu..kuar masuk kedai kat situ.Tak jugak ada yang berkenan...last last singgah kat butik levi's..beli la sepasang seluar slack jenama dockers..dah berkurun aku nak beli n akhirnya baru dapat..sehelai je ..tu pun dah kira mahal giler.

Baju ? Erm..nk cari yang sesuai yang boleh dikenakan ngan seluar tu..cari punya cari..dapat gak la..jenama sukan malaysia..boleh la.....Dapat la dua helai..tu pun jenuh mencarinya. Kesian kat wife aku dok mengikut je...Part aku selesai ..

Part wife aku lak...dia cari barang dia..huhu..tau la perempuan..apa lagi nak dicarinya ..make up ! adoiyaiii....biaq p la ...Bila dia dah dapat barang dia , teruskan la berjalan jalan..

Sampai la kat carrefour ...Rambang gak mata aku tengok barang tapi wife aku sering mengingatkan aku , ' orang lain nak beli susu anak pun tak mampu ! ' adoi....Banyak benda la aku nak beli tapi tak boleh nak beli disebabkan perintah khas dari wife aku..tak pe la...untuk masa depan gak kan...

So aku pusing-pusing kat situ...Tertiba aku ternampak satu mamat Nepal ni..kecik kecik je orangnya..tersenyum jee kat muka dia..senyuman dia seolah baru dapat bonus 10 bulan gaji !!! aku sendiri tersenyum tengok dia..

Aku tengok dia dok memilih kasut . Aku peratikan je la...Dia pilih macam pilih ikan sambil tersenyum..Aku tengok kat papan tanda harga ! RM5 sepasang ! Murah gile tu...adoi....camana dia boleh pakai kasut begitu murah sedangkan aku yang pakai jauh lebih mahal dari tu pun masih lagi sakit kaki !

Aku rasa kesian sangat kat dia. Rasa mcm nak je pergi kat dia dan ajak dia g shopping sekali ngan aku..pilih la apa nak aku bayar ! tapi kalau aku buat begitu aku akan spoilkan dia lak..dia akan sedap pakai kasut mahal n pasni sure nak beli yang mahal je..Apa yang aku mampu buat , aku hanya mampu bersyukur atas rezeki yang aku terima selama ini..Tak la banyak mana tapi still boleh berbelanja , bersedekah dan beri pada orang tua..Aku sendiri pun beli t-shirt semalam dalam harga rm3.99 sepasang..pakai g gym n duduk umah je..

Ramai yang tak sedar sebenarnya negara kita ni , penuh dengan punca rezeki...nak ngan tak nak je mengalinya...

Memang kita sering terlupa .. angkuh… bangga dengan apa yang kita ada walhal , segalanya sementara !

Header baru lagi !

 

Alhamdulilah.. Aku sebenarnya cukup suka gambar ni.. Gambar dari majalah Pa & Ma bulan September lepas .. Huhuh.. Nampak cam , mesra gituu.. huhu.. kan kan ? Tak eh ? Hurm.. tak kisah la.. hahaha ..

 

 

Ni bukan header sponsored tau.. Bayar gitu ! Simple jer .. Malas nak semak semak… Sapa buat ? Leh contact Isha Rulina' di Facebook eh.. heee.. Tapi harap sabar la.. Banyak job tuu.. huhu ..

Berbaloi beli gadget / mainan untuk anak ?

 

“ Asal datang KLCC je mesti nak singgah Toy’s R Us ! Pastu beli mainan dalam tu.. Paling tidak pon RM100 terbang ! Bukan murah murah mainan dalam tuu .. “.

 

Aku akui jugak kata kata kawan aku ni .. Selalu bawak Qhaliff masuk dalam tu tapi sayangnya , dia tak pilih apa pon ! Yang pilih , aku.. Huhuhuh.. Aku pulak beria beli ! Salah aku kah ?

Bila dah beli kasi.. tak sampai sejam , mainan tu dah terdampar di lautan sepi .. Adehh .. Duit tuuuu .. Huhuh.. Kalau tak beli mainan , beli buku atau sesuatu yang boleh dia abiskan masa dengannya .. tapi sama je nasibnya..

Gadget seperti tab untuknya ? 

image

Inilah nasib kuuuuuuu … Tu lom kena pijak lagi.. Huhuhu.. Nasib baik la beli tab samsung yang mampu tahan keberatannya itu .. Kalau tak ?  Tiap bulan beli..

Abang sakat adik ! Adik sakat ?

 

Kul 11 malam ! Aku dah warning wife untuk masuk tidur awal.. Dalam jam 10 gitu tapi dia masih nak mengosok baju kerja. Hurm.. Aku terima je la alasan tu dari dia kata ..

Abang mai tolong gosok sat .. boleh ?

Heee… cari bala namanya .. Hahahaha.. Aku malas benar nak pegang iron ni ! Sebab aku gosok sehelai baju , amik masa 5 minit !! Tak nak nampak ada kedut kedut langsung !! Hahahaha ..

Ok tak alasan tu ? Heee..

Haa… sambung… Pastu dalam jam 11 malam , baru pakat pakat semua masuk tidur ! Zahra yang dah lena jam 10 malam tu , terjaga gara gara abang dia wat bising .. Adehh..

Best part.. Bila adik dah terjaga , dia masuk bilik.. baring sebelah mak dia dan dia lenaaaa !! Adik dia mula buat onar ! Abis aku ditendangnya. Bising laa.. ajak berbual laaa .. Adehh.. Tengok jam dah 12 lebih !!

Wife dah mula menguap ! Sebelum dia tinggalkan aku dengan Zahra berdua , aku tunjuk satu video klip dari AiA .. Terus dia amik Zahra , peluk cium pastu tidurkan ! Hahahaha.. Menjadi helah aku.. heee..

Semua dah tidur .. tinggal aku jer ! Adehhh.. Ni semua Qhaliff punya pasal laaa ! Arggghhhhh…

Layan Cream-O Tart sambil blogging !

 

Macam kuih tart la pulak rasanya ! Hahahaha.. Sejak beli pertama kali hari tu ,aku dah makin suka pulak layan Cream-O Tart dari Jack n Jill ni ! Tapi sedap tuuu !!

Bila aku bukak je nak makan , muncul terus Qhaliff dan mak dia ! Semua pakat beratur mintak ! Aiyoooo.. Dah la tak banyakk.. huhuhu.. Tapi sayang kat diorang punya pasal.. korbankan je laa…

Camana rasa ? Rasa cam kuih tart la.. Hahahaha.. Sedap ! Aku tak tau la camana korang punya citarasa la.. tapi bagi aku , sedap dah la… Leh layan time time kebulur.. hehehehe ..

Mana beli ? Bersepah aih… kat kedai runcit Pak Ali rasanya mesti ada .. Try laa..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI