Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 31 Ogos 2015

Teh Tarik Place , IOI Mall Putrajaya

 

Hurmm… Ramai kata sedap makan kat sini.. Dan aku pun cuba nasib la makan kat sini. Mana tau sedap kan ? Makan berbayar ni.. bukan makan free !

Keow Teow Kung Fu..

image

Keow Teow ..er apa tah..

image

Dan mee goreng ..

image

Sedap ? Bagi aku.. boleh la makan.. 3/5 bintang dari aku.. Rasanya sederhana.. Tak over , tak kurang.. Boleh laa… 

Cuma harganya.. Hurm….

Kasut Timberland itu akhirnya aku miliki !

 

Lama dah aku nak beli. Sejak dari sekolah menengah ! Tapi tak berkemampuan lagi.. Uhukk.. Aku nak beli bukan sebab ‘jenama’ atau ‘glamour’ tapi dengar cerita kasut ni bagus ! Untuk pengetahuan , aku setia dengan kasut Camel.. Camel patut amik aku jadi duta gituuu.. Hahaha…

Dan aku nak try Timberland kali ni lak.. Tapi bila tengok harga.. Perghhhh ! Terkedu jap ! Makin mahal gituu.. Kenapa makin mahal ? Nilai matawang kita kan dah jatuh ! Hurmm .. Yeke ? Tah laaa.. Tapi memang mahal giler laa !

imageimage

image

Aku nekad. Aku beli gak. Nak pakai untuk keselesaan dan keselamatan. Kasut boot macam ni banyak kali dah ‘selamatkan’ aku.. Tapi aku takkan beli tiruan punya. Prinsip aku , kalau tak mampu , beli jer jenama lain. Aku takkan nak ‘berlagak’ dengan jenama tiruan.. Tu prinsip aku laaa.. Pakai BATA pon ok je bagi aku.Takde masalah langsung..

image

Sesekali nak merasa.. Apa guna kerja bagai nak rak tapi kedekut untuk dirii sendiri kan ? Heee.. Baik punya pujuk..

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ?

 

Uhuk.. 31hb Ogos 2015. 31hb Ogos.. Semua rakyat Malaysia tahu… tolak tepi PATI.

image

Tapi sayangnya , aku dah tak rasa aku ni ‘merdeka’ ! Setiap hujung bulan , tunggu apa jadi dengan ‘petrol’. Naik atau turun ? Dah macam satu ‘permainan’ dah ! Haihh..

Tiap kali beli barang.. tengok perkataan GST ! Haih.. geleng kepala ! Aku tak kisah bayar GST tapi aku nak tau apa jadi dengan GST yang aku bayar ! Kalau setiap rakyat Malaysia bayar GST setiap hari , petrol tak perlu naik dah. Tol dah boleh ditutup.. Tandas boleh masuk percuma dah..

Tapi ??

Serius.. aku rasa aku macam pendatang ke negara sendiri ! Tu pasal aku tertanya.. Aku ni dah merdeka kah ? Asik bayar cukai jer memanjang ! Dan macam duduk kat Kampung Pinang Sebatang. Tuk Penghulu asyik datang kutip hutang.. Eh , kuncu kuncunya.

Pening !

Sampai bila nak macam ni ? Dapat duit , bayar cukai. Lepas makan skit.. beli barang keperluan dan kehendak diri.. pon kena cukai lagi ! Grrr…. Kalau dijanjikan perubahan selepas cukai dibayar , tak pe la gak ! Tapi ??? Hurmm…

Merdekakah aku ?

Aku tidur malam pon dengan kayu di sebelah ! Takut rumah dipecah masuk ! Tang mana amannya negara ni ? Oh , takde peperangan ! Tu je tanda kita masih aman.. Part lain ?

Yer .. ‘selamat menyambut hari kemerdekaan..’.  Er , tak patriotikkah aku ?

Ahad, 30 Ogos 2015

Char Keow Teow di Tree Steak House

 

image

Singgah makan di Tree Steak House di Paya Jaras , Sungai Buloh semalam. Teringin aku nak makan Char Keow Teow. Menurut adik ipar aku , kat situ sedap.

Maka.. g la beramai ramai makan kat sana. Parking , mudah. Ada orang jaga. Layanan , ok la gak.. Terlalu santai melayan pelanggan. Tapi tak la teruk ..

Ok.. order nasi goreng.. Abis ! Mintak nasi putih ngan sup pon habis ! Char Keow Teow ada.. Order 3 pinggan. Pastu order steak.. Selebihnya french fries.. untuk budak budak.

Sampai char keow teow..

image

Nampak menyelerakan.. Tapi bila dah masuk ke mulut.. terasa.. hurm… Manis ???? Wife kata manis gak.. Adik ipar pon kata gitu ! Adeh.. Gagal ! Manis sungguh char keow teow ni ! Mintak cili potong.. Abis katanya !  Adehhh..  Apa kena ??? Harga RM6 gitu ! Udang seketul tu jer ? Tu pun dah ‘layu’ .. Haihhh.

Dan nasib baik steak ok ! Nampak kat sini western food je la ok . sekadar ok ! French fries pon terlampau garing..Hurmm..

Sabtu, 29 Ogos 2015

Pasti terliur !

 

Aku post gambar biasa jer ni .. Sekadar sambal petai ikan bilis ! Dan.. dan..

image

Tak sangka la pulak ramai terliur ! Tak pasal pasal ada yang kena cari petai dan ikan bilis esok. Yer , aku tak nafikan.. memang sedap makan sambal petai ikan bilis ni terutama panas panas ! Tu belum lagi dibuat maggie ! Perghhhhh.. nangisss ! Nasib baik aku diarahkan berpantang makan maggie dah.. huhu ..

Masakan simple ni mampu membuatkan mereka yang biasa dengan masakan tradisional , melelehkan air liur.. huhuhu.. Maaf la yer !

Kalau ada kari ikan , perghhhh… Nasib baik mak aku buat kari ikan sekali semalam. Aku tambah 3 kali makan.. huhuh…

Bila anak-anak dapat …

 

Yer.. bapak diorang punya ! Si abang , jangan cakap la.. Adik , mula ikut jejak ! Dan tadi aku dapat Samsung Tab S2 untuk buat review. Tak sempat nak cuba , Qhaliff dah sambar dulu..

Nasib baik la tab ni ada mode ‘Reading Book’ yang mana boleh kurangkan cahaya. Ok la kot untuk Qhaliff layan dalam 10-15 minit. Dia bukan nak lama lama pon.. Cepat boring  !

image

Si adik ni.. Amboiiii… Ikut jejak dahh ! Apa abang dia buat , dia pon nak buat ! Masalahnya , dia main belasah je ikut ! Huhhh…

image

Bila sergah.. tau pulak malu !

image

Tu baru handphone.. Belum lagi laptop ! Aku nak bukak laptop , kena tunggu diorang tidur. Kalau tak , aku ditolak tepi. Diorang yang nak guna… Huhhh..

Syukur.. diorang ni bukanlah kaki gadget ! Takde gadget pon leh hidup… Asalkan ada aktiviti..

image

Jumaat, 28 Ogos 2015

Album Shazzwan ‘Titipan Banduan Muda’ dilancarkan !

 

image

Di Hard Rock Cafe , Kuala Lumpur semalam telah berlangsung majlis pelancaran album penyanyi yang lahir dari program ‘ Talent Of The World , SHAZZWAN yang bertajuk Titipan Banduan Muda.

Shazzwan atau nama sebenarnya Muhammad Syazwan Shawaluddin, artis Hip Hop dan juga seorang penerbit telah mendapat sokongan penuh dari Yayasan Raja Muda Selangor ( YMRS ) adalah antara remaja bermasalah satu tika dulu. Dia pernah dipenjara dan ditahan di pusat tahanan juvana. Hasil latihan yang diterima di bawah program ‘Talent For The World Programme’ anjuran YMRS , telah membuka lembaran baru buatnya.

Pelancaran album Hip Hop ini dilakukan sendiri oleh Raja Muda Selango iaitu Duli Yang Teramat Mulia Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah AlHaj.

Image 2

Album ini mengandungi beberapa buah lagu yang mempunyai mesej berguna untuk anak anak muda seperti Aku Tak Kisah , Aku Udah Turun , Cakap Dalam Gelap , Dosa Menghantui dan banyak lagi..

image image

Menonton secara live persembahannya semalam , Shazzwan mengingatkan aku pada Will Smith satu tika dulu. Dengan bakatnya , InshaAllah dia mampu pergi jauh dalam bidang ini..

Image 3

‘Titipan Banduan Muda’ akan berada di pasaran dan juga iTunes pada 4hb September 2015. Korang juga boleh mengikuti perkembangan Shazzwan di www.facebook.com/shazzwan.mss.

Tahniah Shazzwan !

Ubat darah tinggi dan rendahkan kolestrol ?

 

Aku berjumpa doktor baru baru ni setelah demam teruk. Doktor yang check aku tu , terkejut dengan tekanan darah aku yang tinggi.. 160/120 ! Bagi aku tu rendah. Pernah sampai 180/120 rasanya dulu.. Doktor sarankan aku makan ubat tapi aku tak nak amik.. huhu…

Dan esoknya aku terima satu mesej peribadi di Facebook..

Assalamualaikum tuan. Saya baca di wall tuan mengenai darah tinggi tu . Saya pun mcm tuan juga... dulu2 darah kejap naik kejap normal . Doktor dah suruh saya mkn ubat darah tinggi. Saya x ikut nasihat doktor.

Tapi , saya mula.minum jus lega. Dari mula minum... sehingga skrg... walau saya jarang2 minum..alhamdulillah... darah saya dah normal semula . Syukurrr..

Saya dari menjadi customer..skrg saya menjual pula... demi kerana nak berkongsi kebaikan khasiat JUSLEGA yg 100% tulen tiada bhn kimia. Hanya halia,bawang putih, cuka epal, lemon dan madu

Andai tuan berminat nak.mencuba... blh watsap saya di 0122386529.

Maaf, andai saya menggangu tuan. Sekian. Wassalam “

image

 

Aku pikir banyak kali. Nak try ke tak ? Sebab sebelum ni aku amik teh misai kucing. Dan memang ada perubahan. Tapi kali ni aku rasa tahap kolestrol aku pun tinggi. Aku nak try laaa…

Dan akhirnya aku beli dua botol. Terus dia hantar ke rumah mak aku. Satu botol untuk mak aku dan satu botol lagi , aku punya !

image

Sejak tu , memang aku amalkan pengambilannya serta jaga pemakanan. Cuma aku perlu kembalikan semula semangat untuk bersenam. Makin malas lak sekarang ni.. hehehe..

Selepas aku minum Jus Lega selama beberapa hari , aku rasa badan aku kembali ringan. Angin pun mudah keluar berbanding sebelum ni.. Dan aku ingatkan , aku je yang dok amalkan minum Jus Lega ni.. rupanya ramai dah ! Sungguh ketinggalan aku ni..

Korang yang masih muda .. jagalah kesihatan.. Bila dah ada penyakit , hurm… payah ! Nak kena makan ubat ikut jadual. Sebaiknya jangan amalkan makan selagi boleh makan ! Makanlah sekadar untuk hidup…

Tidur dalam ketakutan !

 

Mereka kata.. ‘ Asalkan negara kita , aman dah la ! ‘ . Persoalannya.. Aman dari segi mana ? Tiada peperangan dengan negara luar ? Atau perang saudara ?

Hurm.. Setiap malam , aku pasti ramai antara ketakutan nak tidur malam ! Bayangkan kebanyakkan  taman perumahan di negara kita sekarang ni  terpaksa upah pak guard untuk menjaga keselamatan mereka. Realiti atau fantasikah ?

Semalam.. aku terima gambar di mana sebuah rumah di kawasan kejiranan , hampir dipecah masuk !

image image

Dan malam sebelum tu.. ada satu kes lagi ! Dan seluruh keluarga telah diikat dek penyamun ! Kejadian berlaku jam 4 pagi ! 4 pagi dikala semua orang sedang nyenyak tidur !

image

Sekarang ni penyamun tak kira dah ada ramai atau tidak dalam rumah tu.. Kalau diorang dah survey..line clear , diorang sapu terus ! Camana tu ?

Petua mereka yang pernah jadi mangsa.. Sekurangnya biarlah ada barang berharga di rumah.. Bila mereka dapat , mereka akan belah ! Kalau takde , bayangkan apa mereka akan buat jika rumah tersebut berpenghuni ? Hurmm.. Mintak dijauhkan..

Dengan keadaan ekonomi di negara kita sekarang ni.. Taraf hidup makin tinggi.. harga barang mahal.. Cukai sana sini .. Manusia sanggup buat apa saja untuk teruskan kehidupan..

Jaga diri kawan kawan .. Moga Allah lindungi kita semua.

Rahsia keremajaanku..

 

image

Gambar di atas , aku berselfie dengan mereka yang sebaya atau lebih kurang usia aku.. Kelihatan aku tampak sedikit muda berbanding mereka.. Hakikat !

Dan gambar di bawah ..

image

Aku kelihatan lebih muda dari usia sebenar ! Rahsianya ? Jangan berselfie dengan mereka yang seusia anda ! Bila nak bergambar, cari yang muda muda jer.. Atau letak mereka yang muda di sisi anda. Automatik anda akan kelihatan muda ! Tak perlu sebarang kolagen atau jamu langsung ! Segalanya terletak di minda dan hati anda ! Huhuh..

Muda kan ? Tips berguna ni…

Khamis, 27 Ogos 2015

Semakin matang bila ditinggalkan ?

 

Meeting , meeting dan meeting ! Kalau tak meeting , ada event kena hadiri. Semakin hari , semakin banyak event. Makin laku lak aku eh ? Ingatkan dah tua tua gini , tak laku dah.. hehehe ..

Tapi tiap kali ada program , anak jadi persoalan. Sapa nak jaga ? Hurm… Mintak parents tolong jagakan sebentar ? Bayar la upah skit kan ? Kena la win win.. Hurm..

Dan kedua dua anak aku ni , makin nampak peningkatan bila bersama mereka. Maklumlah , kat sana ada sepupu mereka. Ada komunikasi dan pergaulan sosial.. Nampak gak la pergerakkan pembesaran.. Hahaha.. Kalau duduk umah ngan aku jer , keras jer laa..

image image

Wife segan dok hantar kat parents aku. Yelah , diorang pon ada hal diorang kan ? Ni tak pasal pasal nak jaga anak kita lak.. Dia cadangkan masukkan Qhaliff ke taska. Aku , lom sedia lagi nak hantar dia ke sana. Qhaliff ni cepat serap segala info. Risau dia lom mampu nak tapis mana ok mana tak je , di usia gini. Kalau dah besar skit , ok la. Aku ingat nak letak dalam usia 4 tahun gitu.. Ni baru 3 tahun.. 4 atau 5 kot ? Hurm….

Ke tunggu dapat adik sorang lagi.. hehehe .. Along kena gi ‘sekolah’ dah.. Suka la dia.. ramai kawan.. Hurm…

Tetiba rasa sedih lak.. Berpisah dengan anak.. hahahaha …

Halal Bento di Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Disediakan oleh Grand Bluewave Hotel Shah Alam. Harga dari RM42++ hingga  RM65++ ..tak termasuk GST dan charge lain , rasanya.. hehehe ..

Sedap ? Aku dah rasa semalam.. Try makan Salmon Teriyaki.. dan menyelerakan sangat !

image

Yang ni harganya RM62+ . Terasa kesegaran ikan salmon. Selain tu ada pelbagai lagi jenis Bento. Samada  nak Exective Bento atau Disposable Bento.

imageimageimageimageimageimageimage

Teringin nak makan ? Sila ke Agehan Japanese Restaurant’s di Level 1A  dan dibuka antara 11.30 pagi hingga 2.30 petang. Kemudian dibuka semula pada jam 6.30 petang hingga 10.30 malam , untuk makan malam.

Tak sempat nak pergi hotel tapi teringin nak makan ? Jangan risau.. Ada special delivery gituuu !

image

Untuk pertanyaan dan order , sila telefon  03-5511 8811 ext 2723 , 2724 dan 2725 atau ke Facebook mereka , Grand BlueWave.

Penghantaran sekitar Shah Alam .. Jika luar Shah Alam seperti Petaling Jaya , Subang Jaya dan Klang , ada bayaran tambahan.

Promosi ni berakhir pada  30hb November 2015. Wah , besday aku tuuu ! Jangan lupa bagi hadiah ! Hehehhe…

Rabu, 26 Ogos 2015

FOREAM X1 untuk rakam aktiviti anda !

 

image

Terbaru.. Tak perlu pegang ! Letak je di kepala dan biarkan.. Hehehe.. Selesai masalah kelenguhan tangan.. hehehehe… Menarik kan ?

Foream X1 , yang dibuat di negara China adalah antara kamera yang mampu milik di pasaran. Perbezaannya dengan jenama yang lain ialah.. Seperti di dalam gambar ! Hehehehe.. Cool kan ?

image

image

Ada dua cara nak amik gambar. Satu , tekan terus di button dan satu lagi dengan sambungkan ke telefon pintar. Guna aplikasi Android atau iOS , download Foream Connect. Selesai masalah !

imageimage

Berharga RM499 , Foream X1 ni memang menarik rekabentuknya. Aku sendiri teruja memandangnya buat kali pertama ! Tak sabar nak cuba guna.. huhu ..

imageimage image

Beresolusi 1080 pixels. Kamera , 8 MP. Format kamera , MP4 dan mampu mengambil gambar 30FPS. Manakala microfonnya terbina dalam. Memori , guna MicroSD. Dan beratnya 97 gram.

image image

Selesa ! Tak sakit pon dahi bila memakainya..

image

Aku dah test amik video malam.Low light dia leh tahan bagus ! Masih mampu menangkap gambar objek di malam hari !

Ada kawan tanya camana nak beli ? Ada dua cara .. beli terus ke laman web mereka iaitu www.foream.com.my atau boleh hubungi terus ;

Dream Distribution And Marketing ,

83B , Jalan Kenari 20,  Bandar Baru Puchong ,

47100 , Puchong , Selangor .

Atau boleh je telefon terus ke 03-80707767.

 

Kamera ni sangat sesuai digunakan untuk travel ! Detik detik menarik akan dirakamkan. . Jangan biarkan kenangan berlalu pergi !

Qhaliff ke mesyuarat penting !

 

Hehehe.. Semalam ada 3 meeting penting untuk aku ! Satu , food review , satu  gadget dan satu lagi.. review pendidikan. Dan Qhaliff meraung nak ikut aku pergi ‘kerja’ walhal aku perlukan penumpuan ketika meeting..

Apakah dia akan beradab ketika aku sedang berbicara dengan client ? Hurmmm….

Meeting satu..

Jam 9 pagi. Review makanan di sebuah cafe terkemuka di  Sepang. Ahaaa… Qhaliff dah dikenali di sini.. Dia membesar di sini ! Hahahaha.. Sejak dalam dukungan lagi dia dah lepak kat sini. Maka tak hairanlah ada pekerja di sini kenal dia ..

Dan dia , di dalam mood pagi.. Buat hal sendiri . Aku lega.

image

Meeting berjaya. Client berminat nak gunakan blogger Kelab Blogger Ben Ashaari. InshaAllah aku akan jayakan. Tak mudah tapi tak payah pon.. Kena kerja keras skit..

Selesai meeting di sini , terus ke Puchong.

 

Meeting 2.. Gadget !

Hurm.. Dari Sepang terus ke Puchong. Meeting bermula jam 11 pagi dan aku tiba awal. Alhamdulillah. Nasib baik ada waze. Sesat camana pon , aku jumpa gak pejabatnya.. Tu yang penting.. kan ?

Berjalan dengan lancar. Dan Qhaliff dah mula mengantuk.. Bila dia mengantuk , dia akan mula buat onar !

image

Selesai meeting jam 12 lebih. Terus balik rumah di Sepang. Kul 2 ada meeting di Kolej Penerbangan lak. Dalam kereta , Qhaliff tidur. Sampai rumah , aku test power gadget yang aku baru dapat.. Best !

Kul 1 lebih. Aku mandi dulu. Solat . Kemudian kejut Qhaliff. Mandikan dia .. Dalam hati aku , aku harap Qhaliff tak berak kat sana nanti. Penting sebab mereka dah setuju nak guna blogger dengan bajet yang diluluskan. Alhamdulillah.

Sampai sana.. meeting berjalan dengan lancar tetapi Qhaliff teruja di sana !

image imageimage

Dan sukses ! Terus terang , dia pembawa tuah untuk aku. Hehehe.. Dari dulu.. Memang dia ni ‘murah rezeki’.. Huhuh… Sebab tu aku tak kisah sangat bawak dia..

Tapi untuk hari ni , aku tak bawak dia sebab kena banyak bergerak. Maaf yer sayang.. duk umah. Jaga adik !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI