Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 1 Julai 2016

Jom Boikot Astro , sekali lagi !

 

Aku rasa , berkali dah agenda Boikot Astro ni dibuat tetapi tak dapat sambutan ! Kenapa ??? Sebab tv canggih tapi pakai arial dan tiada pilihan lain melainkan kena guna Unifi ! Unifi ni pon mengarut gak kekadang.. aku dah alami sebelum ni.. Tapi dah settle secara baik.

Isu Astro mengenakan charge tersembunyi , mendapat perhatian Kementerian Komunikasi dan Multimedia hari ini di akhbar Berita Harian, sekali lagi ! Hehehehe.. Tak silap aku , sebelum ni punya menteri pun dah berjanji nak buat siasatan dan seperti biasa.. janji tinggal janji.. Krikkkk.. krikkk… Lama daaahhhh ! Bertahun wooo !

image

Isu ni meletus sekali lagi gara-gara status seseorang di Facebook yang menjadi viral !

Astro buat hal lagi. Orang tengah rancak tengok Euro 2016, pelan-pelan dia hantar notis naik RM8 untuk pakej sukan. Saya pun dapat notis yang sama, esoknya jugak 29.6.2016 terus telefon Astro nak tukar pakej. Nak tukar pakej kena caj penalty RM120, dalam 4 tahun lepas RM20 je rasanya. Saya tukar fikiran, nak terminate terus. Lama operator buatkan saya tunggu, lepas tu dimaklumkan kena bayar lebih kurang RM360 untuk terminate. Saya tanya apa detail RM360 tu?

RM120 penalti
RM80 penalti
RM88 bil bulanan
RM70 1 bulan notis.

1 bulan notis pun ada cas jugak? Lepas tu saya kata ini unfair, dalam perjanjian takde pun. Selamba je operator tu jawab dengan gelak2 ramai dah orang komplen benda ni. Kalau encik tak puas hati encik boleh komplen dalam facebook. Ok fine, I take your challenge. Saya bayar RM360 skang saya nak tulis ni dalam facebook.

Jadi soalnya sampai bila kita nak biarkan Astro sentiasa buat hal? Kita plak cuma boleh jadi Pak Pandir. Orang kata bayar, kita pun bayar. Orang kata hari ni takde siaran sebab hujan, kita pun cakap ye lah, kami akur. Mana maruah kita selama ni? Ni bukan sekali dua ye, kalau ikut rekod entah berapa kali dah dia cari pasal. Time nak terminate bukan main susah, time hujan line tak dapat, bayar lambat dia potong, nak sambung balik punya lembap, bila telefon jawab lebih kurang. Apa lagi? Enough is enough la. Cuba pegi tengok dalam fb rasmi Astro tu, berapa ramai yang komplen dan macam mana cara Astro jawab? Irritating. Macam tu ke cara dia layan kita sedangkan dia perlukan duit kita untuk dia sendiri survive. Kenapa dia boleh pijak kepala kita sedangkan sepatutnya kita yang boleh pijak kepala dia? Kenapa? Sebab kita mungkin sudah faham hak pengguna, tapi kita tak pernah bersatu. Cuba kalau kita bersatu, korang tak teringin ke tengok ego Astro ni terjatuh macam Maxis dulu?

Rasanya kalau sebahagian besar pengguna Astro boikot untuk bayar bil Astro selama 3 bulan, katakan la JULAI, OGOS dan SEPTEMBER 2016 saya rasa cashflow diorang mungkin akan terganggu. Bila dah geng kapitalis yang hidup bertuhankan duit ni tak dapat sumber ‘oksigen’ macam biasa, baru la masa tu kau nak tergedik-gedik macam cacing kepanasan. Tak payah tengok contoh jauh2, sebab kita rakyat Malaysia pernah secara tak sengaja ‘memalukan’ Maxis dulu. Ye betul, diorang akan potong line. Anak-anak dan bini kita mungkin komplen boring takde tv, tapi kita kena sabar. Cakap kat diorang yang kita buat ni untuk masa depan semua jugak. Sekali kita tak pernah cuba, sampai bila-bila pun Astro tetap akan buli kita. Jadi selama Astro takde tu layan la youtube ke, tv biasa ke tak pun rival Astro tak kira yang halal atau haram, pandai2 le korang pilih. Katakan dalam tempoh 3 bulan ni Astro degil jugak, sekurang-kurangnya kita dah terbiasa hidup tanpa Astro 3 bulan, so lepas tu dah tak rasa apa-apa. Boleh jugak jimat bil bulan-bulan kalau macam saya ni RM80 sebulan, setahun dah RM960 tu.

Mari kita bersatu. Kalau dulu kita pernah ‘jatuhkan’ Maxis tanpa sengaja, kali ni kita bersatu pulak dengan sengaja untuk jatuhkan Astro. Biar kali ni golongan kapitalis akan sentiasa beringat bahawa kita bukanlah pengguna yang boleh dijadikan seperti lembu untuk dicucuk hidung dan dibawa ke sana sini sesuka hati. Kali ni, kita buat sampai Astro melutut depan kita. Saya dah tutup Astro, skang nak pakai Njoi je. Hati senang, tak payah nak marah2 lagi.

 

Apakah nasib ASTRO akan jadi seperti MAXIS ? Aku rasa payah sebab ASTRO je yang ada lesen penyiaran berbayar terbesar setakat ni.. Pesaing cam Hypp Tv di bawah Unifi pon leceh.. kena langgan Unifi yang kena tunggu ada port kosong baru leh celah masuk ! Huhhh.. Aparaa..

Ada satu lagi pilihan.. hehehe.. murah dan jimat ! Siap boleh bawak ke mana mana lagi.. hehehe.. Aku cadang nak guna je tu.. Senang ! Selamat tinggal Asteruk pasni !

8 komen :

sumysya berkata... [Reply to comment]

da lama dah terminat astro,,stahun 3-4 kali naik harga...drpd Rm30 naik sampai RM60...upgrade dekoder je pun,,skang pakai Njoi cantik gak gambar...jimat duit tu leh bayar ke bil lektrik,,,hihihi

intan rh berkata... [Reply to comment]

True indeed, semua action..astro nakkan duit tapi bila siaran tak dpt disebabkan hujan, astro takde pulak bagi diskaun.

YB Shehan berkata... [Reply to comment]

Teruknya. Hmmm. Rs nk buang jgk la. Huh. RM100 sbulan tp jrg tgk..

sheAYANG berkata... [Reply to comment]

Dah lama berangin dengan astro tapi suami taknak terminate.
Bukan selalu pun tengok tv.
Dah tu saya yg kena bayar bil. Bila tengok bil mula la nak marah. Apasal dulu pakej rm39.95 dah jadi sampai rm70++.
Macam harem. Kalau turn nak bayar astro mesti rasa moody je. Automatic!

Eintan Nurfuzie berkata... [Reply to comment]

cik en pakai njoi.. mmg mahal.. tp ok la x byr bulan2.. tpi dh byk songeh.. dulu bl pindah boleh.. skrg klu pindah kena buat permohonan semula.. RM400 tu.. biasalah.. njoi bawah astro gak.. tggu syed al bukhari tu xde gak.. dgr khabar angin je..

Haffizul Iskandar berkata... [Reply to comment]

dah lama tak pakai astro. selamatlah saya tak minat bola. hehehe.

Julia Johari berkata... [Reply to comment]

Ben kongsilah guna apa selain astro tu...siap boleh bawa ke mana saje hehe

Elih Japahar berkata... [Reply to comment]

Dah 2 tahun tak guna Astro, lepas bil naik tiba2 mmg geram sgt...tak nak langgan lagi sampai bila2..SMART TV terbaik layan smart tv je..astro asik ulang je hmm

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI