Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 11 November 2015

Jangan lupa esok !

 

Dah tiba masa untuk siaran ! Hehehe.. aku ingatkan dah terlepas tapi selepas ada seorang rakan di Instagram bagitau yang rancangan ni akan keluar , baru la aku.. tak terlepas lagi rupanya !

image

Topik ? Menarik sebenarnya.. Sapa yang patut keluar gi kerja ? Suami atau isteri ? Kenapa biarkan si isteri gi kerja ?? Dan suami duduk rumah jaga anak je  ? Camana nak hindari fitnah bila si isteri keluar bekerja ? Fuhhh… Acaner tu ? Tergaru kepala gak la aku.. Hahaha..

Dalam rancangan ni semua best kecuali satu je .. aku nampak gemuk ??? Arghhhhhhhh… Apahal aku nampak bulat je tuu??? Tapi tu tolak tepi la.. Yang penting , perkongsiannya !

Ok.. jangan lupa , hari Khamis di TV AL Hijrah.. jam 1130 pagi.. Ulangan ada..tapi tak ingat bila.. hehehe.. Download app je laa… Ni zaman download kan..

Terima kasih pada yang sudi menanti yer..

Bukan hanya cuci muka..

 

Malam menjelma.. Muka ada sedikit gatal selepas bersenam ringan ringan di rumah.. Tangan kotor kotor gi pegang muka ! Mana laaa tak gatal kan ?

Bila dah gatal , paham paham jer laaa ! Tergaruk garuk muka tu. Selagi tak bersihkan , selagi tu laa gatal. Hurm.. Nak tak nak , kena mandi dan bersihkan muka guna pembersih muka yang sesuai dah ngan muka aku..

image

Tapi cuci muka je tak cukup.. Aku kena pakai krim untuk melembabkan muka. Terasa pedih ketika cuci muka tadi. Bukan sebab pencuci muka tapi sebab gatal tadi..

Nasib baik aku ada Mask Pelembab Vitamin E dari Cosmoderm ! Masa pakai tu terasa pedih jap ! Kesan awalan… Tu terjadi pada muka aku je.. Pada orang lain tak tau la.. Mungkin takde apa apa.. Ni sebab aku garu tadi tu.. huhu.. Tapi tak sampai seminit , hilang pedih tu..

image

Aku ratakan di muka aku dan kemudian aku sapu dengan Luminous Pearl dari Cosmoderm  , untuk menghilangkan jeragat hitam di muka aku.. Maklumlah , bila dah berusia ni , kena jaga muka.. terutama aku ni , blogger ! Nak kena g event pastu kerap bergambar.. hurmm.. Mesti nak muka senantiasa nampak ceria dan sihat.. Kacak tu , dah semestinya la kaann ! Hahahah..

image

image

Kena pakai dengan konsisten , baru kesannya nampak.. Disiplin maksud aku.. Ada orang beli beria tapi pakai jarang.. pastu kata tak ok ! Hahaha.. Bagi aku , ok laa.. parut jerawat lama pun dah makin hilang kesan dari produk Cosmoderm yang aku guna..

Ok… muka dah clear.. dah pakai pelembab .. Masa untuk tidur ! Tak guna pakai tapi tak cukup rehat .. kan kan? Heee..

Oh ya..nak info lagi pasal produk , sila ke www.cosmoderm.com.my.

Tolong isteri tanda ‘takut bini’ ?

 

Sekali lagi gambar aku sidai kain tersebar.. Seperti yang aku pernah bagitau , ni gambar aku dalam akhbar Kosmo yang diterbitkan beberapa tahun lepas.. Lama dah ni.. Masa ni rumah kat Putrajaya lag..

image

image

 

Macam macam komen aku baca.. Tersenyum jer aku. Bukan tersenyum bangga tapi tersenyum bila ada yang tagged suami mereka dan paling best ada yang kata suami gini adalah suami yang takutkan bini mereka !

Erk.. takutkah ?

Aku pandang muka wife aku .. Hurm… Tersenyum. Takde istilah takut dalam rumahtangga. Yang ada , cumalah hormat ! Sebagai seorang isteri , kena hormat suami. Manakala suami juga perlu hormat isterinya ! Barulah ada persefahaman. Perselisihan pendapat tu , biasa laa.. Manusia..kan ?

Tertanya.. apakah kerja kerja di rumah adalah kerja si isteri sepenuhnya ? Jadi kerja suami apa ? G kerja.. balik kerja.. G kerja.. balik kerja ? Rasanya , si isteri zaman sekarang ni pun dah buat gitu kan ? Malah , bila balik rumah.. si isteri siap masak lagi.. bersihkan rumah.. Pergi kerja tu , sebab nak bantu suami la kan ? Kalau tak , mana cukup gaji nak tanggung semua ! Dah la ni zaman CUKAI MEMANJANG ! Lagi la kena kerja keras !

Tapi ‘bagusnya’ masih ada laki berfikiran kolot ! Dia gi kerja.. abis kerja , lepak dulu.. ngan kawan kawan kat kedai mamak. Layan borak sampai Maghrib , baru nak balik.. Atau kalau balik awal pon .. sarung boot bola dan layan bola ! Malam , sambung lepak atau tidur awal.. penat ! Kerja rumah adalah tanggungjawab isteri ! Termasuk asuh anak anak.. Kerja dia , cari duit jer ! Huhuhuh..

Malang sungguhh !

Bagi aku… walaupun isteri adalah suri rumah sepenuh masa , suami tetap kena bantu mereka di rumah. Isteri kita tu bukanlah orang gaji atau hamba abdi kita ! Mereka manusia .. ada gak rasa penat atau letih !

Macam yang berlaku baru ni.. Wife aku takkan kasi orang lain gosok pakaian kecuali dia sendiri atau dobi. Tapi dia rela buat sendiri kalau dia berkesempatan.  Dan dia telah gosok pakaian kerja dan pakaian harian aku , anak anak dan dia sendiri ! Banyak tuuuuu ! Aku lak bukan jenis suka gosok baju melainkan kecuali nak g kerja saja ! Masa tu baru la nak gosok..

Disebabkan dia dah gosok semua baju dan terasa lenguh di badan.. aku ajak semua sekali keluar g mall dan belanja dia beg tangan yg dia nak sangat.. Walaupun harga tak beribu tapi sekurangnya , penat dia tu hilang la gak kan ?

Hargai orang tersayang sebelum kita kehilangan mereka.. Buat si suami yang rajin tolong isterinya , tahniah ! Teruskan.. Tunjuk contoh yang baik pada anak anak.. InshaAllah..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI