Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 19 April 2015

Makan malam : Jimatkah masak sendiri ??

Malam ni , wife masak sendiri. Simple je menu tapi bila dia sebut simple , budu mesti ada ! Wajib !! Hehehehe..

image

image imageimage image

Hurmm.. Banyak benar ni.. Abiskah dua orang makan ? Jawapannya ? Wife makan skit jer .. Aku je kena abiskan.. Sebab tu kebanyakkan suami boroi.. Kena abiskan segala masakan yang dimasak si isteri di rumah.. atau soalan maut akan  ditanya..

“ Tak sedapkah , bang ? “ .

Er….

Yang penting , jimat ! Kan ?

Kehidupan : Semuanya , GST !

 

Qhaliff pantang nampak aiskrim jenama ni ! Dari jauh lagi dah suruh naik tingkat 1. Kalau tak turut , sepanjang jalan dia wat karenah. Hurm.. Sebenarnya , boleh je pujuk. Tapi aku pun nak gak ! Hahahaha.. Maka aku biarkan je la dia wat karenah.. dan dapat la sorang satu.. Lalalaa..

image

Mahal ? GST ? Hurmm.. butakan je la mata.. Dah nak wat camana .. Semua rakyat Malaysia setuju kita dikenakan GST.. Redha je la. kan ?

Masuk Aeon. Ada aiskrim lagi ! Bersungguh tunjuk.. Haihh.. Tanya harga , berapa ..

“ Satu ringgit saja bang.. “. Jawab bangla.. Ok la. murah ! Amik satu je la.. Bapak tengok anak makan.. Huk huk..

image

Dah bayar.. tetiba abang la , cakap perlahan lahan..

Bang , 5 sen ada ka ? “.

Haaah ?????

“ GST ka ?? “

“ Yer bang.. “ . Perlahan je suara dia.. Risau aku marahkah ?

Aku hulur seposen..

Tak pe.. simpan baki.. “.

Semalam pon gitu gak.. Aku gi beli barang kat kedai 24 jam.  Dah bagi duit dan cashier tu cakap ..

Bang , kami takde 5 sen. “.

Boleh ??? Hahahah.. kalau takde 5 sen , nape letak harga barang ada 5 sen ? Kan baik genapkan jer ????

Semuanya kerana GST .. Takkan aku nak maki pekerja tu lak kan ? Diorang pon menurut perintah jer.. Hurmm.

Makan makan : Menu terbaru D’Laila SupPower !

 

Seperti biasa , lokasi makan malam di malam minggu aku adalah di MMA Santai Corner , Bandar Baru Nilai.  Hehehehe…tetiba teringat telur ikan mayong yang dah jadi kegilaan aku dan ramai lagi rakan rakan aku.. Hehehe.. kasi bikin asam pedas telur mayong.

Sampai je sana , kak Laila seperti biasa.. cukup ramah dan mesra terhadap tetamunya, melayan kitorang. Bertanya khabar dan mengesyorkan nasi bubur.. Wife yang ‘hantu bubur’ nak try.. aku , masih terliur dengan asam pedas telur mayong.. Hehehe..

Maka order la dua set.. satu nasi bubur dan satu lagi asam pedas telur mayong.. Gulp.. Sementara tunggu nak sampai makanan aku tu , seperti biasa.. tugas seorang blogger ialah amik gambar di lokasi dan update ke media sosial ..

Untuk bubur nasi berlauk , memang ada banyak pilihan ! confirm rambang mata punya !

imageimage image

Dua ni , feveret gueee ! Hahahaha .. Adeh , tengok je gambar.. confirm terliur !

Dan tak lama kemudian , sampai laaa aku punya pesanan.. Hehehe.. Nampak mengiurkan tapi aku tetap nak makan asam pedas telur mayong aku tuuu .. lalalala …

image image

Tu diaaa.. sampai dahhh !

image

Sebelum makan aku punya makanan tu , aku test nasi bubur satu suap dulu.. hehe.. Saja nak test power.. Dan , aku test lagi.. dan test lagi..

“ Makan la abang punya nasi tu dulu.. Sedap pulak bubur ni.. “.

Hahahaha.. terus aku habiskan nasi bubur tu dan wife makan nasi aku ! Hahahaha..

Pastu.. tapau nasi bubur bawak balik rumah.. lalalala.. Acaner la badan tak jadi cam panda? Cer bagitau aku ?? ARghhhh… Bila laa nak start diet neh.

Ok.. kalau korang nak gi sini , boleh je waze ke MMA Santai Corner , Bandar Baru Nilai. Pastu cari gerai D’Laila SupPower. Kalau nak datang beramai ramai , dinasihatkan untuk pm kak Laila terlebih dahulu. Booking tempat.. hehehe..

Selamat Menjamu Selera yer..

EnerZ : Lepaskan tekanan di Indoor Extreme Park and Sports Arena !

 

“ Asia’s First Indoor Extreme Park and Sports Arena!”

Uik.. biar benar ??? Cam menarik je ni .. hurmm.. Aku google dan cari review mengenai tempat ni dan juga gambar gambar yang diletakkan di internet berkenaan EnerZ Indoor Extreme Park and Sport Arena ni !

Ok… kena pergi ni !! Aku ajak wife dan adik ipar gi.. Rumah diorang dekat jer.. Lokasi ? Terletak di Persiaran Subang Indah, EnerZ ni memang boleh nampak dari tepi jalan dah ! Atau waze jer .. confirm jumpa !

Dan sampai ke lokasinya.. Qhaliff ? Hahahaha… Dia teruja hingga menangis ! Hahahaa..

DSC05683DSC05684DSC05686

Sangat besar dan luas tempat ni ! Perghh.. ni kalau aku layan semua aktiviti dalam ni mau mau tengah malam baru aku balik rumah ! Hahahaha..

DSC05722DSC05720DSC05701

DSC05705

Nampak menarik ? Serius menarik giler ! Hahahaha.. Aku plan nak buat gathering bloggers kat sini nanti ! Hehehee… Harga ? Camana nak masuk ? Apa syaratnya ?

Hurmm… leh tahan gak la syaratnya.. Tapi tak susah pon nak ikut selagi kita cool.. hahaa.. tak cool , memang hot la kan ? Ook ok.. mula mula nak masuk sini , aku syorkan amik yang unlimited.Maknanya , semua leh layan !  Hahaha..

image

Pastu beli stokin dia.. RM5 jer..

image

image

Pastu , enjoyyy ! Hahaha.. Ada sifu kat sana kalau nak mintak diorang ajar la.. heheheeh.. Syiok ok ! Antara aktiviti yang menarik dan best untuk dilayan ialah .. Dodge Ball, Free Jumps, Airbags, Foam Pits, TramRobics. Kat sini jugak boleh dibuat Corporate Events/Team Building dan Party Services. Kena tempah awal awal la dulu.. hehehe ..

Aku teruja dengan Dodge Ball dan sky ropes .. macam main masa zaman aku kecik kecik dulu.. hehehe .. Ok ok. nak tau dengan lebih lanjut , boleh je ke :

Web EnerZ : http://www.enerz.my/

Facebook : https://www.facebook.com/EnerZIndoorExtremePark

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI