Pengalaman bersama Discover Scuba Diving !

 

image

“ Apa ???? Scuba ?? Gulp… adehhh… Aku mana reti berenang ! “. Bisik hati kecil aku .

Melihat pada kecuakan muka aku tu , kawan aku tu terus bagitau..

Jangan risau.. aku ajar la.. Aku akan ada disamping kau selagi ko dalam air ! Nanti akan ada sorang lagi yang akan turut sama ajar.. “.

Dealnya minggu lepas dan hari ni , adalah hari yang dijanjikan. Dan aku nak je hantar whatsapp bagitau aku cirit birit ! Walhal tak pun.. cuak punya pasal ! Hahahaha..

Tapi sampai bila aku nak takut dengan air kan ? Dan la sekarang ni , tempat tinggi pon boleh banjir ! Haa.. kalau tak reti berenang ? Acaner ?? Haaa..

Ok.. aku nekad ! Beranikan diri ! Redha..Tawakal je laa !! Kolam je pon ! Bukan ada jaww pon.. huk alohhhh ! Go Ben go !! Kipidap !! Kalau Ayahanda Rani Kulop boleh , takkan aku tak leh kan ? Haaa..

Bergerak dari Cheras , menuju ke Pusat Akuatik Shah Alam. Di situ terletaknya Dive Buddy ( Malaysia ) yang mana menyediakan kelas Discovery Scuba Diving untuk mereka yang ingin merasai pengalaman pertama scuba diving ni..

Jam 11.30 pagi.. sampai sana. Cuaca cerah. Alhamdulillah.. Dan pembelajaran bermula.. Mula mula asas pengenalan mengenai peralatan. Sebenarnya tak perlu pun tapi aku nak tau sebab ilmu tuu ! Hehehe.. Apa yang patut aku tau cumalah cara mengunakan peralatan dengan betul dan keselamatan.. Tu je !

image

image

Ok… Aku angguk je apa sifu ajar.. dia pon kata nanti dalam kolam , aku akan lebih paham.. Kemudian , aku disiapkan peralatan untuk menyelam..

Gulp..

image

Masanya dah tiba…

Bismillah… Mengucap dulu ! Huhuh… Mana la tauuu .. Kena pikir gak woo ! Maklumlah , buta kayu bab ni ! Tu pasal kena belajar. Kalau tak sampai ke tua la buta kayu.. kan ?

Mula mula aku diajar , bina keyakinan di dalam air ! Haaa.. part ni laaa aku GULP ! Yakin , aku yakin dah.. tapi.. Haaa… Nak tak nak , aku kena turun dan hadapinya !

image

image

image

Terus terang cakap.. mula mula tu aku rasa malu gak la ! Maklumlah , yang ajar aku ni kenalan dan sorang lagi awek ! Doktor lak tu.. Haaa.. Jangan memain.. Tapi memikirkan , aku nakkan ilmu ni , maka tolak tepi semua tu ! Malu ?? Tiada dalam kamus hidup aku dah ! Nak kan ilmu.. kena berani..

Dan.. sedikit demi sedikit aku belajar. Keyakinan mula hadir dan aku semakin seronok !

image

image

Okehhh.. sudah bersedia ? Hehehe.. Masanya sudah tiba !

image

Belajar dalam kolam lak ! Sekali dengan peralatan sebenarnya.. lengkap !!

image

image

Arghh.. jeles tengok diorang mengapungkan diri dan menyelam selepas tu.. Aku pun nakkk !! Heheheh..

image

Sabar !! Kata instructor aku.. Rileks luuuu… Kasi mahir bernafas dulu.. huhuu..

image

Yelah.. yelahhh ! Hahahaha.. Diorang memang sporting.. Sabar je mengajar aku ! Huhuhu..

Dan mula masuk ke dasar kolam yang mana dulu aku cukup gerun sama sekali ! Huhuh.. Tak sangka aku leh sampai dasar dan baring di situ.. Weeee…

Aku diajar beberapa skill dalam tu.. Nanti korang pon akan belajar kalau korang amik kelas Discovery Scuba Diving ni ! Aku galakkan korang untuk merasainya andai tak pernah merasainya lagi !

image

image

Kemudian naik semula ke atas dan penerangan diberikan.. Kesilapan ditegur dan sekali lagi diulang ajar.. Tanpa rasa bosan ! Respek !

image

image

image

Fuh.. akhirnya kelas tamat dan aku tak sangka , aku dah jelajah seluruh kolam yang luas ni tanpa rasa penat ! Nasib baik aku dah pecah lemak seminggu sebelum ni.. hehehe.. Fuhhh..

Alhamdulillah.. hidup lagi aku ! Ikut arahan , fahamkan dan Tadaaaa ! Tak sabar nak g kelas lagi dan belajar skill lain.. Walaupun dah boleh ke open water bersama otai Dive Buddy, abang Bahaman Hashim yang juga jurugambar profesional dalam air ! Fuhhh.. tapi rasanya, biarlah aku menimba lagi ilmu di dalam kolam itu ! Hehehe..

image

image

 image

Terima kasih buat abg Bahaman , staff Dive Buddy yang giler peramah dan sporting.. Pengalaman menarik !

Bagi yang tak tau berenang.. Jangan takut ! Jangan risau ! Ni masanya nak belajar dan inshaAllah korang akan nikmati keindahan di dalam air walaupun dalam kolam renang jer.. hehehe.. Seriusss ! Ilang stress aku wooo..

Bagi yang tau berenang , hehehe.. jangan persiakan bakat renang anda tu.. Dapatkan pengalaman ni dan nikmati keindahan bumi Allah ni dengan lebih dekat.. hehehe ..

Berminat nak belajar ? Sila hubungi Abg Joe di 012 285 8475

24 ulasan:

  1. Bestnyaaa! Lepas ni ben boleh la ambik gambaq underwater cun cun plak. Tak sabaq nak tengok! Dan teringin juga nak belajaq, satu hari nanti InsyaAllah

    BalasPadam
  2. Org yg x pndi berenang bleh scuba tak? Hehehe.. teringin pulak..

    BalasPadam
  3. wahhhh berenang ngan ayahnda kipidap....?? hebat hebat....

    nak gak....mohon ada diskaun kalau sebut nama boss 8 kali .....i boleh berenang dan terapung...nak tenggelam jer macam susah

    BalasPadam
  4. phew..
    sronok pulak tgk.
    boleh dh ben pasni bawa gopro dlm air tu.
    baru layan.

    BalasPadam
  5. Pernah gak pegi sini bawak anak-anak akak...teringin jugak nak belajar berenag..ehehe..

    BalasPadam
  6. Wahhhhh nak ambik lesen tak kesampaian... belajar sampai Under Water jer...

    PADI mmg Femes, kawan pon ada yang ambik lesen under PADI...

    So Far dah lulus dah... Good Luck Ben

    BalasPadam
  7. Seronok tu scuba...walaupun tak tahu berenang..hihihi

    BalasPadam
  8. Berapa pakej ni aben? Macam berminat je..huhu

    BalasPadam
  9. bestnya dpt rasa pengalaman camni..
    nak belajar ngan husband lah, dia pandai diving.. atas tiket bomba arr! hehehee

    BalasPadam
  10. Menarik....kita yang kat kampung ni berenang bodoh2 camtu je...teringin nak belajar dari yang professional...

    BalasPadam
  11. Wahhh seronoknya rasa nak belajar jgk menyelam.. nice gambar bro...

    BalasPadam
  12. Salah satu cita2 saya ni.
    Mesti jadikan kenyataan....

    BalasPadam
  13. Bestnya... Ada rezeki nk belajar juga. Jeles tgk org renang sampai dasar.

    BalasPadam
  14. Wahhh bestnyaaaaa hehe, syima x pnah belajar berenang

    BalasPadam
  15. Best nyaaa.. Teringin nak belajar berenang hehe

    BalasPadam
  16. wah, lps ni dah buleh selfie dgn nemo..! cayalah..!

    BalasPadam
  17. wahhh...bestnya...teringin nak juga....err...nak cakap sikit, kenapa dalam air tu abg ben nampak tua & sangat bambam? tertelan banyak air eh?kikiki...gurau aje yek....

    BalasPadam
  18. kena catat ni no tel..Sebab Fidah pun tak tahu berenang..apatah lagi nak menyelam.Selalu mandi laut tapi mesti berkepit dgn husband...

    BalasPadam
  19. comey la abg ben ni... pasni leh ikut Ty gi diving k...

    BalasPadam
  20. wahh bestnya.. teringin nak blajar jugak huhuh

    BalasPadam
  21. hahahha abg ben aku plak yg rasa berdebar2 bila abg nak masuk dalam tu..waa aku pun takut nek berenang...tp ngok mcm best je..waaaa mohon di beri peluang :)

    BalasPadam
  22. lepas ni bila dah betul betul mahir boleh galakkan qhaliff dengan zahra pulak abg ben..

    BalasPadam
  23. Pas ni Kena try open water ben!! Serius best!! Boleh tengok hidupan laut berenang depan hidung ko!!

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009