Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 18 Februari 2015

Awam vs Swasta !

 

Hurmm .. Panas eh isu ni ? Ada bagusnya jugak sebab ramai bukak mata disamping tuding menuding.. Yer , seperti biasa dan aku tak berminat nak menuding sapa bagus sapa tidak .. Bagi aku , sapa tau tugas dan tanggungjawabnya , maka dia tau apa perlu dibuat.. Antara ikhlas atau tidak jer .

Ok.. Aku cerita sedikit pengalaman ciput aku sewaktu bekerja di 4 buah syarikat swasta.. Pertama sekali.. di KL MUTUAL FUND .. Tahun 1996 gitu.. Sebuah syarikat unit trust milik Public Mutual ( Public Bank ) kalau tak silap aku.. Lama dah tu.. Lepas SPM. Kerja kat situ sebagai Data Entry.  Masuk kul 9 pagi , abis kul 10 malam termasuk overtime ! Masyuk giler koooo !!! Gaji mesti dapat cecah RM1K ! Tapi kerja , takleh main main ! Ngadap kerja jer ! Sehingga abis waktu barulah leh rehat .. atau pada waktu lunch ! Perghhh.. Legaa gitu !

Tertarik dengan satu bilik khas yang menempatkan pegawai pegawai IT , aku sering tertanya mengenai kecanggihan komputer. Bagaimana dan macamana komputer tu boleh beroperasi ? Lalu aku berenti kerja dan sambung belajar ! Amik computer sains gitu haaa..

Abis belajar , aku dapat kerja di sebuah syarikat multimedia di Jalan Ampang. Gaji ? Perghhh.. Sedap giler kooo… Muda muda dah pegang gaji besar.. Enjoy tak hengat.. tapi bagi orang tua tetap bagi.. Enjoy lebih pada beli pakaian mahal mahal laa.. Ala , takat Levi’s , Guess gitu je la pon.. Tu pon dah kira gempak zaman tu.. hehehe.. Handphone , takat ke dinding setiap kali gaduh ngan awek.. biasa dahh ! Huhuhu.. Bodoh tak bertempat maknanya tu..

Kerja , tak kira masa.. Masuk pagi.. malam balik ! Ada juga .. masuk pagi , esok baru balik ! Kerja multimedia.. Post aku masa tu , Computer Programmer.. Maka kena la standby dengan budak budak grafik dan animasi 3D.

Best part kan , aku tak stress cuma kepenatan je sebab tidur tak tentu tempat.. Seronok gitu ! Ramai geng sekepala.. Boss pon best ! Tak kedekut..

Malangnya tahun 1998 , ekonomi meleset.. ramai kehilangan kerja.. company bankrupt.. gaji tak berbayar , Epf potong tapi tak masuk ! Hurmm.. Terpaksa cari kerja lain ..

Alhamdulillah.. aku dapat kerja di Desa Melawati. Seronok awalnya. Dengarnya bos bagi bonus berbulan bulan jika pendapatan capai sasaran ! Berkobar kegembiraan gitu haa.. hehehe ..

Pon sama gak.. Kerja siang malam.. Maklumlah melibatkan server , IT dan sebagainya. Tidur kat opis tu , selalu sangat laaa.. Hurmm.. Akhirnya , aku berenti kerja gak sebab reputasi merosot.. Banyak sangat main ! Hurm.. salah sendiri !

Kemudian , aku menganggur bertahun lamanya. Aku memang plan nak berehat setahun. Terlalu penat kerja sebelum sebelum tu ! Dah tak larat tengok komputer. Akibat terlalu lama berehat , nak cari kerja pun dah payah !

Ok.. ni pengalaman kerja swasta. Bagi aku , bergantung pada pemilik syarikat tu. Kena yang best , best laa jawabnya ! Kena yang tak best , masak laa ! Kena fikir , sampai bila nak duduk situ.. apakah sampai mati nak jadi khadam kat situ ?? Asal boleh hidup ? Apakah hidup untuk jadi khadam diorang ?

Maka aku cari hala tuju hidup aku.. Aku dapat masuk ke induksi inspektor polis di Pulapol. Di sini , minda aku terbuka. Bergaul dengan abang abang senior yang sememangnya mereka ni polis membuatkan aku rasa bidang ni bukanlah sesuai untuk aku sama sekali ! Aku nekad untuk tarik diri dan mohon pada Allah beri petunjuk. Dan esoknya , aku direject sebab berkaca mata ! Huhuhuh.. Kebetulan pulak aku gatal nak pakai spek walhal tahu tak leh pakai spek .. Tak kisah laa..

Tak lama kemudian , kawan aku aka jiran aku , offer kerja di sebagai guru sandaran di sebuah sekolah rendah. Seronok woiiii ! Impian aku tuu.. nak jadi cikgu ! Hahahaha.. Sekejap pon sekejap laaa ! Mana tau ditawar masuk maktab.. Mak bapak tumpang bangga gituu !

Dari sini , aku dapat penyakit pertama aku.. hahahaha .. Tekanan Darah Tinggi yang melampau atau Hypertension ! Dalam seminggu , aku mesti MC sehari ! Hari hari mesti picit kepala dan leher ! Dan setiap kali loceng terakhir berbunyi , Ya Allah.. leganyaaa !! Baru aku tahu kerja guru ni bukanlah mudah ! Banyak guru curi tulang sebab mereka tertekan ! Kerja nampak skit tapi berlambak ! Nak tanda buku.. Nak buat buku rekod. Kertas ujian. Ko Kurikulum la.. Cara untuk release tension , layan ping pong lepas kelas atau lepak minum sampai ke Maghrib ! Hurmmm..

2 tahun bergelar guru sandaran .. aku kutip pelbagai pengalaman hidup ! Perangai ibu bapa yang banyak duit , bila mengadu ke guru besar .. confirm kita kena marah balik gara gara rotan anak dia yang serupa .. hurmmm.. Ikut nasihat guru senior..

Wei Sal , hang tak payah la ngajar bersungguh ! Depa anak orang kaya. Malam depa pi tuisyen. Hang masuk , ajar .. pastu keluar ! Dah settle kerja hang. Tak payah bersungguh aihhh .. Nanti hang gak stress .. Bukan guru besar nak backup hang pon.. “.

Mati terus semangat aku nak masuk maktab ! Dan rezeki aku untuk lompat kerja di depan mata.. Jiran aku offer kerja di Kementerian Kewangan ! Wowwwww  ! Gila kauuu !! Sememangnya impian aku nak bekerja di Putrajaya ! Tempat paling gah di Malaysia ! Perghhh..

Tak sampai 6 bulan aku disini tapi aku dapat macam macam info dan memahami karenah penjawat awam yang sering diuar uarkan di media yang mengatakan ramai penjawat awam ni gemar curik tulang ! Hurmmm..

Duduk dalam kementerian besar gini ada macam ada kasta ! Pegawai sama pegawai .. sokongan sama sokongan ! Takleh join kata mereka untuk elakkan orang bawahan pijak kepala , kata seorang kawan aku ! Terkedu aku ! Takkan kott ???

Dan setelah beberapa bulan , aku nampak la apa yang dikatakan tu ada benarnya. Tapi bukanlah semua pegawai tu bersikap gitu ! Ada yang bagus .. Tak sombong.. Melayan orang bawah dengan baik sekali.. Aku bernasib baik la masa tu berbadan sado dan kacak. Auw.. Hahahaha .. Maka pegawai perempuan yang muda muda ni layan elok la skit .. haahhaha.. Perasan..

Ok.. Kerja ? Hurmm.. Ada yang rajin sangat tapi macam biasa la .. Rajin camana pon , sapa nampak ? Yang malas , memang ada.. Asyik nak hilang jer..

Pernah aku tanya pada staff senior kenapa budaya gini boleh wujud di kementerian yang gempak gini ? Katanya tekanan kerja.. Nampak kerja mudah tapi mereka bukanlah kena buat satu kerja jer.. Macam macam kerja kena buat tapi gaji , ciput ! Kerja jauh dari rumah.. Transport .. kena naik bas atau ERL. Tambang mahal.. Sampai rumah dah lewat.. Keluar kena awal ! Hurmmm .. Semua ni membuatkan mereka keletihan menghadapi hari hari mendatang !

Benar.. bukanlah satu alasan ! Tapi jangan sembang jer lebih .. Gi la try kerja ! Baru tau.. Takat dengar cerita .. takat baca paper.. boleh laa.. Gi rasa dulu..

Ulang alik Cheras- Putrajaya  setiap hari memang penat ! Nasib baik ada jiran aku yang kerja di sana dengan menaiki kereta. Gi sendiri .. balik tumpang dia ! Tujuan balik tumpang tu sebab nak gi gym awal.. Hehehe.. Release tensen  !

Kerja aku kat sana tak teruk pon.. Aku kontrak. Kena hantar file.. Gaji ? RM600 sebulan ! Basic. Kalau ada OT , leh dapat RM800 ! Tu dah kira banyak giler !!! Syukur Alhamdulillah.. Untuk pengetahuan , setiap hari aku gi kerja dengan bekal roti 50 sen dan air mineral ! Bila orang tanya , aku cakap aku diet ! Walhal .. aku takde duit .. hurmm..

Sesekali berborak dengan kengkawan dalam tu.. Mereka terpaksa cari side income. Bukanlah mereka enjoy tapi desakan hidup membuatkan mereka cari pendapatan sampingan ! Sapa nak kan ? Hurmm..

Beberapa bulan kemudian , aku dapat kerja baru di Kementerian Pelancongan.. Malaysia My Second Home. Pun sebagai kakitangan kontrak ! Masa interview , aku cerita pengalaman lepas aku .. Dan post aku ialah IT .. Aku kena jaga IT .. Buat database , sistem file.. Tapi gaji aku , RM750 ! Tak kisah laa.. Aku cuma perlu naik LRT jer.Kos pengangkutan , baru RM60 sebulan ! Jimat banyak tuuuu !! Syukur sangat sangat ..

Walaupun aku punya kerja melibatkan IT , tapi bos mintak aku jaga kaunter ! Layan foreigner yang datang dan bertanyakan mengenai program MM2H ! Amik kaauuu !! Tak pasal pasal aku dah cakap ala ala Braveheart gitu !!

Bukan senang kawan.. kena yang bagus , bagus laa.. Kena yang macam poyo , siap ugut nak report menteri la .. Perdana menteri laaa ! Bukan tak pernah naik nama aku ke pejabat menteri tapi nasib baik bos aku baik sangat orangnya.. Dia la tolong coverkan !

Berkat kerajinan.. aku ditawarkan kontrak khas ! Disinilah aku mula bernafas.. Gaji besar tapi tak kaya laa.. Boleh bagi orang tua , beli baju baru tiap bulan tu.. biasa la.. Belanja kawan kawan makan.. tu selamba ! Hidup jangan kedekut .

Tapi kerja ? Perghhhh .. pecah kepalaaa ! Aku jaga IT , aku gi meeting , aku buat kerja kerani , aku angkat barang , aku g jaga booth.. jaga kaunter ! Kerja sampai lewat malam ! Gembira tapi stress ! Dan dalam seminggu , aku akan amik mc sehari ! Sakit kepala ..

Kerja nampak relaks .. tapi ? Ada kalanya aku tergaru kepala bila turunnya arahan dari pejabat Menteri.. macam tak masuk akal pun ada tapi apa nak buat ? Arahan tetap arahan.. ikut jer laaaa ! Stress okkkk !

6 tahun kerja .. akhirnya big boss tanya satu soalan maut kat aku ..

“ Ben , bila u nak berenti kerja ? “ . Kawan , aku tak pernah merasa sebarang anugerah ( best sebab dapat bonus ) ..akhirnya ditanya soalan gitu..

Aku senyum jer.. Aku memang dah plan nak berenti sebab blog aku dah mula dikenali ramai. Aku dah sediakan payung sebab dah jangka satu hari nanti , aku takkan diperlukan lagi.. Berkhidmat la camana pun , kalau tak reti kipas lipas.. maka tunggu masa je la nak kena tendang keluar .. seperti rakan kontrak yang lain !

Aku tak salahkan mereka pon .. Gitulah kehidupan ! Nak maju di Malaysia ni , bukan kena keja keras tapi kena pandai ngampu ! Jangan tipu la kawan.. Itulah hakikat sebenarnya ..

Dan akhirnya Qhaliff muncul dalam perut wife aku , aku nekad untuk ‘bersara’ dari jadi kuli orang ! Cukuplah .. aku tak larat dah nak kejar punch card.. nak angguk kepala walaupun sebenarnya kena geleng kepala.. tak sanggup dah kawan..

Aku bergelar blogger sepenuh masa.. Aku bos , akulah kuli .. Ibarat berniaga juga .. Hati ada gembira walaupun penat.. Takde sapa mau marah !! Lagi ada dengki , ada laaa .. huhuhuh..

Kesimpulan .. Kerja la apa pun , kalau tak ikhlas .. bagi gaji RM10 juta pon tak gembira ! Kaannn…

14 komen :

DYatie ABakar berkata... [Reply to comment]

Well said abang ben.
Simple: SYMP itu dh cukup buat ssorg tu tertekan.
Lagi tertekan, tak ada siapa akan dengar pendapat orang bawahan.
SObs!

MyLife Ria berkata... [Reply to comment]

Pun pernah merasa dua-dua bidang swasta dan kerajaan. Juga handle IT.

Seperti sama jer pengalaman tu. Sekarang tengah bahagia UPL...hehe

SuzieLAWAti berkata... [Reply to comment]

yang ni saya setuju dengan awak...

moga awak sentiasa berjaya Ben.. Inshaa Allah... ceria selalu.. ;)

MySaRaH berkata... [Reply to comment]

terbaik entry ni abg ben!

penat jugak sbb kene SYMP aje, tapi nak buat camne, ini la punca pendapatan, ikhlaskan je la hati, tabahkan hati. Ada lagi 20 taun nak pencen, opsyen. tak koser nunggu smp 58 taun ihiks..

penat sbb kerap makan hati, org tak suka bos, otometik tak suke PAnye skali..

semoga abg ben terus maju dan terus berkarya (",)

Delimasari berkata... [Reply to comment]

sama nampaknya

Fathiyah Selamat berkata... [Reply to comment]

sya tak pernah lg merasa kerja di sector kerajaan. blm ada rezeki. banyak kali jugak ambil exam SPA tapi tak pernah lulus. mungkin rezeki masih di sector swasta. mcam abg ben cakap la sampai bile nk dok kerja swasta kan? parents da hari-hari dok tnya dah apply kerajaan blm. kerja kerajaan lagi terjamin katenye. selalu sgt rs jeles dgn orang gomen sbb selalu ada bonus. swasta??? hurm...

Ar Eirza Japar berkata... [Reply to comment]

lebih kurang je kita abg ben...pengalaman kerja swasta & awam...byk perbezaan...namun rasanya jiwa saya di swasta..kerja keras setimpal dengan payment yang dapat...berbeza dgn kerja di sektor awam..rajin sorang2..kerja macam ape sebab orang bawahan ramai yg pemalas..kesudahan...bonus semua dapat sama rata..kenaikan gaji sama % & kehidupan diteruskan mcam biasa..unfair & buat sakit hati..last2 kat swasta balik...teringin nak berbisnes sendiri..cuma belum ckup bekalannya..semoga dipermudahkan jln hidup sy...

cikpinz berkata... [Reply to comment]

Mimpi indah yang bertukar jadi mimpi ngeri bila bekerja sebagai penjawat awam..rasa menyesal lak berenti dari swasta dulu..tak boleh nak vokal langsung kat gomen ni asyik SYMP saja..

safurara berkata... [Reply to comment]

Ya Allah, sgt sgt betul dlm setiap bait apa yg a.ben cakap ni! serius! org cakap mmg senang, tu belum yg SYMP lg.hah, tu belum yg arahan dr langit lg.tu belum kena marah sampai nangis2 dlm toilet lg.salute ah a.ben! last2 berjaya dgn blog.kita bos kita kuli! sy pun nk jd cm tu.

Zul Fikri berkata... [Reply to comment]

entri terbaik yg saya penah baca..based on my experience..awam..keje belambak gaji kecik..org atas cakap ikut suka dia..kita x boleh menentang..main kasta..x tau kenapa org still nk keje kerajaan lg..mungkin blm penah merasa..awam keje mmg glamour tp dlm dia tuhan je yg tahu..swasta even xde life n x terjamin..tp still boleh survive sbb gaji ok..n keje happy..so mane2 yg nk tukar kerja tu..gud luck..cuma jgn menyesal bila dah buat keputusan..

Golden Rose berkata... [Reply to comment]

kita sama bro ben....pnah merasa kerja private & gov....5 years di gov tanpa sebarang anugerah (hanya bonus 1/2 month & imbuhan sambung kontrak) n sempat habiskan pjj degree...now m looking for private job again...awal2 dulu ms dpt kerja gov teruja sgt, sanggup tinggalkan private job yg 2 kali ganda tinggi gaji dari gov job yg di offer...maklumlah gov, sapa x nak...but 5 years, membuatkan sha realized nothing i can gain here....gov, if x tau kipas mmg x leh survive...a big gap btw pegawai atasan & sokongan

aneesz berkata... [Reply to comment]

saya keje gomen. baru nak masuk 8 tahun tapi dah x sabar nak pencen sebab dah bosan ngan keje yg sama n perbezaan kasta yg ketara sgt3! bosan weyh!

Amalina berkata... [Reply to comment]

well said! mana2 tmpat kerja pun kena pandai kipas bos...bencila..rasa mcm tak berkat je keje tiap hari duk sumpah seranah bos dlm hati, ngumpat ngn kawan2..last2 benti...buat bisnes..alhamdulillah...

Rosniena berkata... [Reply to comment]

keje kat memana sama jek :(

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI