Ahad, 15 Mac 2015

Bila aku jadi model ‘shawl’ !

 

Tiba-tiba dapat mesej bergambar gini di group Whatsapp KBBA..

image

Tu diaaa aih ! Penangan sampai gitu sekali ? Tapi menurut Safura , pemilik SafuraOnlineShop..memang dia dihujani dengan mesej mesej bertanyakan shawl yang dijualnya ! Sampaikan mesej aku pon dia dah tak layan ! Haaaaa… Gitu sekali tahap kesibukannya ! Hehehe..

Nak tengok gambar mana ? Hahahaha . Sila rujuk entri aku yang lepas.. Mana la tau kot kot nak beli shawl untuk diri sendiri mahupun isteri atau kekasih tercinta.. Galakkan pasangan menutup aurat gituu.. hehehe ..

Baca entri Mudahnya dengan Instat Shawl dari SafuraOnlineShop ! ni haa..

Takut untuk bersedekah ?

 

Hurm… Bersedekah dapat bersihkan hati. Yelah , bukan mudah nak bersedekah terutama di kala banyak duit dan di kala duit tengah kering.. kan ?

Ada orang cukup berat nak bersedekah. Katanya dia cari susah susah duit tu pastu nak bagi kat orang ! Eh , gi la cari sendiri. Aku boleh , kau lagi la boleh .. katanya ! Hurmm..

Kalau begitu la perangainya , tak tau la hatinya camana kan ? Sebab tu bersedekah boleh bersihkan hati. Bukan mudah nak bersedekah dengan ikhlas.

Terjadi pada aku baru baru ni.. Rezeki dari Allah , bukan untuk aku saja. Aku perlu berkongsi dengan mereka yang selayaknya.. Kelmarin , hari jadi anak buah aku. Aku tanya adik aku , apa yang diorang nak ? Dia kata anaknya nak beg yang boleh tarik tu.. Sekarang ni pakai beg sandang. Hurm.. Sian , kecik kecik lagi dah bawak bebanan.. Aku tau sebab aku dulu pon bawak semua buku gi sekolah. Nak tinggalkan di rumah takut rosak atau hilang. Maka bawak je semua dalam beg.. hehee.. ( Malas ikut jadual sebenarnya).

Aku pon beli la dua beg.. Setiap satu tu , melebihi RM100.. Kalau beli satu bagi kat adik  , kang si abang merajuk lak.. Kasi je la kat dua dua.. Lagi pun diorang nak usung buku gi sekolah. Pahala untuk aku jugak kan ? Diorang nak gi tuntut ilmu tuuu.. Rugilah kalau aku tak amik peluang untuk 'menjana saham’ akhirat..

Esoknya , aku gi umah mak aku.. Aku pas beg tu kat diorang.. Allahuakbar.. Suka diorang .. Bukannya mak pak diorang tak leh beli tapi diorang kena potong kos sana sini sebab byk menda nak kena bayar.Aku tak kisah pon.. Hari ni aku ada duit, boleh la bagi. Esok lusa mana tau aku tak mampu.. aku tak leh nak bagi dah..

Dan petang tu.. Allah bayar tunai pada aku.. Aku dapat job untuk blog.. SubhanaAllah.. Sesungguhnya janji Allah tu benar.. Tak semestinya rezeki tu dalam bentuk duit .. Macam macam bentuk ada .. Contohnya , aku memandu pulang ke Kelantan semalam.. Nyaris terbabas masuk lorong bertentangan gara gara terlelap tapi nasib baik takde kenderaan ! Bukankah itu tanda aku sekeluarga panjang umur ! Panjang umur juga salah satu rezeki dari Allah.. kan ?

Aku nak balik Kelantan ni sebab nak ziarah keluarga mertua. Wife pun lama dah tak balik sebab kekangan masa. Banyak kali plan tapi terpaksa batal antara sebab banjir ari tu dan kena buat kertas kerja berkaitan GST. Sian dia.. Aku ok jer.. hehehe..

Balik ni , guna duit aku. Keluar la beberapa ratus dari bank. Ikutkan , duit aku memang dah plan untuk bayar hutang hutang bulan ni.. cam duit kereta , servis kereta ..nak tukar tayar kereta dan bateri kereta ! Haaaa.. Beribu tu weh ! Tapi kereta tu , kereta isteri aku punya ! Jangan kedekut kan ? Tak kisah sapa punya tapi yang duduk dalam kereta tu , aku dan anak bini aku sendiri ! Keselamatan adalah keutamaan .. Tu cara aku berfikir.

Selepas aku kuarkan beberapa ratus dari mesin ATM utk bekalan di Kelantan termasuk dia nak beli pakaian di Wakaf Che Yeh , aku terima email dan pesanan ringkas ( SMS ).. Aku tersenyum.. Alhamdulillah.. Murah rezeki keluarga aku. Aku lega.. Hehehe.. Lega la kan ?

Dan tadi.. Tengah sedap sedap tidur , wife kejut ..

" Bang..amik duit 100 yer..Nak gi umah xx jap.. Bg anak dia yang baru lahir tu.. ".

" Owh.. Ok.. ".

image

Aku pun pernah dpt anak.. Bila org dtg ziarah n bg hadiah, rasa terharu.. Kan ? Maka bila dah tau camana rasa tu , kita buatlah pada orang lain lak kan ?

10 minit kemudian.. Ada satu mesej masuk di phone aku..

image

"Ben , bayaran utk job anda yang ari tu.".

Allahuakbar..

Teringin nak bersedekah tapi tak tau kat sapa ? Ok.. Cuba baca entri  “ Jom murahkan rezeki anda !” ni dan ikhlaskanlah hati tu.. InshaAllah..

Perlukah jual shisha di kedai makan ?

 

Baru lepas makan di sebuah restoran area Kok Lanas.. Dari jauh nampak restoran ni macam best.. Berdekatan dengan rumah mak mertua aku.. Maka aku dengan biras aku buat keputusan nak gi makan kat situ tadi..

Sampai je situ.. tempat tu dipenuhi dengan anak muda sambil berkaraoke.. Wah menarik ! Satu tarikan yang memang berjaya buat anak muda lepak makan sini malam malam..

Tapi bila nampak ada yang ‘bershisha’ , aku terus hilang mood nak makan.. Disebabkan dah duduk situ , terus je order.. Sesekali memandang mereka yang dok bershisha.. Apakah mereka tak tau hukum bershisha ni ?

image

Meh aku bagitau..

image

 

Haihhh… Apala nak jadi dengan kita sekarang ni ? Nak lagi best , Singapura dah lama haramkan shisha dan … dan..  akan Singapura akan larang penjualan rokok di pasaran ! Haaa… Tu Singapura tu.. Bukan negara Islam.. Malaysia yang kononnya negara Islam ? Apa cerita ??

Ok , sambung.. Asap berkepul kepul keluar dari mulut.. Macam macam bauan ada.. Apakah itu menyeronokkan mereka yang tidak merokok ? Hurmm…

Mungkin anda tidak kisah kehilangan seorang pelanggan setia tapi bayangkan jika dia update di media sosial dengan ayat gini..

“ Boikot kedai makanan yang ada jual Shisha dan rokok ! “ ..

Amacam ?

Bila dia senyum…

 

imageimage

Aku ,cair.. Geram! Terus gigit pipi dia … Dan dia redha jer.. Tak kisah ! Sememangnya nampak macam dia nak tarik perhatian aku yang lebih banyak abiskan layan Qhaliff manakala dia dengan ibunya..

Tapi bila dia masam.. Huhuh..

image

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI