Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 11 Oktober 2015

LEXIS HIBISCUS PORT DICKSON | Percutian Idaman !

 

Kalau tak silap aku , sebelum siap lagi aku dah bercita cita nak datang Lexis Hibiscus di Port Dickson ni selepas tergamam melihat gambar imaginasi designer yang viral di Facebook.

11262031_1627088617573004_2414623824549535925_n

Dan impian jadi kenyataan bila semalam , aku sekeluarga telah menjejakkan kaki di sini dengan senyuman hingga ke telinga ! Sapa sangka kan ? Dari idaman , terus jadi kenyataan..

Bertolak dari rumah aku nun di Sepang.. ke Lexis Hisbiscus yang terletak di Jalan Pantai , Pasir Panjang nun di Port Dickson ni cuma mengambil masa sejam perjalanan sahaja. Tak sampai 60km pon. Hehehehe..

Dengan menggunakan Waze , perjalanan aku lebih pantas dari yang sepatutnya. Elakkan jammed gitu.. hehehe.. Ikut jalan lama.. Dan keterujaan aku nak sampai awal , akhirnya membuatkan aku terlepas nak amik gambar pintu masuk ke Lexis Hibiscus yang cantik tu ! Adehh…

Tak kisah laa… masuk terus ! Qhaliff dah tak sabar nak mandi.. Check in.. Manager Front Desk ada di situ. Layanan mesra dan pantas dari mereka mengagumkan aku ! Huhuhu..

Tak sampai 10 minit , settle segalanya. Buggy sampai dan kami di bawak ke bilik .. Villa Pool gitu ! Huhuhuh..

11224372_1105809042776064_5394580811009786825_n

Suka giler Qhaliff naik buggy ni ! Zahra pon sama. Lama dah dia teringin nak naik buggy ni.. dan tercapai jugak hasrat dia. Murah rezeki tul dia ni..

Tak sampai 10 minit naik buggy , sampai dah bilik.. ehehehe..

12088187_1105802979443337_3581503051550648929_n

12079616_1105802286110073_2776622835121403821_n

Dan terus masing masing cop katil ! Hurmmm.. Qhaliff terdampar kepenatan akibat penat memandu ! Sambil menulis diari kehidupannya!

12107979_1105565116133790_4118621983300017829_n

Dan Zahra.. hurmm… aku pun tak tau apa motif dia buat gitu..

12112460_1105659402791028_6416433375895726358_n

Pastu… seperti biasa .. aku akan buat 2 check up ! Satu.. WiFi !

12119040_1105635799460055_3868418614578768766_n

Superb ! Free lagi ! Hehehehe.. Dan satu lagi ialah , TANDAS ! Kalau kotor , memang spoil betul laaa ! Hurmmmm..

12140808_1105802852776683_2456849737054825491_n 12140680_1105802879443347_3137446310464390391_n

Yessss ! Takde butang butang macam kat Jepun dan Korea ari tu ! Aku gagal menakluki tandas gitu ! Terpaksa guna old skol punya skill ! Dan di Malaysia , aku rasa masih lagi guna tandas gini kan ? Ke ada gak butang butang punya ? hurmm..

Ok.. tandas bersih !

12140808_1105802852776683_2456849737054825491_n 12074497_1105802426110059_273250349115733119_n

Perfecto !! Tak sambar nak tengok kolam dia.. Tapi sebelum tu.. Terpandang sesuatu yang agak ‘mengerikan’ ! Huhuhuh.. Nasib baik aku tak gayat dah !

Ok… aku hantar Zahra dulu untuk riki line ! Usha line la gitu haaa.. Dia memang bahagian tinjauan.. Apa apa berita , dia bawak kemudian pada chif ! Hehehehe..

12096539_1105568509466784_909517844047957674_n

10696235_1105568536133448_534320129011827109_n

12072554_1105568566133445_3736568260926418243_n

Ok.. Kalau dia tengok sampai gaya gini .. maknanya best la ! Kalau dia teriak tuuuu.. tu tandanya , dia takut !

Sementara itu.. Di mana abang dia ???? Dan abang dia .. buat kerja dia !

Dia dengan air Milo tak dapat dipisahkan ! Huhu..

12115531_1105802342776734_7225940409019926457_n

Dan kembali ke Zahra.. Selepas selesai check bahagian bilik air.. terus ke kolam air di belakang sekali ! Huhuhuh.. Best ke ?? Serupa macam dalam gambar ke ???

untitled

Yang atas ni dalam gambar risalah yang untuk menarik minat mereka agar datang ke Lexis Hibiscus.. Manakala di bawah ni , gambar aku amik sendiri !

12079648_1105640682792900_2502704375053405962_n

Ok la kan ? Sama jer ! Beza dia cuma berjerubu dan tidak jer la !! Dan Zahra mulakan tugasnya ..

12107929_1105640559459579_4071420924155789262_n

12079333_1105640602792908_4876050192201598564_n

“ Ok daddy.. clear ! Memang sebelah ni Selat Melaka ! Dan takde jerung menghampiri kita ! Jom terjun !

Eh ?? Daddy mana ??? “

Sesaat kemudian terdengar bunyi dentuman ! Dan..

12108168_1105592296131072_1875829848033481396_n

Tiba tiba terdengar suara halus..

“ Daddy.. hagak hagak la kot nak mandi seorang jer.. Anakanda pon nak mandi gak !! “

Yelahhh.. yelah.. Baru nak fefeling jadi kanak kanak.. Hehehe..

10411038_1105835486106753_8617026698227734408_n

Hehehe… Sorang lagi , sibuk tengok tv ! Tak nak turun kolam.. heheh. Kolam ni , tak beberapa sesuai untuk anak kecil melainkan ada orang dewasa memantaunya.  Kedalaman kolam ni  ialah 1.2 meter. Kira tinggi pinggang aku la.. hehehe..

Selain mandi kolam , ada beberapa lagi aktiviti boleh dilakukan di sini .. Antaranya berbasikal , jogging dan macam macam lagi ! Tempat ni memang best untuk lakukan aktviti luar gitu..

11702814_1630029250612274_8575188182887195162_n

Sebelah malam pulak , kawasan Lexis Hisbiscus ni amat cantik sekali ! Lampu berwarna warni menerangi kawasan persekitaran membuatkan ianya kelihatan begitu ceria dan hidup sekali suasana malamnya !

3

2

1

12072540_1105803359443299_4212938264896875277_n

1558441_1105924979431137_2301247876023318351_n

Jom makan malam ! Hehehe. Kalau malas nak keluar , boleh cuba makan di sini.. ada dua pilihan. Nak makan BBQ atau makanan Jepun. Macam aku sekeluarga semalam , cuba makanan Jepun. Harganya memang murah. Seorang dalam RM68 nett dan kanak kanak , RM34.

12118977_1105921846098117_9121389710816951815_n

12144765_1105921809431454_3869310472432004700_n

10155142_1105921892764779_7316008497263713387_n

Sedap dan berbaloi dengan apa yang dibayar ! Puas makan akhirnya makanan Jepun ! Hehehehehhe.. Dan selepas makan , kembali ke bilik. 

Set pendingin hawa dan .. Zassss ! Sekejap je semua tidur ! Hehehe.. Menanti hari siang , perancangan nak berbasikal pulak sebelum pulang ke rumah. Satu percutian ringkas tapi amat bermakna sekali untuk sekeluarga setelah aku tinggalkan mereka beberapa hari .. hehehe….. kira balas balik la kan ? Takkan aku je nak g bercuti..

Untuk keterangan lanjut , boleh ke www.lexishibiscuspd.com atau ke facebook mereka , Lexis Hibiscus Port Dickson.Ada yang tanya pasal harga .. sebaiknya rujuk di laman web mereka sebab harga ni berubah rubah terutama pada musim tertentu..  Ok ?

11222110_1105924482764520_5190116245854186607_n

Oh ya.. tak dibenarkan memancing di sini yer.. hehehee…

Ke di Osaka , Japan bersama AIR ASIA X

 

12106942_1105949759428659_1047441710

Ini penerbangan pertama aku bersama Air Asia X. Terus terang aku bagiitau korang , dulu aku memang tak berminat nak terbang jauh bersama Air Asia X. Pernah terbang sekali dulu tetapi tu bukan penerbangan komersial. Dari Toulouse , Perancis ke KLIA 2. Tu penerbangan lain.. Hehehe.. Kenangan indah tu..

Ok.. Aku nekad nak mencuba sesuatu yang baru. Ramai dah melakukannya dan ok je ?? Kalau diorang boleh , takkan aku tak boleh lak kan ? Haaaa.. Ni masanya aku nak merasai pengalaman baru.

Penerbangan ke Osaka , mengambil masa 6 jam 25 minit. Satu jangka masa yang agak lama. Sebelum tu , korang kena tau yang Air Asia ni adalah penerbangan tambang murah. Jadi , jangan la mengharap seperti naik kapal terbang yang dibayar mahal harga tiketnya. Kena la dibuat dengan nilai berpatutan.. kan ? Hehehe..  aku dulu pikir gitu gak… dah rasa sekali , baru tau camana..

Penerbangan ke Osaka-Kansai , Jepun melalui AIR ASIA X ada hampir setiap hari . Sila periksa jadual di SINI untuk bulan Oktober 2015.

jdual_thumb5

Ok..Untuk penerbangan aku hari tu ke Osaka hari tu , flight hari Isnin , jam 3 petang tetapi aku dah berada di KLIA2 , jam 11 pagi lagi ! Kenapa awal ? Fuhh.. Nak check ngan imigresen , kastam lagi.. pastu nak bergerak ke balai berlepas lagi.. sebaiknya biar awal ! Jangan sesekali minit terakhir !! Amat merbahayakan untuk kesihatan terutama jantung anda ! Kalau dah tau ada penerbangan hari tu, sebaiknya bersedia lebih awal. Macam aku sendiri ari tu , walaupun dah sampai awal tetapi tetap juga kelam kabut.. Haa.. Maklumlah , baru lagi. Nasib baik ada yang berpengalaman berurusan dengan Air Asia , maka senang la skit ..

12107869_1105949606095341_4393733257

12079621_1105949459428689_1322694670[1]

Tepat jam 3 petang , AirBus A330 – 300 D7 534 berlepas ke Osaka , Jepun. Dan aku melalui saat saat cemas seketika.. Hehehe.. Kapal terbang terpaksa mengharungi jerubu ! Bergegar gegar dibuatnya, Dan aku memang respek juruterbang muda Air Asia .. memang diorang cool ! Segalanya kembali tenang selepas 10 minit dan aku dihidangkan makanan .. huhu ..

12144653_1105927712764197_7706779330[1]

Sedap ! Walaupun tak banyak tapi bagi aku , memadai untuk alas perut hingga sampai ke Osaka. Kang banyak banyak pulak , sakit perut ! Haaa.. Lagi nayaaa…

Aku nasihatkan , sediakan beberapa movie dalam telefon pintar atau nak lagi gempak , guna tab ! Hahahaha.. pastinya penerbangan berjam lamanya tidak terasa langsung ! Atau malas nak layan movie , layan je lagu mp3.. Macam aku hari tu.. aku layan mp3 Al-Quran sebab tetiba jadi panik gara gara gegaran tu walhal sebelum ni ok jer.. Aku rasa sebab aku duduk bahagian tengah.. Biasanya aku akan duduk sebelah tingkap.. Belah tingkap , nampak dunia sikit.. tak la rasa cuak..

Penerbangan lancar hingga kapal mendarat di Kansai International Airport , jam 1030 malam ..waktu Jepun. Untuk pengetahuan , Jepun berada sejam lebih awal berbanding Malaysia. Bermakna , di Malaysia baru jam 930 malam.

Selama 4 hari 3 malam berada di Osaka. Satu pengalaman yang baru buat aku dan rakan rakan lain. Antara tempat tempat menarik yang berjaya aku lawati dalam masa sesingkat itu ialah Universal Studio Japan , Umeda Sky Building , Osaka Museum of Housing and Living , Osaka Castle , Tutenkaku Tower dan Tombori River. Jadual memang padat hingga tak sempat nak membeli belah barangan cenderahati untuk kawan kawan di Malaysia. Tapi kena paham la.. ni bukan gi jenjalan makan angin ! Huhuhuh.. Kerja woooo ! Kerja !

Tiba masa untuk pulang selepas menimba pengalaman singkat di negara orang namun membawa pulang sejuta kenangan serta pengajaran dalam diri yang berguna buat rakan rakan serta diri sendiri ! 

Check out jam 730 pagi selepas breakfast di Hotel Sheraton Kobe , bas dijadualkan tiba jam 745 dan kami terlepas bas tersebut ! 30 saat terlewat ! Bas memang ikut jadual ! Dan terpaksa tunggu bas lain yang tiba jam 815 pagi ! Haaa.. amik kau ! Sapa suh tak ikut jadual !

Dari hotel ke airport , masa yang diambil dalam 40 minit. Sempat tidur ! Heheheh.. Sampai je , terus segerakan urusan dokumentasi. Hurmm..

12109308_1106114892745479_1140338212088260996_n_thumb[6]

12065480_1105927669430868_8009343143

12141571_1105927686097533_2510360093

12079253_1105927616097540_8345721748

Alhamdulillah.. satu penerbangan yang cukup lancar. Membelah langit biru .. awan memutih ! Lama tak nampak langit biru dan awan semasa di Kuala Lumpur.. Jerubu kan  ? Hehehehe…

Sambil tengok langit , sambil makan nasi dagang ! Menu baru dalam kapal terbang Air Asia. Cuba la nanti .. heee..

12074590_1105951469428488_6946331705

Jam 4.40 petang , kami semua selamat mendarat di KLIA2. Juruterbang dan pembantunya telah melakukan kerja dengan cukup baik sekali ! Terbaik !!

Amik luggage aku dan terus ke ERL Transit. Mudah sangat dari KLIA2 ni.. Dulu ingat payah benar.. hehehe… Dan jam 6 petang , aku tiba di Putrajaya.. Wife jemput aku di situ dan terus ke Cheras. Masa untuk jumpa anak anak pulak !

Nanti aku cerita lebih lanjut mengenai tempat tempat yang aku pergi tu.. Kalau nak cerita dalam satu entri ni terus , panjanggggg laaa wooo ! Jadi macam novel lak nanti.. Heeheh..

Dan nekad untuk kembali lagi ke Osaka bersama keluarga tercinta.

Alhamdulillah..satu ‘percutian sambil bekerja ‘ yang menyeronokkan ! Terima kasih AIR ASIA X dan UNIVERSAL STUDIO JAPAN !

Teksi Oh Teksi !

 

Terbaca status seorang rakan mengenai TEKSI dan GRAB CAR / UBER CAR. Aku sokong kata-katanya yang mana dia meminta para pemandu teksi ubah sikap sebelum nak menyalahkan orang lain terutama pemandu GRAB CAR / UBER CAR.

Semalam aku ke Low Yatt dengan menaiki teksi. Aku boleh je nak panggil Grab Car tapi saja nak bagi sokongan pada pemandu teksi memandangkan bapak aku adalah bekas pemandu teksi. Dan aku dibesarkan dengan duit teksinya…

Dalam teksi , pemandu diam jer. Tanya sepatah , jawab sepatah. Ok la.. dia penat agaknya.. Biar je la.. Sampai je Low Yatt , dia turunkan depan depan bangunan.. Ok la.. takde masalah pon..

12118626_1105793996110902_18004201105210010_n

Dan waktu balik.. aku amik teksi gak.. Yelah , bapak aku yang dah berusia 70 an nak ikut jenjalan gi Low Yat.. Saja bawak gak la.. Sian duk umah tu jer.. Sekali ngan Qhaliff ikut gak..

Pemandu teksi kali ni , peramah sangat ! Cakap je apa topik , dia leh masuk. Aku tertanya gak… dia ni bangsa apa ? Nak kata India , fasih Bahasa Melayu dia dasat.Tapi sesekali terasa macam orang India berdasarkan percakapannya.. Hurm.. tak kisah la.. Kitakan 1 Malaysia.

Borak punya borak. dia bercerita mengenai sikap segelintir pemandu terutama yang suka menyembelih orang asing / pelancong. Hurmm.. Kaw kaw punya sembelih ! Dan adakalnya orang tempatan pon jadi mangsa. Bila ada pemandu teksi tak berminat nak berkompromi dengan mereka , mereka marah dan bertindak menendang teksi pemandu tersebut. Hurmm.. Dia cerita laaa..

Aku korek punya korek.. Akhirnya dia bagitau kerja dia sebelum pencen.. Dia bekas pegawai polis.. Dah 10 tahun pencen..

Maka tak hairanlah ramai mula memilih guna Grab Car atau Uber Car. Dah la selesa.. pastu cepat jer sampai bila panggil datang ! Ke ada gak yang lambat ? Hurmm..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI