Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 24 Julai 2016

Hari ke 5 tanpa gadget !

 

Alhamdulillah.. diorang cuma bunyi sekali dua jer.. bukan beria nak sangat tapi sebab boring. Akhirnya mereka bermain bersama.. terus lupa pada gadget. Si abang kreatif. Ada je menda nak dibuatnya. Dan Zahra , rajin melayan. Sesekali , Zahra menangis. Dah biasa sangat..

Tahap boring menjelma lagi.. diorang layan kartun..

image

Sebelum tidur , Zahra nak layan menari jap sebelum susu masing masing sampai.. hehehe.. Sampai susu , baru berenti menari dan menyanyi.. Belajar jap ngan mak dia, baru memasing ‘dipaksa’ baring ! Huhuhhu..

Didi dan Kengkawan jadi pilihan..

image

Jangan drastik sangat ‘bekukan gadget’ pada anak anak.. pelan pelan.. bagi diorang aktiviti.. baru diorang lupa tapi jangan kasi ‘hilang ingatan’ terus lak ! Sian diorang.. ni zaman mereka.. huhu..

image imageimage

Tahun depan.. sekolah !

2 komen :

Ahmad Tajuddin berkata... [Reply to comment]

Abang Ben, pi la bawa budak berdua tu pi hiking Broga atau FRIM ka (light adventure). Mana tahu mereka suka nature.

Julia Johari berkata... [Reply to comment]

Bagusnya tips ni ben...anak julia very hyper gadget...all times akan rampas dari hp walid dia nak main game! Oh my...kalau ada pakcik sedara melayan bg hp lagi naik minyak...mcm mana ye nak bg tau sanak saudara yg kita nak kurangkan gadget utk anak kita...susah kalau public jenis tak kisah bagi aje gadget kt anak kita...huhhh dilema ben...pasal aktiviti tu nanti nak bg dia pi school...sebab anak ben dengan anak julia sebaya yg sulong...maybe dia bosan kot kurang aktiviti hmmmm

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI