Rabu, 1 April 2015

Bila terlibat dengan kemalangan !

 

Hurm.. tengok dah video yang hot di FB semalam ? Ok.. bukan aku yang viralkan yer ! Aku tak share pon di FB aku sebab aku tak tau hujung pangkal kisah sebenar mereka ! Tapi yang terpampang di video tu , ada anak dara dan seorang lelaki berusia..

Aku tak nak komen sapa betul sapa salah.. sapa kurang ajar .. tapi apa yang perlu kita buat sepatutnya , bila kita berada dalam keadaan begini ..

Ok.. aku bagi satu contoh yang berlaku pada kawan aku satu tika dulu.. Diorang ni gi jenjalan KL pada lewat malam.. Saja cuci mata.. Tiba-tiba kereta diorang dilanggar dari belakang.

Kawan tu dan rakan-rakan lain pakat turun tengok. Tau tau pemandu kereta yang langgar kereta diorang tu , mabuk ! Hurmm.. Diorang diskus dan pemandu tu bayar ganti rugi.. Kesilapan mereka ialah , mereka tak rujuk balai polis mengenai insiden tu.. Mana tau kot kot pemandu tu buat report polis kan ?

Dan.. benarlah pemandu tu buat report polis mengatakan dia diugut oleh samseng jalanan. Tak pasal pasal meringkuk dalam lokap berhari hari dan selepas tu bertahun terpaksa naik turun mahkamah untuk selesaikan kes tu !

Nampak tak ? Hanya dengan sedikit kesilapan , impaknya memang menakutkan ! Sepatutnya bila berlaku kejadian gini , dapatkan nasihat orang berpengalaman. Bukanlah dengan ikut nafsu dan amarah !

Akhirnya , ramai pihak terlibat ! Daripada sedikit je isunya dah tak pasal pasal satu Malaysia tauuu ! Hurmmm…

Kita jangan pikir kita je jaguh atau ada kabel bagai.. Kita tak tau apa orang lain mampu buat bila dalam keadaan tertekan atau di luar kawalan. Sebaiknya gunakan akal dan toleransi. Bawa berbincang atau paling mudah pon , serahkan aja pada pihak berkuasa ! Selagi kita selamat , itu dah lebih dari cukup.. Kereta ? Kan ada insuran.. Buat apa nak pening pening ?

Bila blogger review produk !

 

Hi,

Salam,

can i know how much the cost for do ads in ur your blog?

And can i know when you free to publis the product review?

Thank you. “.

 

Aku bagitau harga review aku dan terus tak balas. Produknya ialah minuman kesihatan.  Aku tersenyum. Tak pe.. aku tak kisah sangat pon ! Sebab apa ?

Blogger perlu tahu .. setiap review yang mereka buat , mereka perlu ‘berpengalaman’ keatasnya ! Kena cuba dan kena rasa ! Contohnya produk kecantikan.. kena pakai kat muka dulu kan ? Produk kesihatan pulak kena makan ! Walaupun dah diberitahu ada kelulusan tapi kita tak pasti kesannya pada badan kita ! Ada yang sesuai dan ada yang tidak ! Andai kata tidak sesuai ? Apakah kesannya ? Jatuh sakit ? Camana dengan organ kita ? Apakah ianya dah diinsurankan ? Kalau masuk hospital camana ? Sapa nak tanggung ?

Mengarut ? Memang laaa.. tapi kena fikir ! Zaman ni dah wujud macam macam penyakit yang tak pernah dengar sebelum ni .. Kena hati hati melainkan kita dah familiar dengan jenama tersebut ! Ni tiba tiba muncul , kata bagus ! Camana tu ??

Ada blogger sanggup amik murah.. asalkan duit masuk ! Ok , tak pee.. hak masing masing .. Cuma aku nak ingatkan , apa yang korang review tu akan dibaca oleh pembaca korang ! Ada blogger cuba pon tidak tapi tulis dalam blog .. dah cuba dan bagus ! Hurmmm.. Anda menipu pembaca anda !! Anda blogger tidak bermaruah !

Buat peniaga yang nak gunakan khidmat blogger.. Jangan amik kesempatan dan perlu ada sikap bertanggungjawab juga ! Jangan pikir nak untung jer !

Topup dikenakan GST ?

 

Dok godek page page utama di Malaysia.. Baca komen dan pendapat rakyat Malaysia mengenai GST yang dah berkuatkuasa hari ni ( 1 April 2015 ).

Hurmmm… Topup kena GST ? Aku tengok sekeping gambar yang dihantar oleh pembaca… Fuh.. berpeluh ketiak aku jap..

image

Aku ni dah la jenis topup sebulan banyak kali ! Bayangkan cukai yang aku kena hanya beli prepaid ! Adoiyaiii.. Tiba-tiba ada satu komen mengatakan topup tidak dikenakan GST ! Ada gambar sekali haaa ..

imageimage

Surat dari Kastam bertarikh 15 Mac 2015 menyatakan pihak telekomunikasi sepatutnya mengekalkan harga jualan kad prabayar tapi yang menjadi isu ialah yang mengenakan GST adalah peniaga yang menjual , bukannya telco tuu.. Hurmm..

Benda benda ginilah yang menakutkan pengguna. Walaupun pengguna boleh buat aduan ke KPDNKK tapi dalam keadaaan terdesak , nampaknya pengguna tiada pilihan ! Contohnya tengah malam buta nak telefon atau gunakan internet melalui telefon pintar.. nak nak kena gi 7 Eleven untuk membeli top up disebabkan kredit dah abis !

GST dah dilaksanakan , apakah kerajaan mampu kawal peniaga yang suka suka amik kesempatan dan perlukah pengguna amik langkah bijak dengan mula hadkan perbelanjaan ? Ada peniaga dah mula bersuara akan gulung tikar..

Bagi aku , mudah jer.. Inilah masa kita berjimat cermat dengan membeli barangan yang benar benar perlu sahaja ! PERLU saja yer.. Hentikan seketika membeli barangan yang dah ada seperti baju baru.. seluar , kasut dan sebagainya.. Bila barangan mula dah tak laris , mereka akan turunkan harga barang seperti mana kita boikot McD baru baru ni.. Mereka terpaksa turunkan harga tak masuk akal untuk menarik kembali pelanggan !

Kuasa ada di tangan kita ! Bab kerajaan dah laksanakan GST , kita boleh jeling pada mereka yang menyokong sangat GST ni ! Sekarang , pandai pulak dok bercakap pasal agama.. Suruh betulkan hubungan dengan Tuhan la… suh bersyukur laaa ! Padahal sendiri dah tergamam ! Kena tipu dek bos sendiri ? Hahahaha…

No komen… Aku bukan blogger politik ! Tapi rata rata dalam fan page utama , tiada pulak mereka yang selama ni lantang menyokong kerajaan , terus menerus backup ! Apa dah jadi ???

Tak larat nak garu kepala dah !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI