Isnin, 13 Oktober 2014

Bila lama tak bersenam !

 

Tak sempat dah nak gi gym skang ni.. Ditambah dengan kenaikkan harga petrol , membuatkan selera aku nak bersenam di gym .. terbantut sama sekali !

Walaupun kat rumah ada peralatan bersenam , nak curi masa tu payah. Bila aku naik je atas , Qhaliff ikut.. Kalau dapat lari pon , dia dengar je bunyi besi .. terus panjat tangga ! Hurmm.. Nak tak nak , kena turun balik !

Bila dah ada no 2 ni … nak kena gilir gilir lak jaga.. Dengan nak update blog lagi ! Hurmm.. Ni bukan alasan untuk tidak bersenam ! Nak tak nak aku kena jugak memandangkan usia pon nak cecah 40 dah tak lama lagi.. Er , lama lagi yer.. hehehe ..

Terpandang je gambar ni di Facebook , aku terus rasa gerun ! Kenapa ? Dalam keluarga aku ada penyakit kencing manis dan darah tinggi… Aku ada dah darah tinggi.. Kencing manis ? Aku mmg jaga makan.. Yang menakutkan aku ialah sakit jantung ! Hurmmm..

Amacam ? Sekarang ni penyakit dah tak kira umur.. Muda muda pon ada kencing manis , darah tinggi dan sewaktu dengannya ! Hurmm.. Nak salahkan sapa ? Sendiri yang tak jaga ..

Ada yang pegang falsafah , makan selagi sihat ! Nanti dah tak sihat .. nak makan pon takde selera .. Hurmm.. Bagi aku , pepatah tu tak leh pakai .. Bersederhanalah.. tu jer ..

Nak kena kuatkan azam ni.. Dah la minggu ni ada photoshoot dengan majalah Maskulin.. Hurm.. perut ? Adehhh…

Guna otak sikit boleh ?

 

 

Tak perlu jadi perwira papan kekunci bila komen di status orang lain atau up status di TimeLine sendiri. Walaupun benarlah dosa tu kita tanggung sendiri tapi dosa kita dengan orang tu ?

Komen , guna akal dan logik. Pikir masak masak sebelum nak komen ! Atau bila nak up status tu , cuba pandang diri sendiri.. Status kita tu mencerminkan perangai kita yang sebenar..

Bawak bawak bersabar dan guna akal.. Istighfar selagi mampu.. Bukan apa.. kadang kadang kita rasa kita jaguh di medan dunia maya ni ..tapi hati manusia ni , sapa yang tahu kan ? Terjumpa kat luar.. Haaa… Kita tak perasan tapi perangkap tak pernah lupakan mangsanya !

Ini berlaku di negara kita.. Dulu kita selalu baca kejadian gini di negara orang .. tapi sekarang ? Hurmm..

Rutin selepas bangun tidur !

 

Lepas dua dua mandi.. Layan youtube kat tv n tab sat.. Pastu , Zahra akan tidur dulu.. sekurang-kurangnya hingga jam 11 atau 12 tengahari…

Dan Qhaliff akan  tidur sendiri , jam 3-4 petang ! Paksa tidur pon tak guna gak .. meraung nanti dia ..

Dalam usia gini , tak susah dah nak jaga Zahra berbanding masa usia 2-3 bulan ari tu.. Atau lepas abis pantang.. Kena sabar skit masa tu.. Penting part tu.. leh dapat tekanan jiwa kalau tak sabar ..

Kalau kena baby yang tak banyak karenah , mmg best ! Kalau dapat yang banyak karenah.. cam asyik nak berkepit jer, mmg leh pengsan pengasuh.. Yelah , asyik suh dukung jer.. letak jer , nangis ! Perghhh …

Aku bgtau wife.. kalau aku nak jadi pengasuh , aku akan mintak RM1K seorang sebabnya , aku akan tumpu pada anak dia dari jam 9-5 petang ! Aku tak leh nak biar dia seorang seorang je dan aku buat kerja lain ! Hurmm..

Takde orang nak punya ? Memang laa … aku pon tak nak.. tu kalau orang dah memaksa aku laa.. Dan aku bgtau wife , untunglah dia  , aku nak jaga dua dua anak aku tu.. huhu .. Yelah , aku pun untung gak sebab dia nak kerja bantu aku.. kan ?

Sempena ulangtahun MAYBANK yang ke 54 tahun

 

Pada 12 September lalu hingga 30 September 2014 , kakitangan Maybank telah pusing  satu Malaysia dengan membawa kejutan dan hadiah pada pelanggan mereka yang setia memberi sokongan pada Maybank selama ini , sempena ulangtahun MAYBANK yang ke 54 tahun !! Lama tuuuuu !!

Token penghargaan dan iPad diberikan pada pelanggan setia , yang datang ke cawangan Maybank malah mereka juga melawat pelanggan mereka di rumah untuk menyampaikan hadiah istimewa .. Hadiah yang di luar jangkaan  pelanggan mereka sendiri !! Ini sangatlah menarik ! Aku sendiri terharu melihat video tuu.. Yelah , mereka terharu dapat hadiah.. dapat bantuan dan macam macam lagi !

Idea mereka ini sangatlah dipuji.. Mereka menghargai pelanggan mereka ! Bila melihat senyuman terpamer di wajah pelanggan mereka , itu satu kepuasan yang tak terhingga !

Ini membuktikan bahawa Maybank adalah salah satu bank terbaik di dunia ! Ini bahagian berterusan Maybank  pada #humanisebanking !  Jom tonton video ini …

Bagi mereka yang kaki selfie , MAYBANK turut menyediakan hadiah yang bernilai RM500 kepada 5 kategori pencalonan yang paling kreatif berselfie dengan undian tertinggi.. 10 pemenang akan dipilih !

Cara nak join dan menang ?? Mudah jer.. Ikut je langkah ni .. :

1. Selfie dengan  Harimau Maybank.

2. Teks 'Happy 54th Anniversary Maybank ...’ tidak lebih 10 patah perkataan dengan hashtags #m2uappselfie dan #humanisingbanking.

3. Upload ke Twitter/Instagram akaun atau post pada Maybank’s Facebook page timeline.

Jangan lupa  ‘Public’ kan setting anda tuuuu… Kalau nak menang laa .. Hehehehe .. Tu jer.. Mudah kan ? Cepattt..Tarikh tutup 13 Oktober 2014… hee…

Ku sengaja pacakkan rambut Zahra ?

 

Heee.. Takkan la nak anak perempuan berambut pacak kan ? Jenuh aku cuba turunkan rambut dia tu ! Menurut sungguh la rambut bapak dia yang kuat benar pacak.. Hahaha..

 

Bila makin panjang .. dia akan turun dengan sendirinya.. Tak yah dok pening pening aihhh.. kan ? Hehehhe.. Janji , bila sampai masa .. tutup aurat ! Tu yang penting .. kan kan ?

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI