Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 4 Januari 2015

Risau mulut berbau ?

 

Tiap kali aku ada event , aku confirm risau pasal bau mulut ! Hehehe .. Yelah , makan macam macam malam sebelum tu pastinya esoknya mulut mengeluarkan haruman yang .. hurmm.. terutama kalau makan makanan pedas dan berminyak !

Akhirnya secara tak sengaja , aku terjumpa cara untuk selesaikan masalah aku ni ! Dan juga secara tak langsung , angin dalam badan turut sama keluar samada melalui sendawa atau .. heheeh..

Tapi dia punya payaauuuu.. jangan cakap laaa.. hahaha.. Sebab tu secubit je dah cukup.. hehehe ..

image

Habbatus Sauda ( Jintan Hitam ) adalah jawapannya !  Apakah khasiatnya selain dari hilangkan bau mulut dan buang angin badan ? Seperti biasa..google ler ! Hehehe..

Dikatakan mengandungi 67 kandungan bahan aktif di dalamnya. Bahan-bahan ini dapat membantu menyembuhkan beberapa penyakit yang sering dihadapi oleh manusia.

Habbatus Sauda ini ialah satu supplement/ubat yg membetulkan perjalanan sistem tubuh seseorang individu itu. Ianya akan membersihkan darah dan menjadikan individu itu lebih bertenaga dan sihat .

Dari sumber rujukan ( Anizyn )  ada tujuh ciri-ciri nilai pemakanan utama habbatus sauda:

  1. Kaya dengan Monosaccharide Glukosa, xylosa dsb. polysaccharide fatty acid yang tidak tepu. EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan. Amino acid yang membentuk protein. Karotene iaitu sumber vitamin A kalsium, zat besi, dsb.
  2. Sistem imunisasi- Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.
  3. Anti-histamine- Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.
  4. Anti-tumor- Kajian in vitro mendapati habbatus sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.
  5. Anti-bakteria- Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.\
  6. Anti-radang (anti-inflammation)- Habbatus sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).
  7. Menggalakkan pengeluaran susu- Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.

Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek. Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda’ antara lain:

  • Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
  • Antiarthritis, mengubati reumatik.
  • Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
  • Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
  • Antiseptik, mengubati bau mulut.
  • Antivirus, mengubati demam dan flu.
  • Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
  • Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
  • Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
  • Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
  • Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
  • Nematocidal, mengubati cacing pita.
  • Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).

Apa lagi ? Jom laaa amalkan setiap hari ! Er , aku tak jual ..hehehehe ..

image

Team blogger #kelabblogerbenashaari ke Lipis

 

Alhamdulillah.. Inisiatif blogger Sue Izza utk membantu orang kampungnya yang dilanda banjir baru baru ini. Rakan rakan blogger #kelabbloggerbenashaari yang turut sama ialah Najeeb Abdullah , Qaseh , Kyle Ril , Yanty Lee , Eddy dan Emas Putih. Aku , awalnya nak ikut tapi terpaksa batal pada saat akhir kerana ada kerja yang perlu diuruskan.. TERPAKSA ! Kecewa tak dapat ikut .. hurmm..

image

Alhamdulillah .. sumbangan kewangan dan barangan keperluan dari rakan blogger dan juga orang peseorangan seperti dari kak D’Laila Sup Power amat membantu..

“ Laporan awal yang diterima dari Najeeb subuh tadi selepas ‘terputus’ hubungan agak lama kerana signal agak lemah di sana ..

1. Smlm dah selesai sampaikan separuh dari sumbangan:

  • makanan dari kak Laila kpd para petugas amal yang bersihkan rumah
  • separuh drpd pakaian
  • kurma & beras
  • barangan basic
  • 10 buah rumah kwsn Kg.Aur Gading total lost.
  • Beberapa rumah tepi sungai roboh n hanyut
  • Air naik sampai level atas dr bumbung, lebih kurang15m
  • Binatang ternakan semua mati, ayam, bangkai kambing biri² lebih 20 ekor.
  • Ada penduduk yg tak dpt apa² bantuan lg sebab org tak tau situasi sini - pedalaman.
  • Jambatan besar² semua roboh, smlm pihak ATM ada masuk nak buat jambatan sementara.

Hari ni inshaAllah pergi ke beberapa tmpt lg untuk sampaikan baki sumbangan.

Kitorang okey je..
Mlm tadi tido awal weyyyy...kikiki..
Alhamdulillah..

Sekian...macehhhh!!
6:46am. “ .

Bangga dengan mereka !

Qhaliff dan Zahra , seharian berpisah !

 

Aku bawak Qhaliff ke rumah mak aku di Cheras sebab aku ada kerja nak diuruskan. Zahra dan maknya , di rumah. Dia nak settlekan kerja kerja tertunggak di rumah.

 

Sebelum tu aku plan nak gi kenduri kawin di UPM. Kenalan di Facebook jemput aku. Alang alang dah dekat , maka rancang nak gi la..

Tengah bersiap , Qhaliff nak ikut. Memang aku plan nak bawak dia pun tapi sayangnyaaa dalam kereta , Qhaliff dah tidur ! Adehh.. Camana ni ??

Di telefon pintar aku , msg di FB berdentum dentum keluar.. Aku baca mesej tu.. Dari group blogger yang ke event hari ni.. Baca satu satu..

Hah ???? Kul 2 event mula ?? Aku ingat kul 3 !! Adehh.. Aku salah baca ke sebelum ? Ah sudah.. Camana ni ?? Kalau nak gi kenduri dulu pastu nak ke Cheras antar Qhaliff , confirm aku lewat ke event ! Tak bagus untuk rekod sama sekali !! Mencemarkan reputasi.

Nak tak nak .. aku terus ke Cheras terus. Terpaksa batalkan niat ke kenduri kawin. Maafkan saya , sahabat ! Terpaksa .. Event ni punca rezeki aku. Lepas bayar duit sewa kereta sebulan tauuuu !

Hurm.. Jam di tangan menunjukan dah 1 lebih ! Nasib baik jalan tak jammed sangat ari ni .. Alhamdulillah. Dipermudahkan sungguh urusan aku. Sampai ke lokasi event , tepat jam 2 petang dan mereka baru nak mula .. Huhuhuh..

Selesai event dalam jam 5 lebih. Terus aku gi hospital untuk ziarah pakcik aku. Hurmmm .. Dalam kul 7 petang , aku terus balik ke Cheras untuk amik Qhaliff ..

Lepas Maghrib , aku balik ke rumah aku.. Sampai je rumah , Zahra yang sedang tidur , dengar je suara Qhaliff.. terus terjaga ! Hahahaha.. Apa lagi ?? Operasi lepaskan rindu laaa memasing ..

image

Zahra yang kebosanan di rumah tanpa Qhaliff dan daddy !

image

Ternyata boring ! Hahahaha.. Gambar dikirim wife menggunakan Sony Xperia Z2. Hehehe..

Apa jadi bila abangnya ada dirumah ??

image

Tu diaaaa.. si abang bermanjaan terus dengan adiknya ! Adiknya pun laaaa .. tak lepas mata dok memandang abang dia ! Hahahaha ..

image

image

Haih… Adik pun.. hahahah.. Lawak la dua dua ni.. Nak tidur pun si abang nak tolong buaikan ! Siap selawat lagi haaa.. Meniru bapak dia !

image

Sekejap je masa berlalu kan ? Tau tau besar dah .. Kita , makin tuaaa !

Teater SIRAH RASULULLAH TAHAJJUD CINTA

 

Teater.. Bukan mudah nak berlakon teater ni.. Nak kena hafal dialog dan babak tu , perghhhh ! Bukan calang calang orang boleh berlakon teater ni … Aku ? Tak mungkin boleh sama sekali.. huhuh..

Alhamdulillah.. Sempena sambutan Maulidur Rasul , satu teater arahan Erma Fatima yang bertajuk SIRAH RASULULLAH TAHAJJUD CINTA sedang berlangsung di Istana Budaya , Kuala Lumpur yang bermula pada 4/1/2015 sehingga 7/1/2015.

image

SIRAH RASULULLAH TAHAJJUD CINTA merupakan sebuah drama muzikal riwayat hidup Nabi Muhammad S.A.W dari kelahiran sehinggalah kewafatan baginda diiringi selingan lagu- lagu kisah Nabi dan Selawat.

SIRAH RASULULLAH TAHAJJUD CINTA merupakan satu-satunya produksi pementasan teater Islam yang pertama di Asia Tenggara yang akan memaparkan sejarah hidup Rasulullah S.A.W bersempena menyambut MaulidurRasul. Malah skrip dan konsep persembahan ini telah pun diluluskan oleh pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Selain membariskan nama-nama besar industry seni tempatan dan Indonesia, SIRAH RASULULLAH TAHAJJUD CINTA menggabungkan 20 orang pelakon utama, 80 orang pelakon tambahan, 15 orang pemuzik yang akan bermain secara ‘live’ dan 6 orang penyanyi latar.

Antara artis yang turut terlibat ialah Datuk Siti Nurhaliza, Amy Search, Awie, Tegar, Ellie Suriaty, Datuk Rahim Razali, Umie Aida dan Beto Kusyairy.

Antara tarikan ialah set dan props pentas pementasan ini akan mengikut keadaan sezaman yang terdiri dari 12 set pentas dan 20 jenis props.

Bagi aku , teater SIRAH RASULULLAH TAHAJJUD CINTA  amat sesuai ditonton bersama ahli keluarga terutama anak anak kita bagi memupuk rasa cinta pada Rasulullah S.A.W dan ISLAM..

 

image

image

image

image

image

image

Tiket tiket untuk menyaksikan drama muzikal SIRAH RASULULLAH TAHAJJUD CINTA pada 3 hingga 6 Januari ini telah mula dijual sejak 26 Disember 2014. Harga tiket adalah seperti berikut :

RM53 , RM103 , RM153 , RM203 , RM253 . RM 403.  Untuk tempahan secara online :www.airasia.redtix.com

 

Gambar oleh : Azlan Yaacob

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI