Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 10 Mac 2015

Bila Zahra batuk bertubi-tubi ..

 

Lepas subuh pagi tadi.. Zahra antara terjaga dan tidak gara gara batuk kejap datang kejap hilang.. seolah gatal tekak.. Terus aku cari minyak Pati Batook Ori ni dan sapukan di dada dan belakang dada dia ..

Alhamdulillah.. selepas sapu tu , dia kurang batuk dah dan.. terus lena tidur hingga jam 9 pagi ! Wah , lega daddy … huhu.. Dapat rehat jap sebab malam tadi daddy berjaga … Ikut ronda kawal taman perumahan.. Sukarela.. bukan PaksaRela yer..

image

Bila aku pos di Facebook gambar ni , ramai rakan rakan yang dah beli memberikan komen positif dan ramai juga yang bertanyakan di mana nak membelinya..

Ada banyak size dan harga .. Boleh je rujuk ke page PATI BATOOK ORI di Facebook.. Sebaiknya jangan beli sedikit sebab akan ada rakan rakan atau saudara mara akan mintak pada anda ! Sediakan stok dan jual je pada mereka.. Bila lagi nak buat bisnis kan ? Hehehhee..

Menjelang 3 tahun usia..

 

Qhaliff dah mula menghasilkan karya karya agungnya di rumah ! Antara yg dah jadi masterpiecenya ialah dinding , cermin mekap mak dia dan ..perut aku !

Orang kata jangan dilarang mereka berkarya ! Biarkan saja mereka luahkan bakat terpendam mereka .. Hurmmm… aku tak tau la sapa mereka tu haaa ! Grrrr..

image

Untuk menghasilkan karya yang terbaik terutamanya dalam bentuk lukisan , menurut Qhaliff .. si pelukis perlu melukis sambil pakai diapers .. Baru terasa feel dan moodnya ! Dapat menghayati seni dengan lebih mendalam..

Aku tak tau la dia dapat idea tu dari sapa .. Diana Danielle kot ? Huhh.. Harapnya tidak la .

Jangan sampai keluarga sendiri jadi mangsa !

 

Lagi kes pecah rumah ! Nasib baik mangsa tak diapa-apakan , menurut sumber. Berpeluh tengok gambar yang diberikan melalui group whatsapp ! Hurmmm..

image

Grill tu dikopak begitu saja ! Ternyata yang buat kerja ni , bukan calang calang orang ! Mereka berpengalaman dan punya ilmu ! Hurmm..

Nampaknya kawalan perlu diperketatkan lagi ! Kerjasama dari penduduk taman perlulah 100% . Jangan ada yang tak amik kisah atau tak pedulik.. Hurmm..

Menurut seorang rakan blogger , penduduk di taman perumahannya tidak sebulat suara ! Ada yang tak setuju dan menentang. Hurmm.. Apakah dia tunggu keluarganya jadi mangsa baru nak amik rasa tanggungjawab tu ?

image

Sikap pentingkan diri ni semakin menebal di kalangan kita. Ada yang rasa memadai jaga diri dan keluarga sendiri lalu tak amik kisah akan orang lain.. Apakah dia lupa bila dia mati nanti , sapa yg akan datang tolong uruskan jenazahnya ?

Dah macam daddy dah ni !

 

Kedekut dengan senyuman atau memang pemalu ? Kalau nampak aku , cepat je dia senyum tapi bila keluar je rumah.. nampak orang lain.. Hurmm.. muncung terus !

image

Tapi bila dia senyum ..

image

image

Hurmmm.. buat geram je nak gomol leher dia .. Mengekek ketawa kegelian.. hahaha .. Haih.. ‘sombong’ cam daddy bila muka masam..

Hidup bermuafakat !

 

Baru selesai 'meronda’ taman perumahan bersama beberapa orang jiran.. Dengarnya ada kawasan perumahan berhampiran kena lagi. Cuma tak sempat nak masuk je la..

Jadual dibuat.. cuma ..hurmm… Maklumlah , hari bekerja.. Payah nak dapat sukarelawan. Nasib baik ada ‘orang lama ‘ sudi turun padang.. Aku , join sama.. Kalau ikutkan , aku banyak kerja gak kat rumah. Orang rumah aku pun dah tak cukup tidur. Zahra lak , minggu ni dia punya time tidur berubah. Siang lena, malam jaga ! Tapi memikirkan diorang , aku kena keras gak ! Kena turun padang membantu jiran lain mengawal taman..

image

Berbekalkan kayu dan rotan.. maka merondalah dari kul 1 pagi hingga 3 pagi sebelum bertukar syif. Huhuh.. Syok gak sebenarnya sebab dapat kenal jiran dengan lebih dekat bila begini. Kalau tak , asyik dok angkat tangan dari jauh bila selisih jer..

Kalau nak harap polis je meronda , payah gak.. Diorang pon banyak kerja lain nak kena buat.. Nak tak nak , kita sendiri kena amik inisiatif agar anak bini kita dapat tidur dengan tenang. Sebagai lelaki dan ketua keluarga , kita kena berkorban.. Tidur ? Dulu masa muda dah puas tidur.. Apa salahnya bekorban sesekali kan ?

Perguna isteri untuk kepentingan diri sendiri ?

 

Terkedu.. Nak percaya atau tidak ? Hurmm.. Tapi ni bukan kali pertama aku membacanya ! Banyak kali dah aku dengar melalui sumber yang amat boleh dipercayai !

Suami tak kerja.. duduk rumah , goyang kaki tapi mintak duit kat isteri untuk terus hidup ! Ada pulak suami keluar gi kerja berminggu lamanya tapi satu sen pon tak bagi kat isteri ! Nak tak nak , isteri kena kerja untuk cover perbelanjaan keluarga ! Lagi ? Yer..si isteri sanggup buat pinjaman peribadi untuk si suami berkahwin lain !!

Cerita tipu ? Hurmm.. Banyak lagi sebenarnya kalau nak diceritakan ni .. Semuanya gara gara , I LOVE YOU membuta tuli ! Semua tak pikir panjang.. Asalkan si laki tak tinggalkan dia , dah laa ! Haihh..

Zaman ni kan.. bukan lagi dah perempuan kaki kikis ! Lelaki dah cukup bijak amik peluang terutamanya perempuan yang gemar tunjuk harta dan pangkat ! Lelaki dah mula bijak atur strategi.. Hanya perlu bekalkan kekacakan dan kepetahan bercakap terutamanya bab agama dan dunia ! Cair..

Sebab tu jangan ikut nafsu .. Jangan asal kawin ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI