Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 9 April 2015

Telefon Pintar : Pentingnya waranti !

 

Ada antara kita bila beli telefon pintar ni , amik tau pasal waranti. Katanya dia akan jaga elok elok punyaaaa… Yang penting harga ada diskaun atau lebih murah dari beli di francais yang terpilih ! Hurmm..

Ada kawan aku kena dah. Baru beli , pastu problem. Bila dah problem , hantar balik .. banyak pulak alasan. Pastu tempoh masa repair sangatlah mengarut ! Hurmm..

Aku pernah guna HTC.. Banyak kali rosak dan tiap kali rosak , antar ke service centre rasmi , segalannya mudah jer.. Yang penting , waranti kad tu wajib ada ! Tunjuk je pastu bagitau apa problem ! Tau la apa diaorang nak buat apa..

Begitulah juga Sony Xperia Z3 aku yang baru baru ni masuk air ! Aku ke Plaza Berjaya dan antar untuk claim kerosakan. Perlu diingatkan , kita jangan langgar syarat seperti yang termaktub di Term And Condition. Jangan memandai mandai repair sendiri. Jangan antar kedai biasa selagi ada dalam tempoh jaminan.

Semalam aku gi amik telefon aku. Tempoh repair adalah 7- 10 hari bekerja. Saja aku biarkan dalam tu beberapa hari sebab takde masa nak ke sana. Hehehee..

image

Siap ! Kelihatan seperti baru sangat ! Aku tanya camana air boleh masuk walhal Z3 adalah kalis ais ! Katanya berkemungkinan masuk dari back cover. Hurmm..

Satu lagi pesanan .. bila beli telefon pintar , korang kena tanya di mana pusat service andai telefon tu rosak ! Pastikan korang tau lokasinya sebab bila berlaku kerosakkan , korang dah tau mana nak hantar !

Jangan persiakan waranti atau jaminan. Silap silap dapat hp baru wooo ! Aku rasa , aku punya hp baru ni.. hahaha… Dan selalu buat backup ! Bila hp rosak.. bye bye data !

8 komen :

Eyrique Ettiqazz. berkata... [Reply to comment]

Boleh bagi contoh Francais terpilih tu tak/ Saya berminat nak beli Iphone 6 atau Iphone 6+ tapi tak nak terikat dengan contract dulu. Dah survey, harga Iphone kat Umobile ok jugak. Any recommendation

Ben Ashaari berkata... [Reply to comment]

@Eyrique Ettiqazz. tak pasti saya kalau Iphone ni.. kalau saya , saya terus ke butik iphone.. senang.. kalau ada masalah , leh rujuk je mana mana cawangan diorang..

Ben Ashaari berkata... [Reply to comment]

@Eyrique Ettiqazz. tak pasti saya kalau Iphone ni.. kalau saya , saya terus ke butik iphone.. senang.. kalau ada masalah , leh rujuk je mana mana cawangan diorang..

Akif Imtiyaz berkata... [Reply to comment]

Setuju sangat dengan pesanan ini
..bila beli telefon pintar,korang kena tanya di mana pusat service andai telefon tu rosak ! Pastikan korang tau lokasinya sebab bila berlaku kerosakkan ,korang dah tau mana nak hantar !
Yupp kalau dah tahu lagi senang ..Jimat masa jimat duit..Jadi jangan sia2kan waranty card yang dah diberi..

Eyrique Ettiqazz. berkata... [Reply to comment]

Okay. Tapi kalau beli kat mana-mana telco service centre pun boleh juga pergi ke butik Iphone kalau ada masalah. Saya buat macam ni pun in term of harga, mcm ada beza antara telco service centre dgn butik Iphone sendiri. Anyway, thank you so much. Happy blogging and semoga terus berjaya in blogging world. Keep it up a good work, brah (Aussie' accent). Hehe

Lisa Nurulain berkata... [Reply to comment]

tk pernah lagi rosak setakat ini :D

yoorin melacolea berkata... [Reply to comment]

alamak.. mana laaaa letak kotak beli henpon dulu.. dalam tu ada warranty.. huhuhu..aben cakap baru nak hegeh2.. T_T

Jia Rizaira berkata... [Reply to comment]

Resit kene simpan dlm fail. sng nak cari balik nnt. TP pernah gak jadi nak service tak nak repair walaupun msih under warranty..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI