Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 6 Januari 2015

Tiba-tiba sunyi !

 

Sebelum pukul 4 petang , aku berperang dengan dua orang ‘tentera kecik ‘. Sorang merangkak.. sorang lagi berlari sana sini sambil menarik aku ke dapur untuk amik itu ini .. Kemudian suruh dukung.. atau ajak bermain sama..

Perghh.. Penat wooo.. Makan pon kelam kabut jer ! Nak bancuh susu pun takut takut.. Si Zahra tu , nampak slow tapi sekali merangkak , jap je dah depan home teater.. Minat sungguh dia ngan home teater tu !!

Diorang bangun , jam 9.30 pagi.. Yang adik bangun dulu.. merangkak ke abang dia.. tarik rambut ! Ajak bangun sekali ! Pastu mandikan Zahra disusuli kasi makan dulu. Settle adik , baru urus abang lak.. Abang ni , selepas bangun tidur , amik masa skit nak hilangkan blur tu.. huhu .. Kul 11 pagi , Zahra tidur semula.. sekejap jer ..

Jam 3 petang , masing masing pakat main hingga jam 4 lebih..

image

Pastu kasi minum susu atau makan.. Aku tidurkan Zahra dan Qhaliff akan tidur secara automatik depan tv ! Hehehehe .. Barulah aku dapat update blog .. untuk belah petang dan malam !

Bila dua dua tidur , terasa sunyi lak rumah.. Hurm.. Tetiba teringat satu komik ni..

Nikmatilah setiap saat kehidupan ini.. Satu hari nanti , kita akan terasa kehilangan..

image

Semakin sayangkan adiknya !

 

Hahaha… Sebelum ke Alamanda , kami ke klinik kesihatan untuk check up bulanan si Zahra. Sewaktu wife dan Zahra turun , Qhaliff nak ikut sama .. Tapi aku tak bagi. Aku ajak lepak dalam kereta jer.. Meraung dia !!

“ Zahraaa… Zahraaaa.. “.

Aku tak pasti la samada dia nak ikut Zahra atau sebab Zahra guna stroller BugabooBee3 dia tuuu .. Macamana pun , dia yang rasmi dulu baru boleh Zahra guna ! Walaupun seminit ,  dia kena rasmi duduk dalam tuu..Grrr..

Puas menangis , tertidur dalam kereta dia .. Sian jer tengok.. Memang time dia tidur lagi pun..

image

Selepas selesai urusan di klinik , kami ke Alamanda. Di sana , Qhaliff nak menolak stroller dan adik dia mesti ada dalam tu ! Tak kasi dukung !! Adehh.. Risau gakkk …

Tapi.. bila tengok dia tolak .. amboiii ! Macam pro dah ! Hahahhaa.. Mahir la pulakk.. cepat belajar kendalikan stroller tu ..

image image

Tak kasi usik langsung stroller tu ! Bagi yang dah tengok video dia kat FB  BENASHAARI  , pasti leh bayangkan camana kan ? Hhahaha .. Aku sendiri berulang kali tengok video dia ..

Harap harap video ni kekal kat FB.. Atau aku kena post ke Youtube supaya video ni kekal selamanya kat dunia maya ! Huhuhuh… 

Yang pasti , sekarang ni mmg dia tak leh berenggang dengan adik dia !

Cara mudah halau nyamuk !

 

Tengah malam gini , aku baru rajin nak update blog. Tengah rajin , tiba-tiba putus terus mood bila kaki telinga mahupun belakang badan jadi sasaran nyamuk ! Grrr.. Geram betul !

Sembur racun nyamuk ? Iskhh.. Qhaliff tidur sebelah aku kat ruang tamu ni .. Tak bagus untuk dia .. Dan teringatkan losyen Tea Tree Oil dari Cosmoderm.

image

Terus aku sapu kat kaki , tangan dan belakang badan aku.. Pastu sapu kat kaki  dan tangan Qhaliff . Aku dan Qhaliff memang sering jadi mangsa nyamuk ! Peliknya wife dan Zarah tidak la pulakk .. huhuh..

Alhamdulillah.. nyamuk tak berani dekat dah .. Hehehe.. Losyen ni pun bagus untuk baby gak.. sapu skit je kalau risau si baby takut kena gigit dek nyamuk !

Sekarang ni , cuaca dah mula kering. Nyamuk pun mula nak bersepah sana sini .. Sebaiknya gunakan pelindung yang mudah.. Selain dari elak nyamuk , kulit pun terjaga kan.. hehehe ..

Er , mana nak beli ? Hurmm… Cuba tengok kat SINI..

Setiap hari , jam 1 pagi !

 

Perubahan usia kah ???

image

Tapi belah siang , tidur tak hengat punya ! Lepas makan .. mudah je nak tidurkan dia! Tapi kalau malam , pakat bergilir berusaha tidurkan dia.. huhu ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI