Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 23 Februari 2015

PUTRAJAYA : Destinasi orang kaya kaya sahaja ?

 

Nak beli rumah kat Putrajaya ? Jangan mimpi laa ! Boleh mimpi kalau dapat tawaran PR1MA jer la.. Melainkan anda berpendapatan 5 angka sebulan !! Selain dari tu , mampu tengok je la rumah cun cun di situ..

Ok.. Aku baru balik makan di Ayer@8 Putrajaya.Destinasi kali ni di Slero D Timur. Biasa makan kat Tom Yum Kung jer..Saja nak ubah selera.. Dan nak support bisnis orang kita.. hehehe.. Kononnya la..

Ayer@8 ni memang cun lokasi dia tapi sayangnya tak ramai tahu lagi dan yang biasa datang sini pon , majoriti penjawat awam jer.. Pelancong ? Maaf.. aku tak nampak mereka berkulit putih berambut perang di sini mahupun pak pak arab ..

Di Slero D Timur.. order la makan… Aku nak makan Keow Teow Tom Yum , nasi goreng ayam untuk Qhaliff dan wife teringin makan pulut mangga ..

imageimage

Ok.. Tom Yum , sedap.. Nasi goreng , sedap.. Ayam ? Hurmm.. Sedap tapi ayam yang dah dipotong potong dan goreng.. Ok gak rasanya ..cuma kuantitinya skit jer .. tak sepadan dengan harga.

Air milo ais bergelas besar.Bukan la tahap besar giler pon.. Besar skit dari restoran mamak.  Pulut mangga ? Ok je la rasanya. Sedap gak laa.. hee.

Harga ?

image

Aku tak salahkan peniaga kalau diorang charge mahal.. Sewa kedai di Putrajaya memang mengarut harganya ! Banyak peniaga melayu dah bungkus gara gara tak mampu nak bersaing dengan peniaga lain ! Aku rasa kalau aku meniaga kat sini pon , tak lama gak la.. Tak sampai hati nak charge mahal mahal ! Tu belum korang gi tanya harga kat Presint Diplomatik dan Alamanda tu ! Haaaa ..

Kalau tau mahal , jangan la makan kat situ , kan ? Ok laa.. kalau gitu , apa kata pasni kita jangan makan kat tempat mahal mahal gini. Kita gi je cari tempat murah.. Maka apa jadi tempat mahal gini ? Bakal dipenuhi restoran nasi arab ? Restoran mamak ?

Teringat perbualan dengan salah seorang usahawan yang meniaga di situ.. Katanya sewa mahal tapi pengunjung kurang membuatkan dia kembali memikir panjang untuk melanjutkan sewaan di situ. Baik meniaga makan di luar negara , katanya !

Hurm… apakah orang kita hanya layak meniaga di kawasan kawasan ‘biasa’ saja ? Atau gi food court ? Atau gerai tepi jalan ? Dan apakah PUTRAJAYA dibina semata mata untuk orang kaya kaya jer duduk situ ? Lebih baik tukar nama PUTRAKAYA jer ..

Apakah harga keselesaan sebuah restoran perlu dibayar mahal ? Maka semua restorang akan dibuat lebih selesa dan harganya akan jadi mahal ! Dan kita , mampu makan luar sebulan sekali .. atau nak tak nak , terpaksa join skim cepat kaya untuk join orang kaya kaya ni ..

Serius .. makin lama makin tak paham PUTRAJAYA ni ..Dah la takde internet free ! Dulu masa nak bangunkan Putrajaya , janji kata bandar canggih dan internet free ! Bila dah siap..keselamatan penduduk pon tak terjamin.. Oh lupa .. rumah orang ‘biasa-biasa’ jer..

Udara kotor , air kotor.. hati ?

 

Sewaktu aku basuh cawan ..terperasan sesuatu pada air yang aku tahan.. Berkeledak ! Hurmmm.. Rasanya air berkeladak ni lama dah berlaku ! Nasib baik ada penapis air di rumah.. kalau tak ?

image

Nampak bersih je kan ? Tapi bila tahan lama skit.. baru nampak hakikat sebenarnya !

image

Hurmm… air kotor ! Udara kotor dah.. dunia makin tercemar.. ditambah lagi dengan kewujudan manusia berhati tercemar jugak.. Huhu… Sabar je la kawan kawan … Akhirat ada !

Sila pasang penapis air dan penapis hati ! Opss.. Banyakkan berzikir dan berselawat..

Cuaca panas luar biasa melanda negara kita !

 

Di Pulau Pinang hari tu, aku sendiri dah terasa bahangnya ! Kepanasan yang mampu membuatkan manusia , boleh bergaduh walaupun salah paham yang kecil !

image

Menurut sebuah artikal akhbar harian baru baru ni , cuaca panas luar biasa melanda negara kita mampu membawa maut terutama buat mereka yang ada penyakit sistem pernafasan, darah tinggi, jantung, kencing manis dan kelenjar tiroid juga antara kumpulan yang berisiko tinggi. Cuaca panas melampau juga boleh menyebabkan strok haba yang boleh membawa maut khususnya kepada kanak-kanak dan orang tua.

Fenomena cuaca panas melampau bermula minggu depan sehingga awal April ini berikutan fenomena Ekuinoks yang menyebabkan matahari berada tepat di atas garisan khatulistiwa.Doktor nasihati banyakkan minum air suam dan air isotonik.

Dan sekarang ni pon ramai dah anak anak kecil demam termasuklah Qhaliff dan Zahra ! Aku ? Masih lagi demam tapi tak la teruk sangat.. Hati hati yer terutama yang beraktiviti di luar sana tu..

Jamu Arjuna

 

PicsArt_1416560306238

Jamu Arjuna dicipta khas untuk lelaki bagi mengekalkan kesihatan & kecergasan sepanjang hari.

Sesuai bagi lelaki yang mementingkan kesihatan luaran dan dalaman, mementingkan kesejahteraan dan kebahagian suami isteri. Nak rasa muda, dan sihat jom amalkan Jamu Arjuna.

Di antara kebaikan JA:

* Jamu Arjuna membantu meningkat libido lelaki dan membantu peningkatan hormone testosteronelelaki yang meningkatkan tahap seksual kaum lelaki.
* Jamu Arjuna membantu memulihkan, mengekalkan tenaga.

PicsArt_1421632540024

KELEBIHAN lain:
♥ Menambah tenaga, kecergasan, dan stamina dan bina badan.
♥ Meningkatkan kesuburan lelaki
♥ Merawat mati pucuk (lemah tenaga batin).
♥ Meningkatkan bilangan sperma lelaki.
♥ Meningkatkan keghairahan nafsu seks.
♥ Membetulkan ketidakseimbangan hormon
♥ Melegakan stress dan kemurungan
♥ Mengimbangi mood dan emosi
♥ Rawatan alternatif kepada HRT
♥ Menguatkan antibodi .
♥ Meningkatkan ketajaman dan ketahanan mental.
♥ Meningkatkan ketahanan fizikal
♥ Osteoporosis(reput tulang).
♥ Masalah ingatan
♥ Masalah urat saraf
♥ Mencepatkan pemulihan luka
♥ Anti-kanser
♥ Anemia.
♥ Batuk kering TB.
♥ Kanser perut.
♥ Masalah kulit seperti jerawat dan lain-lain
♥ Membuat anda merasa sihat secara keseluruhan.
♥ Mengembalikan keremajaan
♥ Membantu meningkatkan perjalanan darah pada organ seksual lelaki.
♥ Menjadikan ereksi zakar lebih selesa
♥ Membantu lelaki yang mengalami masalah ‘erectile dysfunction’ (ED) / disfungsi erektil.
♥ Meningkatkan tahap kepekatan sperma
♥ Memanjangkan tempoh pergerakan sperma
♥ Mencantik kulit seluruh badan

PicsArt_1423492385739

Siapa yang perlukan JAMU ARJUNA?

♥ Lelaki
♥ Ahli sukan
♥ Andropos, pre dan pasca menopos
♥ Wargatua
♥ Masaalah kemandulan lelaki dan wanita
♥ Masaalah lemah tenaga batin
♥ Kehidupan yang stress
♥ Pemulihan luka dan badan selepas kecedaraan atau pembedahan
♥ Dan lain –lain

PicsArt_1423879088646

Komen pengguna JA:

" Lelaki kurang jaga badan .. selalu minum kopi tongkat ali satu atau teh harimau kuat jantan satu...bangganya aku order kopi/teh kuat jantan nie..mcm kuat jee.. tp sekarang ni tak perlu order kopi kuat, dengan JA dah cukup "

" Bro.. Jamu Arjuna bukan ubat dr china, ada steroid, dadah atau kimia yg bila mkn terus ada effect..terus KERAS!!!.nie pun bkn gambir serawak skali makan TAHAN LAMA.. Jamu Arjuna nie adalah campuran akar kayu tradisional dari resepi petua pandai melayu kedah siam.resepi dah beratus tahun bro..doktor waktu tu digelar bidan ataupun tok bomoh.. Fungsi akar kayu nie utk membetulkan apa yg salah, melancarkan apa yg tersumbat, menawarkan apa yg jd racun dlm badan.. Org tua2 ada ckp, siapakah melayu tanpa mkn nasik, aplah lelaki tanpa zuriat. "

" Badan nak pakai lama la bro..anak bini nak dijaga..sihat dalaman ,sihatlah luaran.. Pikir2kanlah bro...jaga badan..jaga keluarga.. JA terbaik "

" Suami makin bertenaga sampaikan saya pun letih penangan JA awak ni"

" Suami makin sayang, makin kuat, makin tahan lama"

received_618851021571199.jpeg_20141115012414371

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI