Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 13 Mei 2015

Bukan sesenang itu jaga anak di rumah !

 

Kuota internet tamat lagi ! Haihhh.. Nak tak nak kena top up lagi ! Kalau tak top up , nak wat kerja camana..

image

Dan paling teruk , Qhaliff akan buat bising dalam rumah ! Camana Zahra nak tidur ? Kalau dua dua tak tidur , camana aku nak wat kerja ? Kan ? Hurmmm…

Ada orang kata , jangan bagi gadget pada anak anak ni ! Kalau bagi , ketagihan wooo ! Hurmm.. Bagi aku kan , boleh je bagi gadget ni tapi jangan ada game dalam tu ! Kalau ada game dalam tu , tu yang jadi leka ! Kalau layan Youtube , buat setting skit.. Tang  Safety Mode , Content tu , tukar la.. InshaAllah anak anak tak ke video mengarut tanpa disedari.. Tapi kena pantau la..

image

Macam aku ni , kalau pasang tv jer pon tak berguna. Bukan nak tengok sangat anak anak aku ni.. Diorang nak aku layan diorang gak ! Gadget dalam 24 jam , dia cuma layan 2 jam gitu jer. Hurmm..

Dari jam 7 pagi hingga jam 6 petang.. bayangkan aku jaga mereka .. Dari Isnin sampai Jumaat ! Ada orang kata mudah jer.. Kalau tak , camana pengasuh jaga mereka mudah je kan ? Hehehe.. Anak dengan orang luar , memang automatik berubah perangai.. Ngan parents mereka , jadi semacam punya perangai ! Kan kan ?

image

Macam kes aku ni.. Walaupun sebenarnya tugas aku ringan tapi tak wooo ! Kecuali aku tak perlu cari duit ! Dalam erti kata lain , tak yah kerja la.. Jaga anak jer ! Tu memang mudah !! Jaga jer.. Bagi mandi dan makan.. Senang baituuu…

Tapi belum tentu ramai lelaki leh buat yer ! Yelah , dunia dalam rumah jer ! Nak lepak ngan kawan kawan ? Hehehehe… Sebulan sekali dua je la kot..

Hurmm.. Entah la.. Part jadi Hulk lagi.. Segalanya nampak mudah dan memang mudah kalau kita ada ilmu mengenainya ! Kalau tak ? Memang stress ! Sebaiknya , g la seminar keibubapaan agar kita bersedia membesarkan si kecil.. Dan paling penting , jgn serah bulat bulat pada orang luar membesarkan anak anak kita ..

image

6 komen :

Nurulhuda Abu Hassan berkata... [Reply to comment]

Betul tuh abg ben ! Dahlah sekarang berlambak kes pengasuh dera lah ape lah. Paling teruk ade yang sampai meninggal. hurm.

tarmizi berkata... [Reply to comment]

berat mata memandang berat lagi bahu memikul..

sYaFiQa berkata... [Reply to comment]

Assalamualaikum.....
ha'ah setuju sgt. mmg tak mudah jaga anak. mmg lumrah dh duk brebut tepon dgn anak... hahaaaa.... apepun...tabik bro (y)

PeRdU cINta berkata... [Reply to comment]

Syok qhaliff makan choki choki ye..in sya Allah abg ben..Allah akan beri ganjaran yang setimpal..amin..

mOoN IzzaN berkata... [Reply to comment]

Pengasuh.. hurm.. sbb tu smpi 1 tahap tu rasa nak keje dari umah je.. bak jadi WAHM.. one fine day.. insyaALLAH..

Hafizin Jamil berkata... [Reply to comment]

internet pakej apa yang sampai 25gb tu ben??

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI