Khamis, 2 Oktober 2014

Qhaliff nampak hantu ?

 

Dulu dia berani jer keluar masuk bilik.. Tapi kebelakangan ni , kalau dia nak gi mana mana .. mesti ajak aku punya ! Hurmm.. lebih lebih lagi malam ! Apakah ???

Orang kata budak budak ni , hijab terbuka. Jadi boleh nampak macam macam .. Yelah , selagi tak berdosa . Bila dah ada dosa , tak de la nampak dah.. orang kata laaaaaa .. aku angguk jer laaaa ..

Tadi bertiga di rumah , aku jaga Zahra dalam buaian.. dia dok main.. sakit perut datang melanda.. aku lari naik ke tandas.. Tunaikan hajat.. Tetiba Qhaliff menangis .. mencari aku ! Walhal adik dia ada je dekat ngan dia .. Tak pasal pasal terbantut !

Hurm.. takkan kot ? Ke memang budak besar dia ni , mmg gitu perangainya ??

Virus serang telefon pintar !

 

Nak beli tiket TGV guna aplikasi android tapi was was. Selamatkah ??? Hurmm.. kang baik je isi username n password , tau tau selamat dah data dikebas !

Apa dah jadi ??? Ni baru data dalam phone.. Camana lak dengan pengunaan kad kredit sewaktu pembelian melalui online ? Beli tiket kapal terbang dan sebagainya ?

Apakah kita akan kembali ke penggunaan ‘manual’ ? Hurmm… Manusia yang cipta, manusia juga yang menghancurkan ..

Masih ‘selamatkah’ kita ?

Bila Zahra menangis !

 

Sejak masuk usia 5 bulan ni , malam je mesti menangis ! Beria punya nangis lak tuuu .. Dan kalau petang pon gitu ! Bukan nak susu pon.. Lampin semua dah tukar !

Akhirnya tau … aku tau apa dia nak !! Pasang youtube , bukak phonics song ! Terus diam dan tengokkk tv !

Hurmmm.. cepat matang la budak budak skang ni.. huhuhu.. Tengok macam pahammmm ..

Makan tengahari di Mr.Kebab & Briyani

 

Burger cheese lamb dia ! Sedap gak walaupun kering .. Hehehee.. Selain burger , nasi serta pizza dia mmg menawan tekak aku.. Aku tak tau la orang lain punya tekak.. Lain orang lain tekaknya.. Bagi aku , sini mmg menepati selera aku di kala tak tau nak makan apa ! Hahahaha …

Harga ? Standard Putrajaya laaa bangg oiii ! Mana nak murah.. Sewa kedai saja dah berapa.. Tapi tak la tahap cekik darah sebab ramai je orang datang makan sini..

Pekerja dia pon takde la poyo atau kerek semacam.. Mesra je terutama dengan budak budak.. Qhaliff yang lari sana sini , ketuk aquarium ikan pon diorang masih senyum dan bergurau dengan dia .. Kalau tempat lain , rasanya kena jeling dah ..

Yang bagusnya , tempat ni menyediakan ruang untuk kanak kanak bermain ! Haaa.. Cuma kena perbaiki sikit la.. maklumlah , ramai dah budak dok main dalam tu ..

Mr. Kebab & Briyani ni terletak di Presint Diplomatik, Putrajaya. Nun kat belakang yang dekat ngan Imigresen tu haa… Syok sesekali datang lepak sini beramai ramai ..

Nama terpanjang di Malaysia !

 

Perghhh… Panjang benar nama ni.. 6 patah perkataan. Kalau aku jadi guru dia , nak tulis nama kat buku pendaftaran , mesti akan garu kepala jap.. hahaha ..Unik !

Masa aku nak bagi nama kat Zahra Nur Iman .. ramai kata sian kat dia sebab panjang benar nama. 3 patah perkataan. Orang dulu , satu ada dua patah jer . Zaman ni , ramai amik dah 3 patah perkataan. Hahaha ..

Ingat lagi masa aku jadi guru sandaran dulu. Nak kena tulis nama pelajar di buku daftar dan buku rekod.. Bila tengok nama memasing , sandar jap kat kerusi.. Cari semangat untuk mulakan ! Hahahaha ..

Aku tak tau la apa mak ayah letak nama panjang panjang ni.. tapi cam aku , 3 patah yang ringkas je .. ok la kot di zaman ni.. Nama anak sepatah , buat orang kata ..

“ Tu jer ?? “ . Diorang lak pelik termasuk aku.. Hahahaha … Apa pon nama dan berapa panjang sekali pon , yang penting ianya memberi maksud yang baik dan elok. kan kan ?

Anak ajar ayah !

 

Qhaliff dalam kereta , tak nak duduk dalam car seat dia.. Dah tak selesa agaknya.Kena cari yang baru pasni.. Car seat tu aku letak belakang. Dan dia , duduk di kerusi biasa !

Semalam , keluar dari Alamanda .. wife yang sebelum duduk depan terpaksa beralih ke belakang sebab Qhaliff nak duduk situ. Dia tarik seat belt dan kepala dia , dia bagi kat aku.. mintak tolong masukkan !!

Hahahaha.. Lepas aku masukkan , dia senyum. Adehhh… Yelahh !! Daddy pon pasang laa.. Pastu baru dia suruh pasang Youtube di hp aku .. dan dia sandar sambil layan  !

Aku tak tau dari mana dia belajar semua tu.. Hurm..

 

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI