Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 13 Mei 2015

Berapa GBkah kuota internet yang aku perlukan sebulan ?

 

Ok.. Aku dah langgan plan data 20GB dari Celcom yang berharga RM90 sebulan ! Yang ni aku bagi kat Qhaliff dan sesekali jadikan dia hot spot tapi takde la kerap sebab tau Qhaliff dok guna layan YouTube.

Wife ? Wife aku.. ikutkan 1GB dah cukup ! Aku ? Aku dalam 10GB sebulan dah ok kot ? Bukan nak buat apa pon.. Update blog dan update media sosial. Sesekali download movie guna ShowBox. Tu pon kalau ada filem yang memang aku tunggu punya..

Namun segalanya adalah angan angan saja.. Setelah Qhaliff abiskan 20GB dalam tempoh seminggu , dia akan mula amik mak bapak dia punya handphone. Kalau tak dapat , dia tak marah.. Dia buat bising terutama di sebelah malam..Camana adik dia nak tidur kalau dia buat bising ??? Bila adik dia tak dapat tidur , wife tak leh tidur  ! Bila dua dua tak leh tidur , aku jugak turut terganggu ! Camana aku nak buat kerja ???

Dan wife punya internet jadi 20GB sebulan.. Begitu jugak aku.. Rasanya 25 GB kot ! Bayangkan , 5GB bernilai RM53.00 setelah dicampur GST ! Cer kira berapa belanja internet aku sebulan ???

Unifi ? Streamyx ? Alasan tak masuk akal senantiasa diberikan.. Malas dah !

DSC06205

Gini la rupa setiap malam.. ni pon baru lepas menangis nak handphone ! Nak layan budak budak Jepun buat lawak .. Haishh.. Ketagihan ? Dia cuma mintak belah malam jer.. Hurm.. Cukup time , dia tidur dengan sendirinya .. hurmm..

6 komen :

indah hiasan berkata... [Reply to comment]

khusyuk..hahhaa

Julia Johari berkata... [Reply to comment]

julia pakai pospaid digi...hanya 3 gig je tu pun dah 100 lebih huhhh...rasa mcm nak tukar plan jimat je ni...sbb kt opis pakai wifi je...balik rumah dan sabtu ahd je guna mobile data...jimat lah ben...

Jia Rizaira berkata... [Reply to comment]

Uish banyak belanja tuh. Kena pakai unifi kalau camtu kalu kat rumah.

alyaa aidee berkata... [Reply to comment]

gb data kena tinggi. Mak bapak anak gune internet. :)

Loviey_Fiey berkata... [Reply to comment]

Abg BEN cuba lah Youtube downloader.. Downloadkan aje apa yang Qhaliff suka.. Macam saya hp da penuh video upin la shin chan la masak2 la... Anak sy umo 3 taun tu just tgok aje video ape yg dia nak sblum tdo.. Da tengok mata pon lelap la.. huhu.. Btw saya pkai Umobile, dapt free Youtube streaming dri 2am-7pm, time tu download la video bebyak.. x usik quota internet pon.. Jimat.. hehe

Ben Ashaari berkata... [Reply to comment]

@Loviey_Fiey menarik..tq utk cadangan..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI