Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 5 Februari 2015

Destinasi percutian menarik : Farm In The City

 

Terletak di Sri Kembangan , masih tak ramai tahu akan kewujudan tempat menarik ini. Amat sekali sesuai datang bersama keluarga kerana tempat ini menjanjikan kelainan serta riadah yang membina minda anak anak kecil kita ..

Ini kali kedua aku ke Farm In The City , Sri Kembangan ni. Kali pertama aku pergi , Qhaliff masih lagi kecil .. Masih belum kenal binatang. Sekarang ni , dari jauh dah kenal. Hasil pembelajaran melalui gadget yang mana ramai kata gadget ni merbahaya untuk anak anak kecil .. Hee.. Salah didik , selipar pon leh dijadikan alat merosakkan bangsa dan agama ! Kaaan ?

Ok .. Apa yang bestnya di Farm In The City ? Ramai rakan rakan blogger aku dah pergi ke sini.. Dan semuanya memberikan pendapat positif.

image

imageimageimage

Qhaliff teruja dalam takut takut ! Hahahaha.. Mahu tapi malu eh ? Hehehe.. Biasa la dia.. Kalau dah mula , payah lak nak berenti.. Huhuh.. Nasib baik dia tak mintak nak bela arnab..

Ada banyak tarikan di dalam tempat ni. Kalau nak letak semua gambar , mahu abis kuota internet korang .. termasuk aku gak laa ! Nak kena upload gambar , bukan free woiii ! Bayar okeh !

imageimage

Harga tiket ?

image

Family Package is at RM109 for 2 adults and 2 children below 12 years old. You will get 2 souvenir gift, 2 certificate for children and 2 pony ride for children.

Normal entrance fee is RM48 and RM38 per adult and child below 12 years old respectively. Please present your MYKad to get promotion price of RM30 and RM25 per adult and child below 12 years old respectively. “ , kata mereka laa ..

Untuk dapatkan info lebih lanjut , boleh ke FaceBook.. Farm In The City.

Semoga Bermanfaat SeIsi Keluarga ..

Suppliment punca kerosakan buah pinggang ?

 

Hurmm.. Wife syorkan aku amik OsteMatrix dari Shaklee sebelum tidur. Katanya bagus untuk tulang . Kandungan kalsium yang sesuai untuk tulang..

image

Aku upload di Instagram dan seorang kenalan ada meninggalkan komen .. Hurmm..

Byk pesakit saya jumpa ade masalah buah pinggang sebab makan supplements. Terutama skali yang muda-muda. Di harap berwaspada dgn ape yg anda ambil .

Mmg selalunya tiada kesan penyakit dlm tempoh awal mungkin 5-10 tahun akan dtg baru ade kesannya..

Beberapa rakan komen di Facebook..

  • “Ostematrix mmg best! pernah ambik dulu masa sakit pinggang, amalkan consistently, settle sakit pinggang “
  • “Sy pn bcadang nk beli tu..tp utk abh sy la..dy sakit dh sbln lbih..sy pn dh 2mgu bhnti kje sbb nk jga parents..huhuhhu”
  • “Bagus sangat amik sebelom tido! Esok bangun pagi cergas!”

Tergaru kepala .. Kemudian sewaktu dok membaca Timeline Facebook , tenampak satu artikal yang membuatkan aku gerun tertiba.. Bekas pengacara dan wartawan sakit buah pinggang kronik ! Hurmmm ..

Disusuli dengan msg dari rakan yang memberitahu ayahnya baru meninggal dunia kerana hati tidak berfungsi. Allahu Akhbar.. Inna Lillahi wa inna ilaihi raji'un..

Kemudian berbalas msg dengan sahabat tu.. InshaAllah nak singgah nanti. Pastu scroll lagi.. Ternampak isu saman menyaman antara artis dengan ahli perniagaan. Bisnes cepat kaya ? Produk kecantikan..  Hurmm..

Ok , serius .. aku gerun ! Adehhh ! Makin mudah kita mati di zaman ni ! Bukan takut mati tapi punca kepada kematian tu haaa.. Kita sendiri yang mengundangnya ..

Nak percaya pada sapa lagi ? Doktor pun ada yang sorok hakikat bila tanya itu ini .. Jawapan tak telus . Etika .. Adehhh .. Dah tu  nak rujuk pada sapa ? Google ? Jangan percaya fakta internet!

Sudahnya ?? Telan je laaa.. mati , tanam je !! Masalahnya , kalau mati terus tak pe la kan ? Kalau menderita dulu ? Masuk keluar hospital ?? Sapa susah ?

Aiyokkk…

Perlukah aku berhenti blogging ?


Sakit belakang ! Tiap kali aku nak berdiri selepas duduk terlalu lama , aku pasti kena tunggu lama sedikit. Hurmm.. Aku google dan aku dapat jawapannya !
Faktor kedudukan badan ketika duduk menyebabkan jadi gini ! Jangan pandang remeh cara kita duduk bila buat kerja atau ketika mengangkat benda berat !
Berikut adalah infomasi yang aku amik dari blog KeluargaBaru.
Kajian yang dilakukan oleh sekumpulan saintis di University of Waterloo, Kanada menunjukkan duduk lama boleh mengakibatkan saraf tunjang tegang, meningkatkan risiko kecederaan bahagian bawah tulang belakang. Ini boleh mengakibatkan sakit belakang semasa duduk.
Dalam kajian lain pula menunjukkan, duduk dalam jangka masa yang lama juga boleh menyebabkan postur tulang badan menjadi abnormal, otot bahagian belakang cepat tegang dan sakit. Cara duduk yang paling berisiko ialah semasa duduk di hadapan komputer kerana posisi ini memberi tekanan yang kuat kepada tulang belakang.
Bagaimana cara mengatasinya?
Hiduplah secara aktif! Jangan biarkan anda serta keluarga anda banyak menghabiskan masa di hadapan skrin telefon atau televisyen. Anda pasti tidak mahu anak anda yang masih kecil mempunyai tulang belakang yang lemah atau postur badan tidak normal. Mungkin anak anda sekarang tidak menunjukkan sebarang simptom, tetapi mungkin kesan akan muncul dalam jangka masa yang panjang.
Bersenam sekurang-kurangnya 15 minit (tanpa henti) 3 kali seminggu. Kalau anda tidak mempunyai masa beriadah, cuba jadikan aktiviti harian anda seaktif yang mungkin. Sebagai contoh menaiki tangga berbanding dengan lif, berbasikal atau berjalan kaki apabila hendak ke tempat yang dekat. Kurangkan penggunaan kereta.
Anda juga patut menghadkan masa anak-anak anda menonton televisyen, bermain permainan video atau melayari internet. Ajaklah keluarga anda beriadah pada hujung minggu. Bukan hanya keluar makan dan menonton wayang!
Aktiviti fizikal dapat menguatkan otot yang menyokong tulang belakang sekaligus mengurangkan risiko sakit belakang.
Posisi duduk yang betul juga sangat penting bagi mengurangkan risiko sakit belakang. Terutamanya kepada mereka yang bekerja di pejabat, di meja komputer selama 8 jam 5 hari seminggu.

Berikut adalah tips cara duduk yang betul dan mampu mengurangkan risiko sakit belakang;
  • Gunakan kerusi ergonomik: kerusi pejabat Dinamik
  • Pastikan kaki mencecah lantai – rendahkan paras kerusi
  • Pinggang harus lebih tinggi atau separas dengan lutut
  • Letakkan lengan di atas pemegang kerusi
  • Bersandar dengan tegak tetapi selesa pada belakang kerusi
  • Jangan duduk statik terlalu lama. Lakukan regangan ringkas setiap 20 minit. Kalau boleh berdiri atau berjalan sedikit.
Hurmmm .. Aku lama sangat berhenti workout. Dan terlalu kerap gunakan kereta berbanding berjalan kaki ! Dulu , setiap hari aku bersenam dan berjalan kaki..

Dari blog Rosacalla yang memetik dari artikal Harian Metro pula menyatakan bahawa kekuatan tulang dan keanjalan otot merosot dengan peningkatan umur. Bahkan cakera yang terletak di antara setiap tulang pada tulang belakang juga mula kehilangan cecair dan keanjalannya; menyebabkan ia hilang kebolehan untuk menyerap hentakan.
Kesakitan boleh berlaku dalam banyak keadaan contohnya mengangkat benda yang terlalu berat atau regangan berlebihan terjadi menyebabkan salah satu otot atau ligamen tergeliat atau kejang.
Jika tulang belakang mengalami regangan atau mampatan keterlaluan, satu cakera boleh pecah atau tertolak keluar. Cakera ini akan memberi tekanan kepada lebih 50 saraf yang bercabang daripada saraf tunjang.
Apabila akar saraf ini terhimpit atau mengalami keradangan, kita akan mengalami rasa sakit. Lokasi kesakitan itu bergantung kepada saraf mana yang terhimpit atau radang.
Selain itu, bagi masalah sakit pinggang, ia juga boleh disebabkan masalah cakera, artritis, osteoporosis atau lain-lain penyakit tulang.
Antara faktor penyumbang sakit belakang ialah:
  • Obesiti
  • Merokok
  • Tekanan
  • Keadaan fizikal tidak elok
  • Postur badan yang salah
  • Posisi tidur tidak elok
  • Tiada sokongan daripada tilam ketika tidur

Ok.. jom tengok cara duduk yang betul ketika mengadap komputer  dan juga cara mengangkat barang !
imageimage
Jangan sesekali duduk macam ni atau korang akan sakit belakang ! Bila sakit belakang , terus terang .. nak buat apa pon payah ! Jangan pandang remeh !
image
Dan ketika angkat barang …
image

Apakah aku perlu berhenti blogging atau beli meja kerja serta kerusi duduk yang lebih elok berbanding cara kerja aku sekarang memandangkan inilah punca pendapatan utama aku ! Hurmm..
Apa pun .. aku kena pergi dapatkan nasihat pakar terlebih dahulu..

Ku potong jua akhirnya rambut Zahra !

 

“ Abang Bennnnnnn ku sayanggg.. Nape potong rambut Zahra ? “. Ramai terbeliak mata lalu berkata sedemikian bila aku upload gambar Zahra di Facebook , malam tadi.

image

Makin panjang rambutnya. Depan dah cecah ke mata.. Belakang dah melebihi bahu. Huhuhuh. Maka sebab itukah aku gunting rambutnya ? Hurmmm ..

Sebelum itu , ramai sangka ini gambar Qhaliff waktu kecil. Sama kata mereka .. Yeke ? Sat nak cari gambar lama dia .. Ahaaa.. Jumpaaa ! Hurmm.. 

Sama ke ?

image

Berbalik pada rambut Zahra.. Tadaaaa !

image

Tocang rupanya ! Hehehehehe ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI