Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 26 Mac 2015

7-Eleven : Set Boboi Boy Qhaliff !

 

Akhirnya , tiba di rumah mak aku. Kebetulan aku ada lak kat rumah.. Memang rezeki aku ler ! Hehehehe.. Terus bukak kotak yang aku dapat tu dan .. Waaalahhh ! Set Boboi Boy yang Qhaliff idamkan setiap kali pergi ke 7-Eleven !

image

Seronok banget dia dapat main set ni ! Dok sebut jer Boboi Boy.. Huhuhuh.. Terima kasih 7-Eleven..

Berbaloi sungguh jadi blogger ni kan ? Camna nak dapatkan set ni ? Baca kat SINI ..

Bateri : Sony Xperia Z3 vs Oppo Find 7

 

Aku dah guna Sony Xperia Z3 semaksimumnya ! Bateri yang dikatakan tahan 48 jam , tak sampai pon 48 jam ! Tapi mampu capai 24 jam. Perlu diketahui , intenet on 24 jam dengan kelajuan LTE / 4G. Semua applikasi tidak di logout. Bermakna telefon pintar itu senantiasa sync dan menarik data dan informasi tanpa henti..

Maka tak hairanlah bateri tak capai 48 jam seperti yang diperkatakan melainkan !! Melainkan aku off data dan guna dia sebagai telefon tanpa internet !

image

Ok.. aku ada Oppo Find 7 yang dikatakan antara yang terbaik di kalangannya.. Diorang kata la.. Hehehe.. Aku test guna semaksima yang boleh..

DSC05367

Dan .. dan .. aku kena charge selepas 4-5 jam guna tanpa henti ! Kalau Sony Xperia Z3 , 4-5 jam masih tak lepas 70% pon ! Hurmm.. Rugi benar beli Oppo Find7 ni .. Walaupun dia mampu charge 45 minit untuk capai 100% kuasa penuh tapi bagi aku , kehausan tenaga bateri dengan pantas ni mendukacitakan !

Bateri rosak atau aku on banyak aplikasi yang menggunakan screen ? Tak gak.. aku tutup banyak dah .. tetap cair.. Adeh.. Risau kalau gi event , bateri abis ! Nak tak nak , aku kena offline bila keluar dari rumah.. hurmm..

Seronoknya duduk rumah jaga anak jer !

 

Wah… kau jaga anak kau sendiri ? Duduk rumah jer ? Perghh.. seronok la gitu ! Teringin betul aku nak jadi macam kau.. Aku bosan tul kerja kat pejabat tu. Ari ari buat kerja yang sama. Stress ngan boss la.. ngan officemate.. Nasib baik la ada awek cun dalam pejabat tu.. lega la skit.. Hehehe “.

 

Fuh.. sedap tul berkata kata kan ? Ingat duduk rumah tu , sekadar jaga anak ? Dia ingat anak berdisiplin macam komando ke ?? Anak tak cecah lagi 3 tahun laa.. Sorang nak kena dukung memanjang ..sorang lagi kalau leka skit je , ada jer menda dia buat ! Haaa.. Yang kecik kalau letak di lantai , tau tau dah sampai ke dapur ! Huhhhhh..

Dulu masa aku belum bergelar laki orang , aku nampak mak aku duduk rumah cool jer.. Tak banyak kerja pon nak kena buat.. Besarkan anak anak jer .. Senang baitu !

Bila aku ada anak , baru aku mula rasa.. Mak aku , dalam masa jaga anak , dia masih kena cari duit bantu ayah aku ! Macam macam bisnes dia buat ! Hinggalah mak ayah aku buat perniagaan perkhidmatan bas sekolah ! Nasib baik anak anak dah bersekolah masa tu.. Tapi mak aku tetap jugak memasak , membasuh , menyiapkan anak anak dia untuk ke sekolah ! Tenaga datang dari mana pon tak tau laaa .. Aku respek tul !

Aku.. baru 2 orang. Jaga anak sambil bekerja. Serius sangat memenatkan ! Bukan sekadar penat tapi bisa terbakar medula oblogata aku weh ! Ditambah dengan masalah orang lain yang perlu aku fikirkan jalan keluar.. aku kadang kadang ‘lost’ ! Tak tau nak luah pada sapa .. Simpan dalam diri .. Hurmm..

TERUS TERANG aku mengaku.. bukan mudah jaga anak kecil sepenuh masa !! Sorang ok lagi.. 2,3,4 ?? Patutlah mak aku tiap hari jd tarzan..Besarkan 3 anak lelaki dan sorang perempuan. Aku yang 2 org anak ni pon , dh mcm rupa maid bergaji rendah jer..

image image

Nak kemas rumah.. masak.. basuh baju.. jemur.. pastu nak kemas rumah balik.. bagi makan anak .. tidurkan anak.. Perghh… nampak mudah tapi hakikatnya ? Hurmm..

Aku sendiri ari ni berkain pelikat meleleh leleh dah ! Hahaha.. Tunggu nak terburai jer !!! Hahaha.. Adoiiyai.. Baru 2 orang kan ? Kalau 4 ? Silap silap tak sedar pon kain pelikat dah tercabut !

Ini baru besarkan anak anak.. Belum part bagi didikan.. ! Hurmm.. Bukan mengeluh tau tapi mengenang jasa serta pengorbanan mak serta ayah aku.. Kesian diorang. Moga Allah ampuni dosa dosa mereka serta berkatilah kedua orang tua kita..

Hargai isteri anda yang jd suri rumah sepenuh masa dan ibu anda yang besarkan anda !!! Yang bekerja dan balik rumah sambung bertugas tu pon bukan mudah ! Yang suami pon , balik rumah , tolong tolong laa.. jangan gi sambung lepak kat kedai mamak !

Rindukan dia ..

 

Setiap kali aku naik tingkat atas , aku hanya mampu tertunduk ke lantai.. rindu benar kat alat alat ni.. Dah mula nak bersawang dah ni ..

image

Kenapa aku tak workout jer ? Hurmm.. Setiap kali aku cuba workout , bunyi dumbell akan menarik super hero , Qhaliff Iman naik ke atas untuk turut bersama join bersenam ! Huhuhuh..

Bukannya aku tak nak dia join sama tapi merbahaya.. Mana tau tak perasan dia berhampiran dengan aku, aku lepaskan dumbell tu , kena kat dia .. Merbahaya kan ? Pastu dia akan dok ulang alik naik turun tangga .. Haa.. Dah tak tenteram aku nak workout..

Sekarang , lemak makin membiak.. Tunduk skit pon dah mula senak.. Ni tak sedap ni.. Aku kena cari alternatif untuk bergiat cergas !! Perlu jaga stamina dan kekacakan aku.. tapi kalau kacak nanti , gambar aku kena amik dek orang pastu buat fake profile lagi.. Hurm.. Jenuh gini haa..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI