Selasa, 7 Julai 2015

Nak atau tidak ambil Epidural ??

 

Tiba-tiba wife send satu mesej di Facebook. Url sebuah artikal mengenai kesan epidural pada dia serta anaknya. Mungkin ? Wallahualam. Aku bukan pakar untuk menilainya..

image

Artikal bertajuk “ Maafkan mama syg, kalau tak amik cucuk tahan sakit mungkin syg tak akan jadi macam ni “ di http://malaysia-tribune.blogspot.com/

Aku tanya wife kenapa bagi aku link ni ? Katanya..

tq abang..best decision ever:)

Hurmm.. Aku teringat kembali saat saat doktor pakar datang kepada aku dan meminta kebenaran untuk menyuntik epidural pada wife ketika dia nak melahirkan Zahra. Waktu wife mengalami sedikit masalah untuk melahirkan disebabkan bukaan terlalu kecil.

Imbas kembali entri bertarikh 9hb Mei 2014 yang berbunyi..

Aku pun tunggu je la kat dewan bersalin tu dari jam 2 hingga laaa lepas Maghrib. Doktor tu kata kalau tak keluar gak baby , maka lepas Maghrib , siap laaa .. Gulp..

Sebelum tu , pakar ada datang. Tanya nak epidural atau tak. Selepas dia terangkan secara terperinci kesannya pada wife , memandangkan dia punya sejarah sebelum ini tidak begitu cemerlang , maka aku kata tak nak amik ! Risau bahaya pada wife ! Lagi pun aku tau dia mampu lakukan !!

Dan , jam 8.10 malam.. setelah berhempas pulas bertarung nyawa .. maka lahirlah Zahra Nur Iman ! Berat , 3.75kg ! Lari dari sasaran asal yakni 3.2 atau 3.4kg !!  Tu pasal kena vacumn skit sbb wife dah tak larat nak 'push’.. huhu .. Sian dia ..

Alhamdulillah.. sepanjang aku bersama wife dalam tu , aku dapat pengalaman baru walaupun aku serupa patung tak tau nak wat apa.. Nak bagi dorongan , aku pulak yang macam dok meneran ! Huhuhu..

Susah woo nak beranak ! Hargai isteri dan mak anda ! Dan untuk wanita yang bergelar ibu .. anda layak bergelar HERO untuk anak anak anda ! “.

 

Ketika tu , aku perlu buat keputusan dengan segera. Nyawa anak bini bergantung pada keputusan aku..Aku tahu wife aku tak kuat untuk menahan sakit kerana dia ‘sedikit manja’ tetapi aku yakin dia boleh lalui semua ini. Lagi pun , itu yang dia nak ! Dia nak melahirkan anak secara normal. Dia nak rasa ! Maka aku nekad , aku tak nak kasi doktor cucuk epidural kat dia..

Sebelum tu aku ada tanya doktor.. peratusan ok.. Jawabnya 99% ! Hurm.. tak menyakinkan aku. Sebelum ni wife pernah buat pembedahan cyst. Dia diberi epidural dan kesannya memang aku nampak. Dia sakit sakit bahagian belakang dengan agak lama. Tak sampai hati lak aku nak dia lalui sekali lagi..

Alhamdulillah.. katanya aku buat keputusan yang tepat ! Kalau ikutkan dia , dia rela amik je.. Sebab dia ikut je apa kata doktor ! Tapi aku , aku perlu kepastian dan jaminan dari doktor tapi doktor gagal beri jaminan dan aku tak nak amik risiko ! Kalau orang lain boleh lahirkan anak secara normal , inshaAllah dia boleh . Cuma perlu diberi semangat dan sokongan tak berbelah bagi..

Nasihat aku , fikir masak masak. Dapatkan khidmat pakar untuk membuat keputusan. Jangan main ikut sedap rasa hati jer …

Pukul 1 pagi tapi mereka..

 

Masih belum tidur ! Aku ingatkan aku dapat la berehat malam ni dan gi tonton movie setelah berminggu tak tengok tv ..tapi segalanya hanya dalam mimpi saja ! Huhuhuh..

Keluar umah jam 9 lebih.. terus ke Alamanda. Lama dah aku nak sangat tengok kesudahan filem Terminator ni.. Maklumlah , dah ikut sejak dari Arnold muda hinggalah dia tua.. hehehe..

image

Panggung penuh la gak. Duduk sebelah awek berusia 5 tahun aku rasa.. tapi bagus la.. Senyap je tonton movie.. Sebelum tu nak bising , bising la.. biasa la kan , budak !

Ceritanya best ke tak ? Bagi aku.. bagi aku la kan , aku berpuashati sangat ! Ending dia lain dari yang lain. Tak boleh dijangka langsung. Sapa sangka rupanya John tu jahat ! Haaa.. Dia pun.. haaa.. Tengok la sendiri . Hehehheeh..

Abis jam 12 lebih. Terus call rumah sebab ada missed call dari wife. Ingatkan semua dah tidur tapi… tidak ! Qhaliff jawab telefon.. Tak sangka aku dah boleh bercakap dengan anak aku di telefon.. Huhuh.. Sekejap je masa berlalu.

Aku bergegas balik rumah. Dalam kepala aku , nak bawak dorang lepak mamak.. Wife confirm tak nak. Dia memang tidur on time punya.. Takde konpromi mengenai tidur sebabnya dia nak bangun awal dan nak settlekan kerja rumah.

Sampai rumah.. Qhaliff dan Zahra segar lagi ! Terus dukung bawak diorang g makan roti bakar kat mamak..

image image

Order milo ais , roti canai banjir dan roti bakar. Zahra , makan la roti.. Dia pantang tengok orang mengunyah tapi Qhaliff ? Ada pulak mamak ni jual mainan. Terbang RM10..

Tak sampai setengah jam lepak , balik dah ! Zahra berak.. Hurmmm… Sampai rumah , masing masing masih cerah mata hingga jam 2.30 pagi ! Aku dah penat .. Wife lagi la.. Dah pening kepala dah.. Hurmm.. Diorang ni dah ikut jam Paris ni.. Tu pasal jadi gitu..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI