Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 20 Mei 2015

Si Kecil mula bertanya…

 

Papa, papa tengah buat apa tu ? “ Tanya si Qhaliff sambil perhati je apa yang aku buat…

Papa nak siap sedia kejap.  Lagi 10 minit dah nak time tu.

Ohh… time apa , Papa? “ soalan kedua ditanya Qhaliff

Nak masuk time dah , nak masuk waktu solat Maghrib ” jawab aku.

Ohhh.. Maghrib tu apa, papa? ” Tanya Qhaliff lagi (soalan ketiga)

Haa… nak tau, Qhaliff pakai jubah, jom siap kita pegi masjid ikut papa. “ Sambil aku betulkan songkok di kepala.

Sedang berjalan dengan Qhaliff ke masjid, aku sempat untuk terangkan kepada Qhaliff, apa itu Maghrib dan kenapa orang Islam wajib bersolat.

Sambil teringat tentang artikel dalam surat khabar minggu lepas mengenai Israk dan Mikraj, aku terangkan kepada Qhaliff mengenai kejadian tersebut, dimana kiblat berubah arah dari Baitulmuqaddis ke Kaabah, di kota Mekah dan bagaimana dari 50 waktu, jadi 5 waktu sahaja waktu solat yang diwajibkan keatas orang Islam.

Waaah… 50 waktu, papa . Banyak tuuu…” kata Qhaliff.

Banyakkan, tapi Allah itu kan Maha Adil dan maha mengetahu Qhaliff ” jawab aku.

Terpikir kejap tentang solat terawih nanti bila bulan Ramadhan hadir. Ada masjid yang buat 8 rakaat, ada yang buat 20 rakaat. Hmmm… Mujur dah tau pasal sejadah Ortopedik, Sajda Salah Mat.

kid praying
Kalau siapa yang belum dapatkan tu… boleh lah lawat Facebook page diorang , MYSAJDAMAT .

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI