Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 6 April 2016

Kesian budak budak sekarang..

 

Teringat kata seorang kawan..

“ Diorang ni budak budak lagi. Usia diorang ni , di zaman kita dulu duk main sungai.. main kejar kejar.. Main guli ! Tapi sekarang ? Diorang duduk sendirian dan main tab.. handphone ! Bila sekolah , dari pagi sampai malam dok ngan buku jer.. Siang , sekolah agama. Tengahari sekolah kebangsaan. Malam , tuisyen. Pastu buat kerja sekolah. Selesai semua , baru boleh tidur. Baru nak nyenyak , kena kejut gi sekolah. Stress diorang ! “

image image

Teringat wajah Qhaliff yang baru jangkau 4 tahun. Apa plan aku pada dia ? Duit aku dah mula menyimpan untuk dia. Apakah aku nak dia jadi profesor ? Guru agama ? Ahli saintis yang berjaya ? Pilot ? Blogger??? Nak jadi blogger tu boleh.. tapi biar blogger yang berilmu.. bukan cam bapak dia.. Bapak dia , nasib baik handsome.. leh la cari makan skit.. Hahahaha..

Tapi betul apa kata bro tu.. Ada sampai Sabtu Ahad pon penuh dengan aktiviti . Kononnya , tak nak jadi cam mak ayah dia. Biar mereka lebih berjaya ! Tapi peliknya , masa mak ayah dia sekolah dulu.. baru sekolah kebangsaan dah tak larat ! Tang anak dia , macam macam suruh buat ! Apakah anaknya itu robot ???

Serius.. kalau akulah kanak kanak itu , aku pasti akan jadi tertekan ! Sibuk nak dapat no 1 ! Nak lawan dengan sepupu gitu. Adoi.. tak hagak hagak ! Diorang ni budak lagi. Bila diorang besar , apa memori diorang ada? Dah la kat sekolah pon tak aktif berkokurikulum. Kalau aktif , ok la gak.. Tapi confirm akan jadi penat sangatttt bila kat rumah !

Ada baik dan buruk .. Yer , aku tahu.. Tapi cuba tengok anak kita tu.. Dan jangan main sumbat jer tanpa mengetahui masalah mereka andai mereka datang mengadu. Tahu nak marah jer ! Huhhhh…

3 komen :

anis abdullah berkata... [Reply to comment]

Comel budaknya Qhaliff ni

Nurzakiah Hanum berkata... [Reply to comment]

singgah petang

Julia Johari berkata... [Reply to comment]

Betul! i feel it deeply...anak julia sebaya dgn anak sulung ben...thn depan baru dia sekolah tadika...dah menabung sama utk nya...bg julia bukan no 1 dikejar...nononono...kalau dia mampu kita kena nasihatkan dia jugak...jgn mudah rasa aku hebat...rasai syukur dan itu titik permulaan utk dia belajar lg...nak jadi orang...xmau jd kan diorang robot suruhan...siannn....lg satu pasal tuisyen...bukan nak kata apalah ben, budak kecik2 ni pun dari sekolah rendah pun dah bertuisyen sakan...huhhhhhhhhhh stress tgk budak2 penat...sian...yg ptg study smart tu je...budak lelaki ni xyah study teruk2...Allah dh kurnia pada diorang ni cuma FOKUS dan faham...nanti exam diorang lah maju ke depan seriussssssssss...kami geng pompuan ni belajar tunggang tebalik...geng lelaki study ke tak study mana dia mau...sekali exam dia yg skor...see...belajar fokus!

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI