Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 31 Julai 2015

Bila suri rumah tiada masa !

 

Sedih.. tengok kuku yang panjang di jari ! Nak potong tapi setiap kali nak potong , mesti ada ‘isu’ kecil muncul yang menyebabkan tergendalanya agenda potong kuku. Kena uruskan hal yang lebih penting ! Nak buat rombakan jadual kehidupan pon payah. Segalanya bergantung pada dua menteri kecik tu.. Huhuhhu..

image

Akhirnya semalam.. dalam kereta aku bertanyakan pengetip kuku pada wife .. Tak tahan tengok kuku dah serupa macam vampire punya gigi dah .. Huhhhh.

Wife tunjuk pengetip kuku tu.. Dan mintak jari aku.. Dia tolong ketipkan.. Ececeeceh.. tetiba rasa nak kawin lagi 3 ! Eh , silap.. kensel nak kawin lagi 3.. haaaa..

Dan kebetulan berada di traffic light.. tengah jammed dan pastinya kereta terhenti .. aku hulurkan.. Nak ketip kuku bukan sampai 10 minit pon.. Sekejap je settle ! Tu pon ada yang pertikaikan.. hahahah .. ( jeles kot bini dia tak buat gitu ? ) 

Kalu seblah tangan tgh di potong kuku, seblah lagi dok amik gmbr... sapa pulak yg tgh pegang stereng?.... ngengader la tu.... piiraahh..

Aku pun ada akal nak pikir ! Takkan nak buat keje bodoh kot ? Aiseymannn .. Aparaa..

image

Selesai.. kemas skit kuku.. nak g meeting pon rasa selesa.. Kan ? Aku duduk rumah jaga anak.. nak kena uruskan anak.. nak kena buat kerja aku.. yakni update blog , jawab email .. cari idea untuk post status di media sosial.. Adakalanya nak makan pon tak sempat ! Inikan pulak kuku..

Dah .. toksah terbayang part lain .. “ Entah sempat gunting ke tak eh ?

Buat para ‘suami’ .. sila sila bantu membantu ‘isteri’ anda di rumah..

Bila ekslator buat hal !

 

Ok.. aku fobia dah pasni ! Dah 3 insiden melibat ekslator berlaku di luar negara dan terbaru di dalam negara kita ! Serius , pasni aku guna tangga je laaa .. Huhuhu..

Di dalam negara kita.. ekslator ni tetiba undur ke belakang di kala ramai pengguna berada di atasnya ! Nasib baik tiada kecederaan dilaporkan.. Hurmm ..

image imageimage

Jangan main main dengan esklator ! Hurmm… Malas nak ulas lebih. Kang kena tangkap lak aku..

Silver Cross Pop2 untuk Zahra Nur Iman !

 

Waahh.. akhirnya ! Tak perlu berebut lagi dah stroller dengan abangnya .. Hurm.. harapnya begitu laa.. Aku pun takde la nak dukung memanjang si anak dara manja sorang ni.. Huhu..

Stroller dari jenama yang cukup terkenal , Silver Cross Pop2 akhirnya dimiliki Zahra. Cantik , bergaya dan paling penting mudah untuk diuruskan. Dengan berat cuma 7.2kg , rasanya untuk travel ke mana mana , tak susah mana pon mengusungnya..

image image

Pentingnya stroller yang ada penutup dan tempat letak barangan di bahagian bawah. Roda yang boleh dikunci atau berputar 360 darjah. Bertujuan untuk memudahkan pengendalian di tempat tempat yang sempit dan mencabar.. huhu..

imageimageimageimage

Setakat dari apa yang aku tengok dan pegang , memang aku berpuashati ! Dari aspek keselamatan , ternyata Silver Cross yang dah cukup berpengalaman dalam bidangnya telah membikin stroller ni tampak kukuh dan selamat untuk si kecil !

image image

Cara penyimpan dan tidak makan ruang juga amat penting. Hanya dengan dua langkah saja , stroller ni dah boleh dimasukkan ke dalam boot kereta. Ruang yang diperlukan tidak la besar mana ponn.. Skit je ruangan yang diperlukan..

Ok.. harga ?

image

Barangan yang bagus dan baik dan paling utama , selamat untuk digunakan adalah aspek utama yang patut difikirkan. Aku pernah beli stroller yang ‘harga bajet’. Sempat pakai 2 kali jer pastu rosak. Maka aku yang pentingkan anak anak pastinya akan utamakan mereka.. Sekali dah terkena , takkan nak kena lagi.. hurmmm ..

Tiga wanita ‘gergasi’ mengegar !

 

Semalam dan hari ini .. Dua hari yang penuh dengan ‘peristiwa’ tersendiri. Semakin hari semakin aku mengenali ramai wanita yang bakal atau telah pon mengegar dunia perniagaan dengan kejayaan yang telah mereka perolehi..

Semalam aku jumpa Puan Mawarni Hassan. Pemilik  Cosmoderm yang aku rasa korang pon dah cukup kenal. Bisnis yang bernilai berjutaan ringgit miliknya memang senantiasa membuatkan aku kagum pada beliau. Dan semalam , dia bagitau , akan keluar beberapa lagi produk kesihatan yang bakal jadi sebutan..

image

Kemudian , aku jumpa Shuhada Alauddin .. Pengasas Myryl  dan juga seorang peruding imej. Beliau seorang yang sangat periang dan gila gila namun dalam kepalanya penuh dengan strategi perniagaan. Beliau seorang bekas peguam yang berpengalaman. Melepaskan kerjayanya dan menceburi bidang yang diidamkan adalah sesuatu yang jarang dilakukan oleh wanita di luar sana.. Kagum dengannya..

image  image

Hari ini aku berjumpa Puan Wawa Idris , juga seorang perunding imej. Pada awalnya aku agak segan nak jumpa Puan Wawa ni. Maklumlah , nak jumpa wanita wanita cantik ni pastinya bercitarasa tinggi. Bila beliau maklumkan nak jumpa di Ben’s , aku dah segan dahhh ! Adoiyai.. Lemah tul nak makan tempat mahal mahal ni..

Seminit berbual dengannya , aku dah nampak siapa Wawa Idris ni ! Rupa ‘kepala giler ‘ jugak tetapi seperti Puan Shuhada , mereka ada sasaran besar dalam dunia perniagaan ni !

image image

Bertemu dengan mereka bertiga , adalah satu ‘keajaiban’. Bukan mudah nak jumpa wanita wanita yang berjaya dalam bidang mereka ceburi ni ! Puan Mawarni , walaupun dah berjaya tetapi tiada pernah kenal ‘berjaya ! Beliau tetap bekerja keras untuk menaikkan lagi syarikat miliknya. Begitu juga dengan Puan Shuhada dan Puan Wawa.. mereka tau akan kepayahan untuk dikenali dalam bidang mereka namun mereka sudah aturkan strategi dan bersedia untuk harungi dunia perniagaan yang semakin mencabar ini.

Dan aku.. dapat amik aura mereka ! Aku semakin bersemangat untuk kejar kejayaan yang aku inginkan .. Er , apa eh… er…

Khamis, 30 Julai 2015

Menghilangkan parut demam campak !

 

Demam campak di kalangan kanak kanak kebelakangan ini dikatakan agak serius.

image

Aku pernah kena dua kali. Kesannya masih ada hingga sekarang terutama di badan. Bila orang tengok , orang akan ingat aku kena suntik BCG di salah tempat walhal itulah parut demam campak ! Hurmm.. cari pasal ! Tak nak berpantang.. haaa..

Tapi sekarang , untuk hilangkan parut terutama pada kanak kanak yang baru kena demam campak .. dah ada cara dah ! Haaaa… Apakah ???

image  image

Gambar di atas , testimonial yang diterima oleh pegawai di Cosmoderm manakala di bawah ni.. aku punya tangan sendiri ! Hehehe…

image

Bulan April lepas aku start pakai..Kesannya mula mengecil..

image

Dan hari ini.. Terus terang , segan dah hilang bila tengok parut makin hilang.. kalau takk.. segan nak tunjuk tangan.. heheee…

DSC09683

Gunakan anti parut Vit E Cream 3000 IU dan Vit E Oil 30,000 IU. Campur krim dan minyak. Kemudian sapu di parut yang berpunca dari kemalangan , demam campak atau lecur.. InshaAllah..

Campuran Vit E dan Rosehip Oil dalam siri  Vitamin E Cosmoderm amat berkesan dan terbukti mempercepatkan kadar sembuh kulit. Sapu pada parut yang dah kering.. Jangan masa berdarah tu gi sapu lak ! Huhuh.. Sapu 3-4 kali sehari..

image

Sedikit tips untuk anak anak yang kena demam campak. Gunakan Tea Tree Lotion Talc untuk keringkan campak dan  untuk mengurangkan gatal. Lebih baik dari losyen calamine. Kalau nak rasa sejuk lagi , guna Tea Tree Purifying Mask.Bila semua dah kering baru guna krim dan oil. Tips ini dari CEO Cosmoderm sendiri berdasarkan pengalaman.. InshaAllah..

Untuk keterangan lebih lanjut , sila ke :

web : www.cosmoderm.com.my |

Facebook : Cosmoderm (Halal Personal Care Products)

Instagram : http://i.instagram.com/cosmoderm/

Minggu memenatkan..

 

Minggu ni , rezeki mencurah-curah… Hari Isnin seolah aku diberi rehat. Bermula Selasa hingga Jumaat , agenda aku penuh ! Satu hari , dari awal pagi hingga petang hari.. aku ke hulu ke hilir.. Anak , mintak orang tua jagakan hinggalah aku dan wife balik..

Malam menjelma.. barulah dapat makan dengan tenangnya.. Huhuh.. Nasib baik semalam rakan blogger , Saidila belanja satay kambing kicap dan kak Laila belanja nasi asam tempoyak.. huhuhuh… Bihun sup pon sodap ! Huhuh..

imageimage

Hari ni , sambung balik.. Nak ke Mothercare dan meeting dengan Wawa Idris.. ehehe.. Projek khas bersama Kelab Blogger Ben Ashaari. Moga dipermudahkan..

Rabu, 29 Julai 2015

Beg Colorland yang menarik untuk mereka yang ada anak kecil !

 

Yeayy.. aku ada dah ! Beg yang boleh isi lampin,  pakaian anak anak , botol air serta susu untuk memudahkan aku travel ke sana sini dengan lebih bergaya gituuu .. hehee ..

image image 

Ada banyak lagi corak dan warna. Aku berkenan dengan warna merah. Senang nak cam gitu.. hehehe .. Selesa dan mudah nak uruskan.

Di page Suzi kids collection ada banyak lagi pilihan :

imageimageimageimage

image

image

Nak tahu dengan lebih lanjut ? Mudah jer..

Instagram : https://instagram.com/suzikidscollection/
Facebook : https://m.facebook.com/suzikids
Whatsapp : 0123912404

Kempen ‘YEO’S I LOVE MALAYSIA ‘

 

YEO HIAP SENG atau lebih dikenali dengan YEO’S  dengan anjuran bersama HARIAN METRO telah melancarkan kempen ‘YEO’S  I LOVE MALAYSIA ‘ yang bakal berlangsung sepanjang 1 Ogos hingga 31 Oktober 2015 dengan mengajak seluruh rakyat Malaysia memenangi percutian di Malaysia serta menonton Konsert  Patriot Yeo’s I LOVE  MALAYSIA bersama bintang bintang terkenal tanahair seperti AKIM & THE MAJISTRET , PRECIOUS , ALINDA di  enam buah negeri secara percuma !

DSC09656DSC09658

Kempen  Yeo’s ‘ I LOVE MALAYSIA ‘ ini bertujuan untuk mengeratkan lagi perpaduan , meningkatkan persefahaman dan memurnikan saling hormat menghormati di antara rakyat Malaysia .

DSC09666

 

KONSERT PATRIOT YEO’S  I LOVE MALAYSIA

Kumpulkan 8 pek minuman kotak air Yeo’s dan anda berpeluang menerima 2 pas istimewa ‘rockzone ‘ ketika konsert nanti.  Dan enam buah negeri yang bakal konsert diadakan adalah di Johor , Selangor , Kuala Terengganu , Kota Kinabalu , Kuching dan Alor Setar.

Bagi peminat peminat Akim atau nak tengok M-Pop terkenal serta Alinda , jangan lupa hadiri yer..

MENANGI PERCUTIAN DOMESTIK YANG MENARIK !

Yeo’s cukup terkenal dengan mengadakan pertandingan yang menarik dan kreatif ! Melalui WeChat Yeo’s Malaysia , rakyat Malaysia dijemput sertai yang mudah ini.. Caranya :

1 : Muat turun WeChat dan langgan akaun rasmi  Yeo’s Malaysia.

2 : Beli sebarang minuman produk Yeo’s  ( tak kira kotak atau tin ) atau mi segera Cintan.

3 : Ambil gambar resit pembelian dan masukan jumla pembelian dan jawab soalan mudah.

4 : Simpan resit untuk bukti pembelian.

Diingatkan , pertandingan ini melalui WeChat yer.. hehehe.. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut , sila ke www.yeos.com.my atau telefon bahagian perkhidmatan pelanggan 1300-80-2828

Bestnya bila telefon pintar boleh masuk air !

 

Sony Xperia Z3 dan yang terbaru , Xperia Z3+ adalah antara model keluaran Sony yang boleh masuk dalam air.. Kira leh rendam dalam air suam laa.. Jangan gatal gi rendam dalam air panas lak ! Huhhh..

Permandangan dari dalam air ! Haaaaaa.. Amacam ? Bayangkan kalau mandi dalam sungai bertemankan ikan piranha ! Perghhh.. mesti cun punya gambar.. Mana ada orang berani selfie gitu kan ?

imageimage

Aku ‘tangkap’ kau , kau tangkap aku.. Haa..amacam ? Cool kan ?

DSC09669DSC09672

Ada orang kata.. buat laaa pi masukkan handphone dalam air ??? Orang giler je gitu ! Ahaaa… apa guna beli phone mahal mahal tapi takut air kan ? Maksimumkan penggunaan.. hehhe..

Sony Xperia aku baru diupdate semalam.. Banyak yg penambahan dibuat dan aku perasan pada kamera pon ada.. Tu aku test power tu.. hehehhe… Berbaloi !

Selasa, 28 Julai 2015

Punca penyakit kencing tikus dan petua kencing tikus !

 

Penyakit kencing tikus atau Leptospirosis disebarkan melalui kencing haiwan yang dijangkiti dan berjangkit selagi ia masih lembab. Sungguhpun tikus, dan mondok merupakan hos utama, sejumlah besar mamalia lain termasuk anjing, rusa, arnab, landak, lembu, biri-biri, rakoon, possum, skunk, dan mamalia laut tertentu mampu membawa dan menyebarkan penyakit sebagai hos kedua. Anjing mungkin menjilat kencing haiwan yang dijangkiti dari rumput atau tanah, atau minum dari lopak yang dijangkit. Terdapat laporan "anjing rumah" dijangkiti leptospirosis kelihatannya kerana menjilat kencing tikus yang dijangkiti yang memasuki rumah.

Jenis habitat yang berkemungkinan membawa bacteria berjangkit adalah tebing sungai berlumpur, terusan, longkang, dan kawasan peliharaan ternakan berlumpur di mana terdapat laluan biasa bagi samaada mamalia liar atau ladang. Terdapat kaitan langsung antara jumlah air hujan dan kejadian leptospirosis, menjadikannya bermusim di kawasan serdahana dan sepanjang tahun di kawasan bercuaca tropika.

Leptospirosis turut disebarkan melalui air mani haiwan dijangkiti. Pekerja rumah penyembelihan boleh dijangkiti melalui sentuhan dengan cecair badan dan darah.

Manusia boleh dijangkiti melalui hubungan dengan air, makanan, atau tanah yang mengandungi kencing haiwan yang dijangkiti ini. Ini mungkin berlaku dengan menelan makanan atau air yang dicemari, atau melalui sentuhan luka pada kulit.

Penyakit ini tidak diketahui berjangkit dari manusia ke manusia dan kes penyebaran bacteria pada mereka yang sedang sembuh amat jarang bagi manusia. Leptospirosis biasa berlaku dikalangan peminat sukan air di kawasan tertentu kerana lama berendam diketahui menggalakkan kemasukan bakteria. Peluncur dan pengayuh air berbuih (“whitewater”) ] adalah berisiko tinggi di kawasan yang diketahui mempunyai bacteria, dan boleh dijangkit dengan menelan air tercemar Leptospirosis, menyimbah air tercemar Leptospirosis pada mata atau hidung, atau atau luka terdedah kepada air yang dijangkiti.

Pekerjaan berisiko termasuk veterinarian, pekerja penyembelihan, petani, pekerja kumbahan, dan mereka yang bekerja di rumah tinggal, pendayung juga kadang-kala diketahui turut dijangkiti penyakit tersebut. – Wikipedia

 

Petua dari rakan di Facebook .. Aku tak pasti ianya mujarab atau tidak.Sekadar berkongsi info !

image

Wah.. alhamdulillah ! Kalau boleh elak , elakkan la yer .. Dan jangan jadi manusia yang kuat kencing juga yer.. hehehe …

Bila aku paparkan gambar wife di media sosial !

 

Pastinya akan tertanya..

Nape Ben blurkan gambar wife

image

Kalau aku tak buat gitu , akan timbul banyak isu.. dan yang paling tidak seronok ialah , wife dah hilang privacy dia terutama di pejabat ! Maka , biarlah aku dan anak anak aku je di media sosial. Diorang pon hanya akan sampai di usia 6 tahun jer pastu akan senyap terus dari dunia maya ini.. Hehehe.. Keselamatan yer !

Yang keduanya.. Aku tak nak la timbul isu yang mengarut dan merepek ! Korang paham paham je la kan dunia maya di Malaysia ni camana.. Kalau diorang tak dapat kita , diorang akan attack keluarga kita.. Nak kutuk , abis satu keluarga kena kutuk walhal  takde pon sangkut paut..

Maka sebaiknya.. aku elakkan selagi mampu.. Nak kata aku sorok tu , tipu la.. Mana mana rakan yang kenal aku pasti dah pernah bersua muka dengannya.. Orangnya biasa je tapi bagi aku , dia dah cukup cantik ! Yang penting , dia seorang ibu yang cukup penyayang bagi anak anak aku !

Persediaan ke Korea !

 

Tak sia sia aku ngorat bini aku , 8 tahun dulu.. Dan sememangnya aku bertuah dapat kenal dia. Aku tak teringat langsung yang aku perlukan beg travel ! Semalam ,di Alamanda.. dia ajak masuk ke House Of Leather.. Nak beli beg memandangkan beg yang ada , dah rosak ! Aiseyman.. tak teringat langsung !

Secara jujurnya , aku ‘melantik’ wife menjadi penolong peribadi aku. Aku tak mampu nak urus segalanya terutama melibatkan urusan ‘blog’ aku ni !

“ Bang , nak amik beg mana satu ? “.

Er.. mana mana je laaa.. Dan dia uruskan segalanya ! Hasilnya , nilah beg travel kami sekeluarga yang pertama !

image

Nampak macam Transformers kan ? Hahahaha .. Aku tauu.. aku pun fikir gitu gakk.. Takkan nak amik beg ni tapi setelah tengok dan bertanya segalanya , maka beg ni jadi pilihan berbanding yang lain ! Dengan harga RM800++ , maka kami miliki kedua dua beg ni ! Haaaa ! Tahan lasak , safety pon bagus.. Dan jaminan sepanjang hidup kami ! Lalalal.. tayar rosak , zip rosak , handle rosak.. leh hantar balik untuk repair ! Ok la kan ?

imageimageimageimage

Aku perlukan beg yang lebih kemas dan selamat selepas cermin mata Oakley aku dicuri ! Aku letak dalam beg.. Huhuhhu.. Silap sendiri laaa.. Masa tu memang dungu part travel ni..

Dan kali ni , aku nak shopping kat Korea ! Dulu kat Paris , aku tengok jer.. Huhuhuh..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI