Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 31 Julai 2015

Bila suri rumah tiada masa !

 

Sedih.. tengok kuku yang panjang di jari ! Nak potong tapi setiap kali nak potong , mesti ada ‘isu’ kecil muncul yang menyebabkan tergendalanya agenda potong kuku. Kena uruskan hal yang lebih penting ! Nak buat rombakan jadual kehidupan pon payah. Segalanya bergantung pada dua menteri kecik tu.. Huhuhhu..

image

Akhirnya semalam.. dalam kereta aku bertanyakan pengetip kuku pada wife .. Tak tahan tengok kuku dah serupa macam vampire punya gigi dah .. Huhhhh.

Wife tunjuk pengetip kuku tu.. Dan mintak jari aku.. Dia tolong ketipkan.. Ececeeceh.. tetiba rasa nak kawin lagi 3 ! Eh , silap.. kensel nak kawin lagi 3.. haaaa..

Dan kebetulan berada di traffic light.. tengah jammed dan pastinya kereta terhenti .. aku hulurkan.. Nak ketip kuku bukan sampai 10 minit pon.. Sekejap je settle ! Tu pon ada yang pertikaikan.. hahahah .. ( jeles kot bini dia tak buat gitu ? ) 

Kalu seblah tangan tgh di potong kuku, seblah lagi dok amik gmbr... sapa pulak yg tgh pegang stereng?.... ngengader la tu.... piiraahh..

Aku pun ada akal nak pikir ! Takkan nak buat keje bodoh kot ? Aiseymannn .. Aparaa..

image

Selesai.. kemas skit kuku.. nak g meeting pon rasa selesa.. Kan ? Aku duduk rumah jaga anak.. nak kena uruskan anak.. nak kena buat kerja aku.. yakni update blog , jawab email .. cari idea untuk post status di media sosial.. Adakalanya nak makan pon tak sempat ! Inikan pulak kuku..

Dah .. toksah terbayang part lain .. “ Entah sempat gunting ke tak eh ?

Buat para ‘suami’ .. sila sila bantu membantu ‘isteri’ anda di rumah..

Bila ekslator buat hal !

 

Ok.. aku fobia dah pasni ! Dah 3 insiden melibat ekslator berlaku di luar negara dan terbaru di dalam negara kita ! Serius , pasni aku guna tangga je laaa .. Huhuhu..

Di dalam negara kita.. ekslator ni tetiba undur ke belakang di kala ramai pengguna berada di atasnya ! Nasib baik tiada kecederaan dilaporkan.. Hurmm ..

image imageimage

Jangan main main dengan esklator ! Hurmm… Malas nak ulas lebih. Kang kena tangkap lak aku..

Silver Cross Pop2 untuk Zahra Nur Iman !

 

Waahh.. akhirnya ! Tak perlu berebut lagi dah stroller dengan abangnya .. Hurm.. harapnya begitu laa.. Aku pun takde la nak dukung memanjang si anak dara manja sorang ni.. Huhu..

Stroller dari jenama yang cukup terkenal , Silver Cross Pop2 akhirnya dimiliki Zahra. Cantik , bergaya dan paling penting mudah untuk diuruskan. Dengan berat cuma 7.2kg , rasanya untuk travel ke mana mana , tak susah mana pon mengusungnya..

image image

Pentingnya stroller yang ada penutup dan tempat letak barangan di bahagian bawah. Roda yang boleh dikunci atau berputar 360 darjah. Bertujuan untuk memudahkan pengendalian di tempat tempat yang sempit dan mencabar.. huhu..

imageimageimageimage

Setakat dari apa yang aku tengok dan pegang , memang aku berpuashati ! Dari aspek keselamatan , ternyata Silver Cross yang dah cukup berpengalaman dalam bidangnya telah membikin stroller ni tampak kukuh dan selamat untuk si kecil !

image image

Cara penyimpan dan tidak makan ruang juga amat penting. Hanya dengan dua langkah saja , stroller ni dah boleh dimasukkan ke dalam boot kereta. Ruang yang diperlukan tidak la besar mana ponn.. Skit je ruangan yang diperlukan..

Ok.. harga ?

image

Barangan yang bagus dan baik dan paling utama , selamat untuk digunakan adalah aspek utama yang patut difikirkan. Aku pernah beli stroller yang ‘harga bajet’. Sempat pakai 2 kali jer pastu rosak. Maka aku yang pentingkan anak anak pastinya akan utamakan mereka.. Sekali dah terkena , takkan nak kena lagi.. hurmmm ..

Tiga wanita ‘gergasi’ mengegar !

 

Semalam dan hari ini .. Dua hari yang penuh dengan ‘peristiwa’ tersendiri. Semakin hari semakin aku mengenali ramai wanita yang bakal atau telah pon mengegar dunia perniagaan dengan kejayaan yang telah mereka perolehi..

Semalam aku jumpa Puan Mawarni Hassan. Pemilik  Cosmoderm yang aku rasa korang pon dah cukup kenal. Bisnis yang bernilai berjutaan ringgit miliknya memang senantiasa membuatkan aku kagum pada beliau. Dan semalam , dia bagitau , akan keluar beberapa lagi produk kesihatan yang bakal jadi sebutan..

image

Kemudian , aku jumpa Shuhada Alauddin .. Pengasas Myryl  dan juga seorang peruding imej. Beliau seorang yang sangat periang dan gila gila namun dalam kepalanya penuh dengan strategi perniagaan. Beliau seorang bekas peguam yang berpengalaman. Melepaskan kerjayanya dan menceburi bidang yang diidamkan adalah sesuatu yang jarang dilakukan oleh wanita di luar sana.. Kagum dengannya..

image  image

Hari ini aku berjumpa Puan Wawa Idris , juga seorang perunding imej. Pada awalnya aku agak segan nak jumpa Puan Wawa ni. Maklumlah , nak jumpa wanita wanita cantik ni pastinya bercitarasa tinggi. Bila beliau maklumkan nak jumpa di Ben’s , aku dah segan dahhh ! Adoiyai.. Lemah tul nak makan tempat mahal mahal ni..

Seminit berbual dengannya , aku dah nampak siapa Wawa Idris ni ! Rupa ‘kepala giler ‘ jugak tetapi seperti Puan Shuhada , mereka ada sasaran besar dalam dunia perniagaan ni !

image image

Bertemu dengan mereka bertiga , adalah satu ‘keajaiban’. Bukan mudah nak jumpa wanita wanita yang berjaya dalam bidang mereka ceburi ni ! Puan Mawarni , walaupun dah berjaya tetapi tiada pernah kenal ‘berjaya ! Beliau tetap bekerja keras untuk menaikkan lagi syarikat miliknya. Begitu juga dengan Puan Shuhada dan Puan Wawa.. mereka tau akan kepayahan untuk dikenali dalam bidang mereka namun mereka sudah aturkan strategi dan bersedia untuk harungi dunia perniagaan yang semakin mencabar ini.

Dan aku.. dapat amik aura mereka ! Aku semakin bersemangat untuk kejar kejayaan yang aku inginkan .. Er , apa eh… er…

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI