Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 8 Mac 2016

“ Review produk pun nak kena bayar ke ? “

 

Alhamdulillah.. murah rezeki dalam dunia blog ni. Walaupun nampak mudah , tapi sebenarnnya sukar jugak.. Orang ingat duduk depan laptop dan update blog.. dah ! Tu je !! Diorang ingat idea datang macam air jer.. Hurmm..

Ada banyak permintaan untuk review produk. Ada yang tanya , berapa mau kena bayar.. bila bagitau , terus diam ! Katanya nanti akan hubungi semula.. Hehehe.. Aku senyum jer.. Ayat biasa. Memang akan terus kkrikkk kriikk

Diorang ingat , blogger ni tikus makmal kot ? Diorang keluarkan produk.. pastu kasi blogger untuk try.. Kalau cun , kasi tulis best best di blog ! Kalau tak cun ???? Kasi kritik boleh ??? Tak leh kan ? Suruh diam diam jer.. kata mesti salah guna la.. diri bermasalah laa.. Haaa.. walhal ? Haaa..

Ada lagi best.. kasi produk.. katanya tak yah review pon. Saja je kasi ! Tapi kalau nak review pon ok jer .. Hehehee.. Dah kita terima  baru dia kata gitu.. Memula tu , kata kasi jer.. Macam macam..

Terus terang.. aku kalau review produk memang aku kenakan bayaran. Kecuali produk tu memang berbaloi baloi aku terima. Contoh macam review kereta Ferrari… takkan aku nak amik bayaran lagi kot ? Kereta dah bagi.. mintak duit lagi ?? Erkkk.. hehehe.. tu contoh !

Bukan mudah nak review produk ni. Kena buat kajian. Masa yang terluang. Walhal masa tu , boleh je bantai buat menda lain yang berfaedah seperti layan DragonBall ke.. tengok gimrama ker.. haaa..

Aku ada gak terima review produk percuma atau bayaran rendah. Atas sebab mereka tak mampu dan aku sekadar bersedekah.. Tapi kalau sampai yang kaya pon nak free.. lemak la kan ?

Konsep aku bila buat review mudah jer.. Aku tak terima wang pendahuluan. Aku buat entri , dan aku kasi draf. Tempoh untuk penambahanbaikan dalam seminggu dua. Jika lebih dari tu , aku terus up jer ! Aku anggap entri aku tu takde masalah.. Kalau client tak puashati , aku tak leh nak kata apa. Aku dah kasi tempoh masa.. Aku ada banyak lagi job nak disettlekan. Aku pon ada dateline gak..

Aku bukan demand tapi aku ada juga tatacara kerja aku sendiri. Dia ada dateline , aku ada dateline. Sebab tu mesti bayar ! Kalau tak bayar , ikut suka aku la nak update ke tak.. kan ? Ko yang offer barang.. aku terima jer la.. kan kan ? Rezeki jgn ditolak.. hehehehe..

Bukan mudah kawan.. aku pun tak suka amik barang orang tanpa beri kembali keuntungan padanya.. kiranya win win situation laaa ! kan kan ?

Entah laa.. makin ramai orang pening di zaman ni.. termasuk aku !

image

9 komen :

Ummul Azkee berkata... [Reply to comment]

Sbnrnye blog ni sama function dia dgn marketing cm iklan kt tv tu pun kena byr..beribu lg.. jdi xleh la nk pertikaikan npe nk kena byr..btul tak?

Keladi Ubi berkata... [Reply to comment]

peluang untuk blogger yang popular je....tapi untuk blogger yang baru nak bertapak ni....free pun okey je, dan kesiannya sanggup menulis review tanpa pengetahuan pemilik blog, huhuhuhu maka ia memang menjadi makmal kepada blogger tu untuk melihat potensi nya...

Julia Johari berkata... [Reply to comment]

Well said mr ben...julia nak share entry ni di fb...

Azlinda Azman berkata... [Reply to comment]

alhamdulillah... moga rezeki bertambah luas utk abg Ben

razzwey razz berkata... [Reply to comment]

Betul abg ben, kadang2 bila client contact nak suruh review, bila bagi harga, teru krik krik... ye la, takkan kita nak jadi tikus makmal free2 kan? huhuhuhu... everything comes with a price...

PeRdU cINta berkata... [Reply to comment]

PC kadang terfikir juga untuk langkah lagi setapak..nak cuba review pulak..tapi banyak yang perlu dipelajari..in sha Allah..
>>moga rezeki abg ben sekeluarga dan KBBA terus murah..amin..

Izza Sakura berkata... [Reply to comment]

betul tu,

Eintan Nurfuzie berkata... [Reply to comment]

stuju.. ingat free ke

Dunia Zumal berkata... [Reply to comment]

Kekadang minta diskaun untuk kita review tapi demand dia macam dia bayar banyak. Geram kita...

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI