Wajarkah Fan Page dibayar beribu-ribu ?

 

Kali ni dua page yang ramai followers menjadi viral gara-gara yuran yang dikenakan terlalu tinggi ! Fuhhh… Senyum ‘geng kutip cukai’ ! kan kan ? Hurmm..

Aku tak nafikan memang ada yang selalu mesej atau email tanya harga pengiklanan di page/blog aku. Mereka tanya , aku jawab. Mereka mintak diskaun , aku bagi. Bagi aku , segalanya boleh dirunding. Tak mampu bayar langsung ??? Pon aku terima..

Tapi kalau semua nak free , camana nak cover bil elektrik aku ? Nak charging laptop.. handphone.. Aku nak kena ‘kerja keras’ bagi memastikan blog aku senantiasa ada pembaca.. ada ‘follower baru’ dan mengekalkan ‘follower lama’ ! Bukan mudahhhhh ! Nak cari infomasi , bukan duduk depan tv dan idea datang ! Kena keluar cari bahan ! Aku bukan blogger gossip ! Keja nak bahankan orang jer !

Sama jugak blogger , instagrammer , Facebooker yang dah ada nama ! Kalau semua free , yang pertama.. inbox mereka padat dengan email ! Nak update.. buat ayat menarik.. bukan mudah ! Kekadang gambar nak kena edit ! Kalau untuk amal jariah , aku percaya mereka kasi percuma ! Bila letak harga tu , mesti bersebab.. Bukan apa, ada company gah .. boss yang siap tunjuk rumah mewah.. kereta gempak .. offer dengan harga yang tak masuk dek akal ! Kau kata kau kaya ??? Saja nak test kekayaan tu.. kedekut rupanya ! Huhuhuh..

Kalau nak free.. Cubalah buat fan page sendiri ! Blog sendiri dan promote sendiri ! Mesti terfikir nanti kan.. Camana nak kasi orang kenal eh ?? Camana nak kasi ramai orang like atau baca eh ???

Yang letak mahal tu.. ada sebab.. Dan tengok jugak keberhasilan dia..

image

7 ulasan:

  1. yang ini tak berani nak komen apa-apa..sebab tahu, memang susah nak kenalkan blog kita pada orang..nampak je senang, buat blog pastu tulis..part marketing blog yang susah tu..ish..

    www.ceritaejoy.com

    BalasPadam
  2. setuju ngan abg ben. bukan senang nak cari follower , bukan senang nak cari likers, bukan senang nak pastikan org percaya cakap kita di media sosial. betul tak . hehehe pernah lalui fasa tu. hehe

    BalasPadam
  3. betul3..

    Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
    1. Sabtu punya cerita (13 Ogos 2016)

    BalasPadam
  4. Fuh, naikkan like dan blog bukan mudah..

    http://www.elihjapahar.com/2016/08/giveaway-tunai-rm200-by-elihjapaharcom.html

    BalasPadam
  5. Bukan kerja mudah nak buat orang suka pada blog kita..

    BalasPadam
  6. byk sebab tu..

    yg pasti tuan diri tahu tujuannya..

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI