Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 18 November 2015

Pengalaman bersama Discover Scuba Diving !

 

image

“ Apa ???? Scuba ?? Gulp… adehhh… Aku mana reti berenang ! “. Bisik hati kecil aku .

Melihat pada kecuakan muka aku tu , kawan aku tu terus bagitau..

Jangan risau.. aku ajar la.. Aku akan ada disamping kau selagi ko dalam air ! Nanti akan ada sorang lagi yang akan turut sama ajar.. “.

Dealnya minggu lepas dan hari ni , adalah hari yang dijanjikan. Dan aku nak je hantar whatsapp bagitau aku cirit birit ! Walhal tak pun.. cuak punya pasal ! Hahahaha..

Tapi sampai bila aku nak takut dengan air kan ? Dan la sekarang ni , tempat tinggi pon boleh banjir ! Haa.. kalau tak reti berenang ? Acaner ?? Haaa..

Ok.. aku nekad ! Beranikan diri ! Redha..Tawakal je laa !! Kolam je pon ! Bukan ada jaww pon.. huk alohhhh ! Go Ben go !! Kipidap !! Kalau Ayahanda Rani Kulop boleh , takkan aku tak leh kan ? Haaa..

Bergerak dari Cheras , menuju ke Pusat Akuatik Shah Alam. Di situ terletaknya Dive Buddy ( Malaysia ) yang mana menyediakan kelas Discovery Scuba Diving untuk mereka yang ingin merasai pengalaman pertama scuba diving ni..

Jam 11.30 pagi.. sampai sana. Cuaca cerah. Alhamdulillah.. Dan pembelajaran bermula.. Mula mula asas pengenalan mengenai peralatan. Sebenarnya tak perlu pun tapi aku nak tau sebab ilmu tuu ! Hehehe.. Apa yang patut aku tau cumalah cara mengunakan peralatan dengan betul dan keselamatan.. Tu je !

image

image

Ok… Aku angguk je apa sifu ajar.. dia pon kata nanti dalam kolam , aku akan lebih paham.. Kemudian , aku disiapkan peralatan untuk menyelam..

Gulp..

image

Masanya dah tiba…

Bismillah… Mengucap dulu ! Huhuh… Mana la tauuu .. Kena pikir gak woo ! Maklumlah , buta kayu bab ni ! Tu pasal kena belajar. Kalau tak sampai ke tua la buta kayu.. kan ?

Mula mula aku diajar , bina keyakinan di dalam air ! Haaa.. part ni laaa aku GULP ! Yakin , aku yakin dah.. tapi.. Haaa… Nak tak nak , aku kena turun dan hadapinya !

image

image

image

Terus terang cakap.. mula mula tu aku rasa malu gak la ! Maklumlah , yang ajar aku ni kenalan dan sorang lagi awek ! Doktor lak tu.. Haaa.. Jangan memain.. Tapi memikirkan , aku nakkan ilmu ni , maka tolak tepi semua tu ! Malu ?? Tiada dalam kamus hidup aku dah ! Nak kan ilmu.. kena berani..

Dan.. sedikit demi sedikit aku belajar. Keyakinan mula hadir dan aku semakin seronok !

image

image

Okehhh.. sudah bersedia ? Hehehe.. Masanya sudah tiba !

image

Belajar dalam kolam lak ! Sekali dengan peralatan sebenarnya.. lengkap !!

image

image

Arghh.. jeles tengok diorang mengapungkan diri dan menyelam selepas tu.. Aku pun nakkk !! Heheheh..

image

Sabar !! Kata instructor aku.. Rileks luuuu… Kasi mahir bernafas dulu.. huhuu..

image

Yelah.. yelahhh ! Hahahaha.. Diorang memang sporting.. Sabar je mengajar aku ! Huhuhu..

Dan mula masuk ke dasar kolam yang mana dulu aku cukup gerun sama sekali ! Huhuh.. Tak sangka aku leh sampai dasar dan baring di situ.. Weeee…

Aku diajar beberapa skill dalam tu.. Nanti korang pon akan belajar kalau korang amik kelas Discovery Scuba Diving ni ! Aku galakkan korang untuk merasainya andai tak pernah merasainya lagi !

image

image

Kemudian naik semula ke atas dan penerangan diberikan.. Kesilapan ditegur dan sekali lagi diulang ajar.. Tanpa rasa bosan ! Respek !

image

image

image

Fuh.. akhirnya kelas tamat dan aku tak sangka , aku dah jelajah seluruh kolam yang luas ni tanpa rasa penat ! Nasib baik aku dah pecah lemak seminggu sebelum ni.. hehehe.. Fuhhh..

Alhamdulillah.. hidup lagi aku ! Ikut arahan , fahamkan dan Tadaaaa ! Tak sabar nak g kelas lagi dan belajar skill lain.. Walaupun dah boleh ke open water bersama otai Dive Buddy, abang Bahaman Hashim yang juga jurugambar profesional dalam air ! Fuhhh.. tapi rasanya, biarlah aku menimba lagi ilmu di dalam kolam itu ! Hehehe..

image

image

 image

Terima kasih buat abg Bahaman , staff Dive Buddy yang giler peramah dan sporting.. Pengalaman menarik !

Bagi yang tak tau berenang.. Jangan takut ! Jangan risau ! Ni masanya nak belajar dan inshaAllah korang akan nikmati keindahan di dalam air walaupun dalam kolam renang jer.. hehehe.. Seriusss ! Ilang stress aku wooo..

Bagi yang tau berenang , hehehe.. jangan persiakan bakat renang anda tu.. Dapatkan pengalaman ni dan nikmati keindahan bumi Allah ni dengan lebih dekat.. hehehe ..

Berminat nak belajar ? Sila hubungi Abg Joe di 012 285 8475

24 komen :

Mama Kembar 3 berkata... [Reply to comment]

Bestnyaaa! Lepas ni ben boleh la ambik gambaq underwater cun cun plak. Tak sabaq nak tengok! Dan teringin juga nak belajaq, satu hari nanti InsyaAllah

mOoN IzzaN berkata... [Reply to comment]

Org yg x pndi berenang bleh scuba tak? Hehehe.. teringin pulak..

Saidila Abdul Rahman berkata... [Reply to comment]

wahhhh berenang ngan ayahnda kipidap....?? hebat hebat....

nak gak....mohon ada diskaun kalau sebut nama boss 8 kali .....i boleh berenang dan terapung...nak tenggelam jer macam susah

Shark Kay berkata... [Reply to comment]

phew..
sronok pulak tgk.
boleh dh ben pasni bawa gopro dlm air tu.
baru layan.

Kak Sue berkata... [Reply to comment]

Pernah gak pegi sini bawak anak-anak akak...teringin jugak nak belajar berenag..ehehe..

iffah hussin berkata... [Reply to comment]

Wahhhhh nak ambik lesen tak kesampaian... belajar sampai Under Water jer...

PADI mmg Femes, kawan pon ada yang ambik lesen under PADI...

So Far dah lulus dah... Good Luck Ben

anazarin dotcom berkata... [Reply to comment]

Seronok tu scuba...walaupun tak tahu berenang..hihihi

Faziera193 berkata... [Reply to comment]

Berapa pakej ni aben? Macam berminat je..huhu

mas saari berkata... [Reply to comment]

bestnya dpt rasa pengalaman camni..
nak belajar ngan husband lah, dia pandai diving.. atas tiket bomba arr! hehehee

firzz duka berkata... [Reply to comment]

Menarik....kita yang kat kampung ni berenang bodoh2 camtu je...teringin nak belajar dari yang professional...

Aku Penghibur berkata... [Reply to comment]

Wahhh seronoknya rasa nak belajar jgk menyelam.. nice gambar bro...

YB Shehan berkata... [Reply to comment]

Sy takut..

Nur Aliah Nadhirah Abdullah Lim Bee Jen berkata... [Reply to comment]

Salah satu cita2 saya ni.
Mesti jadikan kenyataan....

Allene typicalmommy berkata... [Reply to comment]

Bestnya... Ada rezeki nk belajar juga. Jeles tgk org renang sampai dasar.

syima yusuf berkata... [Reply to comment]

Wahhh bestnyaaaaa hehe, syima x pnah belajar berenang

syima yusuf berkata... [Reply to comment]

Best nyaaa.. Teringin nak belajar berenang hehe

ArELeEz berkata... [Reply to comment]

wah, lps ni dah buleh selfie dgn nemo..! cayalah..!

Sya Nadia berkata... [Reply to comment]

wahhh...bestnya...teringin nak juga....err...nak cakap sikit, kenapa dalam air tu abg ben nampak tua & sangat bambam? tertelan banyak air eh?kikiki...gurau aje yek....

Nor Afidah Bte Che Azmi berkata... [Reply to comment]

kena catat ni no tel..Sebab Fidah pun tak tahu berenang..apatah lagi nak menyelam.Selalu mandi laut tapi mesti berkepit dgn husband...

Yan Ty berkata... [Reply to comment]

comey la abg ben ni... pasni leh ikut Ty gi diving k...

yanie yusuf berkata... [Reply to comment]

wahh bestnya.. teringin nak blajar jugak huhuh

im cik mya berkata... [Reply to comment]

hahahha abg ben aku plak yg rasa berdebar2 bila abg nak masuk dalam tu..waa aku pun takut nek berenang...tp ngok mcm best je..waaaa mohon di beri peluang :)

PeRdU cINta berkata... [Reply to comment]

lepas ni bila dah betul betul mahir boleh galakkan qhaliff dengan zahra pulak abg ben..

Huszaini Haron berkata... [Reply to comment]

Pas ni Kena try open water ben!! Serius best!! Boleh tengok hidupan laut berenang depan hidung ko!!

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI