Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 16 Mac 2016

Jogging atau berjalan ? Mana lagi membakar kalori ?

 

Pertama kali aku join hiking , masa g Taman Negara Kuala Tahan tu. Dari pengalaman tu aku baru tau yang hiking memerlukan stamina yang cukup mantap ! Biar pun sekadar berjalan tetapi kalau takda ‘ angin ‘ , memang confirm pancit punya !

Dan baru baru ni , aku ke pelancaran produk terbaru Osim , UTrek. Aku mencuba produk terbarunya dan.. Wowww ! Walhal sebelum aku mencuba produk tu , aku memandang rendah akan keistimewaannya ! Dan sejak tu baru aku tau.. mendaki bukit bukanlah semudah yang disangka !

Maka.. minggu ni , aku tak gi gym… tapi aku nak bakar lemak lemak tepu aku dengan mendaki bukit yang terletak di sebelah rumah aku !

image

Aku buat 3 pusingan jer ! Tu pun.. perghhhh ! Memang berpeluh peluh !! Kalah gi gym punya peluh.. Dan yang pasti , sampai rumah perut pon leper jer ! Wahhhhhh..

Dan aku mula buat awal pagi dan petang hari ! Hehehehe.. Memang terasa la perbezaan. Tak perlu jogging dah aku.. memandai dengan berjalan perlahan lahan menaiki bukit…

Nak tengok kesan dia dalam seminggu. Apakah berjaya menurunkan berat  badan aku ?

9 komen :

razzwey razz berkata... [Reply to comment]

Untuk sejenis yang berat macam ai, berjalan merupakan senaman paling selamat... Hehehehe

moomoo301 berkata... [Reply to comment]

dan...petang petang banyak awek student jogging jugak hahahahha

- dieyana - berkata... [Reply to comment]

fuh..gigih ya en ben..;-))

kite pun ada gak jogging/jln2 gitu2 area rumah..mmng semput wooo..lenguh otot2 kaki..hahha

yanie yusuf berkata... [Reply to comment]

nk kurus jugak.. tapi penat jogg lepas tu cari makan hihihi

Mayang ABDUL RAZAK berkata... [Reply to comment]

tentu le jogging

Raihanah Ahmad berkata... [Reply to comment]

skrg ni katanya senaman HIIT lagi berkesan

||aLeaSaRa|| berkata... [Reply to comment]

wah dah dekat dgn area saya kerja , tu..tak pernah pulak berselisih masa saya pergi dan pulang kerja :)

Haffizul Iskandar berkata... [Reply to comment]

saya lagi suka berjalan dan lihat keadaan sekeliling. kalau joging penat+tak sempat tengok alam semulajadi. hehehe

At-Tarmizi berkata... [Reply to comment]

boleh diamalkan ni....dalam proses nak menurunkan berat badan =)

http://at-tarmizi.blogspot.my/

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI