Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 30 Jun 2015

Bila dah dapat kaki..

 

Terus terang aku katakan , Zahra lebih cepat matang berbanding abangnya. Dikala usia dia setahun lebih ni , dia nampak dah mendahului abangnya ketika di usia yang sama.

Sekarang ni dah mula sibuk nak berjalan dan sesekali nak berlari macam abang dia. Patut la orang kata , anak perempuan cepat matang tapi bagi aku , mana mana anak yang ada si sulung pasti akan cepat matang ..

Itu yang berlaku pada Zahra sekarang ni..Dan dia amat rapat dengan abang dia .. Sebab tu Qhaliff sering kena cakar kat muka dia bila bergaduh ! Hahahaha ..

Seperkara yang aku respek kat Qhaliff , dia beralah dengan adiknya ni kecuali.. JANGAN SENTUH BARANG AKU ! Memang siap laaa Zahra kalau nak amik mainan dia ..

Zahra dan kakinya.. Tangga dia dah leh panjat dengan cemerlangnya. Berjalan ke dapur dah selamba je sekarang ni. Di shopping mall pon dah leh berjalan berpimpinan tangan..

image

Tapi aku tetap nak dukung dia.. huhuh.. satu hari nanti , aku akan merindui semua ni bila diorang dah faham erti malu..

Manusia semakin hilang kewarasan fikiran ?

 

Bila kita baca berita pasal si bapa kandung dan si mak tiri menganiaya anaknya sendiri , kita rasa cukup marah dan geram ! Lalu pelbagai kata kata amarah dilemparkan terutama melalui keyboard ! Darilah berlapik hingga takde lapik langsung ! Ok la , aku paham akan perasaan tu. Aku pun marah gak ..Tapi ??

Tapi tahukah kita ada mata yang memerhatikan tingkahlaku kita ? Aku sendiri teringin nak melemparkan kata kata kejian , kritikan , kutukan tapi ‘terhalang’ .

Terhalang ? Yang pertamanya , terhalang sebab aku ni beragama Islam. Yang keduanya , orang tahu aku berkeluarga. Apakah contoh yang nak aku tunjukkan pada rakan lain ? Bukanlah hipokrit atau nak tunjuk ‘ jer.. tapi terpaksa jadi gitu ! Sekurangnya-kurangnya aku ada alasan untuk tidak bertindak jadi manusia yang lantang mulutnya !

Saban hari kita tengok pengguna media sosial yang takde insuran mulut ! Kita terlupa , kita ada keluarga.. kita ada anak ! Orang yang membacanya akan berfikiran begini..

Siannya anak dia dapat bapak / mak begitu perangainya ! “. Diorang jugak dapat tempias ! Pastu kalau ada yang jenis berdendam , siap la ! Tak dapat kasar , halus pulak permainannya .. Hurmm.. Realiti yang menakutkan dek kerana manusia semakin hilang kewarasan fikirannya !

Ada baiknya , kita berhati hati dengan jari jemari kita. Jangan tunjuk hero atau pahlawan sangat la. Walaupun kita rasa kita tu dah cukup bagus , kita tak tau camana perangai orang lain di luar sana tu.. Perangai yang tak boleh dijangka sama sekali !

Isnin, 29 Jun 2015

Banyak main sangat !!

 

“ Qhaliff , meh pakai baju.. cepat !! “

Melompat sana sini atas katil ni ! Geram tul.. Tahap kegeraman aku tu takde la sampai tahap nak mendera anak yer , kawan kawan.. Geram tu macam nak gigit gigit je pipi dia tuuu.. Haaa… Gigit sayang ! Bukan gigit mencederakan.. Huhuh..

Dia melompat lagi.. Adik dia pon sama jer ! 2x5 ! Dah dapat kaki , dua dua lupa dunia ..

Akhirnya aku dapat gak tangkap dia dan pakaikan baju ..

image image

Pastu aku tergaru kepala aku sendiri..

“ Ni baju sapa lak ? “

Aku pandang Zahra.. Pandang Qhaliff..

Ler…

Azwan Ali , mengapakah kau ?

 

Terus terang , aku dulu minat cara dia mengacarakan sesuati rancangan. Mulutnya serupa bertih jagung membuatkan sesebuah rancangan tu menjadi menarik !

Tapi sejak sejak ‘tahtanya’ diambil oleh pengacara yang lebih kreatif , lebih bijak , lebih berhati hati bila berkata kata dan juga sangat peramah ( hingga jatuh ke bumi ) , dia berubah sikap ! Apakah kerana ini dia jadi gitu ?

Kelmarin , isunya timbul lagi. Aku baca asal usul isunya tu.. ternyata dia salah paham mengenai MENATE namun sikapnya yang ramai dah tau tu , membuatkan isu ni terus panas dek kata kata yang dilontarkan ke dalam Twitter yang penuh dengan.. hurm..

Aku malas nak sedekah pahala aku pada dia.. Cuma mampu nak kata , aku cukup hampa la dengan dia .. Semoga Allah berikan dia hidayah dan kembali menerangi hatinya yang semakin nampak tak tau apa dia nak sebenarnya di dunia ni ! Haa.. Nak title Diva berkekalan ke ? Iskh..

Ok .. Aku malas nak cakap lebih.. Kang kata aku ustaz dunia maya atau keyboard warrior lak tapi aku tetap ada hak utk berkata memandangkan dulu aku pernah meminati cara dia mengendalikan sesuatu rancangan.. Tu je yer.. hehehe ..

Kalau kita rasa kita bagus , maka tak perlu nak buktikan pada orang lain.. memadai  dengan terus berbakti pada masyarakat..

Pekena rojak buah di malam hari !

 

Tetiba lapar.. Abis aku geledah dapur.. Tetiba wife bersuara..

“ Tuuu , kuah rojak buah kacang ada .. Meni bagi ari tu.. “.

Ahaaa.. Lama dah aku teringin nak makan ! Terlupa wooo.. Nasib baik wife ingatkan. Kena pulak dengan dia baru beli epal pagi tadi.. Heheehe.. Yummy..

imageimageimageimage

Kuah Rojak Kacang Tok Bee.. Huhu.. Pedas ada , masam pon ada.. masin pon ada ! Lengkap ! Takkan buat aku terlari cari air untuk hilangkan pedas sebalik terus tambah dan tambah ! Huhuhuh..

Alhamdulillah.. Berbaloi aku kupas kulit epal tu.. Tak elok tau makan kulit epal yang dibeli kat pasaraya tu.. Cer tengok camana dia punya berkilat.. Lebih lagi lepas basuh.. Tak ke pelik camana leh berkilat gitu ? Kan ? Sebaiknya , kupas dulu kulit tu.. Er , kupas ke perbuatan tu ? Hurm…  Jap google..  Ok , confirm ! Hahaha..

Oh ya , kenapa eh kena kupas kulit ? Baca kat SINI..

Ahad, 28 Jun 2015

Beraya dengan air kelapa laut Man Java !

 

Di Aeon Alamanda.. Air bergas bersepah ! Fuhh…  Air bergas ni , gula tinggi ! Hurmm.. Nak jamu tetamu nanti dengan air gas ke ? Aiseyman.. Sian diorang kan ?

Aku terfikir.. kalau gitu air apa ? Teringat lak sorang akak blogger ni ! Dia dan suaminya keluarkan produk mereka sendiri ! Ahaaa… Aku plan raya ni nak jamu tetamu dengan air kelapa laut je la.. Sesuai la dengan cuaca yang panas ni kan ? Air kelapa laut ni kalau disejukkan.. hurmmmm.. nyaman koooo !

Aku percaya air tangan kawan aku sendiri ! Aku percaya sangat mereka akan memastikan kebersihan adalah keutamaan ! Dan kelazatan adalah kemestian.. kan kan ?

image

Buat pengetahuan.. ada banyak penjual air kelapa laut yang gunakan pati dari Man Java ni.. hehehe ..

image

Aku plan nak stokkan banyak sikit sblm raya. Takut abis lak.. Kata kak Sue ( pengurus Man Java ) , cepat abis stok untuk pati air kelapa ni.. Hurm… Harap sempat la yer..

Bagi yang berminat , leh contact Puan Shuhaida Kabdy di Facebooknya..

image

Bukan rezeki Zahra..

 

Demam dia hari ni. Tetiba je suhu badan naik hingga 38 darjah Celcius. Sian dia.. Aku pun tekak dah tak sedap tambah dengan batuk. Wife selsema. Qhaliff.. dia sihat sejahtera ! Huhuh… Alhamdulillah.

Perancangan hari ni banyak batal.. Cuma mampu pergi ke Alamanda untuk beli barang dapur jer..Dan aku nak belikan basikal kecil untuk Zahra bermain memandangkan dia dok sibuk nak amik basikal abang dia..

Di Aeon Alamanda , jumpa satu.. Harga bawah RM100. Ambil dah letak dalam troli..

image

Sampai kaunter pembayaran , semua barangan dah dikira. Masa nak kira basikal Zahra ni , takde tag harga lak ! Try guna bar code , tak dapat detect. Wife tanya , nak amik gak ke ? Aku gelengkan kepala..

Aku rasa tu petanda.. Aku ajak gi Toy’s R Us lak.. cari kat sana.. Jumpa tapi rupanya… Dah ada satu kat rumah dan berada dalam stor !

image

Jimat duit ari ni ! Jimat la gak hampir RM100 kann… Huhuhuh..

Sabtu, 27 Jun 2015

Shopping Raya di MotherCare , KLCC

 

Yup… MotherCare adakan jualan murah sempena Aidilfitri. Potongan 10-20% memang tak patut dilepaskan ! Bagi setiap pembelian RM300 ke atas , boleh mintak…

image

Ada kelebihan tau guna kad ni ! Nak tau , boleh tanya sendiri kat diorang .. hehehe .. Sila tanya di Mothercare Malaysia .

Ok… Hari ni ke KLCC. Tujuan utama hanyalah untuk ke Mothercare. Wife memang suka shopping baju anak anak kat sana sejak Qhaliff bayi lagi. Aku memula pelik gak apasal la dia suka ke sana ! Aku sampai naik stress pada awal dulu. Akhirnya aku paham kenapa..

Pakaian kanak kanak di sana memang cantik dan berkualiti ! Tahan lama dan payah nak rosak. Pakai la berulang kali , tetap nampak berseri ! Sebab tu , Zahra lahir.. aku biar je dia shopping kat sana ! Puashati katanya..

imageimageimage

Setelah hampir 2 jam dalam MotherCare , wife dah dapat apa dia nak ! Aku sendiri puashati dengan pilihannya.. Bila wife tunjuk je kat aku , aku angguk jer ! Tak tengok pon dah tau ok ! Hahahaha .. Malas nak tengok sangat sebab semua cantik cantik ! Memang rambang mata.. Huhuh..

image

Huhuh.. Tak sabar nak suruh budak budak pakai kat rumah nanti.. heehe ..

Yang ni paling mahal sekali.. Dapat kat Zahra.. Anak dara kesayangan Ben Ashaari ! Pandai bodek dah daddy dia nak baju ni ! Huhhh..

Bila dah test pakai ! Huhuh.. Ni kena pakai gi event tertentu je ni.. Baru berbaloi..

image

image

image

Bukan selalu dapat melaram kan ? Nanti besar , berjubah dah .. hehehe.. Sila la melaram sementara baby ni kan.. hehehe .. Dan jumlah pakaian shopping hari ni , 2 pasang baju , dua pasang seluar dan dua pasang kasut.. setiap seorang ! Adil , kan ? Hahaha.. Adehh..

image

Jumaat, 26 Jun 2015

Adab menyewa rumah bukan milik anda !

 

Bila masuk menyewa rumah orang , pastikan rumah tu camana keadaannya ! Dari dalam rumah hingga ke luar rumah. Pastikan segalanya ok , baru la masuk pindah ..

Dan bila nak keluar , ingat balik kenangan camana bila masu dulu.. Jangan keluar dari situ dengan meninggalkan segala kekotoran , sampah sarap yang akhirnya memberi nama buruk pada anda .. terutama pelajar !

Ini realitinya. Aku nak tegur lama dah. Tapi aku harapkan mereka mampu berfikir kerana mereka terdiri dari pelajar institut pengajian tinggi.. bukan sekolah rendah atau menengah !

image

Jangan pandang ringan sampah begini.. Semut gatal akan terhasil. Ulat , lipas , tikus.. Haih.. Ni skit ni , ari tu lagi banyak ! Aku tolong tutupkan berkali pintu sampah ni.. Pengutip sampah pon mesti geleng kepala punya.. Haiskh…

Bila menyewa rumah orang.. jagalah ! Jaga seperti hak sendiri !

#ErtiSosial bagi kamu ?

 

Sebelum aku mulakan bebelan , apa kata tonton dulu video di link ni : digi.my/ben

Ok , dah ? Sudah menjadi lumrah sekarang , gadget di tangan ! Di mana mana , pasti ada gadget di tangan.. Gadget yang aku maksudkan ialah telefon pintar ! Tak kira tempat , tak kira masa.. sampai nak naik krem atau lenguh jari jemari !  Letak je telefon pintar , pegang tab atau laptop pulak ! Adoiii…

Sekarang dah masuk bulan Ramadhan.. Tiap kali masuk waktu berbuka , apakah gini suasananya ???

image

Ada yang kata tak mampu lepaskan telefon pintarnya.. Ok , apa kata buat satu ikrar atau perjanjian.. Amik satu hari dan jangan sentuh langsung telefon pintar dari awal pagi hingga selepas berbuka ! Kalau ada call emergency , ok la jawab.. Amacam ? Berani tak buat deal gitu ?

image

Ok.. boleh buat ? Berbuka puasa bersama keluarga tercinta bukanlah dapat buat selalu kan ? Dah tu , kenapa dok sibuk dengan telefon pintar tu.. Hehehe.. Aku pon kena buat ikrar ni gak woo !

Kalau dapat buat yg ni , apa kata buat satu lagi ikrar ! Pada 1 Syawal nanti , dilarang sentuh telefon pintar.. Berani tak sahut cabaran ? Lalalalaaala.. Kuatkan azam wooo ! Ingat , raya datang sekali setahun.. Tunggu punya lama , tapi masa dibazirkan dengan ngadap telefon pintar.. iskh iskh iskh… kan ?

Ok.. Digi sekali lagi membawa mesej khas buat kita semua terutama pengguna tegar telefon pintar dengan kempen #ErtiSosial. Ini satu  kempen yang bagus sekali  bagi aku.. Sekurang-kurangnya kita sedar akan kesilapan kita selama ini yang terlupa dan terleka serta asyik dengan dunia maya. Tahniah Digi !

Apa lagi ? Digi dan aku menyeru rakan rakan semua , sebarkan pengertian sebenar #ErtiSosial dikalangan kita dan rakan rakan sekalian ! Gunakan media sosial anda dengan sebaik-baiknya. Inilah masanya untuk melakukan kebaikan sesama  kita..

Tahniah sekali lagi dari aku untuk semua !

Khamis, 25 Jun 2015

NDLIFE : Biji Apricot , mencegah lebih baik !

 

Kanser.. Yer , masih ingat lagi saat ayah aku diberitahu doktor mempunyai kanser di lidahnya. Masa tu ayah aku dah mula kalut. Adik beradik mula pakat mencari ubatan alternatif untuk dia agar kanser tu tak melarat..

Sayangnya , terlambat.. Pembedahan terpaksa dilakukan untuk mengelakkan dari terus merebak dan alhamdulillah ,segalanya selamat.

Kalau boleh , usahakan cari alternatif dan amalkan ! Antara yang aku tau bagus untuk mencegah kanser ialah biji apricot ! Biji apricot ni bukan saja bagus untuk cegah kanser tetapi banyak lagi penyakit merbahaya yang lain.

image

image

Sebelum lahirkan Qhaliff Iman , wife aku ada cyst ! Menurut doktor yang merawatnya ketika itu , cyst tersebut menyebabkan wife sukar hamil. Maka pembedahan terpaksa dilakukan. Kos pembedahan menelan sebanyak RM9K !

Masa tu , infomasi mengenai ubatan alternatif ni takde lagi.. Ramai tak amik berat dan merasakan badan sihat dan tiada masalah.Hurm.. bila dah kena , baru terasa menyesal tidak mengambil langkah awal.

imageimage

Bukan susah pun nak amalkan penjagaan kesihatan ni.. Memandangkan kita ni gemar makan macam macam jenis makanan tanpa batasan , sebaiknya perlu ada juga produk untuk perlindungan diri.PELABURAN KESIHATAN TAK SEMESTINYA MAHAL. Sekurang-kurangnya ada dari takde,kan?

Antara testimoni mengenai keberkesanan ND Life : Biji Apricot ni boleh merujuk pada laman blog di bawah ni :

Bagi yang berminat ( memang ada yang berminat dah ) , bolehlah membuat pesanan mudah seperti dibawah ni : Harga , RM50 untuk sebotol yang berkuantiti 100 biji kapsul.

1) Tuan/Puan boleh bankin ke akaun Maybank 564717509334 NIAGADELIMA ENTERPRISE atau CIMB 7003760400
atas nama Mohamad Za'aba Mansor,

2) Selepas bankin sila sms/whatsapp/telegram bukti pembayaran ke 0192642500 atau emel ke niagadelima@gmail.com

3) Sila berikan nama penuh dan alamat lengkap,nombor telefon dan kuantiti item.

4) kami akan terus poslaju segera ke rumah tuan/puan.(payment sebelum 4pm boleh poslaju terus hari yang sama).kecuali sabtu pertama dan hari ahad.

5) Tuan/Puas pasti berpuas hati dengan produk ini.Terima kasih

 

image

“ Bulan puasa ada hantu ke ? “

 

Jam 2 pagi.. Aku yang sedang lepak ngan Qhaliff dalam bilik , terdengar bunyi tapak kaki menuju ke bilik.. Ada bunyi loceng sekali. Aku dapat agak dah sapa..

“ Caaakkkkkkkk”. Zahra muncul di sebelah pintu. Aku sengih. Huh , budak ni tak tidur lagi kee ?? Dah kul berapa ni ? Sah sah esok dua dua bangun lewat ni.. Hurmm..

Aku syak Qhaliff buat onar di ruang tamu hingga menyebabkan semua bangun dari tidur. Huhuhhu…

Aku biar dia main dalam bilik dulu… Pastu aku dukung dia dan bawak keluar dari bilik. Sebelum tu terdengar bunyi seperti ada orang membasuh pinggan di dapur. Mesti wife stress sebab Zahra tak nak tidur. Dia dah la penat sebab semalam seharian bangunan Putrajaya takde aircond.. Huhuhh..

image

Bila aku keluar , aku dapati wife sedang tidur lena ! Siap dengan sound sistem lagi ! Eh ? Biar benarr… Dia tidur seolah tak berjaga dari malam tadi .. Huhhhh…

Aku kejut dia.. Tanya , apakah dia di dapur tadi ? Dia gelengkan kepala dan sambung tidur ! Aku sua Zahra kat dia ..

Dan masuk kembali ke dalam bilik.. Apakah ? Takkan kot ? Iskh.. Hurmm.. Bulan puasa ni ?? Ke aku berkhayal ?

Beg kulit Rugged LederMann untuk pulang berhari raya !

 

Yess ! Akhirnya aku ada dah beg kulit travel yang sesuai dan nampak rugged bila pulang berhari raya nanti ! Takde la dok tarik beg petak beroda tu lagi.. hehehe.. Dah leh simpan dalam stor !

Beg rugged dari LederMann ni memang nampak sangat gah sekali dan sesuai untuk travel samada dekat atau jauh ( overnight bag ) ! Ini disebabkan materialnya dari kulit Full-grain manakala jahitannya yang sangat kemas dan teliti membuatkan si pemilik lebih bergaya ketika travel.

Bersize 18"W X 10"H X 10"D , LederMann Rugged Leather Duffle Bag ini dan berharga US$455 ni , memang membuatkan aku rasa berbaloi memilikinya !

imageimageimageimage

Walaupun nampak ekslusif tapi beg ni ‘heavy-duty’ yer.. Haa.. Bukan beg untuk ‘ manja-manja’ yer ! Kira boleh buat lasak la. Rivet yang digunakan pada sesetengah bahagian beg Rugged LederMann dipress oleh mesin bertekanan tinggi. Ini bertujuan memastikan beg ini tahan lasak.

image

Ok.. Camana rupa aku bergaya dengan beg ni ? Hehehehe.. Rileks.. Aku rasa mana mana lelaki kalau bergaya dengan beg ni pasti nampak segak punya !

Yer , aku tak sabar nak bergaya dengan beg ni nanti ! Hehehhe.. Naik kapal terbang dengan beg ni pasti nampak macho punya kan ? Dan nampak ‘berduit’ walaupun… hehehe ..

image

image

image

Kalau galas di bahu tak perlu risau sakit bahu.. Pelapik baldu pasti akan mengurangkan tekanan beban beg tu nanti..

image

Amacam ? Tertarik ? Hehehehe.. Nak tau lebih lanjut pasal beg ni ? Klik SINI.. Pasti nak tau punya kan ? Hehehh.. tak pe.. Silakan melawat web LederMann..

image

Ada banyak lagi pilihan beg LederMann sedang menanti korang.Untuk mengetahui jenis jenis beg kulit lain yang dijual , sila klik SINI..  Aha , apa pendapat korang mengenai beg yang aku pakai di atas tu ? Cer bagitau aku.. Ke berminat nak beli gak ? Hehehehe..

Bagi yang berminat nak beli , free shipping ke Malaysia, United States, Canada, United Kingdom, Australia, Italy, France, Germany dan banyak negara lagi..

http://www.ledermannleather.com

Pen Quran Digital Myqalam : Bestseller 2015

 

Ramadhan ialah bulan Al-Quran, salah satu amalan yang baik dilakukan pada bulan Ramadhan ialah mengaji Al-Quran. Tapi kalau dah lama tak mengaji, huruf pun tak berapa ingat , susah jugak kan.

Zaman ni semua nak mudah, mencari ilmu pun mudah juga, sama seperti mengaji Al-Quran. Sekarang ini dah ada satu gadjet untuk mempermudahkan kita belajar mengaji . Pen Pembaca Al-Quran atau juga dikenali sebagai Pen Al Quran digital ialah satu pen yang unik . Tunjukkan pada Al-Quran yang diberikan, pen ini akan ‘mengaji’ dan kita ikut sambil memerhatikan khalima Al-quran.

clip_image002

Dengan Pen Al-Quran Digital ini, tiada lagi alasan tak reti mengaji atau tak reti baca Al quran. Yer betul !! belajar dengan guru adalah lebih afdal tapi guru tak available 24 jam , masa ada kelas kita pula yang tak sempat kerana berkerja. Lagi parah jika kita nie yang jaga standard, SEGAN nak berguru, takut jatuh water face kata orang !! Ada kan ?? , lagi lagi ustad tu muda lagi hensem. Kalah kita

Maka apa guna teknologi jika tak mampu memudahkan. Betul tak?? Pen Digital Quran Myqalam ni boleh digunakan oleh semua lapisan umur sebab ianya mudah digunakan. Anak anak pun suka mengaji , terutama yang ada masalah mengaji seperti liat mengaji, kelas mengaji sekali seminggu,. Gabungan Visual dan audio ini mampu menarik minat anak kecil untuk belajar mengaji.

Hadiah terbaik untuk emak ayah kita.

Last bila kita bagi hadiah kat emak dan ayah kita ? Hadiah birthday ?perkahwinan , bila tu ? Dua insan yang begitu jasanya kepada kehidupan kita hari ini. Mereka deserve layanan terbaik dari kta. Bayangkan betapa happy bila mendapat hadiah dari anak kesayangan.. Apa lagitah Al-Quran yang mulia !

Pen Digital Quran Myqalam 2015

Ok, pasal pen pembaca ni, ada banyak jenis kat luar sana, tapi kebanyakan model yang dijual ialah model China jaminan pun tak menentu.

Maka hari ni aku nak memperkenalkan Pen Quran Digital , buatan Malaysia , yang berkualiti tinggi, MYQALAM 2015. Dah masuk iklan Astro Awani tau tak. Pen ni lain dari yang lain, cantik dan tahan lama. Jaminan pun langsung dari Myqalam Malaysia. Kad jaminan diberikan dalam satu set.

Ada 12 item dalam 1 Pakej Lengkap termasuk Buku Iqra 1-6, Buku Panduan Solat Mazhab Syafie, Buku Koleksi Doa Harian, Buku Kamus Bm Arab, flashkad doa haji umrah dan flashkad index surah. Buku buku dalam set ini pun boleh digunakan dengan pen pembaca. Nak belajar iqra ke, nak hafal doa doa harian ke, bacaan solat atau belajar Bahasa Arab komunikasi .  Dan di sertakan bersama Al Quran yang mempunyai fungsi terjemahan, merakam bacaan, cetakkan berwarna, boleh mengawal volume & bacaan di alunkan oleh Qari2 yang diluluskan KDN.

Kalau yang berkemampuan elok la simpan satu set di rumah. Kerana produk ni sangat berguna untuk memastikan kita membawa Al Quran dengan betul. Tak rugi beli, sebab produk yang membawa manafaat & tak mustahil boleh menjana pahala kalau kita gunakan dengan niat yang betul, Insya Allah.

Nak memiliki Pen Digital Quran Myqalam 2015 ni boleh la jenguk laman web nya di sini. Ada di tunjuk kan pengenalan mengenai Pen Digital Quran Myqalam ini. http://quranpen.com.my/

kalau nak mudah lagi terus hubungi :-

Abang Man , No. tel: 019 -2172510 ( Whatsapp/ SMS sahaja )

Facebook - https://www.facebook.com/digitalquranm10 (Fanpage Rasmi)
atau FB PM kat sini : http://tinyurl.com/lc4nu2a

clip_image003

clip_image004

clip_image005

Rabu, 24 Jun 2015

Bila guna Serum Kawalan Minyak dari Cosmoderm !

 

Barulah terasa segar, bersih dan ringan skit muka bila guna pembersih muka dan serum kawalan minyak tea tree dari Cosmoderm ni !

Sebelum aku kenal produk produk Cosmoderm , aku pakai jenama yang selalu keluar kat tv. Memula tu ok la tapi lama lama kulit jadi kering dan gatal ! Maknanya , tak sesuai untuk aku la tu.. kan ? Hehehee..

image

image

Nak guna pon takde la makan masa.. Lepas mandi setiap malam , bersihkan muka dan pakai ! Baru nak tidur pon rasa selesa jer.. Kan ? Maklumlah , sebelum tu kan dok menjemur muka di luar sana tuuu.. dengan asap kereta , asap rokok dan sebagainya.. Mereka yang mukanya berminyak macam aku ni , sesuai la pakai..

Nak tau lebih lanjut , boleh je baca di entri aku : Khas untuk muka yang berminyak !

Qhaliff Iman nak bunuh diri ?

 

Zahra dah pandai dah skang ! Tiap kali aku turun dari kereta , kalau aku tak amik dia , dia akan tercengang ! Tak percaya dia ditinggalkan begitu saja.. Sesekali akan terkeluar “ Dyy.. " yakni merujuk kepada “ Daddy “.

Semalam , tiba je di depan restoran Tom Yum Kung , aku terus amik Zahra dan masuk ke dalam restoran. Aku tinggalkan Qhaliff kepada mak dia.. Ha , ni pon sama gak ! Dia pon tercengang dan tak percaya.. dia ditinggalkan ????

Wife paksa dia turun kereta dan masuk ke dalam restoran.. Dia tak nak.. Berdiri kat sebelah kereta malah siap nak berjalan ke arah jalan raya selagi aku tak datang amik dia !

Aku yang dah duduk  terpaksa bangun keluar untuk dukung dia masuk. Di kiri Zahra dan kanan Qhaliff ! Adehh ..

image

Sememangnya dah begitu !

 

Zahra tiba-tiba menyendiri di sebalik langsir.. Aku pelik memula. Risau je dia dok mengutip benda dan masukkan ke dalam mulutnya.. Tapi tak la pulak.. Dia berdiri tegak jer..

image

Aku hampiri dia.. Aku selak seluar dia.. Hehehehe… Dok berak rupanya.. Aku biarkan dia selesaikan tugasannya. Bila dah selesai , dia pasti akan mencarik aku.. Dia tak leh lama dalam keadaan gitu.. Mesti suruh basuh masa tu gak ! Huhhhhu..

Memang budak , automatik gitu kan ? Tau tau menyorok ! Nampak sangat memang sesuai buat pepatah.. Mana ada orang berak depan orang ramai kan ? Eh , ada eh ? Owh… orang giler , duniawi !

Berbuka dengan tembikai saja !

 

Buat pertama kalinya , aku dan wife berbuka dengan buah tembikai jer.. Kenapa ? Hehehe.. Aku tak kasi wife masak.. Aku tau dia penat.. Tambah dengan mengantuk lagi.. Sian dia..

Maka perancangannya.. Berbuka ringkas di rumah pastu gi Ayer @ 8 dan makan malam di sana.. Makan ringan ringan jer.. hehehe ..

Ikan..

imageimage

Telur..

image

Kerabu Mangga..

image

Tu jer.. Alhamdulillah.. kenyang.. Bagusnya , di Tom Yum Kung tu pada jam 9 malam.. kosong ! Takde orang dah.. cuma pekerja dia jer.. Ada pon dua tiga orang lain.. makan kat luar ! Huhuh.. Maka order kitorang memang sedap la ! Huhuh.. Rezeki..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI