Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 31 Januari 2015

Anak perempuan manja dengan ayahnya ?

 

Hurmmm.. Zahra tak boleh nampak muka mak dia.. Kalau nampak , terus menangis ! Hehehehe ..  Dia nampak muka aku , dia cool jer tapi kalau Qhaliff yang nampak , berubah terus ! Hahahaha..

image

Hurm.. Hurmmm… Dalam manja manja Zahra ni , senang je jaga dia. Sama cam abang dia. Nangis pon tak de la tahap merengekk berpanjangan .. Kejap kejap je pon..

image

Hurm.. makin suka belajar dia skang ni.. Sekejap je masa berlalu..  Qhaliff makin rapat dengan aku.. Orang kata anak lelaki rapat dengan ibunya ? Belum lagi kot .. kan ?

Best ke VICE lakonan Bruce Willis itu ?

 

Semalam gi tengok film ni dengan blogger Kyle Ril. Sepanjang perjalanan cerita tu , aku ternanti nanti punchline ! Hahahaaa… Grrr… Rugi tengok cerita serupa cerita budak tadika ni !

Tolonglahhh..tolonglah , jangan bazirkan duit korang dan juga masa ! Cerita ni , cerita sampah ! Bruce Willis sekadar digunakan untuk lariskan film yang .. adoiyaiiii !

image

Aku bagi 1.5 bintang !! Hancur.. lebur.. Grrr.. Pulangkan duit akuuu Willy oiiiiii !!

Jumaat, 30 Januari 2015

Terpaksa ku buang susu ini !

 

Susu yang berharga beratus ringgit ni , terpaksa aku buang begitu saja ! Masih banyak lagi kandungannya. Namun disebabkan dah melebihi tempoh masa guna sepatutnya , aku dengan berat hati .. masukkan ke dalam tong sampah !

Walaupun expired date September 2015 tapi disebabkan aku dah guna pada July tahun lepas , rasanya dah tak sesuai untuk gunakan dah !

Merujuk pada page yang berkenaan , tempoh guna susu tepung ni adalah 26 minggu ! Aku tak berani amik risiko. Takut rosak la buah pinggang nanti.. kan ?

image

Susu tepung , 26 minggu ! Hurmm.. Redha je la.. Lusa beli lain laaa.. Kalau dapat satu tong ni bawah RM200 , kira murah dah.. Cuma risau ada yang tiruan.. Hehehe..

Susu untuk besarkan otot .. Lalalalala.. Susu anak , ada dah.. original.. hahaha ..

Dah patut putus susu !

 

Kalau mak dia ada , dia nak ! Kalau mak dia takde di sisi , dia tak kisah !! Dia boleh je minum susu botol biasa jer .. Kalau di rumah , dia akan tumpang sekaki dengan adik dia .. Nasib baik adik dia tak kuat menyusu. Baby perempuan perut kecik kot ?

image

Tapi bagusnya tiap kali nak menyusu , dia mintak izin dulu.. Hehehe.. Takde la main serbu gitu.. Kalau dok baring ngan aku , dia akan tanya aku terlebih dahulu. Kalau aku bagi , baru dia gi.. Kalau aku tak bagi ? Dia bantai nangis.. maka aku takde pilihan sebenarnya !

Dah tiba masa putus susu.. Tapi nak wat camana eh ?

Boleh aku hilang berat ‘30kg Dalam Masa 80 hari ? ‘

 

Buku yang baru aku terima dari penulisnya sendiri membuatkan aku kembali bersemangat untuk menyahut cabaran menslimkan semula badan aku ! Hehehehhe ..

image

Bukan mudah tapi seronok menyahut cabaran ni ..Bukan saja badan sihat malah kembalikan stamina seperti orang muda.. Er , aku mmg muda tapi nak  kelihatan lebih muda lagi.. Hehehee.. Ok peee !

Dulu boleh laa.. hari hari gi gym.. Pagi gi gym.. Petang gi gym.. Beli susu protein.. Tapi sekarang ? Pagi kena jaga anak.. Petang bila nak bersenam atau jogging , si anak nak ikut sama.. Huhuh.. Belum masanya untuk bawak sekali.. Hurm.. Ke gym boleh la tapi kena pantau.. Dah tak leh nak workout..

Maka dengan kehadiran buku ini.. aku seperti ada ‘kawan’ rapat yg turut guide aku dan memberi semangat ! Hehehe.. Best pe ada kawan kasi semangat untuk membakar lemak dan menurutkan berat badan ! Kaannn ..

Dan aku mulakan sedikit demi sedikit.. Mula mula , pecahkan peluh .. maka minggu ni aku kuatkan azam turun ke gym..

image image

93kg ??? Biar betikkkk … Hahahaha.. Sebelum kawin dulu , berat maintain 80kg jer ! Hehehehe .. Mampukah aku membuang lemak lemak terumatanya di bahagian.. hurm… Benci tul nak sebut.. Perut !! Tiada lagi ‘durian’ di perut aku..

2010 – Dua tahun selepas kawin ..

image

2015 – Setelah beranak dua .. hehehe.. Bini yg beranak. Aku jaga anak jer.. Hehehe ..

 

Hurmm.. Sebenarnya aku tak la kisah sangat lemak tu.. Aku bukanlah nak buat badan untuk masuk pertandingan atau jadi artis KPoP pon.. hehehe.. Tapi lebih pada nak kelihatan segak dan bergaya bila berpakaian kemas.. hehehe .. Dan paling penting ialah sihat !

image

Maka , Februari ni adalah bulan kepada kerja keras dan kerja bijak.. hehe.. Work smart kata mereka yang malas.. hahaha… cam aku.. heee.. Aku bukan nak kurus yer.. Aku nak kelihatan cam.. Er , The Rock ? Gile ke apa.. Tu taraf T-Rex .. Memadai la cam Vin Diesel.. heehe.. Leh botak kepala balik , kan ? Lalalala ..

Atau badan cam mamat bawah ni ! Perghhh.. Confirm bla bla bla .. Sambung la sendiri ! Hahahah ..

Tak susah pun sebenarnya. Aku dah buat banyak kali sebab badan aku dah banyak kali turun naik.. Heheheh.. Sekurangnya aku ada alasan nak ke gym.. lalalala ..

Khamis, 29 Januari 2015

Apabila si bapa ajar anak kecilnya memandu !

 

Hurmm..

“ Daddy , nak ‘busss’ .. “.

Aku tak paham maksud Qhaliff.  Aku try jawab ..

“ Ok.. “.

Terus dia ke riba aku yang mana ketika tu aku sedang memandu kereta. Cepat cepat aku suruh dia duduk kembali ke tempat asal dia.. Hurmmm .. Tu rupanya..

Bila sampai ke kawasan perumahan aku dan waktu pun ketika tu dah lewat malam.. Baru aku ajak dia duduk di riba aku. Rasanya dia dah lama teringin sebab dok memandang je kita kan ? Budak ni penuh tanda tanya..

Betul.. perbuatan ni merbahaya sangat ! Jangan dibuat atau galakkan anak anak ! Tapi ramai je parents buat kan ? Kekadang puas larang.. meraung dalam kereta .. Sakit kepala woo dengar ! Akhirnya , mengalah ..

Owh.. gambar bawah ni , kereta tak bergerak yer.. Sekadar gambar hiasan.. hehehe ..

image

Mana nak beli minyak Pati Batook Ori ?

 

image

Setelah dua hari Zahra tak berak.. malam tadi , dalam kereta dia berak kaw kaw baunya.. Aku pelik gak kenapa dia leh berak dalam kereta.. Biasanya kat rumah je baru berak..

Dan pagi tadi , mak aku tanya aku..

“ Zahra berak tak semalam ? “ .

Aku jawab je la yer .. Mak aku kata , dia sapu minyak Batook Ori yang aku sendiri bagi kat dia.. Minyak tu aku beli kat Pati Batook Ori yang mana agennya bekerja di Kementerian Kewangan. Maka dekat ngan aku dah.. Booking dan sampai masa gi amik jer.. Senang.. Diorang pon ada agen di tempat lain. Kalau nak jadi agen pon ok jer..

Sambung cerita.. Selepas tu mak aku kata Zahra kentot kentot terus.. Dan nak dijadikan cerita , bukan berlaku pada Zahra jer.. Ramai kawan kawan yang dah beli minyak ni akui keberkesanannya .. Alhamdulillah..

Aku pun pakai kalau kaki atau tangan lenguh. Lepas bangun tidur , memang lega.. Ada kawan tanya.. bau dia camana ? Baunya relaks jer.. Budak confirm suka !

Untuk kembung kembung perut , memang sesuai.. Tapi kalau kembung sebab ‘perbuatan’ laki sendiri  tu , tak pernah try lagi la.. heehhe..

Salahkah si suami bawa telefon ke tandas ?

 

Dalam kepala.. Mesti ada skandal la tuuuu ! Ahaa.. kan ? Dah tu , apasal nak bawak masuk phone lak dalam tandas kan ? Ha.. Tinggalkan je la kat luar tu.. huhhh !

image

Hehehe.. Ok la tu.. Banyak kes gitu kan ? Tapi ada beberapa kes terpencil betapa pentingnya membawa telefon ke dalam bilik air ni ! Haa.. Contohnya terjadi pada aku sendiri laa.. Aku dah standby dah masa tu ! Hehehehe..

Apa kes ? Hurm.. Kes tergelincir sewaktu keluar dari tandas ! Hurmm.. Ada dua kes yang aku dengar sendiri dari mangsa dan juga cerita atas cerita ..

Pertama .. Terjadi pada kenalan aku sendiri.. Sewaktu tu dia keseorangan di rumah.. Dia baru lepas mandi.. keluar dari bilik air pastu tergelincir ! Terus tak boleh bangun ! Nasib baik ada telefon di tangan dia masa tu ! Bayangkan kalau takde ?

Yang kedua .. Kawan aku cerita la.. kawan dia tergelincir lalu kepala kena sinki. Berdarah koooo ! Dan dia bernasib baik sebab dok pegang phone ! Dia terus call kawan dia mintak cepat cepat datang rumah. Pastu terus pengsan ! Hurmm..

Curang ? Hehehehe .. Apa gila nak curang call awek dari dalam tandas ! Tak romantik tul !

Rabu, 28 Januari 2015

Setiausaha sulit BENASHAARI.COM

 

Kali pertama aku bawak dia gi meeting di usia 3 tahun. Aku berani bawak setelah tengok respon dia dengan orang ramai yang semakin ..berhemah ? Hehehehe..

Dan dia mmg bersopan santun dan cuma sesekali keluar perangai yang bikin mata aku terjojol…

Lokasi : Pejabat Cosmoderm Subang Jaya.

image

Selesai makan.. meeting bermula ! Dia amik tempat sebelah aku. Siap kertas dan pensil gitu..

image image image

Bermula jam 11 pagi.. Qhaliff mula mula menulis. Pastu melukis diikuti dengan main air milo dia  dan seterusnya gi kacau awek awek dalam tu !

Lama sangat meeting..akhirnya dia mintak aku tidurkan dia .. Hehehe.. Letak kat sofa jer dan terus selamat !

image

Dan meeting tamat dengan comey sekali ! Terima kasih Cosmoderm atas kepercayaan !

Azam baru , semangat lama !

 

image

Nak jogging , payah ! Nak tak nak , bergoyang laa guna ni menda alah ni.. Ada yang tanya , ok ke ni ? Bagi aku laa kan .. menda ni ibarat kardio je la.. kasi keluar peluh .. tapi untuk jadi fit tu tak de laa ..

Aku terpaksa mula semula dari bawah untuk kembalikan kesadoan badan dan juga stamina .. Dah jatuh teruk ni.. Huhuhuh.. Untuk sarapan pagi .. aku amik kembali ..

image

Harap-harap aku dapat kembali seperti dulu sebelum dilantik jadi duta.. Er ,duta ???

Selasa, 27 Januari 2015

Anak bapak !!

 

Dijadikan cerita ..

image

image

Gitulah adanya.. Tak lepas sungguh dia ngan telefon tak bernyawa tu ! Suka sungguh hp ada flip.. Dulu aku pun sukaaa.. hehehe ..

Karnival Karangkraf 2015

 

GENERAL

Karnival Karangkraf kembali lagi !! Kali ini dengan pelbagai aktiviti menarik dan pasti tertarik ! Antara yang membuatkan anda patut datang ke Karnival Karangkraf ke 7 ini ialah diskaun hebat produk terbitan Karangkraf seperti majalah, novel, buku, Al-Quran dan akhbar Sinar Harian sehingga 80% dengan tagline “Kami Ada Semuanya” .

Karnival Karangkraf 2015

Masa : 9.00 Pagi – 7 Malam ( Jumaat, Ahad)

9.00 Pagi – 11.00 Malam (Sabtu)

Tempat: Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15,

Antara aktiviti yang akan dianjurkan ialah :

  • Masakthon (Para penulis buku masakan Alaf 21 bakal bergilir-gilir menyediakan masakan dengan resepi istimewa mereka.)
  • Bengkel Penulisan Thriller
  • Demo Tudung
  • Sesi beramah mesra dengan novelis dan penulis, seperti Ramlee Awang Murshid, Damya Hanna, Zaifuzaman Ahmad, Batiah Hadi, Julia Basri, Ayu Emelda, Azilah Wahab & ramai lagi.
  • Maskot-maskot kartun kegemaran ramai seperti Upin & Ipin, Boboiboy, Chichi Chacha, Supersquad
  • Cosplay anime untuk menghiburkan para pengunjung

Aktiviti menarik pada Sabtu 31/1/2015;

  • Ceramah Perdana dan Pelancaran buku Ustaz Kazim Elias
  • Forum Bicara Cinta Anak Muda, yang dibawakan oleh Majalah I akan menampilkan PU Azman, PU Yusof , Heliza Helmi dan Amin Idris selaku moderator. Selain forum, pengunjung bakal disajikan dengan persembahan pemenang Anugerah Nasyid IKIM 2014, Daqmie.

Aktiviti menarik pada Ahad 1/2/2015

  • Temui 20 Finalis Dewi Remaja
  • The Largest Frozen Kids Gathering yang dianjurkan untuk kanak-kanak yang berumur 4 tahun dan ke atas berpakaian seperti Elsa dan Anna.
  • Mini Konsert 30 Tahun Media Hiburan, ramai artis popular yang akan membuat persembahan, antaranya, MOJO, Ajai, Amelina, Awie Rafael dan banyak lagi.

FOODTRUCKS

Selain itu antara tarikan Karnival Karangkraf kali ini adalah Famous Food Truck yang semakin dikenali ramai dan tidak ketinggalan menu popular The Pisang Cheese.

 

MASKOT

Terdapat juga lebih 14 gerai makanan dan minuman yang dibawakan kepada pengunjung dengan pelbagai menu menarik dan lazat.

Antara Kemudahan yang disediakan kepada para pengunjung;

  • 2000 parkir percuma.
  • Gerai jualan makanan dan minuman
  • Kemudahan Surau dan Solat Jumaat.
  • Khidmat Bas Rapid ulang-alik disediakan secara percuma. (Laluan Bas : Masjid Negeri Shah Alam - Petronas Dataran Automobil Seksyen 15 – Karangkraf  - SACC )

“Abang , nak ikut.. “

 

Tunggu wife sampai rumah.. Lepas maghrib , aku plan nak keluar .. Pada awalnya aku ingat nak gi Alamanda. Nak layan movie. Kasi release tensen jap. Yelah , tak tengok dunia kooo.. Otak beku !

Tapi.. setelah seharian bersama anak anak , aku rasa aku tak patut tinggalkan Qhaliff di rumah. Sian dia. Dia pun reti bosan ! Hurm.. Zahra tak pe la.. Dia demam.. Hehehe.. Dia kalau nampak mak dia , senyum hilang pipi .. hahaha .. Dah la seharian tidur je dia..

Akhirnya ..

“ Qhaliff.. nak ikut daddy tak ? Cepat mandi.. “.

“ Abangggg.. nak ikut !! “. Jerit Qhaliff dengan nada manja. Cepat cepat dia pegang baju aku. Aku amik tuala , terus ke bilik air. Redha je dia. Kalau tak , mau berperang gak la ngan dia .. Hahahaa ..

image image

Ni la keje dia.. Seharian duduk rumah ngan aku.. samada dia layan telefon mainan dia atau dia mai kacau aku. Tapi dia dah tak macam dulu. Semakin boleh diharap. Dah boleh suruh buat itu ini terutama suruh jaga adik dia ! Jangan kasi gigit apa apa dan tengokkan adik dia jangan kasi turun katil ! Hehe.. Aku ngintai tengok apakah abang dia leh suruh atau tidak.. hahaha .. Tapi bila tv perpampang citer kartun feveret dia , abis lupa dunia ! Hahahaa..

Walaucamana pun , dia tetap panggil aku ‘Abang’ ! Grrr.. nasib baik tak Bhaiya !

Dan.. dia ikut aku ke rumah mak aku.. Saja gi lawat orang tua aku.. Sejam pon jadi la.. Dari melepak , baik tengok orang tua kan ?

Isnin, 26 Januari 2015

Kepuasan menonton ala panggung wayang !

 

Hurmm.. Home teater dah ada ! Tapi macam tak sesuai pulak dengan tv aku yang bersize 42 inci... Kalau guna 80 inci pasti puashati punyalah ! Tapi nak beli 80 inci punya tv , bukanlah murah kan ? Harga confirm meletop letop punya !

image

Tapi kalau tukar tv , tv sedia ada ni ? Bukan selalu pun nak layan movie best best kan ? Kalau nak layan movie best best , kena tv besar atau guna projektor macam kat panggung wayang tu ! Baru syiokkkkkk ..

Sebut pasal projektor , BenQ ada keluarkan dua jenis projektor mampu milik dan berteknologi terkini iaitu W1070+ Dan W1080ST+. Kedua dua projektor ni ada kelebihan tersendiri .

image

Kenapa nak guna projektor lak ? Harga mesti mahal punya kan ? Kannn .. kan ? Mesti itu antara soalan yang tertanya punya kan ? Ok.. jangan risau.. Hari tu aku pun terfikir gitu gak tapi selepas segala penerangan dibuat , aku kembali terfikir kebenarannya !

Ok.. Harga ? W1070+  ialah RM3,999 manakala W1080ST+ ialah RM4,299 . Bila guna projektor , kita boleh dpt lontaran gambar sebesar 100 inci dengan jarak 1.5 meter !

image

Ini bermakna dengan harga yang lebih kurang , kita boleh dapat projektor yang paparan gamba yang jauh lebih besar  ( sehingga 300 inci ) dan puashati dengan pencahayaan yang menakjubkan iaitu 3D Full HD 1080p ! Bayangkan tengok movie atau main game ! Perghhhhh .. Siap boleh layan movie 3D lagi !

image

Menariknya , kita boleh letak projektor ni di sudut sudut tertentu.. Tak semestinya lurus je..  Dan juga boleh pindah sana sini termasuk bawak masuk ke dalam bilik ! Hehehehe..main game seronok tuuu !

image

Sistem Bunyi

Jangan risau.. Projektor dari BenQ ni dah dilengkapi dengan built in sistem bunyi 10W yang sama kualitinya dengan TV LED . Atau kalau nak pasang guna kabel HDMI ke home teater pon boleh jer..

Bagi mereka yang gemar download movie ke dalam telefon pintar dan teringin nak mainkannya di layar yang lebih besar supaya puas menontonnya.. boleh guna MHL kabel atau 3rd party MHL dongle.

image

Telefon pintar tu pon boleh bertukar ke remote ! Hehehe.. Memang menarik jenama ni !

Rasanya bila guna projektor ni , kawan kawan yang datang rumah layan movie pasti akan pulang dengan kepuasan ! Hehehhe.. Lain kali boleh datang lepak beramai ramai lagi kan ? Baru syiok !

image

Tak puas besar gini kan ? Hehehehe.. Jom tukar guna projektor Ben! ! Huhuhu… Nak tau dengan lebih lanjut , boleh ke http://www.benq.com.my/.

Manjakan anak dengan gadget terkini ?

 

Aku perkenalkan Qhaliff dengan gadget , di usia dia .. berapa eh ? Rasa aku sejak dia selalu aku bawak ke rumah orang tua aku. Dalam kereta aku pasangkan video supaya dia tak boring dan menganggu tumpuan aku ketika memandu.

Ramai kata jangan ajar anak anak main dengan gadget ! Nanti perkembangan mereka terbantut atau banyak kesan buruk ! Hurmmm.. Yeke ?

Bagi aku la kan.. Kesilapan utama ialah menjadikan gadget tu sebagai alat mainan anak anak kita ! Kita perlu tau bila perlunya mereka bermain denga gadget ni.. Bukan 24 jam berkepit jer..

Macam Qhaliff  sekarang ni.. walaupun dah kenal handphone tu apa tapi dia tetap bermain dengan permainan dia. Handphone tu , bila dia boring sangat sangat , baru dia layan. Tu pun kejap jer.. Selebihnya dia main game pendidikan dalam tu.. Aku try gak install game game yang kanak kanak biasa suka main tapi tak mencuit hatinya pun..

Menariknya kan.. Dia selalu layan youtube bahasa jepun dan bahasa asing. Sewaktu di Legoland ari tu , bila terdengar pelancong berbual dalam bahasa Jepun , dia pon sibuk la nak membalasnya ! Kenapa ?? Sebab dia tau dan kenal !

Bila keluar jenjalan , dia nampak huruf huruf besar di tepi jalan atau shopping mall , dia akan sebut.. Semua tu dia belajar melalui gadget dan jugak bapak dia ni .. termasuk mak dia la.. hehehe..

Gadget bagi aku .. adalah alat bantu mengajar di zaman ini.. Jangan salahkan gadget sama sekali ! Sebaiknya kenalkan mereka di usia kecil supaya bila masuk taska ( yang ada belajar komputer ) mereka dah tau apa nak kena buat !

Dan Qhaliff tetap memilih permainan dia berbanding telefon pintar yang harganya .. hurmm.. Dia pilih telefon sebab nak call orang pastu berbual .. Telefon pintar ? Tuu.. nampak kat kaki dia tu ?

image

Ada ke tak de ke ? Dia tak kisah .. Tab dia dah rosak .. Tenang je pon.. Tak kisah takde ..  Yang pasti bila jumpa sepupu atau rakan sebaya , dia sibuk nak gi ajak bermain !

Segalanya terletak pada kita sendiri ! Jangan membeku dalam rumah jer ..

Dah mula nak bergambar !

 

Selfie ? Ini gambar pertama dia yang dia sendiri amik..

image

Dan setiap kali selepas gambar dia diambil , dia akan sibuk nak tengok semula gambar dia tadi tu.. Kalau kita ketawa , dia pon ketawa.. Dia ketawa sebab ajuk kita ! Bukan sebab dia paham .. Iskkhhhh..

image

Sekarang ni , youtube dia tak pandang dah sangat..Bila amik handphone , dia akan main kamera ! Huhuhu.. Bahaya tul.. Nasib baik tak reti nak upload gambar lagi.. Kalau reti , mau dia amik gambar aku tengah tidur berdengkur tu haaa ! Adehh..

Budak sekarang cepat belajar atau memang dari dulu dah gitu.. Otak mereka seperti kain putih kan.. Kita yang mencorakkan mereka ..

Anak dara daddy demam ..

 

Hurmm.. tak cukup rehat kot ? Seharian digomol. Pastu berjalan sana sini.. Tenaga ciput lagi.. Tidur tak cukup.. Atau dia nak dapat kaki ? Baru beberapa hari pandai merangkak , dah nak berjalan ! Sibuk berpaut pada sofa untuk berdiri dan cuba nak berjalan sedikit sedikit !

image

Semalam badan dia panas. Dia tak merengek pon.Main cam biasa. Tuam badan dia ngan air sejuk pun takde la macam abang dia yang abis berkuntau tak kasi sebab sejuk.. Hhuhuh..

Dan dalam kul 3-4 pagi tu , suhu badan dah ok. Pagi ni , bangun tidur .. tercari cari mak dia .. Hurmm.. manja ngan mak !

Aku , kena urus semua ! Keje banyak ni.. Semua lom settle.. hurm..

Perokok sememangnya pentingkan diri sendiri !

 

Bukan semua ? Hurmm.. Yeke ? Hurmm.. Hanya perokok saja boleh tahu samada mereka itu jenis pentingkan diri atau ambil berat pasal orang lain.

Nak dijadikan cerita laa.. semalam aku sekeluarga singgah makan kat satu restoran yang berhampiran rumah aku. Tempat ni bagi aku ok sangat la.. Harga murah dan sedap.

Cari tempat meja kosong.. Jumpa tapi wife ajak tukar ! Aku tahu sebab apa.. Aku plan nak gi tegur je sebab macam orang dungu je sikap dia ! Merokok di tempat tak sepatutnya ! Dah la dia duduk kat tengah tengah.. Rasa rasa asap gi mana ? Hurmm..

Dia merokok sambil tengok rancangan Mentor. Hembus nafas dan abu rokoknya di buang ke lantai ! Hurmm.. apa punya manusia laaaa ! Macam tak de otak !

Selepas dia abis merokok.. Di sebelah meja dia , sekumpulan budak muda.. ada pulak yang merokok secara terbuka ! Dilepaskan je asap ke udara tanpa rasa bersalah sama sekali ! Di sekeliling tu ramai je datang makan ! Hurmm ..

image

Aku rasa la .. kerajaan patut ketat dan beratkan lagi hukuman buat perokok yang merokok di tempat awam ni ..bukan sekadar tempat tertentu termasuk jugak di Parlimen ! Huuuh ..

image

Kalau boleh laa kan .. Pemilik restoran pon letak la tanda ‘ Dilarang Merokok’ ! JAngan la dok kira untung jer ! Haihhh.. Aparaaaaa !! Nak kaya , biar la berkat skit ! Iskhhh..

image

Ahad, 25 Januari 2015

Bila si anak tak boleh dirotan !

 

image

Qhaliff memandang aku dengan senyuman terukir di bibirnya .. Kemudian..

image

Manakala Zahra melemparkan pandangan pada aku ..

image

Seolah olah ingin mereka berkata ..

“ Kesian daddy pasni .. Tak leh dah nak merotan kitorang kalau nakal .. hehehe “.

Kalau cikgu pon tak leh rotan.. mak bapak pon dah tak leh rotan .. Abis tu , denda ? Kalau diorang tak nak ikut kata ? Ahaaaa… Maklumlah , takleh buat apa apa kat mereka ..

Jap jap.. dia kata rotan je kan ? Kalau pelempang ? Kasi hanger atau tali pinggang , tak pe la kan ? Aku dah rasa semua tu.. Ok je aku hidup sampai sekarang ! Hurmm..

Teringat filem P.Ramlee .. ANAKKU SAZALI..

Rakan blogger #kelabbloggerbenashaari buat potluck !

 

Perancangan jadi realiti ! Dah berbulan rancang.. Er , sori… bertahun sebenarnya ! Hehehe.. Sejak aku pindah ke rumah baru ni rakan blogger #kelabbloggerbenashaari ajak beramai ramai berbbq atau potluck di rumah aku !

Dan hari ni , jadi kenyataan. Ikutkan hampir batal gak sebab wife sakit mata. Tapi nasib baik dia cepat sembuh.Alhamdulillah.. Bila perancangan jadi kenyataan , segalanya di luar dugaan ! Pertama , kak D’Laila Sup Power taja dua masakan dia yang amatlah menyelerakan sama sekali ! Sangat yer !! Hingga aku sendiri terboroi sangat malam ni.. Huhuhuh..

Jam 3 petang , rakan blogger mula tiba untuk membantu.. memasak dan juga menyediakan hidangan. Terima kasih pada Sue Izza , Qaseh Dalia , Yanty , Emas Putih , FatinBellaDotCom kerana sudi datang membantu.

Sukaa la Qhaliff dan Zahra ada orang datang layan diorang ! Huhuhuh..

imageimage imageimage

Selepas Maghrib … sorang demi seorang tiba dengan membawa makanan ! Ok , aku nak pengsan tengok makanan yang sedap sedap atas meja ! Adehh..

imageAktiviti ? Layan makanan dan layan tv sambil berborak .. Takde la nak berparty bagai aih.. Ke nak main game.. Saja santai santai jer ..

image

Terima kasih pada rakan rakan yang sudi datang membawa makanan , aiskrim , perut dan juga menghabiskan makanan ! Hehehhe.. Jangan lupa pulangkan balik ‘kontena’ aku yer !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI