Khamis, 2 April 2015

Bila Qhaliff merajuk !

 

Dia nak beli kasut harimau malaya ni haa kat H&M. Aku gelak sakan laa.. Marah dia.. hahahaha.. Dia bersungguh nak ! Bila kasi pakai , dia tak nak jalan..malu pulak ! Beli kang , taknak pakai lak.. hahaha..Membazir di era GST ni tidak digalakkan sama sekali yer !

image

Bersungguh laaa dia nak sarung gak kasut tu.. hahahaha.. Aku senyum je laaa tengok gelagat anak jantan sorang ni haaa .. Adeh..

image

Pastu aku letak balik kasut tu dan dukung dia keluar dari premis tu.. Dia punya mengamukkk.. dia campak sandal Adidas dia tu haaa.. Sandal tu lagi mahal dari kasut harimau tu , ok !! Grrrr…

image

Tu diaaa… jauh haaaa ! Tak nak keluar dari situ selagi aku tak beli kasut yang dia nak tuuu.. Adoi.. dah macam kasut buruh binaan dah rupaa .. Kalau kat Paris , sesuai gak la pakai gitu.. Hahahaha .. Ni kat Putrajaya je pon , Qhaliff oiiii !

Aku gi amik dia ..

image

Meraung kooo.. .Guard tengok dah aku.. hahaha ..

image

Tapi Qhaliff ni mudah dipujuk.. Dia punya meraung 30 saat jer.. pastu dia lupa dah apa dia nak ! Hahahaha … Terutama bila dapat aiskim Baskin Robin.. Lupa dah impian dia.. hahaha..

GST : Johnny’s tidak papar GST Id ??

 

Di IoI City Mall , Putrajaya.. Nak makan pagi dan tengahari sekali gus ! Hehe.. Mula mula nak masuk Black Canyon.. Tengok harga , pergh.. leh tahann…

Bila tanya , dengan sombong laaa penyelia berbangsa melayu ni menjawab ! Kalau nak report , diorang sedia diambil tindakan.. Hehehe.. Tu dia.. Ok la kan ? Aku malas nak kata lebih.. Pastu siap kata ni semua Facebook punya pasal la..

Sewaktu tengok pada penyata yang diberi ada awal, memang tak takde GST id.. Aku tanya , dia kata selepas bayar baru pada bil .. Hurmmm..

image

Ok la.. bayar je la.. Malas nak bertekak ! Kalau sah takde , buat report je laa… Pastu boikot sampai mati restoran penipu ni .. !

image

Sebagai rujukan korang , bandingkan dengan gambarajah rasmi bil yang menunjukkan sepatutnya di mana letakkan GST Id.. Hurmm..

image

Takde kan ? Sah takde kan ? Apa lagi ? Jom report ke Kastam aaa ! Kalau bab GST ni , rujuk Kastam. Kenaikkan harga barang , rujuk KpnKK yer.. Jangan semua gi bantai kat Kastam atau KpnKK.. hahaha..

Ada kawan bertanya , sejauh mana berkesan ? Aku tak pasti la tapi yang pasti , kita buat tanggunggawab kita sebagai pengguna.. kan ?

Ok.. aku nak boikot terus Johnny’s pasni ! Secret Recipe dah aku boikot pon ! Haaa….

Qhaliff , kali pertama guna pengangkutan awam !

 

Selepas aku meeting di Cosmoderm Malaysia semalam, terus aku ke Putrajaya untuk makan tengahari bersama wife.. Qhaliff ikut sama aku ke meeting dan kali ni dia sangat baik.. Tak ganggu pon.. Besar dah dia.. Leh ikut daddy gi sana sini pasni dah !

Selepas makan tengahari di Tom Yum Kung , Ayer@8 .. aku mintak wife hantar aku ke Putrajaya Sentral. Aku nak bawak Qhaliff jenjalan naik ERL dan LRT untuk pertama kalinya. Apakah dia mampu berdisiplin atau takut ? Hurmm ..

Aku ingatkan dia nak menangis ikut mak dia selepas nampak mak dia naik kereta dan berlalu pergi.. Tapi ??? Apa yang belaku adalah sebaliknya..

image

Dia siap lambai lagi dan tak sabar nak berjalan jalan dengan daddy dia ! Huhhhh… Senyum lebar aku tengok perangai dia .. Sangat cool dan berlagak seperti orang dewasa ..

Di stesen ERL , aku kena pegang dia betul betul. Dia ni bukan leh duduk diam lama skit. Cepat bosan. Risau dia nak ajak aku main kejar kejar kat situ.. Nasib baik ERL sampai cepat.. Huhuh..

Dalam ERL.. Aku berdiri dan dia duduk. Saja aku berdiri depan dia.. nak tengok reaksi dia dengan suasana baru dia ni ..

image

Ok.. sampai Bandar Tasik Selatan.. Tempat kenangan ni.. hahaha.. Tempat cuci mata gituuu.. hahah .. Ok , ok .. jom naik LRT lak.. Aku dukung dia.. seronok dia dapat jenjalan.. Hurmm..

image

 

Dalam LRT , aku saja berdiri.. taknak duduk .. Dan berdekatan dengan Qhaliff ada akak akak UPNM. Diorang tersenyum senyum tengok Qhaliff.. Dan budak ni pon membalas laa.. mula la main mata ! Huh.. jeles la pulak daddy tengok.. Teringat zaman bujang dulu.. Hahahaha ..

image

Sampai dah stesen Cheras ! Lega akuuu.. tak larat tengok diorang bermain mata ! Jeles okeeh !! Hahaha.. gurau je ( padahal betul )..

image

Pastu naik teksi hingga sampai depan rumah.. Alhamdulillah.. dia tak buat hal atau karenah ! Tenang jer.. Tapi bila sampai je rumah.. dia berubah terus .. Adeh..

Kenangan bersama anak kita , sememangnya akan jadi memori terindah.. Alhamdulillah.. aku merasai detik manis ni.. Masa akan berlalu meninggalkan kita dan mereka akan meningkat usia.. Satu hari nanti , mereka akan ‘tinggalkan’ dan kita sebagai ibu bapa yang membesarkan mereka akan merindu saat saat ini..

Hargai masa.. Jangan terlalu kejar harta hingga terlupa mana satu harta sebenar !

Beli topup prepaid melalui online kena GST ?

 

Aku selalu beli topup prepaid melalui Maybank2u… dan semalam terkejut beruk melihat harga yang dikenakan ! Perghhhh !! Rasa nak demam untuk 2 jam gitu haa..

image

Aku up di Facebook dan ramai kata diorang pon terkejut ! Ada yang terpaksa beli juga kerana dah terdesak ! Hurmmm.. Kemudian ada satu komen yang membuatkan aku nak try check.. Menurutnya , jangan beli INSTANT !

Aku pun cuba.. Biasanya aku guna INSTANT PREPAID TOPUP. Tapi kali ni , aku cuba PREPAID TOPUP WITH PIN..

image

 

Dan ?? Hurmm ..

image

 

Tapi… bukan semua telco ada ! Maxis tarak ??? Why ?? Tell me  whyy laa !! Tapi aku tak kisah la.. aku tak guna Maxis.. hehee ..

image

Nak tak nak , aku kena guna PREPAID TOPUP WITH PIN atau boleh beli dah di 7 Eleven.. heehhe .. Beli topup tak kena GST di 7 Eleven ! Weeee….

image

Kuasa media sosial ! Sapa berani tipu pelanggan , siap dia !

Selamat Hari Lahir , Muhammad Qhaliff Iman !

 

Yang ke 3 !  Besar dah dia.. cakap pun dah banyak , gaya pon dah macam abang abang.. Kena ngorat pon dah .. Reti malu pulak tu.. Hahahaha …

Rasa masa berlalu begitu pantas namun aku masih lagi kelihatan begitu muda jelita seolah olah tidak dimakan usia.. Hahahaha.. Kalau aku gi gym , mungkin nampak gitu.. Tapi dah setahun bercuti ni.. Kena kembali bersenam untuk kelihatan awet muda ! Lalala..

Ok ok.. terlari fokus lak.. Qhaliff Iman , sempena hari lahir dia hari ni.. aku cadang nak bawak dia gi Sunway Lagoon. Tapi bila difikirk-fikir kembali , hurmmm… Jumlah harga yang dikenakan serta nak makan di dalam tu , mungkin akan cecah ratusan ringgit ! Di zaman GST ni , nampaknya aku kena fikir masak masak ! Dengan duit sebegitu rupa , aku dapat membeli barang dapur untuk seminggu ! Sebelum GST , mungkin dapat sebulan.. hehehe .. GST jugak dipersalahkan yer ?

Sebelum setahun usia..

image

 

Setahun usia ..

image

 

Dua tahun ..

imageimage

 

Dan hari ni , cecah 3 tahun usianya !!

image

Hurm.. dah boleh harap banyak dah.. tapi tu time rajin dia la..Kena time dia malas , perghhhhhh….. Dia leh wat dek jer .. Saja mintak kena gomol time tu haa.. Pandai dah ‘berperasaan’ di usia ni.. Kena bijak berkomunikasi dengan anak anak usia gini .. diorang ingat dah !

Hadiah ? Kensel gi Sunway Lagoon. Jom gi beli kolam air ! Kita mandi depan rumah beramai ramai ! Lagi best ! Leh mandi banyak kali kan ? Jimat pon , jimat dah ! Haaaa… Bijak tak daddy ?

image

Cari macam ni jer .. kan ? Kat ELC ada jual..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI