Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 29 Januari 2016

Cabaran 3 bulan pertama ..

First Trimester kata orang.. Minggu pertama hingga ke minggu ke 13.. Wife aku baru mengandung minggu ke 6.. Dalam first trimester ni memang mencabar sungguh laaa ! Buat mereka yang bergelar suami yang bakal menimang cahaya mata pertama , banyakkan bersabar yer ! Korang kena amik alih kerja kerja si isteri sehinggalah anak berusia 2 tahun ! Haaa... Pastu baru leh lega skit.. Skit je laaa.. hehehee...



Wife seperti sebelum sebelum ni .. kerap muntah tapi katanya tak seperti mengandungkan Qhaliff dulu. Tapi badan lebih cepat letih dan mudah semput.. Jadi , dia memang tak dapat buat apa apa termasuklah memasak. Huhuhu.. Dia buat kerja ringkas je .. Selebihnya , aku amik alih.. 

Fuhh... Seperti sekarang.. Jam 2.30 pagi... aku kena siapkan satu advertorial serta entri ini sambil membasuh baju.. Hehehe.. guna mesin je pon tapi kena tunggu hingga siap untuk tukar baju lain lak ! Adehh.. Dan lepas subuh esok , kena jemur sebelum aku ke Cheras dan seterusnya gi 'kerja' !

Bila tersebarnya gambar gambar gini di media sosial.. aku mampu senyum jer.. Kenapa ? Bila sampai masa , ianya akan jadi tanggungjawab ! Suka atau tidak.. kena buat ! Ianya perlu atau .. hurm.. sampai hati nak tengok wife kita yang dok mengandung buat semua ni ? Adehhh .. 


Kalau dapat isteri yang tak banyak karenah semasa mengandung.. bersyukurlah ! Hehehe.. Tapi aku percaya , takkan ada isteri banyak karenah punya.. segalanya di luar kawalan mereka.. Bersabarlah yer cik abangg.. heehe...

8 komen :

Faziera193 berkata... [Reply to comment]

haha rindu saat emosi mengandung dulu..hehe

Nina Mirza berkata... [Reply to comment]

Bagus Abg Ben ada nak membantu Dan faham situasi pembawakan isteri ..terbaik!
Alhamdulillah, hubby Nina pun rajin bantu walaupun semasa tak mengandung. Hehee...

Nazlee Ismail PCL berkata... [Reply to comment]

Aku rasa aku dah lalui sebaiknya seperti Ben cakap tu dulu..dan macam teringin nak ulang balik moment tu..haha

Nik Azidah berkata... [Reply to comment]

Alhamdulillah walaupun tak pregnant suami sy seperti di atas hehe...tak perlu disuruh memang katanya dah biasa sebab anak sulong...

PeRdU cINta berkata... [Reply to comment]

Alhamdulillah setakat ni encik suami ok..mudah tolong dan mudah kalau diminta bantuan..hihi...

Izzati berkata... [Reply to comment]

Sekarang ni tengah preggy 10 minggu. Memang betul lah macam abg ben cakap.
Jangan kata nak masak. Nak makan pon tak mampu.
Morning sickness ni tuhan je yang tahu mabuk dan loyanye macam mana.

Kak Sue berkata... [Reply to comment]

Alhamdullilah Kak Sue dapat suami yang memahami macam Ben nie,kadang masa awal kehamilan nie memang kita rasa tak selesa..emosi pun tak berapa nak stabil..suami kena banyak sabar :)

Fieza Sani berkata... [Reply to comment]

tak de experience lagi..menunggu untuk macam ni sebab nak tengok en suami saya tu, boleh ke tak tolong buat keja2 rumah?hehe

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI