Sabtu, 14 Mac 2015

Hampir 12 jam perjalanan ke Kelantan !

 

Bertolak jam 6.30 pagi. Sampai betul betul dalam rumah di Kok Lanas, jam 6 petang ! Haaa… Cer kira berapa jamm .. !! Perghh.. Ni gara gara banyak kali berenti rehat dan tidur 5 minit ! Hehehehe .. Terpaksa !

Awal pagi semalam , aku ikut jiran meronda taman perumahan. Huhu.. Saja meramaikan majlis .. Dan kesannya ? Kesannya ni laaa.. Terlalu letih mata gara gara tak cukup tidur !

Dan untuk menghilangkan ngantuk dan keletihan ketika memandu , aku try amik Red Bull yang mahal punya tuuu.. RM7.20 setin ! Beli 2 tin gitu haa…

image

Apakah mampu menghilangkan ngantuk aku seperti sebelum ni aku minum Livita with Honey tu ? Boleh laaaa.. Tapi aku tetap gagal mengawal mata aku dari terlelap beberapa kali ketika memandu disebabkan cuaca yang terlalu..

image

Panas koooo !! Aku pakai RayBan.. kurang sedikit tapi aku kan rabun.. Nak memotong tu aku kena pastikan keadaan kenderaan di hadapan aku tu.. Maka tak berani la nak pakai .. takut tak perasan kereta nanti !

image

Nak tak nak.. aku kena berenti banyak kali dan lelapkan mata agar hilang letih mata tu ..

image

12 jam perjalanan kali ni jadi terlalu lama walhal sebelum sebelum ni pon , masa perjalanan memang gitu pon sebab aku kerap berenti gak.. Cuma kali ni , cuaca kering di pantai timur menambahkan lagi keletihan ketika memandu.. Kita tak perasan tapi itulah sebenarnya.. Maka , banyakkan minum air suam ketika ni yer.. Huhuh..

Berbaloikah makan di STEAMBOAT MALAYA ?

 

Terletak di Kota Warisan , Sepang.. akhirnya aku sekeluarga berjaya juga singgah makan di sini.. Lama dah tengok restoran ni .. setiap kali balik dari Cheras , pasti akan lalu dan terliur melihat dari jauh.. hehehe ..

Tertanya gak.. sedapkah ? Pengunjung tak putus putus setiap hari.. Rasanya kalau Ramadhan ni , jangan mimpi la dapat booking makan kat sini punya ..

Seorang , RM28 jer.. Ok la kan ? Dari gi makan kat Secret Recipe tu.. mau mau kena dekat RM70++.. Humm..

image

image

Meja yang disediakan , memang banyak ! Ini bermakna tempat ni dapat sambutan setiap malam..

image

Wife pilih meja .. Berdekatan dengan tempat makanan.. hehehe .. Senang nak ulang alik..

image

image

Sebelum mak pak makan.. kasi anak makan dulu.. Amik ais krim dulu untuk Qhaliff.. hehehe .. Zahra ? Hurmm.. dia makan biskut dah la ..

imageimage

Dah pilih apa nak … Masa untuk rebus dan bakar ! Huhuhuh… Bakar ke ? Ke masak ? Tah.. hahahah ..

image

Kalau takde selera nak makan menda menda ni , ada pilihan lain ! Jangan risau aihhh .. Ada mee goreng , keow teow goreng , nasi goreng dan pelbagai lagi pilihan yang menarik tekak untuk menjamahnya !

imageimage

Pilihan banyak.. Jangan tamak.. Tak abis kalu ?

image

Hehehe.. Makanlah dengan bersederhana..

Amacam ? Menyelerakan tak ? Kan ? Aku tau.. nampak sedap tapi ?? Haaa.. Ok , ni pendapat aku.. Bagi aku rasanya boleh tahan. Tak de pulak rasa sakit kepala selepas makan.. Aku pernah makan steamboat tapi lepas tu , aku sakit kepala yang amat sangat ! Diorang kata ajinomoto punya penangan.. Wallahu a’alam .. Aku bagi 2.5 dari 5 bintang. Ala ala je la. Bagi aku , ok dah .. Boleh repeat pergi lagi..

Aku tak sempat nak rasa semuanya sebab Qhaliff dok ligat bermain dalam ni . Risau pulak aku nanti sebab ada ‘api’ dan ‘air panas’. Makan secepat yang boleh , pastu beransur.

Bagi aku la kan  , kalau restoran yang begini .. sebaiknya perlu ada kawasan untuk kanak kanak bermain. Seperti beberapa restoran yang aku pergi , mereka dah sediakan ruangan kanak kanak .. maka mak pak leh makan hingga kembung perut.. Hehehhe.. Baru puashati kan ?

Layanan..kebersihan serta kawasan parking , takde masalah..

Dia dah mula meniru abangnya !

 

Dinding kotor ? Tu hasil karya agung Leonardo Da Qhaliff Iman Al Bukaki  ! Tak larat dah nak larang.. Makin dilarang makin dia berkarya !

Dan adiknya ? Dah mula selongkar apa saja barang yang ada berhampiran dengan jari jemarinya. Perlahan lahan dia gerakkan jari dia untuk menarik barang tu.. Dah dapat ? Hurmm.. Nak amik balik ? Hurmmm..

image

Dia suka tengok apa yang abang dia lakukan.. Pastu ketawa ! Macam paham pulak diaaa ! Dan abang dia , suka meniru orang ! Ada sekali tadi.. seorang budak yang lebih tua dari dia dok berdiri melihat cermin mata kanak kanak sambil berpeluk tubuh.. Qhaliff berdirii sebelah budak tu pastu buat cam budak tu buat iaitu berpeluk tubuh sambil pandang budak tu ! Boleh ???? Tu cara dia nak masuk line.. Kalau budak tu layan , maka jadilah teman sepermainan.. Kalau tak layan , dia pon blah.. Apadahal kan ? Hahaha ..

Zahra pon dah turut sama daahh ! Sekarang ni , nak pakaikan diapers pon payah.. Dia dah mula larikkan diri macam abang dia ! Huhhhh..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI