Selasa, 31 Mac 2015

Zahra dah mula bergurau !

 

Wife cerita…

Zahra lepas mandi .. wife letak dia atas katil. Qhaliff kebetulan yang sedang berada atas katil tu jugak , menjadi sasaran Zahra. Dia merangkak ke arah abangnya..

image image

Untuk apa ??  Dia selak baju abangnya dan nak menyusu ! Boleh ??? Sememangnya dia tau abang dia ngan bapak dia tak mampu menghasilkan susu ibu terbaik tapi dia saja saja sakat abang dia .. Muka tak bersalah lak tu dia pamerkan selepas tu ! Adehhh…

Pulut Mangga dan Tauhu Bakar sedap !

 

Seperti biasa , port feveret aku di Putrajaya di kala petang hari ialah Tom Yum Kung. Harga boleh tahan la kat sini. Pasni , kalau naik kaw kaw harganya ( GST ) , aku tak lepak sini dah ! Aku bukak gerai aku sendiri sebelah dia .. Lantak arrr…. Aku jual lagi mahal dari dia ..Hahaha.. Gurauuu jer laa ..

Tom Yum Kung di Ayer@8 , memang port ramai blogger yang tinggal sekitar Putrajaya. Mungkin sebab tempat ni bersih dan murah berbanding restoran lain yang berhampiran ? Hurmmm ..

Ok.. kalau petang petang kan , wajib order Pulut Mangga ! Haaa… Nak kata sedap giler tu tak de la.. Tapi menurut tekak aku ni , rasanya menepati citarasa perut dan usus aku.. Haaa…

image

Kena pulak sekarang ni musim mangga .. haaa , banyak stok la gamaknya kali ni berbanding sebelum sebelum ni , agak cepat abis jualannya.. hehehe ..

Satu lagi wajib order ialah tauhu bakar ..

image

Sedap ? Yang ni aku tak rasa.. wife aku yang rasa.. dia kata sedap ! Hurmm… kalau dia rasa sedap , bagi aku sedap la tu ! Dia jarang nak kata makanan tu sedap..

Kali pertama guna MyTeksi !

 

Terdesak ! Di saat terdesak gini la MyTeksi memainkan peranan penting ! Heheheh.. Dengan menggunakan aplikasi MyTeksi , aku berjaya mendapatkan teksi dalam tempoh.. tak sampai 5 minit !! Destinasi ke Petaling Jaya yang memang sedang sesak giler ! Yelah , kul 8 pagi tuuu ! Aku naik dari Nissan Service Centre ( Tan Chong ).

image  image

Aku harap dapat sampai sebelum kul 9 pagi.. Naik jam 8.15 gitu.. Apakah mampu sampai ke destinasi seperti yang aku harapkan ? Tadaaaa…

Yer ! Berjayaaaa ! Tapi kemudian aku tergamam bila pemandu nyatakan harga yang perlu dibayar .. Aku ingatkan dalam lingkungan RM16-24 seperti yang tertera di aplikasi tu..

Rupanya… Adehh..Aku bagi RM50 dan dia pulangkan RM15.. Adeh.. Ok laaa.. janji sampai kan ? Selamat..

Balik , aku naik teksi dari Mid Valley.. Baru RM10 … huhu..

Bila anak kecil merajuk..

 

Bila merajuk , dia peluk tubuh dan berjalan masuk bilik ..dengan harapan bapak dia ni gi pujuk dia ! Tapi mudah sangat nak pujuk anak kecil ni.. Jangan cepat stress ..

Bila Qhaliff nakkan sesuatu , dia nak sungguh sungguh. Kalau tak dapat , dia akan buat hal kat situ gak ! Aku tak tau la dia belajar dari mana tapi pastinya kita kenal camana anak kita.. Mereka semakin pantas meniru ! Maka elakkan mereka dari salah memilih kawan..

Semalam mak aku cerita.. bapak aku saja saja ‘sakat’ Qhaliff dan dia buat satu kelakuan di luar dugaan ! Pergh.. merbahaya sungguh ! Tak tau laaaaa dia tiru sapa ! Hurmm.. Bahaya betul..

Pendedahan anak kecil pada dunia luar sepatutnya kena ada pantauan dari ibu bapa. Jangan main lepas jer.. Kalau tak ? Kita akan terkejut dengan perkembangan tidak sihat mereka. Yang sihat , ok la.. Yang negatif ? Hurmm..

Sejak dua menjak dah pandai merajuk ni , aku kena dah elak dari tempat tempat ‘merbahaya ‘ untuk dilalui terutamanya Toys R’ Us , taman permainan atau sebagainya.. Bukan kedekut atau tak nak singgah tapi tak kena masa..

image

Dia tau tu beg daddy tapi dia nak gak bawak.. Tak kasi bawak , situ gak dia bantai guling guling ! Bila anak buat perangai , sebaiknya jangan cepat naik angin.. Tenang .. dukung dan bercakap baik dengan mereka.. Kalau tak nak dengar gak , kasi tenungan 100 ribu petala langit punya power ! Baru diorang terdiam ! Hahahaha..

Isnin, 30 Mac 2015

DirectD Gadget Mega Store | Gedung Gadget Anda !

 

Baru aku tau.. Kalau tak aku , aku tak tahu langsung mengenai DirectD ni selepas aku post beberapa keping gambar di Facebook ! Bukan apa.. biasanya kalau nak cari telefon pintar atau aksesorinya , aku pasti terus turun ke Bukit Bintang.. Situ kan lokasi yang terkenal dari dulu lagi..

image image

Tapi kini segalanya dah berubah bila DirectD Gadget Mega Store telah membuka cawangannya yang terbesar di Malaysia , hari ni di Petaling Jaya ! Perghhhh… Besar tuuu !

Besar ! Luas ! Dan selesa untuk pelanggan berurusan di sini ! Dari nak beli telefon pintar hinggalah nak repair ! Segalanya ada di sini termasuklah pusat sehenti telco terpilih ! Perghhh.. Senang dan mudah !

Dan paling menarik , dikatakan beli kat telefon pintar di sini jauh lebih murah dari beli di Low Yatt Plaza ! Perghh.. Tergugat aku membacanya ! Huhuh..

DSC05423DSC05426DSC05427DSC05429DSC05430

Naik tingkat atas … Ternyata susun atur akan memudahkan pelanggan berurusan disini. Ini satu kemudahan yang mana bagi aku membuatkan pelanggan selesa bila berada disini.

DSC05432DSC05439DSC05433DSC05434DSC05440

Terletak di Lot 11, Jalan 51a/219, 46100, Petaling Jaya, Selangor ,ini akan mudah dilihat dari tepi lebuh raya Persekutuan ( Federal ) , dah boleh nampak gedung gadget yang terkemuka ni ! Pastinya ianya akan menjadi tumpuan ramai peminat peminat gadget setiap hari !

Ini adalah outlet yang ke 6 DirectD di Malaysia. Dibuka pada jam 9 pagi hingga 9 malam. Antara jenama telefon pintar yang ada dijual di sini ialah Acer , Apple , Asus , HTC , Honor , Huawei , Intel , Lenovo , LG , Meizu , Microsoft , Microsoft 365 , Samsung , Sony dan Xiomi selain dari pelbagai aksesori tambahan .

DSC05448DSC05449

Untuk sebarang pertanyaan atau nak tahu dengan lebih lanjut , sila kunjungi ..

Jangan lupa ajak aku kalau gi eh .. hehehe .. tak puas tengok telefon yang ada dalam ni .. Apa pendapat korang ?

Keanggunan Samsung GALAXY S6 | S6 Edge

 

Tertarik dan mengagumkan ! Tu yang aku rasa ketika aku melihat rekabentuk Samsung Galaxy S6 dan Galaxy S6 Edge ketika menyaksikan pelancarannya baru-baru ini di Kuala Lumpur.

Ciri-ciri terkini serta rekabentuk yang terdapat pada Samsung Galaxy S6 ni membuatkan aku tersangat tidak sabar untuk melihat dengan lebih dekat lagi .. apatah lagi kalau menjadi antara yang terawal di Malaysia yang dapat menyentuhnya ! Hehehehe ..

Akhirnya , peluang depan mata.. Telefon pintar Samsung Galaxy S6 dan S6 edge berada di depan mata aku ! Aku nak rasa sendiri keanggunan rekaan terkini dari Samsung ni.

image

image

Wow ! Memang menarik ! Badannya yang solid sememangnya membuatkan kita yang memegangnya rasa selesa sangat. Gabungan metal dan glass pada Samsung Galaxy S6 edge terutamanya , menaikkan lagi gaya si pemilik berada dalam kelas tersendiri !

Ok.. Persoalan mengenai ketahanan.. Samsung Galaxy S6 ni dilengkapi dengan Corning Gorilla Glass 4 yang dikatakan lebih keras dan tahan lasak ! Sesuatu yang amat penting bila nak beli telefon pintar .. maklumlah , memasing kan lasak !

Kamera.. Yang ni amat penting terutama pada pengguna media sosial yang kaki bergambar tanpa kira masa ! Samsung Galaxy S6 dan Galaxy S6 edge dilengkapi dengan aperture f1.9 yang mana kamera depan 5MP sensor beresolusi tinggi dan kamera belakang ( 16MP ) yang pastinya akan mengagumkan anda terutama bila amik gambar dalam keadaan low light atau gelap.

Samsung Galaxy S6 juga dilengkapi dengan Smart Optical Stabilization ( OIS ) , Detect White Balance da  Auto Real Time  High Dynamic Range ( HDR ). Menariknya ialah adanya ‘QUICK LAUNCH’ yang membolehkan kita access kamera dengan cukup pantas , yakni dalam 0.7 saat saja ! Ini bagi memastikan saat manis kita tidak terlepas dan cepat dirakam ke dalam kamera !!

Ok… Ini part paling selalu jadi masalah ! Bateri dan charging ! Hurmmm.. Samsung Galaxy S6 dan S6 edge lebih pantas mengecas bateri yakni 1.5 kali ganda lebih pantas dari Samsung GALAXY S5. Boleh rujuk pada SINI jika was-was !!! Terkejut ? Aku pun.. hehehe.. Dan menariknya , pengguna ada pilihan cara untuk mengecas bateri.. samada guna kabel atau wireless !!

Samsung Galaxy S6 dan Galaxy S6 edge menggunakan standard universal wireless charging ( WPC and PMA certified wireless charging technology ) . Bayangkan bila kita gi lepak mana mana cafe dan minum.. bateri Samsung Galaxy S6 tu dah nak abis bateri ! Haaa.. nak charge camana ? Yesss !! Wireless laaa.. Mesti la cafe tu menyediakan perkhidmatan tu kan ? Maklumlah , Samsung kan ramai penggunanya ! Kan kan ?

Satu lagi kelebihan ialah SECURITY atau KESELAMATAN .. Ini penting untuk mengelakkan data kita dicuri oleh pihak pihak yang tidak bertanggungjawab. Dengan ada Samsung KNOX , pastinya pengguna Samsung Galaxy S6 tidak perlu rasa takut lagi.

Ok.. banyak lagi kalau nak cerita ni .. Tapi yang pasti , Samsung Galaxy S6 dan Galaxy S6 edge ni menjanjikan kelainan yang lebih menarik berbanding telefon pintar yang ada di pasaran sekarang ni ..

image 

Samsung Galaxy S6 dan S6 edge akan berada di pasaran pada April 2015 nanti dengan warna White Pearl , Black Sapphire , Gold Platinum , Blue Topaz ( hanya Galaxy S6 ) dan Green Emerald ( hanya Galaxy S6 edge ).

Ahad, 29 Mac 2015

Berbaloikah beli barangan berjenama melalui online ?

 

Tadi gi Kelana Centre Point dengan wife. Dia ada buat pembelian barangan melalui online yang mana barang tu direct dari luar negara Dah lama dia dah sampai dan hari ni baru berkesempatan nak gi amik !

Sampai je ke tempat ‘collection’ barang tu , aku hilang waras jap ! Banyaknya barang berjenama ! Perghh.. Harga murah sedikit la dari kat kedai ! Maklumlah , direct, kan ?

Antara yang menarik perhatian aku ialah  jam Casio ‘Pathfinder’ dan beg silang Micheals Kors. Pergh… Tergugat weh wallet aku ! Tetiba wife kata dia nak belanja ! Waaaaaaa.. terus cerah mata aku.. Hahahaha …

Tapi aku tak nak la amik kesempatan.. Bukan apa , nanti duit dia abis… duit aku gak kena attact kan ? Sama jer.. Pi mai pi mai tang tu gakkk… kaaann ? Hahaha ..

Aku amik beg sandang je la.. Tu pun sebab bleh buat gi ‘kerja’. Lama dah nak beli.. Dulu beli , Qhaliff dah amik.. Ni beli lain laaa .. Jenama Timberland ! Nak beli kat sini dengan harga RM200++ , aku rasa payah la nak dapat , kan ? Haaa.. Kualiti ? Hurm… aku berpuashati sangat la !

Tapi beg ni bukanlah aku beli online. Sememangnya dah ada dah kat dalam kedai tu.. Kedai ni , tak ramai tahu pun tapi ada je orang datang setiap hari ! Haaaaa.. Ni pon wife yang bagitau..

imageimage

Dan wife , beli pinggan mangkuk Corell made in Usa , katanya ! Hehehe.. ‘Made In Usa ‘ ni satu kebanggaan kan ? Huhuhuh… Ok laa… rasanya semua suka barangan ‘ made in usa ‘ ni sebab kualiti yang dijamin ..

image

Ini bermakna , beli online ni ada untungnya gak kan ? Cuma , bukanlah beli hari ni .. esok dapat ! Yang wife aku beli ni , makan 2-3 bulan baru sampai ! Menurutnya kena tunggu banyak order baru leh kargo dari USA ke Malaysia..

Hurm.. korang camana ? Suka beli online atau prefer gi mall je ?

Menu sampingan di Nasi Lemak Antarabangsa

Nasi Lemak Antarabangsa Kg.Baru yang satu tika dulu antara restoran terhangat di pasaran. Sebut je nama , semua orang pasti kenal !

Semalam , bersama team Kelab Blogger Ben Ashaari ..satu gathering ringkas dibuat di Nasi Lemak Antarabangsa , Kg.Baru. Lokasi yang mudah dicari dan nak parking kereta pon mudah. Bayar je RM5 ! Kalau parking tepi jalan , memang payah la nak cari sebab confirm penuh !

Sampai je sini , terliur aku tengok hidangan yang disajikan di situ. Hurm.. Tak tau nak makan apa dulu. En. Haim , selaku pemilik warung terkemuka ni syorkan aku makan bihun goreng sambal kerang , kuih koci , nasi impit kuah kacang sambal sotong dan soto.. Dan tak lupa air kelapa VVIP !

imageimageimageimageimage

Menu utamanya ialah nasi lemaknya laaa , kan ? Hehehehe …

DSC05412DSC05413DSC05415DSC05417

Nampak sedap ? Alhamdulillah.. semua kena dengan tekak aku ! Hehehe.. Ada yang kata sambal nasi lemak tu agak manis.. Aku tanya En.Halim mengenai tu dan jawabnya , sepatutnya nasi lemak antarabangsa tu perlu digaul dengan rendang ayam serta sambal sekali. Baru terasa kicknya !! Haaaa … Baru aku tauu.. Malam ni aku nak gi rasa sekali lagi ! Hahahaha ..

Qhaliff dan mak dia pesan kuih koci dan air kelapa VViP tapi sayangnya air kelapa VViP dah abis ! Dapat tapau kuih koci jer .. Huhuhuh…

imageimageDSC05418

Sebarang pertanyaan atau nak buat tempahan catering , boleh rujuk pada Nasi Lemak Antarabangsa dan Kelapa Frutti .

Butik PEN MERAH DOT COM , Bangi Sentral.

 

Semalam aku berpeluang ke perasmian butik rakan blogger , Pen Merah di Bangi Sentral. Tahniah kerana berjaya membuka mata ramai pihak yang mana blogger juga mampu pergi jauh jika tahu akan hala tuju sebenar !

Alhamdulillah.. ramai rakan rakan blogger turun bagi sokongan nampaknya ! Meriah dengan kunjungan tetamu dan juga hidangan yang menarik tekak ! Huhuh..

Dengan lokasi yang cukup strategik serta berhampiran restoran yang sudah dikenali ramai , nampaknya butik PEN MERAH DOT COM ni tak dinafikan mampu menarik ramai pelanggan terutamanya peminat fan page PenMerah [dot] com .

 DSC05377 DSC05379DSC05383

Jom naik tingkat 1.. tengok apa yang ada dijual di butik PEN MERAH ni .. Mariiii !!

Masa aku naik ni , tetamu lom dibenarkan naik lagi.. Masih dalam urusan pendaftaran. Tetamu tak dilepaskan serentak. Terpaksa buat by group bagi mengelakkan sebarang insiden tak diingini seperti lepasan air tanpa niat dan sebagainya.. Heheheh.. Gurau.. Tujuan mereka adalah untuk keselesaan tetamu. Memilih dengan tenang gituuu… kan ?

DSC05385

DSC05388

DSC05389DSC05386DSC05387image imageimage image

Amacam ? Ada pakaian untuk lelaki dan perempuan ! Bermakna kalau nak datang bersama pasangan anda , pasangan anda tak de la nak boring ! Dia pon leh cari baju untuk dia .. kan ? Hehehee ..

Untuk pertanyaan lebih lanjut , boleh ke fan page PenMerah [dot] com.

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI