Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 30 September 2015

Restoran pilihan aku !

 

Terletak di Presint Diplomatik , Putrajaya .. restoran masakan arab ni sering jadi pilihan aku andai aku kebuluran ! Hehehehe.. Lapar betul , baru aku gi sini sebab memang berbaloi makan sehingga kenyang !

Restoran Mr. Kebab & Briyani kalau tak silap aku namanya , sememangnya dah cukup popular dikalangan mereka yang kerap berkunjung ke Putrajaya dan juga mereka yang tinggal di sini.

Pelbagai pilihan makanan yang sedap sedap cuma yang tak beberapa best ialah harganya namun segalanya akan tenggelam bila merasai keenakkan masakan disini . Takde la mahal sangat tapi agak mahal gak la.. hehehe ..

imageimage

Selain dua makanan ni , aku suka pizza kambing dia ! Fuhhh.. serius ! Memang berasap bila makan kat sini ! Jangan melatah part harga je la.. Apa nak buat kan ? Menda sedap memang mahal skit.. Tak la mahal gila pon.. mampu bayar lagi la kalau makan beramai ramai.. hehehe.. Kasi tong tong makan.. hehe..

Penjimatan bermula !

 

Abg Ben nak tukar pelan tak ? Amik pelan burung hantu ! Malam , dari kul 1 pagi hingga 6 pagi , internet unlimited. Tak kacau kuota ! “

Aku.. hurmm.. Yeke ?? Hurmm.. Sambil memandang Qhaliff yang suka melayan Youtube dan game online ( sesekali ).. Dan aku pulak yang suka layan movie online di tengah malam hari..

imageimage

Hurmm… Hurmm.. Cam menarik jer kan ? Aku pun tanya prosedur dan terma serta syaratnya.. Dan , aku pon berpuashati dengan apa yang aku diberitahu lalu.. menukar plan !

Malam tu aku check baki kuota dan menunggu jam 1 pagi.. Baki kuota internet ada 1 GB dan…. aku layan banyak movie serta buat sharing internet dengan laptop serta handphone Qhaliff..

image

Jam 1 lebih , aku check bagi.. Tak berubah.. Dan selepas jam 6 pagi , tetap sama !

Dan bermulalah operasi burung hantu aku setiap malam ! Huhuhuh.. Update blog di kala orang tidur .. Huhuuh.. Dan ditemani oleh Qhaliff..  Er, jimat banyak dah ni.. Kalau tak , setiap 2 hari kena reload RM50 ! Hurmm..

Dah boleh bersara !

 

“ Daddy.. nak kejee.. “.

Tak jelas pada awalnya. Bibirnya dijuihkan ke arah laptop. Puas la dok pikir apa dia nak sebenarnya.. Hurmmm.. Akhirnya aku dapat  tangkap..

“ Qhaliff nak buat work ke ? Qhaliff buat work , daddy tengok bola eh ? Ok ? “

“Ooo.. Ok ! “ . Terus dia amik kedudukan aku dan aku cari remote Astro dan tukar chanel…

image

“ Haishhh.. bersungguh budak ni menaip ! “ .

Sambil dia menaip , dia bercakap dengan aku.. Seolah olah ajak berbual ! Amboiiii.. tiru gaya daddy sungguh ni..

Sesekali aku menjeling apa dia buat ! Dan keluarlah macam macam tetingkap kecil di skrin yang mana selama aku guna komputer , tak pernah nampak langsung tetingkap tu ! Sebelum laptop aku jadi pelik , aku mengalah..

“ Nahhh.. amik handphone daddy ni.. G baring sana.. Daddy nak buat work.. “ .

Terus dia capai dan baring di bawah.. Dan dia berjaya mengumpan aku untuk menyerahkan handset aku..

Hurmm.. Nasib baik la daddy nak g Jepun minggu depan.. nak tinggal lama.. hurm..

Projek besar bersama AGENSI ANTI DADAH KEBANGSAAN !

 

Terus terang , aku bangga bila dipelawa untuk mengadakan satu perjumpaan santai sebelum secara formal untuk membincangkan satu projek bersama Agensi Anti Dadah Kebangsaan ( AADK ).

Sebenarnya ini bukanlah kali pertama aku membantu AADK dalam menyampaikan maklumat tapi kali ni ianya lebih istimewa kerana melibatkan rakan blogger Kelab Blogger Ben Ashaari.

image

Sebenarnya ,bukan mudah nak meyakinkan sektor awam ni untuk menggunakan blogger dalam kerja kerja mereka. Mereka lebih suka gunakan medium yang sedia ada dan kurang berkeyakinan terhadap blogger apatah lagi blogger sering dikaitkan dengan isu politik dan gossip hiburan..

Dan tugas aku menyakinkan orang atasan kenapa dan mengapa perlu gunakan blogger ! Ini projek amal dan aku tak minta sesen pun ! Demi agama , bangsa dan negara yang tercinta ! Perangi dadah sebelum anak cucu kita terlibat sana !

Itu point utama aku !

Selasa, 29 September 2015

“ Tapai ubi ke , Ben ? “

 

image

Aku post gambar ni kat Instagram.. Ada orang tanya.. Ni tapai ubi ke ? Aku tertanya gak.. ada berapa jenis tapai dalam dunia ni ? Selain kawan aku yang ada nama Tapai , apa lagi tapai yang ada ???

Aku pun jawab laa..

“ Ni tapai yang tempah kat orang.. “

Dan kawan tu terus senyap.. Krik krik bunyinya.. Hehehe.. Marah atau sentap ?? Maafff yer.. saya tak tauuu.. Saya tau makan jer..

Di Facebook pon begitu jua.. Ada yang tanya.. dan aku menjawabnya dengan penuh kebanggaan..

“ Tapai ubi “.

Fuh.. tetiba rasa macam Mat Gebu ! Tau segala-galanya ! Dan tepat jam 8.30 pagi.. Aku dapat mesej di Whatsapp di kala aku sedang lena di sebelah Qhaliff..

“ Memang abang tak kenal ek tapai pulat ngan tapai ubi ? “

Aku malas nak layan bini aku.. Kalau aku layan , seminggu aku dibahankan dia ! Tidur lagi best .. janji perut kenyang makan tapai ! Ubi ke pulut ke.. bukan nak kena amik exam pon ! Huhhh…

Dalam dilema !

 

Buntu sekejap ! Hurmm..

Trip ke Jepun bersama Air Asia X , pada 5hb ni.. hingga 8hb ! Patutnya minggu lepas tapi ditunda tarikhnya. Wife lak dah amik cuti untuk cover sepeninggalan aku tu tapi segala perancangan berubah..

Dan wife pulak kena outstation dari 7hb hingga 9hb. Persoalannya , sapa nak jaga dua permata hati aku ni ?

image

Pening kepala jap !

Isnin, 28 September 2015

Abang Long Qhaliff !

 

Hurm.. Sememangnya dia dah layak jaga adik dia ! Kecuali bila kat tv ada cerita kartun best ! Hurmm… lupa dah semuanya ! Tak leh disuruh apa apa melainkan tutup tv tu dulu.. heheh..

“ Qhaliff ..buaikan adik ! Daddy nak buat susu.. “.

Dia akan jaga la adik dia… atau bila aku gi tandas , aku mintak Qhaliff jangan kasi Zahra usik home teater ! Huhu.. Tak leh caya biarkan si Zahra seorang diri ! Leh tunggang terbalik ruang tamu !

image

Tapi yang pasti.. Qhaliff takkan beralah pada sesuatu yang dia punya terutama mainan ! Hurmm.. Memang akan berebutlahhh punya ! Dan Zahra pulak , apa yang abang dia main , tulaa yang dia nak ! Pening aku ! Macam dapat anak kembar lak..

Agaknya dah boleh kot no 3 ??

JWANITA : Filem seram atau ganas ?

 

Terus terang aku ke panggung kali ni untuk menonton filem seram ( tak kira luar atau dalam negara ) adalah kerana rakan blogger yang ajak ! Kalau tak , aku tak berminat nak tonton melainkan filem ZOMBIE ! Hehehe.. aku suka tengok filem survival gitu.. Kasi semangat untuk berjuang !

Ok.. selain dari tu , Maya Karin adalah faktor aku ke panggung ! Selepas  berjaya dengan beberapa filem kebelakangan ni , aku berjaya memaksa diri aku untuk menjejakkan kaki ke panggung , hanya untuk melihat lakonannya kali ni.Trailer , memang mengerikan. Aku pun terasa gerunnya ! Tertanya gak , apakah filem tu nanti sebagus trailernya ?

Dan.. masanya telah tiba ! Jam 2.30 petang semalam , aku dan 9 orang lagi rakan blogger #kelabbloggerbenashaari masuk ke panggung no7 di GSC Alamanda.

Filem bermula.. krik..krik.. semua menumpukan perhatian penuh pada pembunuhan demi pembunuhan ! Dan sesekali muncul hantu ! Ramai terkejut beruk termasuk aku walaupun aku dah jangka trick tu akan digunapakai ! Hehehe..

Lakonan Maya , aku tak leh persoalkan ! Memang best ! Tip top ! Tapi sayangnya , jalan ceritanya yang banyak boleh dijangka dan agak mengarut ! Tapi ok la kan .. ianya cuma sebuah filem jer !

image

Lakonan pelakon lain yang agak tak real tu sebenarnya banyak mematikan mood aku. Muka ‘tak takut nampak hantu’ ! Babak si Nona ( orang gaji berpakaian seksi tuu ) , dibunuh tu.. Tengok wajah si isteri dan anak anaknya yang menyaksikan kematian ngeri Nona.. Macam tengok lembu sedang dikorbankan jer ! Hurmm..

Skandal adalah penyebabnya ! Ni macam dah dijangka dah ! Dan beberapa babak lagi yang dah ‘boleh tangkap’ dan .. adeh.. Punya la sungguh si adik nak mati ketika jatuh dari tingkat atas tu.. tapi masuk punya semangat untuk berjuang ? Hurmm… hurm…

Ok la.. ianya sekadar filem jer ! Bagi aku , filem ni lebih pada filem pembunuhan jer.. Boleh la layan sebagai sokongan pada filem tempatan.. Sayangnya , kalau nak tengok untuk kali ke dua tu , tak mungkin kot ?

Tahniah buat Maya Karin atas lakonan mantap !

Ahad, 27 September 2015

Jerubu oh Jerubu !

 

Balik Kelantan baru baru ni , terasa lain ! Tapi aku tak sedar kelainan tu sehinggalah aku kembali ke Kuala Lumpur melalui  Terengganu .. dan tertanya..

“ Tu kabus ke jerubu ?? “

Aku bukak tingkap dan tarik nafas.. Hurmm.. Kembali tutup tingkap ! Jerubu ! Hurmm.. Di Kelantan , cuaca panas berbahang tapi masih boleh nampak awan..

Sampai di rumah aku nun di Sepang.. ‘kabus’ semakin tebal. Nak bercakap pon terasa habuk di tekak ! Terpaksa banyakkan minum air !

Tetiba aku rindukan awan..Patutlah aku gemar melihat awan di langit.. Sesungguhnya nikmat Allah tu , kelihatan kecil tapi bila ditarik , baru sedar kita… kita selalu terlupa nak bersyukur melainkan bila dapat apa yang kita nak !

image

Pentingnya KERJASAMA !

 

Sejak dari sekolah lagi aku mementingkan KERJASAMA ! Menjadi ketua pasukan bolasepak sekolah , aku terapkan kerjasama sepasukan. Takde ‘star’ dalam team ! Kalau ada , memang aku mintak coach letak dalam bangku simpanan ! Bergerak sepasukan.. menang sepasukan , kalah pon sepasukan !

Dan sekarang.. aku dan blogger-blogger di Kelab Blogger Ben Ashaari.. Jika ingin melihat kelab ni pergi lebih jauh serta menghasilkan blogger blogger yang berdisiplin dan inshaAllah , berkualiti .. perlu ada KERJASAMA !

Alhamdulillah.. tahun ni dah banyak projek diuruskan sendiri oleh rakan blogger ! Dan banyak lagi akan datang..

imageimage imageimage

Terus terang.. aku bangga dengan pencapaian Kelab Blogger Ben Ashaari ! Walaupun banyak kekurangan tapi dengan kerjasama sepasukan serta dari penaja kelab , Cosmoderm .. inshaAllah , kami berusaha untuk pergi lebih jauh lagi. Bukan untuk mengejar kekayaan tetapi membuktikan kami , blogger bukanlah sekadar menulis cerita gossip atau membuat fitnah di laman sosial ! Kami juga terlibat dengan kerja kerja amal serta membantu masyarakat. Itulah kami , blogger yang sering dipandang rendah oleh ‘mereka’ yang tak tau apa apa mengenai blogger !

Alhamdulillah.. semakin hari semakin banyak terima tawaran dan ini adalah pengalaman berharga buat semua blogger di dalam kelab ini ! KERJASAMA membuktikan kejayaan dikecapi lebih manis dan dikenang hingga akhir hayat !

Sabtu, 26 September 2015

Pentingnya guna WAZE ketika perjalanan jauh !

 

Tiba-tiba WAZE memberi satu amaran mengejut yang membawa maksud kemalangan di hadapan ! Aku yang sedap memecut laju terus memperlahankan kenderaan .. seperlahan yang boleh..

Tak nampak pon kemalangan ? Gelap jer highway ni ! Hurmmm.. 200 meter di hadapan kelihatan seorang anggota trafik memegang lampu kecil melambai lambai . Sah ada kemalangan..

Dan.. sebuah kereta berada di tengah jalan dalam keadaan yang.. terbalik ! Perghh.. kat tengah tengah jalan lak tu ! Fuhhhh.. apalah nasib penumpang dalam tu ? Nasib baik dah pukul 2 lebih pagi ! Kalau waktu kemuncak tu.. hurmmm…… tak leh bayang camana punya jammed !

image

Nasib baik la guna WAZE… kalau aku tak guna , aku tak mungkin perlahankan kereta. Anggota polis tu pon tak beberapa nampak sangat.. Lampu dia guna tu macam lampu handphone pon ada .. Agaknya dia baru abis bertugas kot..

Nasihat buat korang yang nak balik ke rumah masing masing … atau nak memulakan perjalanan jauh , sila la gunakan Waze. Setkan destinasi korang dan.. berhati hatilah memandu ..

Jumaat, 25 September 2015

DIGI WWWOW Awards kembali lagi !

 

image

DIGI WWWOW.. aku pernah sertai beberapa kali ! Dan 2 kali ke pusingan akhir. Satu pengalaman baru dan berguna buat aku kerana di sana aku berjumpa dengan mereka yang punya aura dalam dunia internet. Tiada penyesalan walaupun tak pernah menang anugerah. Yang penting ialah tonjolkan apa yang aku ada !

DIGI WWWOW adalah salah satu medium untuk menghargai mereka yang benar benar punya pengaruh di dalam dunia maya seterusnya memberikan kesan di dunia realiti. Seingat aku ramai dah yang berjaya memenangi anugerah ini dan memberikan kesan positif pada mereka termasuk juga mereka yang tidak menang , seperti aku ! Hehehe.. Kesan positif !

Menariknya kali ni , kategori yang dipertandingkan dalam DIGI WWWOW memang  membuka mata aku. Sememangnya ramai di luar sana tu layak untuk sertai DIGI WWWOW kali ni.

Sebanyak 8 kategori dipertandingkan pada tahun ini. Dan 8 kategori itu ialah :

  1. Videos & Photography
  2. Social Influencers
  3. Independent Publishers
  4. Web commerce
  5. Mobile app commerce
  6. Social media commerce
  7. Social impact
  8. Social gathering

Salah satu kategori yang menarik perhatian aku ialah SOCIAL IMPACT ! Kenapa aku kata menarik ? Sebab aku dan team aku , blogger Kelab Blogger Ben Ashaari selalu melakukannya terutama dalam kerja kerja amal melalui media sosial ! Pastinya impaknya amat mengagumkan sama sekali !

Mengunakan media sosial dalam kerja amal atau kebajikan sememangnya sangat memberi kesan positif. Ramai je sanggup berkongsi dan memberikan bantuan tanpa banyak alasan. Ini kerana mereka yang menviralkannya adalah orang yang dipercayai. Inilah kuasa media sosial yang memberikan impak yang mengagumkan.

Jika aku tercalon dalam kategori ini iaitu SOCIAL IMPACT  , apakah akan aku lakukan ? Hehehe… Yang pastinya aku akan cari murid kurang berkemampuan di sekolah dan mendapatkan bantuan untuk mereka. Bantuan yang aku maksudkan ialah dari segi belanja , pakaian dan juga bantuan buku persekolahan. Berdasarkan pengalaman aku sebagai guru sandaran satu tika dulu , ramai murid begini di sekolah tetapi kurang mendapat perhatian.

image

image

Amacam ? Korang ada calon yang sesuai untuk kategori yang dipertandingkan ? Atau korang rasa korang juga layak untuk sertai ? Kategori mana yang sesuai ?? Kalau ada , cepat cepat calonkan untuk mereka . Penyertaan bermula pada 14 Sept hingga 12 Oct 2015 dan kemudian , pengundian bermula pada 19 Oktober hingga 30 Oktober 2015. Pemenang akan diumumkan pada 20 November 2015 di malam yang bakal gilang gemilang !

Apakah hadiah yang bakal menanti para pemenang ??? Hadiahnya ialah… RM10 ribu !! Tetapi yang paling menarik ialah para pemenang berpeluang menimba pengalaman dan mendalami selok belok perniagaan dalam HangOut Sessions bersama pakar pakar perniagaan seperti :

image

 

Amacam ? Menarik ? Tunggu apa lagi ! Daftar la cepat di DIGI WWWOW !!! Dan jangan lupa #DGWWWOW !

Khamis, 24 September 2015

Maggie Tom Yam Belut !

 

Malam tadi.. selepas berjaya membazirkan duit di Wakaf Che Yeh dengan membeli baju yang ketat ketat , aku dan kuncu kuncu singgah sebentar untuk makan pagi di Nilam Puri , jam 3 pagi nun di Kelantan lor !

Tengok ada banyak bungkusan maggie mee.. Kedai kedai lain banyak dah tutup. Maklumlah , pagi raya ! Hehehehhe .. Dan antara pilihan yang menarik untuk dijamah di ketika ini ialah Maggie ! Haaa .. tapi maggie apa ?

Terdengar adik ipar aku order maggie tom yam belut , aku pun order gak laaaa ..

Hurm.. tak lama kemudian , seperti biasa .. sampai laaa Maggie Tom Yam Belut ! Jeng jeng jeng .. sedapkah ????

Terus terang , aku suka makan belut. Yang pastinya , selepas makan belut ni .. hurmm… Belut bagus untuk lelaki tauuu ! Haaaa.. Yang baru baru kawin , leh la try.

Yang dah kawin ? Boleh je try.. pastikan si isteri dah selesai kerja rumah laaa.. kang tergendala lak ! Haaa !

Sedap ! Aku suka Maggie Tom Yam Belut..

Rabu, 23 September 2015

Selamat Menyambut AidilAdha..

 

image

Banner yang dibuat oleh Syed Mohd Alwi.. salah seorang dari rakan Kelab Blogger Ben Ashaari yang sangat berbakat besar !  Dikesan dan mempelawanya join Kelab Blogger Ben Ashaari.

Seorang demi seorang aku pelawa dan ada juga yang sukarela atau berminat nak join Kelab Blogger Ben Ashaari. Dari beberapa orang blogger , kini ada hampir 200 blogger..

Pada awal kewujudan Kelab Blogger Ben Ashaari ni , ramai tak pandang pon. Anggap ianya cuma kelab di dunia maya. Tapi tidak bagi aku. Aku punya perancangan tersendiri pada kelab ini. Aku yakin ianya akan berjaya tetapi.. tetapi aku tak boleh mengendalikan seorang diri ! Aku perlukan team ! Aku perlukan blogger yang benar benar berminat untuk menjayakan kelab komuniti ini !

Selepas beberapa aktiviti melibatkan kumpulan blogger yang besar , ramai mula buka mata. Tak kurang juga yang mula mengkritik.. Ada yang mengatakan aku menggunakan blogger dan ada juga yang mula banned atau senaraikhitamkan aku dari aktiviti blogger yang lain.

Aku redha. Aku anggap itu pengorbanan aku dalam dunia blog. Aku tak mampu beri duit pada blogger.. tak mampu beri pendapatan tapi aku hanya mampu buat apa yang aku buat iaitu wujudkan komuniti blogger tanpa ada standard khusus. Takde otai , takde seniour atau takde junior. Semua sama level. Tak kira la apa pun pekerjaan mereka , mereka sama jer termasuk aku !

Terus terang , risiko aku mewujudkan komuniti begini memang besar! Aku mungkin kehilangan job job besar terutama bila ada yang mula mencucuk jarum memburukkan aku.. aku tak kisah ! Aku redha.. Aku percaya pada rezeki Allah.

Mengendalikan blogger yang ramai bukan mudah. Macam macam perangai di depan dan juga di belakang. Ada kalanya aku terasa menyesal juga tetapi sokongan rakan rakan blogger membuatkan aku terus melangkah..

Bukan mudah… stress tu biasa dah ! Namun aku tetap berpegang teguh dengan keazaman aku.. Alang alang menyeluk pekasam , biar sampai ke pangkal lengan ! Aku tahu , wujudnya haters tu tandanya usaha aku semakin berjaya. Mereka akan tetap berusaha untuk menghancurkan apa yang aku bina selama ini. Yer , bukan bangsa luar pun. Bangsa aku sendiri ! Dengki khianat .. perkara biasa ! Sebab tu melayu susah nak bersatu dan maju dalam perniagaan ! Hakikat , kan ? Dapat BRIM pon ada yang akan persoalkan ! Nasib baik aku tak dapat .. Hahahaha ..

Apa pun.. Inilah pengorbanan aku dalam dunia blog. Sekurangnya aku dah berjaya membuatkan ramai blogger tersenyum riang .. Alhamdulillah..

image image

Sekurang-kurangnya aku berjaya mewujudkan keluarga blogger dan pastinya mereka akan mengenang saat itu hingga akhir hayat ! Mereka yang memanjang cari salah aku , satu je aku nak tanya..

APA SUMBANGAN KORANG DALAM DUNIA BLOG ?

Terima kasih #KELABBLOGGERBENASHAARI !

Singgah Makan : Restoran KST di Kota Bharu

 

Terus terang , aku memang akan pening kepala tiap kali mencari tempat makan yang sedap di Kelantan terutamanya di Kota Bharu ! Sememangnya terlalu banyak restoran atau gerai yang menyelerakan tetapi nak jumpa yang betul betul kena kat tekak tu , memang payah !

Malam tadi , mak mertua aku tunjuk satu restoran berhampiran dengan Wakaf Che Yeh… Betul betul bertentangan dengan Bank CIMB. Katanya ramai orang singgah makan situ.

Dan aku sekeluarga dari arah Kota Bharu menuju ke Kok Lanas , membuat keputusan untuk makan malam di situ. Sewaktu melintasi restoran KST, aku perhatikan ruangan serta kebersihan sekitar situ.. Hurmmm .. Ok , on !

Parking kereta dan.. Jom makan !! Hehehhe.. Tapi aku lebih teruja nak amik gambar kat situ.. Alhamdulillah , takde sapa nak larang aku amik gambar.. Segan ada gak tapi cekalkan je hati..

imageimage

Ikan bakar ! Fuhh.. Nak try pari laaa ..

imageimage

Ulam !!

imageimage

Kasi cicah sama budu tempoyak .. fuhhhh !

image

Ditambah dengan sotong goreng tepung , telur bungkus dan ABC..

image image

Tomyam dan .. ikan pari bakar aku siap dah ! Tak sempat dah nak amik gambar cun cun ! Terus makan !! Lapar wehhhh.. lapar !!

image

Sedap tak ? Terus terang ? Nak aku terus terang ke ? Serius  ?? Hahahaa.. Korang kena datang dan rasa sendiri ! Yang pasti , aku puashati dengan layanan pekerja di sini. Tak sombong dan pantas sekali..

Kena dengan tekak aku ! Harga pon ok ! Mampu bayar .. hehehe .. Alhamdulillah !

Selasa, 22 September 2015

YEO’S : ‘I LOVE MALAYSIA’ Video Contest 2015

 

RM25 ribu untuk dimenangi ?????

Wowwww…. Menarik sungguh ni  ! Sapa sapa kaki buat video di media sosial , ni la masanya untuk mencuba nasib ! Bukannya susah pon.. Tajuknya I LOVE MALAYSIA jer ! Mudah !! Ajak kengkawan berlakon dalam video korang tu.. Perghhh.. Ajak ramai ramai .. kasi meriah !

Pertandingan video Yeo’s ‘I Love Malaysia’ ni terbuka untuk semua rakyat Malaysia tanpa kira jantina, bangsa dan agama !!Bertujuan menunjukkan kepada masyarakat di luar sana betapa rakyat Malaysia sememangnya bersatu padu dan saling memerlukan di antara satu sama lain ! Bersatu teguh , bercerai roboh !! Yearghhhhh !!

Cuba tonton video Yeo's I Love Malaysia Video Contest 2015  ni dahulu.. Dapatkan idea pastu.. jeng jeng jeng.. buat laa !

We are Malaysians, We Love Malaysia…What’s your story ?

image

Syarat Pertandingan :

  • Terbuka untuk rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas sahaja.
  • Tiada had penyertaan samada berkumpulan atau individu. Daftar dengan lengkap seperti nama penuh dan sebagainya.
  • Hantar video anda samada melalui email kepada Yeo’s atau melalui online seperti yang terkandung dalam terms and conditions. 

Untuk keterangan lanjut sila ke www.yeos.com.my/ilovemalaysia-videocontest atau sila hubungi Public Relations team di 03-7787 3553 or 03-7787 3811  atau email ke ILoveMalaysia@yeos.com. Boleh juga terus bertanya di FaceBook Yeo’s di Yeo's Malaysia.

Tarik Tutup : ·  31hb Oktober 2015

Hadiah : Para pemenang akan menerima :

Tempat pertama  – RM 25,000 tunai  & Produk Yeo’s
Tempat kedua  –  RM 5,00 tunai  &  Produk Yeo’s
3rd Prize – RM 3,000 tunai  & Produk Yeo’s
10  hadiah saguhati –  RM 1,000 tunai & Produk Yeo’s

 

 

Hurm… ajak team Kelab Blogger Ben Ashaari buat pon best gak ni !! Mana tau rezeki kan ? Heeee…

#yeosmalaysia  | #yeosmerdeka |  #yeosvideocontest

Naluri ku berkata benar..

 

Secara tiba-tiba mood aku nak ke Jepun , terpadam dua tiga hari lepas ! Rasa macam… hilang excited ! Kenapa dan mengapa ? Biasanya kalau datang mood gitu , pasti akan ada sesuatu yang akan berlaku..

Antara yang bermain di kepala aku ialah.. aku memandu pulang dari Kelantan pada hari Selasa , seorang diri ! Aku terfikir.. apakah aku patut naik bas atau kapal terbang saja ? Yelah , aku terpaksa hantar anak bini ke Kelantan terlebih dahulu sebelum pergi ke Jepun. Takkan nak biar diorang begitu saja di rumah kan ? Aku tak yakin nak tinggalkan wife dengan anak anak bertiga di rumah apatah lagi dengan kes pecah rumah sering berlaku di area taman perumahan aku tu..

Dan ditambah lagi dengan masalah peribadi yang perlu diselesaikan dalam tempoh terdekat serta job job tertangguh yang perlu disegerakan dalam masa sehari dua ni ! Perghhh…

Tiba-tiba , petang tadi.. selepas aku menjemput adik ipar aku di Universiti Malaysia Pahang .. aku terima panggilan dari Air Asia X.. memberitahu trip ditangguhkan kerana masalah logistik. Betapa bersyukurnya aku.. Lega sangat sangat ! Ditambah lagi musim di Jepun ketika ni cumalah panas dan sesekali hujan ! Takde lagi bunga.. huhu.. Aku nak g waktu Autumn ! Hehehehe.. Baru syiokkk… kan kan ? Oh , ditangguhkan beberapa minggu ! Ok la.. tak kisah ! Leh cari duit lebih lagi untuk dibawa ke sana nanti.. kan kan ?

Tapi.. satu lagi masalah aku muncul ! Aku balik ke Kelantan ni , sehelai sepinggang ! Tak de la pulak bawak balik baju raya , pakaian lain untuk dipakai pada hari hari mendatang ! Adehhhh..

Nak tak nak… esok shopping di KB Mall ! Weeeeeee !!

Sesungguhnya Allah adalah sebaik baik Perancang ! Tak perlu nak pertikaikan. Ada laaa tuuuu .. kan kan ?

image

Isnin, 21 September 2015

Dah ada ‘geng’ shopping !

 

Hahahaha.. Yesss ! Rezeki bergelar blogger ! 2 kad H&M bernilai RM500 setiap satu ! Bermakna ada RM1000 untuk dibelanjakan. Fuhhh.. mencapah wife aku ! Hehehehe.. termasuk aku.. dan juga Qhaliff.. Zahra pon ! Hehehehe..

Maka dengan pantasnyaa…  hari Sabtu ari tu , semua berpakat ke IOI Mall Putrajaya.. Shopping time ! Weeeee…

image 

Bila nampak H&M ni , teringat aku shopping di Paris tahun lepas.. Fuh , memang best betul rupanya bershopping ni.. Huhuh.. Dan kali ni aku bawak geng sendiri..

image

Sampai kat H&M , masing masing berpecah.. aku bawak Qhaliff ke seksyen lelaki manakala wife dan Zahra ke bahagian mereka..

Hurm.. Setiap kali aku test baju , Qhaliff pon nak gak.. Dia suruh aku letak kat belakang badan dia ..

“ Besar ? “ .

Hahahaha .. Pastu aku suruh dia pilih baju yang dia suka.. Berjalanlah dia ke sana sini dan mencari.. akhirnya dia jumpa ! Minions ! Huhuhuh… Dia panggil..

“ Nakkkk Bananaaa.. “ .

Tengok harga ? Ok.. amik terus .. Pastu dia pegang sendiri… Berjalan ikut aku lak.. cari baju aku lak ! Dia setia ikut.. Seronok rupanya !

Dan.. abis RM600 dalam tempoh sejam. Aku cuma dapat baju 3 pasang.. tak sampai RM100 pon ! Hahahaha.. selebihnya , korang tau la sapa punya kan ?

Aku dibuli mereka..

 

Dah bijak berpakat walaupun sesekali berlaku perang saudara terutama bila berebut mainan dan makanan ! Huhh.. Biasanya diorang akan berpakat bila aku marah salah seorang.. atau bila aku pura pura ‘marah’ mak diorang.. diorang marah aku  ! Ehhh.. sapa yang jaga diorang ni ????

imageimage

Hurm.. walaupun diorang buli aku , aku rasa aku akan merindui bulian mereka untuk 6 hari mendatang ni ! Huhuhuh… Adoiyai.. kalaulah boleh bawak mereka..

Er… tak pe.. tunggu besar skit baru bawak diorang gi oversea.. hehehe.. Biar bapak diorang kutip pengalaman dulu.. heheee… kan kan ?

Wajarkah aku beli laptop baru ?

 

Yang sedia ada camana ? Huhuhuh.. Yang inilah aku guna , dan yang inilah aku bawak travel ! Hurmm.. Kondisinya ? Hurmm.. masih ok tapi dah menampakkan aku wajar tukar yang baru !

DSC01318

Usia laptop ? Aku rasa dalam 2 tahun dah kot guna yang ni.. Agak lasak jugak yang ni tapi selepas kehadiran Zahra , nampaknya.. Hurmm.. Zahra cukup teruja nampak laptop ni.. Dengan pantas dia amik kedudukan aku dan mula menaip !

Dan dia ingat skrin laptop ni touch screen ! Kesannya ??

DSC01312DSC01316

Haish.. dah la kerja banyak nak disettlekan.. Hurmm.. Tadi , ada la gi tengok kat Sen Heng , Bandar Baru Nilai. Plan nak amik satu tapi bila tengok sana sini .. hurm.. takde lak yang berkenan ! Hurmm…

Camana la nak bawak laptop g Jepun nanti ! Nak g cari kat Low Yatt , tak sempat dahhh … Esok nak balik Kelantan. Selasa balik KL balik.. Cuma ada sehari je sebelum berlepas ke Jepun.

Jawabnya , kena usung jugak laaa .. Huhuh.. Ke beli kat Jepun jer nanti ? Woww.. hahahaha..

Ahad, 20 September 2015

Akhirnya , aku mengaku tewas !

 

Guna jugak monopod ! Dulu gelakkan orang tapi setelah 2 kali aku melancong ke negara orang , aku rasa aku kurang bergambar kat sana.. Banyak amik gambar tapi aku takde dalam gambar tu ! Hahahaha..

Dan , tadi… aku beli jugak laa monopod yang gunakan bluetooth. Haaa… Senang gitu !

image

image

On bluetooth di telefon pintar dan juga monopod..

image

Dan.. Jom bermonopod sampai abis ‘kodak’ ! Hehehe.. Lama dah tak dengar perkataan tu , kan ?

imageimage

Aku beli kat IOI Mall Putrajaya.. Harga , RM40.. Mahal ? Ok la tu bagi aku… huhu ..

Nantikan hasilnya .. hehehe…

Sabtu, 19 September 2015

Jaga muka di kala jerebu !

 

Cuaca berjerebu sekarang ni dan pastinya memberi kesan pada raut wajah jelita ku ini ! Auww.. bagaimana aku nak memastikan muka aku ni kekal ayu ? Haaaa .. ni satu persoalan yang jarang ditanya oleh lelaki memandangkan ramai lelaki malas nak jaga muka sebab tau lelaki takkan pakai mekap.. jadi buat apa nak susah susah bersihkan muka kan ?

Salah tuuu , kawan ! Lelaki la patut jaga muka berbanding wanita ! Wanita ni leh cover dengan mekap ! Lelaki nak cover camana kalau muka berjerawat dan berparut ? Haaaa.

Aku yang kerap jaga pun leh disinggahi jerawat sesekali ! Bila singgah tu , memang pening jap laaa ! Faktor kurang rehat kerap membuatkan jerawat naik di raut wajah aku ni ! Adeh.. stress jap bila tengok jerawat tu !

Camana nak jaga ? Ok.. Memandangkan aku dah cukup serasi dengan produk Cosmoderm , maka aku gunakan pencuci muka Tea Tree Oil Facial Cleanser. Dah lebih 2 tahun aku guna pencuci ni ! Amat sesuai benar dengan aku.. hehehe ..

imageimage

Mula-mula cuci muka dulu dengan Tea Tree Oil Facial Cleanser ni. Pastu keringkan muka sebelum guna Tea Tree Oil Control Serum bagi memastikan kawalan minyak pada kulit muka. Dan juga memastikan muka lembab terutama bila ketika tidur.

image

Guna skit je.. Jangan taruk banyak banyak.. Dah salah guna tu ! Tea Tree Oil Control Serum ni khas untuk mereka yang kulit berminyak seperti aku.  Terasa perubahan selepas memakainya. Lembut wooo !

Ok… Memandangkan baru baru ni aku diserang seketul jerawat  bersaiz XL akibat tak cukup tidur , muka aku punya parut jerawat batu ! Adehh.. segan la pulak nak event dengan muka gini..

Nasib baik pihak Cosmoderm ada mengesyorkan aku sesuatu ! Vitamin E Cream 3000 I.U untuk hilangkan parut jerawat ! Huhuhuh.. Terasa lega woooo…

Camana nak pakai ? Gunakan selepas cuci muka. Mudah sangat pon , kan ?

image

Ok, ada dua cara nak beli. Satu melalui online di www.cosmoderm.com.my dan satu lagi boleh membelinya di premis yang telah ditetapkan seperti Guardian , VitaCare dan beberapa lagi . Sila rujuk di laman web Cosmoderm.

Harga ? Jangan risau.. Segalanya dah tertulis di web Cosmoderm. Mudah je pon.. Mampu milik punya barangan tapi tetap nampak ekslusif.

image

Kalau nak beli waktu diskaun , haaa.. aku galakkan korang follow instagram Cosmoderm. Haaa ! Pasti tak menyesal punya …

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI