Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 23 Februari 2015

PUTRAJAYA : Destinasi orang kaya kaya sahaja ?

 

Nak beli rumah kat Putrajaya ? Jangan mimpi laa ! Boleh mimpi kalau dapat tawaran PR1MA jer la.. Melainkan anda berpendapatan 5 angka sebulan !! Selain dari tu , mampu tengok je la rumah cun cun di situ..

Ok.. Aku baru balik makan di Ayer@8 Putrajaya.Destinasi kali ni di Slero D Timur. Biasa makan kat Tom Yum Kung jer..Saja nak ubah selera.. Dan nak support bisnis orang kita.. hehehe.. Kononnya la..

Ayer@8 ni memang cun lokasi dia tapi sayangnya tak ramai tahu lagi dan yang biasa datang sini pon , majoriti penjawat awam jer.. Pelancong ? Maaf.. aku tak nampak mereka berkulit putih berambut perang di sini mahupun pak pak arab ..

Di Slero D Timur.. order la makan… Aku nak makan Keow Teow Tom Yum , nasi goreng ayam untuk Qhaliff dan wife teringin makan pulut mangga ..

imageimage

Ok.. Tom Yum , sedap.. Nasi goreng , sedap.. Ayam ? Hurmm.. Sedap tapi ayam yang dah dipotong potong dan goreng.. Ok gak rasanya ..cuma kuantitinya skit jer .. tak sepadan dengan harga.

Air milo ais bergelas besar.Bukan la tahap besar giler pon.. Besar skit dari restoran mamak.  Pulut mangga ? Ok je la rasanya. Sedap gak laa.. hee.

Harga ?

image

Aku tak salahkan peniaga kalau diorang charge mahal.. Sewa kedai di Putrajaya memang mengarut harganya ! Banyak peniaga melayu dah bungkus gara gara tak mampu nak bersaing dengan peniaga lain ! Aku rasa kalau aku meniaga kat sini pon , tak lama gak la.. Tak sampai hati nak charge mahal mahal ! Tu belum korang gi tanya harga kat Presint Diplomatik dan Alamanda tu ! Haaaa ..

Kalau tau mahal , jangan la makan kat situ , kan ? Ok laa.. kalau gitu , apa kata pasni kita jangan makan kat tempat mahal mahal gini. Kita gi je cari tempat murah.. Maka apa jadi tempat mahal gini ? Bakal dipenuhi restoran nasi arab ? Restoran mamak ?

Teringat perbualan dengan salah seorang usahawan yang meniaga di situ.. Katanya sewa mahal tapi pengunjung kurang membuatkan dia kembali memikir panjang untuk melanjutkan sewaan di situ. Baik meniaga makan di luar negara , katanya !

Hurm… apakah orang kita hanya layak meniaga di kawasan kawasan ‘biasa’ saja ? Atau gi food court ? Atau gerai tepi jalan ? Dan apakah PUTRAJAYA dibina semata mata untuk orang kaya kaya jer duduk situ ? Lebih baik tukar nama PUTRAKAYA jer ..

Apakah harga keselesaan sebuah restoran perlu dibayar mahal ? Maka semua restorang akan dibuat lebih selesa dan harganya akan jadi mahal ! Dan kita , mampu makan luar sebulan sekali .. atau nak tak nak , terpaksa join skim cepat kaya untuk join orang kaya kaya ni ..

Serius .. makin lama makin tak paham PUTRAJAYA ni ..Dah la takde internet free ! Dulu masa nak bangunkan Putrajaya , janji kata bandar canggih dan internet free ! Bila dah siap..keselamatan penduduk pon tak terjamin.. Oh lupa .. rumah orang ‘biasa-biasa’ jer..

7 komen :

Nooriah Abdullah berkata... [Reply to comment]

ben lambat update blog kalau tak mesti kaknoor betul tulis tomyam kueteow tu hehee

Nazlee Ismail PCL berkata... [Reply to comment]

dulu seingat aku...nk tgk perumahan mesra komuniti tanpa berpagar, lihat Putrajaya..owh teringinya nak berumah di sini. Tapi bila segalanya mahal..memang tak jadi..dok kuarters pon takmampu belanja.

Abhamz SSU berkata... [Reply to comment]

kira mahal le tu...bukan semua org putrajaya kaya2...ade ramai kakitangan kerajaan kump sokongan yg berpendapatan agak rendah...macam mana? kaye ke?

Harith Iskandar berkata... [Reply to comment]

hehe setuju. Jom g mkn kat tempat yg murah2 jer

Esya Syarm berkata... [Reply to comment]

Tomyam dkt situ sdp...try mkn aritu...dh 2x g mkn kt ayer@8 wpun jauh sket dr seremban...tq abg ben sbb knlkan tpt ni...

Hafiz Hafizol berkata... [Reply to comment]

Kita makan di food court je. Harga murah, berpatutan & sedap la jugak. beli mahal2 tak sedap x best gak hehe.. biasa kalau nak makan sedap2 & hg berpatutan, kena kluar dr putrajaya. g dengkil ke, bangi etc.

ekjoz buluh berkata... [Reply to comment]

Belum sempat lagi menyinggah di Ayer 8 walaupun hanya duk di P9.. Adeh!

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI