Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 30 Januari 2015

Terpaksa ku buang susu ini !

 

Susu yang berharga beratus ringgit ni , terpaksa aku buang begitu saja ! Masih banyak lagi kandungannya. Namun disebabkan dah melebihi tempoh masa guna sepatutnya , aku dengan berat hati .. masukkan ke dalam tong sampah !

Walaupun expired date September 2015 tapi disebabkan aku dah guna pada July tahun lepas , rasanya dah tak sesuai untuk gunakan dah !

Merujuk pada page yang berkenaan , tempoh guna susu tepung ni adalah 26 minggu ! Aku tak berani amik risiko. Takut rosak la buah pinggang nanti.. kan ?

image

Susu tepung , 26 minggu ! Hurmm.. Redha je la.. Lusa beli lain laaa.. Kalau dapat satu tong ni bawah RM200 , kira murah dah.. Cuma risau ada yang tiruan.. Hehehe..

Susu untuk besarkan otot .. Lalalalala.. Susu anak , ada dah.. original.. hahaha ..

Dah patut putus susu !

 

Kalau mak dia ada , dia nak ! Kalau mak dia takde di sisi , dia tak kisah !! Dia boleh je minum susu botol biasa jer .. Kalau di rumah , dia akan tumpang sekaki dengan adik dia .. Nasib baik adik dia tak kuat menyusu. Baby perempuan perut kecik kot ?

image

Tapi bagusnya tiap kali nak menyusu , dia mintak izin dulu.. Hehehe.. Takde la main serbu gitu.. Kalau dok baring ngan aku , dia akan tanya aku terlebih dahulu. Kalau aku bagi , baru dia gi.. Kalau aku tak bagi ? Dia bantai nangis.. maka aku takde pilihan sebenarnya !

Dah tiba masa putus susu.. Tapi nak wat camana eh ?

Boleh aku hilang berat ‘30kg Dalam Masa 80 hari ? ‘

 

Buku yang baru aku terima dari penulisnya sendiri membuatkan aku kembali bersemangat untuk menyahut cabaran menslimkan semula badan aku ! Hehehehhe ..

image

Bukan mudah tapi seronok menyahut cabaran ni ..Bukan saja badan sihat malah kembalikan stamina seperti orang muda.. Er , aku mmg muda tapi nak  kelihatan lebih muda lagi.. Hehehee.. Ok peee !

Dulu boleh laa.. hari hari gi gym.. Pagi gi gym.. Petang gi gym.. Beli susu protein.. Tapi sekarang ? Pagi kena jaga anak.. Petang bila nak bersenam atau jogging , si anak nak ikut sama.. Huhuh.. Belum masanya untuk bawak sekali.. Hurm.. Ke gym boleh la tapi kena pantau.. Dah tak leh nak workout..

Maka dengan kehadiran buku ini.. aku seperti ada ‘kawan’ rapat yg turut guide aku dan memberi semangat ! Hehehe.. Best pe ada kawan kasi semangat untuk membakar lemak dan menurutkan berat badan ! Kaannn ..

Dan aku mulakan sedikit demi sedikit.. Mula mula , pecahkan peluh .. maka minggu ni aku kuatkan azam turun ke gym..

image image

93kg ??? Biar betikkkk … Hahahaha.. Sebelum kawin dulu , berat maintain 80kg jer ! Hehehehe .. Mampukah aku membuang lemak lemak terumatanya di bahagian.. hurm… Benci tul nak sebut.. Perut !! Tiada lagi ‘durian’ di perut aku..

2010 – Dua tahun selepas kawin ..

image

2015 – Setelah beranak dua .. hehehe.. Bini yg beranak. Aku jaga anak jer.. Hehehe ..

 

Hurmm.. Sebenarnya aku tak la kisah sangat lemak tu.. Aku bukanlah nak buat badan untuk masuk pertandingan atau jadi artis KPoP pon.. hehehe.. Tapi lebih pada nak kelihatan segak dan bergaya bila berpakaian kemas.. hehehe .. Dan paling penting ialah sihat !

image

Maka , Februari ni adalah bulan kepada kerja keras dan kerja bijak.. hehe.. Work smart kata mereka yang malas.. hahaha… cam aku.. heee.. Aku bukan nak kurus yer.. Aku nak kelihatan cam.. Er , The Rock ? Gile ke apa.. Tu taraf T-Rex .. Memadai la cam Vin Diesel.. heehe.. Leh botak kepala balik , kan ? Lalalala ..

Atau badan cam mamat bawah ni ! Perghhh.. Confirm bla bla bla .. Sambung la sendiri ! Hahahah ..

Tak susah pun sebenarnya. Aku dah buat banyak kali sebab badan aku dah banyak kali turun naik.. Heheheh.. Sekurangnya aku ada alasan nak ke gym.. lalalala ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI