Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 8 Ogos 2015

Sayangi pekerjaan anda ..

 

Korea , sejuta kenangan ! Alhamdulillah , aku buat keputusan yang tepat ! Menjadi blogger sepenuh masa adalah impian aku ! Aku nak jadi penulis. Dan rezeki jadi penulis dunia maya ni , sangatlah luas.. Macam macam dah aku rasa. Apa yang aku dapat kadang kadang di luar jangkaan aku sama sekali !

Aku takkan rasa semua ni , jika bekerja di tempat lama aku ! Aku takkan rasa semua ni andai aku tak melangkah dengan berani untuk memperbaiki diri ! Sampai bila aku nak di takuk lama ???

image

Kelmarin , seorang rakan aku mengadu.. Bossnya bg banyak kerja.. Pastu tanya dah siap ke belum.. Baru bagi satu tugasan , dia bagi lagi ! Hurmm.. Katanya boss dia bengang dengan dia sebab amik tahu hal dia di pejabat ! Walhal apa yang bos dia lakukan , melanggari protokol !

Ada boss mengharapkan pekerjanya kerja lebih masa.. Sedangkan boss tu sendiri tah hapa kerja dia buat.. Boss tu sendiri makan gaji ! Lain la dia pemilik syarikat atau CEO ! Tu isu lain tapi ini tidak !! Hurmm…

Nasihat: Amik pengajaran kes Muhyiddin.. Kes pengarah SPRM dan banyak lagi ! Kerja bagai nak giler. Tp bila buat satu salah, terus tendang keluar!

Buat kerja, masa waktu kerja.. Abis waktu kerja, balik jer.. Bila kita tak diperlukan lagi oleh Company kita..kita cuma ada keluarga saja! Kawan kawan pon cuma mampu kata.. SABAR JER LA.. Yg terus bg sokongan ialah KELUARGA.. Sbb tu jangan sesekali ketepikan keluarga..

Dan , aku bersyukur sangat ! Walaupun tak menjanjikan kekayaan dengan pekerjaan aku sekarang ni , aku tidak lagi sakit kepala.. Tidak lagi ada hypertension.. tidak ada lagi tekanan darah tinggi dan tidak lagi mengamuk di pejabat ! Aku gembira dengan kehidupan aku sekarang , disamping anak anak serta tawaran tawaran yang datang setiap jam di email aku !  ‘Mereka’ menghargai aku berbanding bos besar lama aku nun di kementerian sana !

9 komen :

Afidah Azmi berkata... [Reply to comment]

betul tu..mcm Fyda...dtg kerja awal..cukup jam je..baru buat kerja..sebelum tu layan blog dulu..pastu lunch our..haruslah stop dr buat kerja..layan blog lagi...cukup pukul 6..terus angkat beg balik kerja...balik umah..fokus pada umah tangga jer...tapi sungguh suka dengan cara hidup abg Ben..you is my Idola..hehehe

Puan Wawa berkata... [Reply to comment]

Betul tu.. Wawa setuju sangat..

PeRdU cINta berkata... [Reply to comment]

Syukur alhamdulillah..lebih baik kita hargai insan yang tahu menghargai kita apa adanya daripada kita terus berbakti kepada orang yang sentiasa lebih nampak buruk dan kurangnya kita..

aizat shafiq berkata... [Reply to comment]

Salute bro !

aeinna Musa berkata... [Reply to comment]

do what we love/..

yg penting kita happy dan tak stress2..ada org enjoy keje dgn org lain..ada orang enjoy keje sendiri..Allah ciptakan manusia ni x sama minat..

tapi tu la..hidup satu pilihan..pilih untuk terus berada di takuK lama atau KELUAR DARI COMFORT ZONE,.U DECIDE!

Dunia Zumal berkata... [Reply to comment]

Kerja sendiri semuanya sendiri tanggung. Hehe ^-^

Nizam Riadzi berkata... [Reply to comment]

Sangat setuju, macam saya da 2 tahun grad Master, tapi belum ada rezeki lagi nak merasa kerja dengan gaji Master..ohh bukan Master, Degree pun tak pernah merasa lagi...dapat la tahap diploma, syukur Alhamdulillah dr menganggur but then bila bab kerja kena kerah tenaga lain macam... lepas 6 bulan kerja masa mula2 grad dulu, sy mula buat planning..kerja untuk lari, kumpul modal ,berdiri atas kaki sendiri.

Alhamdulillah sekarang saya running biz sendiri, wlpun tak gah mana tapi melebihi gaji master...saya ingatkan dlm kepala, belajar tinggi2 takkan nak jadi kuli saja..yg penting kena ada strategi n azam yg kuat.

anis abdullah berkata... [Reply to comment]

Setuju. Saya pun dah tak pening kepala sejak berhenti kerja. Update blog mana dan je. Tunggu anak tidur ke...jika dulu senusekali mesti MC sebab sakit kepala..demam la..macam2 penyakit bawak dari ofis...

Yuliana Wahit berkata... [Reply to comment]

sayangi pekerjaan anda.. tapi saya dah tak bekerja dah. dah benti.. boss jahat.. sbb tu tak sayang..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI