Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 10 Oktober 2014

The Purge : Anarchy

 

Hurm.. tengok kat handphone je tadi.. Tu pon selepas kawan bagitau cerita ni kejam banget dan dia kata DIBENARKAN MEMBUNUH DALAM MASA BEBERAPA JAM !

Aku pernah terfikir sewaktu kecik dulu. Geram kat seseorang ! Kan bagus dunia ni ada undang undang bunuh orang dalam masa satu hari ! Haaaaa.. Aku nak bunuh orang yang sakitkan hati aku !!

Tu ketika tu.. Dosa pahala , aku tak tau.. Sekarang ? Kita serahkan aja pada Allah. Jangan memandai mandai buat undang undang sendiri ! Kan kan ?

Cerita ni , mmg menakutkan aku. Agenda utama dia adalah untuk mengimbangkan dunia.Teringat aku pada perancangan Illuminati yang aku tonton di Youtube baru baru ni mengenai EBOLA yang dikatakan juga salah satu perancangan mereka ! Apakah perancangan mereka ? Nak jadikan penduduk dunia hingga 500 juta sahaja !

Filem filem yang aku nampak la kan .. macam zombie yang baru baru ni.. Banyak melibatkan penularan virus virus maut yang mampu jangkit kepada orang lain ! Pastu yang ni..

Ok la.. mmg nampak mengarut ! Tapi biasanya yang mengarut tu la jadi kenyataan kan ?

Dalam filem ni , kerajaan USA membenarkan rakyatnya membunuh sesama sendiri dalam tempoh masa beberapa jam .. Dan ianya dikira ‘halal’ ! Dan mangsanya adalah , orang orang miskin atau kelas bawahan. Yang berduit , seperti biasa jadi penonton !

Aku mengarut ? Hehehe.. mungkin la kot .. banyak sangat tengok wayang.. Lalalala.. sekurangnya , aku nak gak berfikir dari main telan terus kan ? Apakah mereka buat film sekadar suka suka atau nak dapatkan keuntungan ? Fikir la sendiri..

Wallahualam..

Hypetension !

 

Pandang 2 orang anak aku ni , memang bikin stress hilang !

Malam tadi , aku bantai tidur awal ! Terlalu penat.. terlalu mengantuk dan terlalu stress ! Hurmm… Subuh , wife kejut.. Terasa segar sangat ! Segala penat seminggu .. hilang ! Sememangnya aku perlukan rehat begini rupanya !

Sebelum tu.. aku baca mesej whatsapp dari seorang rakan.. Dalam tu menceritakan nasib seorang guru yang koma akhirnya meninggal dunia gara gara hypertension . Sama umur dengan aku !

Pagi tadi.. wife bagitau aku yang dia malas sangat nak gi kerja. Rasa stress dan penat .. Aku suruh je dia amik cuti. Wat pe nak gi kerja dengan perasaan tertekan ? Kita jugak yang sakit nanti ! Bila sakit , berapa kerat menteri atau KSU mai turut lawat anak buah dia ??

Kadang kadang , kita ni terlupa dah .. mana yang penting dan mana yang patut diutamakan ! Ada ura ura tempoh pencen hingga umur 70 tahun ! Apakah sampai umur gitu baru nak bersara dan tumpu pada anak cucu ?

Tak masuk akal kalau hidup semata mata nak kerja sampai ke tua ! Hurmm..

Kisah sedih pengangkutan awam !

 

Dari Harian Metro.. Aku ingatkan apa kes .. rupanya !!

image

Hampir 40 minit saya menyusu kan anak di lantai ERL (Express Rail Link) semalam (kelmarin) dan sepanjang tempoh itu orang yang berada di sekeliling hanya melihat tanpa sedikit pun rasa simpati menyaksikan keadaan saya ketika itu,” kata Wan Noor Shila Mior Sharifuddin, 30, yang sedih dan kecewa disebabkan sikap tidak prihatin segelintir rakyat Malaysia.

Adoiyaiii… memang laaaa.. Dulu masa aku dok ulang alik PWTC dari Putrajaya dengan menggunakan ERL dan LRT Putra , menda gini selalu jer nampak ! Apa dah jadi ? Makin terukah ? Takkan nak kerajaan pasang kempen budi bahasa setiap masa ?? Hurmmm…

Aku baca di ruangan komen Fan Page Harian Metro. Menyedihkan komen komen yang ada disitu ..

  • Selama sembilan bulan saya mengandung.. ulang alik dri tpt kerja ke rumah dengan lrt... dlaam 40 minit ke 1 jam setiap hari... pernah tersangkut kat dlm lrt selama 2 jam sebb pokok tumbang. Sy sampai mengalir air mata sebb x tahan berdiri... dah la sesak... sy pula mengandung 6 bulan... berdiri depan seat.... xde sapa yang bediri ... bila sampai station dekt rmh... sy duduk berehat lama kat dalam station... salam 20 minit... pastu keluar terenjut wnjutvsebab kaki da cramp.... bengkak... keluar je... pak cik polis bantuan pla sergah... "awak keluar ni ade tiket tak?!" Mengalir air mata saya.... saya hulur kan kad rapid kl dan kata " you check yourselves" nak tahu sape yg toleng masa tu? Ade budak india.. kolej student. Siap urut kaki sy... apa punya polis bantuan..
  • Sy penah jgak brdiri sebelah pompuan mngandung perut pn dh besar tp xde sape nk bngun bg die dduk sedangkn die brdiri dpn seat khaskn utk oku n mngandung. Yg dduk pulak sumenye pompuan yv sihat d gemok pulak tu. Muka x malu.
  • Time pregnant tgh sarat dlu penah naik bas gi keje...tmpt duduk dh penuh. ...byknye laki malaysia pandang jeling skli je pstu buat tak endah..bkn nk kata la..bangsa asing yg korg dok pnggil indon tu laa yg baik ati bg seat kt sy..
  • Mentality melayu byk mcm ni...saya pernah bawa anak umur 1 thn naik 2x naik turun...langkah ja masuk pintu budak cina student saya rasa...bangun n suh saya duk ngan anak dgn muka yg manis senyum kat saya. Mmg tsentuh hati. Kali ke2 abg india rasanya keja office pkai kemas bangun n suh saya duk. Ckp pun penuh sopan..... indah ssguh budi pekertinya.... Kali ke3 smua berek yg duk org2 melayu n yg sedih askar melayu pun ada. Badan tegap...tp sorang pun xbangun sbb smua dok tepi awek2. Dekat 15 minit bdiri suami dukung anak, anak muntah sbb demam. Lps tu kan dok thoyong hayang....Baru la 2 student melayu bangun suh duk. saya xduduk lngsung. Saya suh suami ja duduk pegang anak dan saya x tengok lngsung muka depa. Bkn apa, saya marah dan malu sbb org melayu jadi mcm tu......malu....saya pun xhingin kerusi nak dok. Bg dok pun bkn ikhlas.... ini adalah realiti mentaliti org melayu.... saya syg melayu... tp klu dah x betul nak puji mcm mana.....
  • Saya pernah tetapi kejadian dah lame jugak lah...saya trun dari bus hujan lebat sngt...saya dukung anak saya berumur setahun lebih...saya hendak melintass jalan, tetapi kereta semua x hirau kan!! Dengan keadaan basah kuyup dah...ade 1 kerete bmw orng cine yg pandu dan die stop kan kereta di jalan semua!!! Trus lintas kan saya !!
  • Saya pn pena lalui... Saya mengandung 7bln n dukung anak umur 1 thn 3 bln.. Seorg pn x bg duduk.. Nk kate tua yg duduk x la plk.... Anak nangis masing2 wat x tw dgn keadaan sy mengandung lg.. Ke mane pegi otak diorg...plzzz la jgn letak kt lutut ok... Kesian la pd ibu2 mengandung n dukung baby.. Jgn pentingkn diri sendiri..
  • Bkn dlm kenderaan awam aje berlaku kes camni.Kat klinik ibu mengandung pon sama.y duduk lelaki2 y kononnya gentleman temankn istri checkup.bila nmpk ibu mrngandung n dukung baby berdiri..buat2 xnmpk.aku y sarat lak y bgn bg duduk kt sape2 y aku rasa da lama sgt berdiri.memalukn...
  • Saya bkn nk kutuk bangsa sendiri.. dulu ms sy sihat , saya selalu naik train n bus.. sy tgk org tua , ibu ada ank n ibu mengandung yg berdiri , sy terus bg tempat duduk sy.. yg sy perhatikan majoriti pemuda pemudi cina n india lbh bertolak ansur ttg memberi seat kpd org yg lebih memerlukan sedangkan ank muda bangsa kita nisbah 2:10 je sudi bg seat pd org lain. Mrk lbh selesa sembang ngan bf/gf / kawan2 kat sblh.. yg kesorangan selesa layan hfon... minggu lps saya ke hospital , saya dah tk mampu nk berjln jauh atau berdiri lm , ketika sy berjln untuk ke seat yg ada kosong di sebelah belakang.. sy melewati 2 auntie india , seat kosong tu belakang dia je.. mrk ber2 bgn n suruh sy duduk seat mrk n mrk move ke belakang.. sy ckp kat blkg ni je seatnya.. mrk ckp takpe.. u duduk dpn, senang.. kaki boleh berlunjur..sy mengucapkan terima kasih byk2 dlm keadaan sebak...ramai ank melayu yg duduk sepanjang sy berjln ke seat tu tkde kesedaran pun melihat sy berjln berdencot dan perlahan2 sedangkan org india yg saya tgk lbh tua dr saya ada lg perasaan belas kasihan pd sy..
  • Bkn nk ckp la,kebykkannya kaum lelaki ni lebih memahami dr kaum perempuan sendiri..bila nmpk kita tgh berdiri dgn ank kecik,yg perempuan duduk je..yg lelaki bgn bg tmpt duduk..waktu ngandung pun sama,bila nmpk kita berdiri,kaum lelaki yg bg duduk..yg perempuan buat xtau je...sepatutnya perempuan la lg peka dgn keadaan perempuan yg ngandung@ada ank kecik ni...
  • Saya setiap hari menggunakan erl..dan saya sarat menggandung tunggu hari.. tp yg sedih mmg reality erl passanger mcm tu.. even dh tampal gambar unt ibu mengandung pon deorg wat x tahu.. yg jantan2 gagah pon wat x nampak je.. x kan la nk kena mengemis minta tpt duduk.. siap berebut masuk train nk tpt duduk punya pasal kita yg tgh sarat ni mengalah la.. sedih...
  • Xpayah cakap dlm bas or lrt...pergi check up ngndung pun ramai yg pergi dgn suami...bila masing2 da bawa suami kerusi klinik bhgian ibu mgandung penuh ngn suami yg meneman dduk...sdgkan ibu yg dtg utk checkup tpaksa bdiri..pastu wat xtaw je...byk kali da saya alami..
  • Kejadian mcmni mmg kerap berlaku. Baru-baru ni sy naik KTM sewaktu org balik kerja. KTM mmg penuh sgt, sampaikan ramai yg terpaksa berdiri. Tp tak kisahlah kalau org yg berdiri tu sihat dan mampu. Sy naik coach untuk wanita sahaja. Tiba-tiba seorang kakak sedang sarat mengandung masuk KTM tu dan semua org buat-buat tak nmpk. Sy sendiri sedang berdiri jd tak tau nak tlg mcmana. Sy cuma tlg tengok-tengokkan tmpt duduk kalau ada. Blm sempat sy nak bersuara mintak tlg bagi tmpt duduk kpd kakak mengandung tu, ada seorang prmpuan ni berdiri dan pelawa tmpt duduk dia. Alhamdulillah, masih ada org yg beradab walaupun ambil masa sikit utk dia bertindak. Pesan sy kpd sesiapa yg mengandung ataupun yg dah berumur dan tak mampu utk berdiri lama, suarakan saja keperluan kamu. Mintak je tmpt duduk kat orang-orang yg sihat belaka tu. Dan pesan kpd org ramai, tlglah bersuara utk mereka yg tak berani nak bersuara. Itupun dah cukup membantu

 

Bagaimana nak mengatasi masalah ini ? Ahaa.. Ada satu komen yang aku rasa kita patut guna pakai !!

Masa sy preggy dan sampai la dah beranak sy practice apa yg sorang lawyer ni advice sy. Just choose anyone dan minta dia berikan tempat duduk. This is how we teach them. Dia akan malu dan put in their mind to give the seat first before we asked for it. “.

 

Aku rasa setiap operator pengangkutan awam pasni kena mainkan pengumuman setiap kali memberhentikan kenderaan mereka .

“ Sila berikan tempat duduk pada mereka yang lebih layak. Terima kasih. “.

Kan ? Kalau tak .. hampehhh laaa diorang nak perasan !

Qhaliff kecek Kelate doh ?

 

Makan malam sama sama .. Sedap wife masak hari ni. Nasi ayam.. Ayam perlu ada sebab Qhaliff suka ayam.. Payah dia nak makan kebelakangan ni.. Hurmmm .. memilih atau tukar selera ? Abis kurus dah dia.. Pipi pon dah tak tembam sangat ..

Sedang sedap menjamu selera , Qhaliff bersuara..

“ Aye , ayee… “

Hurm.. nak air la tu.. Aku bingkas ke dapur. Capai cawan plastik dan isikan air di dalamnya. Pastu bagi kat dia ..

“ Aye , aye … “

Ler.. dah kasi air dah ni.. Tak nak pulak…

Qhaliff pandang aku dan mulut dia masih menyebut menda sama..

Hurmm.. apa dia nak ? Sekali aku terpandang ayam dalam pinggan aku.. Takkan kot ??? Air dan aye.. Kalau sebut dalam lorat Kelantan , bunyi lebih kurang..

Aku cubit sedikit dan masukkan ke dalam pinggan dia.. Terus dia amik dan masukkan ke dalam mulut dia ! Ah , sudahhhhh… sejak bila pulak dia kecek Kelate ???

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI