Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 30 April 2015

Pening nak pujuk mana !

 

Qhaliff dah anggap adik dia ni , sebaya dia ! Cara dia bermain dengan adik dia , memang agak keras sikit. Kena pantau 100% ! Tapi adik dia , rela jer .. Tak de la pulak nak teriak ke apa.. Malah suka lagi..

Sesekali , aku marah Qhaliff bila cara dia kasar.. Yelah , dia bukan tau apa apa pon lagi kan ? Kena slow slow ..

image

Tapi bila kena marah… pandai merajuk.. Bawak diri jauh jauh…

“ Haaa.. sana ada lipas ! “.

Terus kembali kat aku dengan muka garang sambil jelir lidah ! Hhahaha… Tau takutttt…

image

Kesian pulak kat dia bila kena marah.. Hurm… Dulu ditimang timang.. kan ? Tapi memang aku selalu lebihkan dia .. hurmm..

Top-up : GST tetap diteruskan ??

 

Redha dalam terpaksa ! Apa pilihan aku ada ? Pagi tadi aku tersenyum walaupun dalam keadaan duka bila membaca berita mengatakan GST tidak lagi kenakan ke atas top-up telefon pra bayar.

image

Tapi aku yang dah mula masak dengan ‘permainan’ diorang ni , tak yakin dengan berita ni sehinggalah ianya dilaksanakan untuk tempoh tertentu..

Dan jangkaan aku benar.. Satu lagi surat dikeluarkan..

image

Hurm.. mana satu yang betul ni ? Hahahaha.. Apa pon , aku dah tak heran ! Ni la bahana akibat ‘tidak berkuasa’ .. Baru padan muka kita , kan ?

Entah laa..

Ahmad Maslan dan Mawar Rashid.

 

Hurm.. Dua personaliti popular bulan ni tapi berlainan bidang. Dengan Ahmad Maslan , aku memang agak stress bila baca setiap kenyataan dia. Cuma aku tak pernah lagi la dengar penuh melalui mulut dia.. Kebanyakkannya dari media sosial jer ! Kebenaran ? Wallahualam.. Tapi selepas dia diberi amaran jangan bersuara lagi , aku yakin.. media sosial betul la kot ? Hahahaha ..

Mawar Rashid… Sapa di ni ? Aku pun tak kenal. Dengarnya dia cukup popular di Instagram. Hurmm.. Aku pon cari la video interview dia tuu.. Aku terngaga ! Tergamam.. Hurmm… Tak terkata apa.. Bukan sebab dia tak reti jawab apa itu GST tapi gedik dia tuu.. Adehhh ! Ni kalau ada vvip ketandusan kasih sayang , mesti suka anak dara gini.. Terasa muda 20 tahun gituuu.. Hahahaha..

Kedua dua personaliti ni mengingatkan aku ketika aku nak menghadapi UPSR. Walaupun aku tak dapat 3.85 ketika tu , tapi aku berjaya ikut nasihat guru aku.. Masa ujian lisan , jangan memandai mandai ! Kalau tak tau , jawab jer tak tau. Jangan berbelit belit. Guru bertugas masa tu tak suka ! Kalau mood dia tak elok ,silap silap terus gagal !!  Kalau tau pon , jangan menokok tambah dan menjawab dengan penuh bongkak ! Jawablah dengan logik dan bijaksana.. Jangan main sedap mulut je rembat jawapan tuu !

Zaman ni , zaman viral. Sedikit kesalahan , sedikit kesilapan.. maka anda akan terkenal dengan sekelip mata ! Menakutkan ! Apa saja perbuatan kita sekarang ni , kamera ada untuk merakamnya ! Orang yang merakam dan menyebarkannya di media sosial , memang cukup berani dah ! Dia tak kisah dah bab api neraka..

Apa pun tindakan kita sekarang ini dan selepas ini , harap fikir masak masak. Apakah kita nak jadi macam Ahmad Maslan ? Atau nak jadi macam Mawar Rashid ? Bijak berkata kata, cantik serta kacak ? Fikirkan ..

Bancuh susu sendiri dah dia !

 

Dia nak susu.. Tunjuk kat aku. Aku capai je bekas susu dia , dia pantas gi amik bangku kecik dia. Dan sedia untuk bancuh susu dia sendiri !

image

Pandai pulak tak kasi tumpah.. Kalau ada tumpah.. dia wat muka 10 sen.. Dia tau aku nanti akan bersihkan.. Dia terus sambung ke scoop seterusnya !

Hurm.. Tapi aku tak kasi la dia tuang air panas. Dia pon tau tu ‘MERBAHAYAAAA’.. katanyaa…  Hurm.. tunggu sorang lagi nak nak jadi chef kat dapur rumah ni .. Memasing dah muka sibuk kat dapur..

Rabu, 29 April 2015

Aku bakal amik kursus jaga anak ?

 

Ahaaa.. aku dapat jemputan !

image

Hurm… Antara isu yang bakal dibincangkan ?

  • Cabaran menghadapi zaman berlumba-lumba
  • Cabaran menghadapi kos pendidikan awal kanak-kanak yang semakin meningkat selari dengan peningkatan kos sara hidup
  • Cabaran menghadapi zaman hiburan tanpa batasan
  • Cabaran menghadapi zaman ‘Gadget Addiction’
  • Cabaran menghadapi dunia media sosial tanpa batasan
  • Cabaran menghadapi gelombang jenayah yang mengugat keselamatan anak-anak
  • Cabaran menghadapi fitnah akhir zaman – ajaran agama kian terpesong
  • Cabaran menghadapi abnormalities pada mental kanak kanak yang semakin kerap berlaku

Menarik ? Hurm.. bagus jugak untuk aku sebenarnya ni. Nanti leh kongsi pendapat mereka di dalam blog. Maklumlah setiap manusia ada pendapat dan pengalaman tersendiri.. Jadi , semua ni adalah penting untuk membesarkan anak anak ..kan kan ?

Peniaga ambil kesempatan atau sebab GST ??

 

Menyelerakan !!

image

Sedappp !!

image

Tapi part bayar.. tengok harga tertera… Perghhhh ! Aku punya lauk bernilai RM9.50 ! Tu pun sebab nasi separuh.. kalau penuh , RM10 ! Apakah sebab sayur import ? Dah tu bini aku punya RM10.50 ! Ada ayam dan ikan.. sayur ! Adehhh..

Dulu tempat ni murah.. tapi kalau mahal gini , jawapnya , aku beli roti Gardenia cicah milo je la pagi pagi ! Bankrupt kalau ari ari gini.. Pagi ni saja , makan pagi cecah RM30++ ! Apakah sebab peniaga nak amik untung berlebihan atau ini semua gara gara GST !

Hurm…

Nanee's Telekung

 

Baru balik dari Prima Walk Puchong. Aku dihubungi oleh rakan blogger dari #kelabbloggerbenashaari yang mana owner butik Nanee’s Telekung nak bagi hadiah untuk wife, nak bagi telekung ! Dalam kepala aku, telekung biasa biasa je la.. Tapi rezeki jangan ditolak, kan ?

Dari Putrajaya nak ke sini hanya mengambil masa 20 minit. Guna waze , search jer  Bazaar Prima Puchong.. confirm jumpa ! Hehehe.. Dalam jam 11.00 pagi , aku bersama keluarga aku sampai. Awal pulak.. Hehehe..

Dan aku sekeluarga dijemput masuk… Aku suka tengok pakaian wanita sebenarnya.. Kain lembut , kasar .. corak… warna.. Pakaian luar tauuu. Jangan pikir bukan bukan lak yerrrr..

Ok… memang cantik cantik la.. sesuai pakai untuk solat. Memang menutup aurat sungguh laa..

imageimage imageimage imageimage imageimage image

Cantik ? Nak order ? Heehe.. aku tauuu… Ok ok , nak order kalu .. ada dua cara.. Leh terus ke butiknya atau ke ;

Web :  http://www.naneestelekung.com.my/ 

Facebook : https://www.facebook.com/naneestelekung

Jangan sekadar mengejar keuntungan !

 

Tergaru kepala ! Camana la aku nak settlekan job advertorial aku ni. Point yang diberikan , memang aku banyak yang tak setuju. Nak disuruh cerita mengenai sesuatu yang aku sendiri pon tak pernah dengar !

Berhari hari aku cuba buat. Bayarannya memanglah berbaloi ! Nampak mudah je pon sebenarnya tetapi yang menjadi payahnya ialah apa yang perlu aku sampaikan !

Aku tak pernah buat job begini … sebab tu aku terima pada awalnya ! Tapi bila tengok point yang perlu dimasukkan , aku jadi pening . Ah , sudah .. camana ni ? Hurmmm..

Dateline dah seminggu lebih aku terlepas. Ini kali pertama dalam sejarah aku tak ikut dateline ! Ditambah dengan stress.. akhirnya aku terpaksa mengaku ‘tewas’. Aku tak mampu ‘jual’ produk ni dan tak berbaloi rasanya kalau client teruskan jugak kerana aku tak mampu cerita dengan jujurnya… Dan aku akan bayar ganti rugi juga..

Stress bila fikir pasal job ni.. Kejujuran lebih bernilai dari kekayaan…

Selasa, 28 April 2015

Bayou Coffeehouse , Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya.

 

Tercari restoran yang menarik dan sedap untuk makan tengahari ? Atau nak menempah catering untuk majlis rasmi seperti perkahwinan atau sebagainya ? Aku ada cadangan…

Apa kata cuba Bayou Coffee House yang terletak di Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya. Kenapa aku syor sini ? Sebabanya baru baru ni , aku dan rakan rakan blogger dari Kelab Blogger Ben Ashaari dah pon membuat review buffet di sini. Ternyata semua berpuashati ! Dari sudut kebersihan dan juga makanan..

image

Mengiurkan ! Aku yang plan nak diet pada hari tu , terus batalkan niat gara gara tengok makanan yang dihidangkan ! Hehehehe .. Dengan dewan makan yang selesa dan dingin , sapa sapa yang plan nak kurus akan batalkan niat mereka pada hari itu ! Hehehhee..

imageimage imageimage imageimageimageimage

Menyelerakan ? Aku kata dahhhhh… Segar segar gituuu…

image

Tengok muka masing masing.. Nak kata kelaparan tu tak la pulak tapi makanan ni menyelerakan ! Tu pasal muka terus nampak begitu .. sedap weh !!

 image

Untuk pertanyaan lebih lanjut atau nak buat tempahan , sila :

Call :03-8318 0008  | Email : bayoucateringcyberjaya@gmail.com

Saya pon tak tau apa itu GST !

 

Aku percaya masih ramai tak tau apa itu GST ! Aku pun tak tau apa itu GST ! Serius , aku memang tak tauuu.. Aku cuma tau , di resit setiap pembelian barangan yang aku beli ada tertera bayaran tambahan sebanyak 6% ! Bukan saja barangan malah perkhidmatan pon ada !! Elektrik contohnyaaa !

Maafkan aku.. Memang aku memekak kat FB pasal GST tapi aku tak tau apa makna dia ! Pentingkah aku perlu tau makna penuhnya ? Apakah akan keluar dalam ujian nikah kawin yang bakal aku duduki sekali lagi nanti ??? Takde kan ?

Tapi aku tetap amik tau.. Sebabnya bayaran yang ditambah tu membebankan aku dan bakal mematikan semangat aku untuk berbelanja di lain hari !

Contohnyaa… baru baru ni aku ada gi satu gym ni.. Biasanya bayaran adalah RM5. Tiba tiba aku diminta tambah sebanyak 30 sen !! Aku bagi je la.. Malas nak bising tapi memang spoil laaa.. Aku tak salahkan mereka pon. Mereka kena bayar cukai dan aku sebagai pengguna , kena bayar cukai setiap apa saja aku guna dan beli ! Dah la tol kena bayar.. jalan raya pon ada kena cukai !

Penting kena amik tau setiap sen yang kita keluarkan dan ke mana perginya duit tu yang dikatakan setiap hari hasil dari GST adalah rm42 juta !! Nak tengok hasil dari GST ni nanti !! Dan kalau boleh , pemimpin akan datang , hapuskan GST yang maha mengarut ni !! Membebankan rakyat !!!!!!!

Bagi yang tak tau maka GST tu .. maknanya ialah Goods and Services Tax. Tak perlu malu.. Mantan PM pun tak tau apa itu GST.. Yang tahu , Ahmad Maslan jer.. Sebab tu dia dapat 3.85 .. Kalau dapat 4.00 , aku rasa dia jadi Presiden USA dah..  Apa kelas jadi Timb. Menteri kat Malaysia ni.. Rugi laaa .. Mesti dia nak cipta belon ke bulan punya ..

Melayan bubur nasi D’Laila Mee Udang.

 

“ Nak makan apa malam ni ? “. Soalan feveret tiap malam , aku laki bini ! Pening kepalaaa ..

“ Bubur nasi kak Laila la ? Nak jaga badan skit. Malam makan ringan ! Hehehe.. “. Cadangan aku. Wife ikut jer.. Siapkan budak budak.. Dalam jam 8 lebih , gerak ke MMA Nilai Corner. Waze kan je MMA Nilai Corner.. mesti jumpa !

Banyak kereta lak malam ni ? Apakah sebab hujan , maka ramai kelaparan ? Huhu.. Yelah kottt.. Hurm..

Sampai sana , pusing 2-3 round , baru dapat parking cun dan selamat.. Alhamdulillah.. Pastu baru masuk terkam kak Laila yang peramah dan baik hati itu.. Eceh , ayat tak hengatt ! Tapi memang baik pun orangnya. Kucing mati pon dia nangis macam Malaysia kena serang ngan Jepun ! Haaaa.. Sori kak yer.Hahaah..Saya memahami..

Dapat meja yang baru orang abis makan. Betul betul depan gerai dia.. Hehehe.. Orang ramai la tu tengah beratur beli bubur nasi serta order mee udang segarnya..

Aku , order bubur nasi. Wife gi amikkan dan aku jaga anak. Beberapa minit kemudian , blogger ST pun sampai.. Bubur aku sampai 5 minit kemudian. Aku makan dulu laa yer.. hehehe ..Laparr !

Sedap ! Aku dah pernah ceritakan pasal bubur nasi ni di entri SINI.

image

Dan wajib tapau ! Esok , panaskan balik dah makan ! Tak yah masak untuk sarapan pagi !

image

Yummy… Tq Kak Laila..

Isnin, 27 April 2015

KBBA : Cenderahati bakal dijual nanti ?

 

Baju kanak kanak dah mula dalam perancangan.. Cuma nak reka tu je masih belum ada yang sesuai.. Pakai masa raya pon best , kan ?

imageCenderahati ? Ahaa.. Yang edisi terhad ada dah.. image_thumb6

Dalam perancangan.. car sticker , car signage,key chain dan banyak lagi ! Apakah penjualan ini akan memberikan keuntungan pada aku atau KBBA ? Apakah KBBA dah mula nak kaut untung ????

Hehehe.. Aku tak amik satu sen pon.. malah kelab pon tidak ! Ianya memberi peluang pada peniaga kecil atau usahawan untuk mengenalkan bisnis mereka..

Contoh , button badge yang dikeluarkan oleh Stamp N Print Enterprise ini , turut sama menjual atau mengambil tempahan seperti :

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut atau nak buat tempahan , boleh hubungi En. Kamal 019 6938369 /019-6938396 atau e-mail ke stampnprint@gmail.com.

KBBA Blogger’s Day 2015 : Sejarah tercipta !

 

Risau… Yup , aku dan rakan rakan AJK event ni memang risau di saat akhir.. Apakah event ni akan jadi kenyataan ? Akan dapat sambutankah dari rakan rakan blogger #kelabbloggerbenashaari memandangkan ianya di buat pada hujung minggu ? Awal pagi lak tu kena ada dah ! Hahahaa..

image_thumb3

Jam 7 pagi aku dah sampai di KELAB KOMUNITI TAMAN TASIK CYBERJAYA yang mendamaikan ni.. Taman ni ada seribu kenangan manis bagi aku. Sebelum ni kerap bermain paintball bersama rakan rakan blogger kat sini. Dan kali ni akan kembali sekali lagi dan bakal bermain paintball dengan rakan rakan yang majoritinya adalah blogger yang baru aku himpunkan.

Jam 8 pagi.. Seorang demi seorang rakan blogger tiba. AJK dah mula sibuk siapkan segala persiapan untuk perasmian event ni..

imageimage image

Akhirnya seramai 80 orang peserta ( blogger + pasangan ) telah melaporkan diri untuk memeriahkan event kali ni. Alhamdulillah.. Dan jam 9 pagi , event ni dimulai dengan ucapan dari pengacara majlis dan juga ajk event yang banyak bertungkus lumus bagi memastikan kelancaran majlis ini. , Yanty..

Sarapan pagi yang menyelerakan disediakan oleh Bayou CoffeeHouse

imageimage

Mula mula senamrobik yang dikepalai oleh blogger Fatin Bella.. Awalnya ramai tampak macam segan segan jer tapi selepas setitis demi setitis peluh keluar , semua dah pakat berjoget depan pentas ! Hahahaha.. Chaiyokkk..

Sebenarnya aku tak buka untuk penyertaan orang luar lagi kerana belum bersedia menganjurkan event yang besar besar ni.. hehehe.. Bagi aku , ni pon dah cukup besar.. Pening jap kepala tengok orang..hahaha..  Takut byk kekurangan. Tapi aku percaya AJK BDO akan menguruskan dengan lancar !

DSC05831 image

Kemudian bacaan doa oleh blogger Zaini dan diteruskan ucapan alu aluan oleh wakil Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya , En.Mualif dan juga wakil Kelab Blogger Ben Ashaari , Lan Careno.

image imageimage

Selepas ucapan , segalanya bermula ! Yessszarrrr ! Hahahaha… Aku dah tersengih kerana acaranya adalah pelik pelik. Peserta pasti akan terkial kial punya lah ! Hahaha..

Mula mula golf di driving range. Ok , sini ada driving range bagi kaki golf.. ! Ok, caranya..  Peserta perlu pukul bola golf ke sasaran yakni bendera putih yang terletak lebih kurang 300 meter. Dan menariknya , takda sapa sapa leh try dulu.. Semua perlu pukul untuk kali pertama ! Hahaha.. maknanya , takde testing testing..

Penerangan diberikan terlebih dahulu oleh Nad selaku orang kuat dari Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya. Terima kasih banyak banyak yer , Nad.. hehe..

imageimageimageimage

Yang penting , bukan kemenangan tapi masing masing bergelak ketawa dan seronok di driving range ni. Alhamdulillah , segan silu semua terbenam selepas masing masing membuat pukulan.. Hahahaha.. baru tau bukan mudah nak hit bola tu kan ? Hehee.. nasib baik aku kena..

Acara pemanas badan ke dua .. Badminton ! Elee…. badminton senang jer main , kan ? Hehehe.. Salah tuu.. Aku tukar konsep permainan ni. 6 lawan 6 dengan satu raket saja ! Ramai nak bantah tapi aku tetap teruskan kerana aku nak blogger berbincang , bersatu dan ada target dalam permainan ni..

imageimageimageimage

Akhirnya mereka faham konsep permainan ni dan mula merancang strategi ! Hahahaha.. Tu yang aku nakkkk tengok ! Kelab Blogger Ben Ashaari , bukan kelab orang perseorangan.. Ni kelab berpasukan !

Selesai badminton , rehat dalam setengah jam. Kesempatan diambil oleh blogger untuk berehat seketika dan aku serta beberapa orang blogger lagi masuk ke gym ! Lepas gian jap.. hahaa..

image

imageimage

Jam 1130 pagi.. Masa untuk racing pulak ! Jom Go Kart ! Macam macam aktiviti boleh dibuat kat sini rupanya ! Seronok buat gathering kat sini..

imageimage

imageimageimageimage

Bukan khas untuk lelaki je tauuu.. perempuan pon layan sekali ! Hahahah.. Nak beracing gituu..

image

Selesai Go-Kart , masa untuk makan tengahari di Bayou CoffeeHouse Cafe. Makanan cukup menyelerakan ! Ni kira buffet tauu ! Sedap sedap gituuuu ! Nanti aku cerita kat lain entri. Boleh buat tempahan untuk majlis perkahwinan andai ada yang berminat nak buat majlis di sini..

image

Selesai makan.. solat Zohor di surau yang bersih dan selesa. Sebelum tu pon ada yang bawak anak anak masuk sini untuk berehat. Maklumlah , cuaca cantik di luar sana tapi ada yang tak mampu tahan bahangnya.. Huhuh.. sian..

image

Jam 230 petang.. Acara yang dinantikan !! Masa untuk bakar segala lemak lemak dan ketakutan ! Konsep permainan pon berubah ! Jaga keetuaaaa… Hahahaha …

imageimageimageimage

Best ! Go Kart dan Paintball di sini memang membuatkan blogger KBBA berjanji akan repeat sekali lagi ! Hahahaha ..

Ok.. selesai acara .. masa untuk menutup majlis ! Ada cabutan bertuah dan penyampaian cenderahati yang ditaja oleh beberapa buah syarikat dan orang perseorangan.. Antaranya Cosmoderm 
Yeos Malaysia , Stamp N Print Enterprise ,  Azwar Kamaruzaman
Natalia dan Monster Crazy Crunch.

Selepas tuuu.. sesi berfotografi penutup ! Dan dengan ini , selesai sudah event yang julung julung kali dibuat secara rasmi oleh KELAB BLOGGER BEN ASHAARI !! Terima kasih buat semua penaja rasmi yang sudi menaja kami !!

image

TERIMA KASIH #KELABBLOGGERBENASHAARI ! Anda semua terbaik ! Berjaya buktikan yang kita BUKAN SEKADAR BLOGGER !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI