Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 15 Januari 2016

Bila si isteri tercekik tulang ...

Aku dok layan berlari atas treadmill . Pada awalnya , Zahra ada dengan aku. Aku bagi dia bersenam dulu.. Kasi dia berlari 50km/j ! Hahahaha.. Memang laju skang dia berlari.. Hahahaha.. Sebelum ada treadmill ni, dia berjalan asyik nak jatuh jer.. Kaki tak kuat lagi. Bila aku dah latih dia atas tu , dah ok... Alhamdulillah.. 



Bila wife dah ready untuk amik alih.. Aku serah Zahra kat dia. Qhaliff dok tidur lagi. Semua ni berlaku sejurus dia sampai rumah.. lepas kerja ! Heeee.. aku nak beriadah skit ! Terpaksa ! Sebab aku mula terasa semput sekarang ni.. Bahaya wooo.. 

Paham tak aku cerita ni ? Haa.. kena pahamkan betul betul sebab part gempaknya belum lagi ni.. haaa!

Dia dan Zahra , duduk di kerusi meja makan.. Nak makan .. Lapar katanya.. Aku pon terus naik ke tingkas atas.. Set treadmill aku dan mula berlari.. Tengah sedap berlari.. tiba tiba aku terdengar suara wife sayup sayup.. Aku terus berhenti berlari...matikan treadmill dan pasang telinga.. Senyap sunyi di bawah .. 

Aku menjerit dengan manja.. Memanggil wife ! Dia menyahut tapi macam tak terkeluar suara.. Aik.. pelik ni.. Terus aku turun ke bawah.. Aku tengok dia dok pegang leher dia ! Aku tanya kenapa ? Tercekik tulang ke ? Kebetulan memang dia makan ikan.. ikan yang aku tak suka sama sekali ! Banyak tulang !! Hahaha.. Memang banyak kali aku tercekik tulang bila makan ikan tu ! Sebab tu aku lebih suka ikan pari atau ikan keli jer.. hahaha .. 



Aku terpa terus ke arah dia.. Aku try buat teknik yang selalu aku tengok kat tv.. hahaha.. Aku kata kat dia , jangan panik ! Kalau dia panik , aku pun panik ! Hahahah.. Terus aku cari nasi.. Er , mana ada nasi hari ni ! Hurmmm.. Aku nampak roti.. Roti yang tah bila expirednya .. Lantaknya , ni emergency! 



Terus aku amik size yang agak besar.. Aku masukkan dalam mulut dia. Suh dia telan sekali gus ! Tak yah kunyah kunyah atau nak suh aku letak jem strawberry bagai aihhh... Dan Alhamdulillah.. dia kembali normal.. Huhuhuh.. Terus duduk lega dia.. 

Dan aku kembali berlari di atas.. hehehe ... Aku banyak kali dah tercekik tulang.. tapi bukan tulang ayam ! Hahahaha.. Dia tercekik tulang ayam.. Katanya , waktu tu dia baru dok kunyah ayam.. tak sure bahagian mana.. Tetiba berlaku sesuatu pada  Zahra yang berdiri sebelah dia.. dia terkejut.. terus tercekik ! Hehehehe.. Gitu laa.. 

Nasib baik aku ada rumah.. kalau takde ?  Hurm.. Dan sesuatu aku patut belajar semula.. walhal dah pernah belajar.. tapi lupaaa... 


Kena ada sedikit ilmu perubatan ! 

7 komen :

Saidila Abdul Rahman berkata... [Reply to comment]

aduiii saspen'nya...alhamdulillah dah ok...walaupun macam perkara remeh tapi risiko tu tetap ada....semoga semuanya baik2 sahaja

Mama Kembar 3 berkata... [Reply to comment]

AlhamdulillAh nasib baik tak jd teruk.

Nurzakiah Hanum berkata... [Reply to comment]

anum pernah kena takut tau

Raihanah Ahmad berkata... [Reply to comment]

bahaya juga kalau lekat ni, alhamdulillah tak jadi apa2

Juls Julie80 berkata... [Reply to comment]

nasib baik xde pape..

saya pernah tercekik tulang ikan selayang..tulang perut yg panjang tu..asben bawak g klinik..doc klinik tu masa nak suluh dlm mulut..perut dia plak tersangkut kat meja..nak tergelak..tgh sakit..last2 doc suh pegi hosp putrajaya bhgn kecemasan..sbb klinik dia xde alat tu dia ckp... tp x pegi pun..dok muntah2 x keluar..telan nasik..telan roti..minum air dlm penutup nasik..mcm2 try..x ok..pasghah dan menyeghah..

dpt mc 2 hari.. dlm 2 mggu jugak tulang tu nak ilang..huhu

PeRdU cINta berkata... [Reply to comment]

Alhamdulillah dah ok...

aizamia3 berkata... [Reply to comment]

Syukur semua ok akhirnya.. yang penting jangan panik.. ;)

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI