Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 22 Januari 2015

Dah pandai sakat daddy dia !

 

Qhaliff , nak ikut daddy tak ? Kita keluar.. Cepat mandi ! .. “. Bila kata gitu jer terus dia cepat cepat cari tuala dia dan..

Joomm..”.

Selepas mandi , dia cepat cepat siap dan tunggu aku. Kalau aku lambat , dah pandai dahhhhh suruh cepat…

Baaa..baaa… Ayahhh… Daddyy…”. Semua keluar dari mulut dia ! Kalau aku wat tak tau ? Wat dek jerrrr.. Inilah aku dapat tadi dan tadi lagi !!

Atoookkkkkkkk… “.

Aku tergamam ! Amboiiiii…

image

Turunkan berat badan dengan cara mudah ?

 

Pemakanan di zaman ni memang banyak yang  boleh mengundang malapetaka pada tubuh badan terutama yang segera dan pantas serta yang di dalam tin ! Hurmm..

Antara kesannya ialah peningkatan berat badan. Ada banyak cara nak turunkan berat badan. Ada pelbagai pilihan .. seperti rutin berdiet , bersenam dengan cara yang betul atau gabungan kedua duanya !

image

Tak lama lagi akan dipasarkan sebuah buku kesihatan yang aku sendiri akan review. Apakah ianya bagus atau berkesan ? Hurmm.. aku nak try dulu la memandangkan aku sendiri nak turunkan berat badan dan kembalikan semula badan sado ! Hehehe.. Sejak jaga Zahra , tak terurus badan dah..

Aku suka cara berdiet dan bersenam sebenarnya. Biar seimbang dan badan pun lebih banyak tenaga dan tak mudah mengah.. Hehehe.. Takat nampak kurus tapi tak fit pun masalah kan ? Biar dua dua ada..

Apa apa nanti , aku cerita ehh…

Zaman kaset !

 

Kalau ada walkman , mmg terbaik ! Hahahaha.. Sah sah kena beli bateri setiap 2-3 hari sebab dok pusing layan kaset jer .. Kena pulak kalau walkman jenama Sony ! Perghhh.. Gempak abiss .. Member confirm terliur je tengok

image

image

Masih aku ingat lagi , album pertama yang aku beli ialah Mega Hit 1. Masa tu aku sekolah rendah lagi kot. Masa tu beli kat Jaya Juso Taman Maluri. Hehehehe..

image

Side A

1. Richard Marx-Right Here Waiting

2. Roxette-Dressed For Success

3. Paula Abdul-Cold Hearted

4. Kevin Paige-Don't Shout Me Out

5. Living In A Box-Room In Your Heart

 

Side B

1. Belinda Carlisle-Leave A Light On

2. Tina Turner-The Best

3. Soul II Soul feat Caron Wheeler-Back To Life

4. Sydney Youngblood-If Only I Could

5. Sonia-You'll Never Stop Me From Loving You

6. Brother Beyond-When Will I See You Again

 

Hurmm.. Minat lagi Richard Marx sebab petikan piano dia .. Huhuh.. Terus aku bercita cita nak jadi pemain piano. Tapi disebabkan aku benci tengok kod kod music , mana aku pendamkan je la minat aku tu.. Haahahha .. Pening aku tengok cacing cacing kerawit tuu.. hahaha..

Lupa lak.. aku tak pernah beli Walkman pon.. Semua aku kebas abang aku punya.. Hahahaa.. Kiranya aku curi curi pakai la.. Dia tau , dia marah la.. Tapi dia takat marah je la.. Takde la nak angkat tangan ke apa.. hehehe..

Album melayu pertama aku beli ? Hurmm.. Seingat aku Damasutra atau UG14.. heheheh.. Masa sekolah menengah .. Lepas pada tu , aku bijak dah.. Tak beli.. Rekod masa layan rancangan jiwang kat radio ! Hahahahah.. Rancangan yang bermadah pujangga gitu haaa.. hehehehe.. Jiwang karat aku dulu.. hee..

Sekarang ? Segalanya tinggal kenangan.. Tau tau umur dah nak cecah 40 tahun .. hurmm.. Muzik pun , aku layan lagu-lagu rock zaman aku membesar. Zaman sekarang ? Kau apa khabar.. kau apa khabarrr.. hahaha .. Belasah je la.. Asal leh goyang kepala dah laa..

Kesian kat artis kita je la.. Dulu album laku, kaya beb ! Sekarang , mana ada dah orang nak beli album. Semua pakat download jer.. Single album je gitu haa.. Huhuhuh…

Untung budak budak sekarang .. Layan lagu dari handphone mak ayah beli kan jer.. Tak beli , pakat ugut lari rumah atau malas belajar ! Perghhhh .. Kalau aku cakap gitu kat bapak aku , sah sah tong gas naik kat kepala aku .. Huhuh…

Anak rapat dengan ayah lebih berjaya ?

 

Waahh.. ternampak keratan akbar ni di TimeLine seorang sahabat FaceBook. Benarkah ? Benarkan anak yang rapat dengan ayah akan lebih berjaya ??? Er , kot ? Hehehee..

Bila sebut berjaya , tak semestinya akan sampai ke menara gading yer ! Tak semestinya berjaya perlu ada segulung kertas , yer ! Berjaya dalam kehidupan juga tak semestinya menjadi kaya , yer !

Terlalu umum tapi yang pasti .. dia berjaya menjadi manusia yang berguna pada keluarga , masyarakat , agama , bangsa dan negara ! Berjaya menjadi penyamun tu , bukan dikira berjaya yer ..

 

image

Qhaliff rapat dengan aku.Pagi tadi , wife gi beli nasi lemak di sebuah restoran dan di depan restoran tu ada sebuah taska. Awal pagi mestilah meriah dengan ibu bapa dok hantar anak anak ke situ. Menurut wife , Qhaliff beria nak masuk situ gak ! Kebetulan pulak ada orang dok memanggil nama Qhaliff.. Er , kenalkah ? Hurmm..

Wife tanya aku.. Nak masukkan Qhaliff tak ke taska tu ? Qhaliff baru belum mencapai 3  tahun kalau nak dikira ikut bulan.. ikut tahun dah capai la 3 tahun.. Terlalu muda untuk dia ke sekolah ! Bagi aku , aku nak tekankan dia terlebih dahulu konsep kekeluargaan di usia begini. Dia ada ayah , ibu dan adik ! Dia perlu kenal semua tu dari ayah dan ibunya sendiri ! Tak nak orang lain ajar.. Biar dia ingat semua tu sampai ke mati yang ayahnya mengajarnya dia mengenal ahli keluarganya sendiri.

Terus terang , aku tak nak Qhaliff tertekan dengan kehidupan. Aku tahu sangat camana kehidupan tanpa ada kehidupan ni ! Bosan ! Segalanya hanya kerana nak mengejar A dan kejayaan di atas kertas. Sapa tak nak anak dia berjaya kan ? Tipu laaaa aku tak nak tengok dia berjaya tapi aku nak dia ada sebenarnya ilmu dan pengalaman dunia agar bila dewasa kelak dia tau mana yang baik dan mana yang buruk !

Bukanlah mudah.. Dunia ini terlalu semakin mencabar ! Kalau tiada pendinding diri , pasti akan hanyut ! Jangan kata dilengkapi dengan didikan agama dah mencukupi ! Perlu ada penekanan juga dengan ilmu dunia .. Ilmu agama perlu dimanfaatkan dengan sebenarnya .. bukan sekadar hafal tapi pratikalnya tiada ! Itu yang aku takut sangat..

Biarlah Qhaliff dan Zahra mencontohi ibunya .. Dan aku akan berusaha agar mereka menjadi seperti ibunya.. Kenapa bukan aku ? Hurm… Ibunya lebih cemerlang dari aku ! InshaAllah ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI