GST : Tabiat orang sekarang !

 

Abang.. jangan lupa yer.. Gi Aeon kang. Beli dypers drypants anak anak. Qhaliff , size XXL dan Zahra , size M. Pastu beli telur dan pisang.. Terima kasih. “.

Ok.. Alamanda.. Hurm.. Berapa pulak GST kali ni .. Automatik kepala dah pikir GST. Harga ? Aku tak pasti la naik ke turun. Tapi yang pasti tak kurang dari RM25 ! Gi Mydin ? Gi 99 Supermarket ? Aku naik basikalkah ?? Guna minyak gak kan ? Masa lagi..Semua tu berbayar tauu !

image

Amik barang Qhaliff .. barang Qhaliff .. barang Qhaliff dan Zahra je.. Aku punya deodrant.. sebesar ibu jari aku.. dah RM4.50 tuuu ! Giler babas punya harga !

Settle.. Masa untuk bayar ! Aku malas nak tengok berapa kena.. Mesti cecah ratus punya ! Dan memang pon ! Tabiat terbaru aku dan pasti ramai pun cam aku iaitu  lepas bayar .. check id GST dan cukai yang dikenakan..

Aku cuma mampu geleng kepala ! Sian anak anak aku nanti ! Zaman aku , nasi lemak RM1 dapat ayam. Sekarang RM2.50 – RM3.00 untuk ayam..

8 ulasan:

  1. zaman diaraong nanti tak tau laa macam mana harganya..

    BalasPadam
  2. saya suka pergi pasaraya darussalam presint 9. murah dari tempat lain. tapi lepas gst tak pernah lagi pergi. sebab da borong b4 gst haritu :)

    BalasPadam
  3. kannnn.. mesti nak cek resit.. saya tak kira la dulu menggurangkan cukai jualan, cukai service.. ke hape term sekali pun sbb dulu mmg tak melibatkan golongan terakhir (pengguna)... rasa ralat sgt.. pegi beli barang keperluan umah, beras, gula, tepung, kicap, biskut, sayuran dan segalanya semalam dlm 200++ kena gst rm12.00 terpana sekejap, kalau pegi kedai mamak pun kenyang....

    BalasPadam
  4. @ewento marcello

    kat darussalam pampers dh naik harga..ada 2jenis je skrg ni dia jual.. drypers dan huggies biru.. drypers dh naik jadi rm33.90

    BalasPadam
  5. memg kena kira..sebab kadang ada calculation yg x betul...dah 1 kerja nak mengira.. standby pocket calculator dalam beg..skrg pon hp ada calculator kan..

    BalasPadam
  6. itulah yg berlaku dlm realiti dunia bersistem kapitalis.. golongan kelas pertengahan bekerja untuk golongan kelas atasan..golongan pertengahan juga yg perlu fikir byk bgaimana nk teruskn kehidupan dgn kos saraan hidup yg mkin mningkat

    BalasPadam
  7. skrg dh jadi trend bayar kat kaunter je mintak resit..

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI