Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 14 November 2014

Mudahnya dengan Zahra !

 

Mak aku kata laa.. mudah benar jaga dia .. ! Awal pagi , lepas mandi .. kasi susu dan tidurkan dia .. Kalau dia menangis , tu tandanya dia boring.. Bawa je jenjalan luar.. pastu diam.. 10 – 15 minit.. dia confirm ngantuk ..

Setiap pagi.. dia akan tidur balik dari jam 8 pagi hingga 12 tengahari.. Hehehe.. Sejak cecah 6 bulan ni , dia lain skit.. Perubahan dah boleh nampak masa ni ..

Dan Qhaliff ? Cemburu dengan adik dia tapi pada masa sama , dia jaga wooo ! Hahahaha ..

Whatsapp punya isu !

 

Hahaha.. kecoh baru baru ni pasal Whatsapp ! Aku tak tau apa puncanya dan malas nak amik tau sebab ianya melibatkan sikap masing masing .. Adeh.. Tak matang ? Cemburu atau takde kerja ? Aiseyman..

Bergaduh pasal tanda ‘two check’ tu je kan ? Kalau dah baca , balas la cepat eh ? Huk alohhhh.. Ingat orang takde keje lain ke nak buat ??? Hahahaha… Kalau dah gatal nk berpasangan tu , terima je la seadanya. Janganlah dok mengawal orang tak tentu hala ! Kang orang tu uninstall whatsapp , dah tak pasal pasal guna sms jer ! Haaa.. baru ada akai !

Pernah berlaku gak la pada aku pada zaman dinasour dulu.. Punya la stress dok berbalas sms .. Lambat balas , marah.. Perghh.. Kata dok bersms dengan perempuan lain ! Huk aloh.. Memang pon dok bersms dengan perempuan lain ketika tu .. Yelah , waktu tu aku bujang lagi kacak .. Haaaa.. Ok la kan ? Bukan sms ngan pondan atau gay ! Normal la kan ? Lom kawin..  Maka aku campak la phone ke dinding  ! Berderai habaq hangggg ! Puashati aku ! Sapa pon tak leh sms dah termasuk mak aku ! Baru padan muka dia !!! Huhhhh..

Kawan , orang dah buat whatsapp , Line , Wechat .. guna je laaa untuk permudahkan komunikasi. Kalau dah tak leh tahan rindu, nikah jer ! confirm pastu tengok handphone pun meluat dah ! Lain la blogger.. kena tengok phone 24 jam.. Kot ada job juta juta masuk.. Nak approve comment.. haaaa ..

Dah tak pasal pasal skang , Batman pon pening kepala ! Nak lari pon payah dah bila polis mintak bantuan ! Haaa …

Sedikit info untuk mereka yang stress pasal Whatsapp !

( one check ) mesej selamat dihantar ke server ! Bukan hp orang tu !!

( two check ) dah selamat hantar ke handphone orang tu tp tak semestinya dia dah baca ! Paham tak ni ?

Tu pun nak pening ! Bercinta ngan panda je la kalau memanjang nak cemburu !

Harga rumah akan naik lagi ?

 

Wowww ! Biar benarrr nih ..

image

3% ? Tambah ngan GST 6% ? Dah berapa ? Hurmm.. ada yg kerja dengan syarikat  binaan ni kata mungkin lebih ! Hurmmm.. Sapa yang belum beli rumah pasti akan garu janggut dia.. Takkan nak tunggu rumah mampu milik yang confirm ramai berebut punya laaa .. Tu pun ada kriteria tertentu !

Apa kata kerajaan mengenai harga rumah ni ?

Pulak ??? Aiseymannn… Dah tu nak beli rumah camana ? Seorang kawan aku semalam ada bertanyakan perihal rumah pada aku. Dia nak cari rumah berhampiran Putrajaya. Nak beli dalam Putrajaya , jangan mimpi la kan ? Harga luar mampu punya ! Yang mampu beli , aku rasa bukan orang orang kebanyakkan cam aku ni .. tapi yang banyak duit dan orang dari luar negara ???? Hurmmm .. Sian kita ..

Kalau nak beli rumah , gaji bulanan mesti berapa ribu eh ? Maksud aku pendapatan bulanan laaa.. Kalau aku seorang penjawat awam bergred 17 ( pembantu tadbir dan sebagainya ) , gaji baru berapa sangat kan ? Apakah mampu aku beli rumah jika tiada buat bisnes sampingan langsung ?

Aiseyman … Baru nak beli rumah , tapi macam tak layak lak.. Gaji lom pon cecah RM3K tapi dah dikira miskin ! Hurmmm… Betul gak .. Nak  bayar itu ini .. Bagi orang tua lagi.. Nak simpan menikah.. Lepas menikah nak beli itu ini lagi.. Perghhh ..

Nak beli rumah tak lepas .. Dah la tu , dikira miskin .. Mintak BR1M je laaa ..

Alamak.. baru nak apply ! Hahaahha .. Kena ‘sound’ dahhh ! Adehhh… Nak beli rumah tak mampu , nak appy BR1M tak lepas… Nak cari income buat bisnes online , kena daftar company. Bisnes maju kena GST lak.. Hahahahaa….. Tepuk dahi je la ..

Aku bukan mengeluh.. Tapi sampai bila kita nak hidup macam ni ? Mengemis di negara sendiri ! Kerja siang malam perbaiki kehidupan. Tapi kita sendiri tiada kehidupan ! Nak gi bercuti pon guna duit banyak ! Nak balik kampung pon guna duit banyak.. Minyak , tol , jalan jammed .. speed trap , AES , eksiden !

Kesimpulan.. simpan duit , balik kampung… Beli tanah , buat rumah .. buat bisnes kat sana ! Dengan tanah yang ada , InshaAllah macam macam boleh diusahakan.. Rezeki Allah luas .. Sampai bila nak jadi hamba orang lain kan ? Jadi hamba Allah dah la.. DIA balas dengan rezeki melimpah ruah .. kita je tak nak cari .. Nak harap depan mata jer..

Pesanan untuk aku jugak yang tak de rumah lagi ! Hahahaha .. Jom balik Penang.. Tanah ada dah tu.. Nak bisnes apa eh ? Rumah sewa pon best sebab tak lama lagi akan ada IPT dekat dekat situ .. wowww ! Dengar ceritanya laa..

Terasa nak hantuk kepala ke dinding !

 

Ada beberapa situasi yang berlaku setiap hari pada diri kita yang membuatkan rasa macam nak menjerit sekuat hati atau nak je gi tumbuk orang tuuuu ! Haaa.. ada kan ? Kannnn ? Aku memahami.. hahaha ..

Antaranya ? Ok.. ni yang berlaku pada aku semalam ..

1. Gi makan .. amik lauk sedap sedap dan ada la sambal yang leh tahan gak kepedasannya..

Menyelerakan , bukan ? Ahaaaa .. Nasi dan lauk , sila pilih sendiri.. Takde masalah.. Air , ada orang datang amik order. Makan punya makan punya makan.. tau tau abis dah nasi tapi air tak sampai lagi ! Hahaha.. Dah la pedas.. tapi air tarak ! Niat di hati nak tambah lagi , terus dibatalkan ! Geram ? Sabar je la kan ?

2. Dalam perjalanan ke suatu tempat. Di persimpangan lampu isyarat… Dan , lampu merah bertukar ke hijau. Kereta bergerak perlahan.. Ada sebuah kereta tu bergerak perlahan dan menjarakkan keretanya dengan kereta depan agak jauh… Dari akhirnya , lampu hijau bertukar ke kuning .. dia memecut laju ! Waahh , dia lepas .. yang belakang ni ??? Haih , macam ni punya pemandu pun ada ? Apa niat dia ? Saja atau terleka ?? Kalau saja , serius ..dia antara pemandu kereta di Malaysia yg perlukan kasih sayang !

3. Dalam kereta gak.. Dah la perut memulas giler ! Memang tahap hujung hujung punya.. Destinasi , rumah tercinta ! Dah dekat tapi ada sebuah kereta di depan nun , pandu kereta seolah makan angin kat Paris ! Memerhatikan kehijauan bumi Tuhan dengan senyuman ! Kereta berderet di belakang ! Sebuah demi sebuah potong dia .. Dia cool jer ! Boleh ?????? Kalau kereta dia bermasalah , bagi la double signal atau keluarkan tangan suruh kereta potong dia .. Tapi ni wat dek jer ! Arghhhhhhhhhh !! Orang macam ni mmg mintak dijulapkan je sebotol pastu ikat dia dalam kereta ..pandu  ke Kelantan tanpa henti di mana mana RnR  dgn kelajuan 60km/j !!! Baru tau cam rasanya !

Kawan , kot yer berhati hati memandu tu ..tengok tengok la orang belakang skit .. Kalau takut memandu , suruh je orang lain pandu ! Nak berhemah , biar ikut peraturan.. Bukan ikut tekak jer .. Arghhhhh !!

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI